Joulukalenterit 2014-2015-2016-2017

Heli Haapatalon työ
Rahkolan Joulutalo
Ikaalisten Kameraseuran kuva

1.12.2017

 

Tonttutyttö Siiri ja Roosan Pirtin Eulenia

 

Juhlatalo Rahkolan piha vihertää tummassa illassa ja ei valon pilkahdustakaan missään ikkunassa. Siiri muistaa Joulutalo Rahkolan juhlavalaistuksessa ja joulunodotuksen tunnelmissa. Mihin tuo kaikki on häipynyt, hän miettii apeana.

Siiri kulkee Rahkolan pihapiirissä, yhtäkkiä hän kuulee jostain soittoa. Se kuuluu punaisesta talosta, Roosan Pirtistä. Ikkunasta pilkottaa hieman valoa, Tonttutyttö rientää sitä kohti, livahtaa kylmäkomeron kautta keittiöön.

Sängyn reunalla istuu Roosan Pirtin kotitonttu, Eulenia. Hän soittaa kitaraa laulaen haikeasti laulua, jota Siiri ei tunne. Musiikki soi kauniisti ja Tonttutyttö istahtaa Eulenian viereen hyräillen. Hellan reunalla loistaa pieni kynttilä tunnelmaa luoden.

Siiri ja Eulenia rupattelivat kuulumisia, kun olivat laulaneet hyvän tovin. Roosan Pirtissä oli kesällä ollut näyttely, jossa oli esillä hurmaavia töitä, kotitonttu Eulenia kertoi Siirille.  Eräs työ oli jäänyt kotitontun mieliin ikuisesti. Siitä työstä ja siihen liittyvistä tapahtumista hän halusi kertoa Siiri Tonttutytölle.  

Yhteen kamariin kukkamestari Heli oli tehnyt upean työn kukista. Eulenia selvitti sen olleen aivan kuin teltan, joka oli ulkopuolelta koristeltu kukkasin. Se oli valaistu myös valoilla. Telttaan mennessä kukkien profiilit näkyivät läpi muodostaen hienoja kuvioita sen seinämiin.

Sitä saapuivat ihailemaan kylän tontut, kotitontut, navettatontut, saunatontut ja pikkuiset suloiset keijukaiset sekä menninkäiset. Arvaahan se millaista touhua siellä oli joka ikinen yö. Kaikki halusivat ihailla kummallista telttaa ja käydä siellä sisällä. Jokainen halusi ottaa selfieitä itsestään. Kunnes eräänä iltana koko teltta romahti.  Syntyi jäätävä hiljaisuus. Eulenia otti ohjat käsiinsä. Mitäs nyt?

Siiri Tonttutyttö jäi Eulenian luokse. Hän halusi kuulla koko tarinan.

 

Kipinä-Poro kipaisi yksinään takaisin Korvatunturille kulkusten kilistessä.

2.12.2017

 

Selfienottajat selvisivät tapahtumasta ehjin nahoin

 

Eulenia kertoi hauskan ja huiman kertomuksen yöstä, jolloin keijut ja saunatontut ryttäsivät Roosan Pirtissä olevan kukkateltan.

Sampo Saunatonttu oli linnottautunut ottamaan kuvia itsestään ja teltanseinämille heijastuvista kuvista. Keijut, nimeltään Kaino ja Kuutar, halusivat myös katsomaan kuvia teltan sisälle. Riita syntyi ja keijut ryntäilivät sisään, tarrasivat Sampon jalkoihin ja koettivat hätistää hänet ulos sieltä.

Hups, Saunatontun jalka tarttui lattialla olevaan johtoon ja kaikki tuupertuivat lattialle. Pieni Kuutar tarrasi teltan seinämään ja veti koko komeuden perässään lattialle. Teltta romahti, kukat lensivät pitkin ja poikin. Huoneessa syntyi jäätävä hiljaisuus.

Kotitonttu Eulenia otti silloin ohjat käsiinsä, olihan hän talon oma tonttu. Mitään näin kamalaa ei ollut koskaan sattunut siellä. Eulenia tiesi, että huomenna oli tulossa raati arvioimaan kukkamestari Helin töitä. Nyt tulee kiire ja hänen aivonsa työskentelivät kiireisesti ongelman kimpussa. Kukaan ei uskaltanut sanoa mitään, hiljaisuus jatkui, kunnes he huomasivat Kuuttaren nyyhkyttävän huoneen nurkassa.

