Uimakilpailu Kyrösjärvellä 3.12.2011

 

Joulukalenteri 3.12.2011

Jänö Pupunen ja Gloria-Koira istuvat järven rannalla haikaillen pakkasta, jäätä ja lunta. Joukkoon asteli Kettu Veivari, Rontti, Eikka ja koko kylän karvakuonot.

 

Joulukuun kolmas päivä ja Kyrösjärvi lainehtii vapaana jäästä ja lumesta. Jänö Pupunen ja Gloria-Koira istuvat järven rannalla haikaillen pakkasta, jäätä ja lunta. Joukkoon asteli Kettu Veivari, Rontti, Eikka ja koko kylän karvakuonot. Siinä ne kaikki istuivat päät kenossa miettien tätä ennennäkymätöntä tilannetta.

Ei luistelukilpailuja ei potkukelkka kilpailuja, ei mitään talvi kivaa, ei lunta, ei pakkasta, ei jäätä, ei liukumäkeä, ihan tyhmää......... Ihan tyhmää, kaiku vastasi. Tuokion kuluttua joukkoon asteli Hermanni Hirvi, joka tuli Seitsemisestä kurkkimaan kaupungin iloja. Hermanni Hirvi on viisas vanha herra, jolla on kyky ratkaista ongelmallisia tilanteita. Hetken miettimisen jälkeen Hermanni tokaisi:"Uimakilpailu." Tuumasta toimeen.

Siiri-Tonttutyttö ja lapset mm. Vili, Kaisa, Elisa, Otto, Eino, Oona, Sanni, Elli ja Anni, Liina, Emma sekä monta muuta iloista ja tietenkin, näin ennen joulua, kilttiä lasta saapuu paikalle. Tällä kertaa Petteri Punakuonon pulkalla, sillä se on suuri ja siihen mahtuu paljon lapsia. Tuuli kantoi heille tiedon uimakilpailusta, joulukuussa, Kyrösjärvellä. Uskomatonta, mutta totta. Laivarannassa kaikuu iloiset äänet. Pienten kulkusten kilinää kantautuu kaukaa.

Gloria-koira sanoi ottavansa aikaa. Sitä ei uiminen huvittanut, hyvä kun varpaansa kastoi veteen. Rontti ja Eikka toimivat kirjureina, sillä niitä hirvitti tumma ja kylmä vesi. Laivalaiturin päästä pomppasi hyvin sekava joukko hyiseen veteen. Kello raksutti aikaa. Rannalle jääneet kannustivat uimareita, kukin omaa suosikkiaan. Pohjanlahden kalastajatontut olivat kuulleet kilpailusta ja toivat tullessaan kilpailun päävoiton. Palkintona on nelikollinen silakoita. Ensimmäisenä maaliin tupsahtaa Saukko Solakka voittaen koko kilpailun. Jänö Pupunen ja Kettu Veivari uivat rantaan viimeisillä voimillaan ja saivat taputukset yleisöltä sekä lohdutuspalkinnon. He pääsevät Siiri-Tonttutytön ja kilttien lasten kanssa Istanbuliin. 

Siiri Tonttutyttö ihmetteli koko touhua. Hän ei ollut koskaan uinut, ei Jäämeressä, ei Kilpisjärven avannoissa eikä Inarin järvessä, joka on yhtä pitkä kuin on syvä.

Tonttutyttö keräsi kilpailun jälkeen joukkonsa Petterin pulkkaan.  Aamulla jokainen lapsi heräsi omassa sängyssään. Untako vai totta, ikkunan takana häivähtää tontun punainen hiippa. Kulkuset kilisevät jouluntuloa.