Eulenia on ratkaissut ongelman. Hän lähetti kaikki läheiselle kukkapellolle ja käski jokaisen keräämään sieltä samanlaisia kukkia, joita Heli oli asetellut teltan ympärille. Kaikilla oli kännykässään kuvia kukista ja niiden asettelusta, joten nyt matkaan. Kotitonttu Eulenia otti pikku Kuuttaren viereensä ja antoi hänelle tehtävän asetella kukat aivan samoin kuin Heli oli tehnyt.

Keijut, menninkäiset ja tontut ahkeroivat ja saivat kokoon kukkia ja muuta rekvisiittaa, jota tarvittiin korjaamaan vahingot. Aikaa työssä kului aamutunneille saakka kunnes kukat loistivat ja koristivat teltan ympäristön aivan kuin se olisi ollut Helin tekemä. Koko joukko yöpyi Roosan Pirtissä, sillä he olivat todella uupuneita yöllisestä seikkailusta.

Siiri Tonttutyttö kysyi, miten arviointi sujui ja huomasiko kukaan mitään. Kaikki sujui hyvin, innostuneet selfienottajat selvisivät tapahtumasta ehjin nahoin!

KipinäPoro oli tullut Korvatunturilta hakemaan Siiri Tonttutyttöä Joulupukin luo. Joulupukilla on Siirille tehtävä ja sillä on jo kiire.

 

Kulkuset kilisevät Kipinän kiitäessä Lappiin Korvatunturille.

3.12.2017

 

Tonttuovi aukeaa, seikkailu alkaa

 

Korvatunturi loisti valkoisessa lumiharsossaan kauas. Siiri huomasi sen ja henkäisi niin kuuluvasti, että KipinäPoro säikähti. Mustan, paikoittain vihreän maan ja sateen jälkeen tuo näkymä sai Tonttutytön suorastaan tunteelliseksi ja pari kyyneltä vierähti poskelle. Kotiin oli hyvä tulla. Mitä ihmettä Joulupukilla on niin kiireistä asiaa, onhan tässä aikaa jouluun.

Pihalle saavuttuaan Siiri juoksee tupaan tapaamaan häntä.

Joulupukki istui pöydän päässä ja nautti Joulumuorin makoisia leivonnaisia kaakaon kera. Siiri tulepa tänne viereeni, ota kuppi kaakaota ja maista näitä Muorin uusia pikkuleipiä, ne ovat mahtavan makuisia. Tunnetusti Joulupukki on todellinen herkkusuu. Tonttutyttö istahti kuulemaan, mihin ja miksi hänen on niin kiireellä lähdettävä.

KipinäPoro odotteli ulkona valmiina lähtöön. Määränpää on Kilpisjärvi ja sen mahtava Saana. Sinne on monta kertaa kiidetty, nyt kuitenkin on aivan erityislaatuinen tilanne. Saana valaistaan vuorokauden ajaksi Suomen itsenäisyyden kunniaksi.

Ensin kiidetään etelään, napataan mukaan viisi pikkuista, jotka eivät ole siellä käyneet. Tonttutyttö Siiri hiipii jokaisen luokse,

herättää heidät hennolla kulkusten kilinällä. Tonttuovi aukeaa ja seikkailu alkaa. Iisakki on aivan haltioissaan istuessaan pulkassa.  Mukaan haetaan serkut Milja, Aliina, Elviira ja Viliina. Matka alkaa kohti Lappia ja Saanaa.  

Kiidetään yli petojen ja metsien kunnes saavutaan tunturilappiin. Voi sitä riemua pulkassa, kun he näkivät korkeita tuntureita, tunturikoivikoita ja ihan oikeita poroja. Alhaalla näkyi myös tie ja siinä kulkevia autoja, pysähtyneitä autoja ja tieltä suistuneita autoja. KipinäPoro kiiti eteenpäin. Tie jäi taakse ja edessä oli paljon muuta kiinnostavaa.

Kaukana häämötti iso ja mahtava möhkäle, joka on Saana-tunturi, kertoi Siiri. Sen vieressä olevassa teltassa koko konkkaronkka yöpyy. Heille tarjotaan Joulumuorin keittämää lohisoppaa ja jälkkäriksi kampanisuja kaakaon kera. Siiri nukahti heti sänkyyn mentyään, Kipinä kuorsasi teltan oven vieressä.

Kukaan lapsista ei ummistanut silmiään. He kuiskailivat keskenään, mennään ulos laskettelemaan ja katsomaan Kilpisjärven mahtavaa Saanaa. Kaikki on niin uutta ja jännittävää. He livahtivat ulos Iisakki etunenässä, loppujoukko Elviiran johdolla.

Kilisevät kulkuset ja lasten askeleet kuuluivat yössä Saanan rinteillä.  

 4.12.2017

 

Morten tonttu kertoo Saanan juhlavalaistuksesta

 

Silmät pyöreinä lapset katselivat edessään avautuvaa maisemaa. Taivaalla revontulet, jotka tanssivat pitkin taivaankantta loistavissa väreissä. Täysikuu hohti kellertävän vaaleana.  Ihmeellistä, koko maa hohti valkoisena ja sinisenä.

Pienet pulkat olivat teltan lähettyvillä ja nyt laskettelemaan, he hihkuivat. Saanan huikeat rinteet houkuttelivat heidät sinne pulkkineen. Voi sitä riemua, kun he huristivat alas pitkin rinnettä.

Alhaalla oli järvi, sen jäällä he tapasivat koiran, joka kertoi nimekseen Äijä. Äijä kertoi heille tarinoita Kilpisjärvestä ja tunturijärvistä, joilla hän oli seikkailut isäntänsä kanssa. Aliina ja Viliina silittivät Äijän pehmoista turkkia ja samalla lämmittivät käsiään, kun niitä paleli.

Haltin majan tonttu Morten oli kuullut, että Siiri ja KipinäPoro ovat jälleen saapuneet Saanalle. Lapset tapasivat Morten tontun, joka toivotti heidät tervetulleeksi Lappiin, kysellen samalla Siiri Tonttutytöstä. Kuullessaan, että Siiri nukkui, hän otti lapset mukaansa ja he lähtivät Saanan majalle. Siellä hän sytytti tulen takkaan ja kertoi lapsille Saanan synnystä tarinan. Hänellä oli mukanaan rouva Mortenin tekemiä rieskoja ja poron kuivalihaa, joista riitti voileipiä kaikille. Ne olivat hyviä ja katosivat siinä silmän räpäyksessä lautaselta kaakaon kera.

Morten tonttu kertoi heille Saanan juhlavalaistuksesta. Suomi täyttää 100-vuotta. Sen kunniaksi Saana-tunturi saa juhlavalaistuksen. Tänään iltapäivällä Kilpishallin pihamaalla, koululaiset esittävät Finlandia hymnin. Päivän aikana tapahtuu myös paljon muuta mukavaa.

Elviira haluaa ulos ja kiskoo Miljaa mukaansa katsomaan ihmeellistä ympäristöä. Pihalle tultuaan he tapaavat siellä Pyry-Poron, joka pyytää heitä pulkka-ajelulle. Niin lähdettiin Pyryn pulkalla kohti uusia seikkailuita.

Iisakki, Aliina ja Viliina nukahtavat Saanan majan lämmössä ja Tonttu Morten nuokkuu takkatulen äärellä.

 

Kaukaa kuluu kulkusten kilinää ja ne kertovat sanomaa Suomi 100 vuotta tänä vuonna.

Saana valaistuna Suomi-100 juhlavuoden kunniaksi 4-5.12 2017

5.12.2017

 

Maailma oli sininen niin kuin koko valaistu Saana.

 

Pyry Poro kiiti pulkallaan valaistua Saanan rinnettä ylös. Elviira ja Milja olivat tarranneet tiukasti kiinni sen reunaan. Molemmilla oli hauskaa, vaikka pikkuinen kipristys tuntui mahan pohjassa, mahtoiko se tulla jännityksestä, kuinka tässä käy. Pyry Poro oli tunnetusti hurja menijä. Vauhdilla mentiin ylös tunturiin ja hups vauhdilla jälleen alas tunturin juurelle. Tytöt hihkuivat niin, että tunturi raikui. Maailma oli sininen niin kuin koko valaistu Saana.

Tämä on historiallinen matka, tytöt miettivät, pitävät yhä lujemmin kiinni ahkion reunasta. Jälleen tultiin alas, viimeisessä käänteessä pulkka liukui hieman ja kallistui, silloin tytöt putosivat upottavaan hankeen. Katsoivat toisiaan ja purskahtivat nauramaan, osoittivat sormella toistansa ja totesivat yhteen ääneen, sinä olet ihan sininen. Pyry tuli hyvin nolona ja ihme kyllä rauhallisena takaisin.

He hihitelivät ja kiipesivät takasin pulkkaan. Poro hölkkäsi ympäri Saanan ja käväisi myös huipulla, josta saatiin ihailla Kilpisjärven upeita maisemia. Kylä alhaalla oli juhlavalaistuksessa ja pihat ja tiet täynnä ihmisiä ihailemassa Saanaa sen juhla-asussa. Pian oltiin Kilpisjärven jäällä, josta mäkymä Saanalle oli mitä parhain.

Saanan tunturi-tontut saapuivat paikalle. He kutsuivat lapset luokseen leipomaan ässiä, jotka ovat Saanan tonttujen herkkuja. He lähtivät hiljalleen kohti tunturia. Ylittäessään tietä PoroPyryn kyydissä he huomasivat ison auton tulevan lujaa heitä kohdin. Elviira ja Milja kiljuivat, tontut huusivat Pyrylle, vauhtia, vauhtia. Pyry laittoi pikavaihteen päälle. Pyryn pulkka sujahti lentoon. Seikkailun jälkeen he saapuivat tonttujen majaan tunturin rinteellä. Onneksi se päättyi hyvin.

Siellä takan loisteessa istui tytöt ja tontut, heillä piparit kädessä ja höyryävä teemuki toisessa kädessä. Kaikki hyvin, ässä-taikina valmiina, uuni kuumana ja pian he häärivät leipomispuuhissa. Pyryn kulkuset kilisevät lapin taikaa… Siiri Tonttutyttö kuulee kulkusten äänen ja hypähtää ylös petiltään.

 

Kulkuset kilisevät yhä.

Saanan valaistus
Joulupukin poroja tunturissa

6.12.2017

Suomi täyttää satavuotta ja on juhlan aika

 

Siiri Tonttutyttö herättää Aliinan, Iisakin ja Viliinan ja hoputtaa heidät Kipinä Poron pulkkaan. He kiirehtivät Saanan tonttujen majaan, jossa Milja ja Elviira nauttivat höyryävää glögiä ja vastaleivottuja ässä-pikkuleipiä tonttujen kanssa. Majaan tulleet saavat myös kupit täyteen lämmintä juomaa pikkuleipiä. Vielä viimeiset kuvat upeasta Saanasta. Yksi tontuista ehdottaa, että he laulaisivat kaikin Maammelaulun. Laulu soi komeasti.

Matka jatkuu ja kaikki istahtavat Kipinän pulkkaan. Siiri saapuu viimeisenä kantaen koppaa, jossa on eväitä matkalle. Tonttutyttö kertoo itsenäisyyspäivästä, maamme 100-vuotisesta itsenäisyydestä lapsille. Toteaa, nyt on juhlan aika. Meillä liputetaan edellisestä illasta lähtien aina itsenäisyyspäivän iltaan saakka ja liput valaistaan pimeän aikana Suomi100 vuotta kunniaksi. KipinäPoro kiidättää meidät ympäri Suomenmaata katsomassa liputusta ja valaistusta.

Vilkutus Saanalle ja sen tonttujoukolle. Sitten lennetään etelään, tuossa on OlosTunturi valaistuksessa ja lippu liehuu tunturin kupeessa. sitten ylitetään Ylläs. Kipinä kaartaa kohti Pallastunturia ja Levikin siellä vilahtaa. Valkoinen hanki ja valot loistavat ja siniristi liput liehuvat. Se oli suurenmoista katsottavaa.

Suomi täyttää satavuotta nyt on juhlan aika.

Kipinä Poro kiidättää heidät kotiin, jossa he heräävät ja kuulevat kulkusten kilinää ja ihmettelevät pöydälle ilmestyneitä pikkuleipiä, punaista tonttulakkia, joka vilahtaa ikkunan takana.

Siiri Tonttutyttö ja KipinäPoro kiitävät taivaankantta pitkin takaisin Korvatunturille.

 

Kulkuset helkkäävät poron kavioiden tahdissa.

7.12.2017

 

Joosepin porokeitto nälkäisille

 

Tonttutyttö ja KipinäPoro saapuvat Kovatunturille, siellä heitä odottaa yllätys. Petteri Punakuono on ollut etelässä. Joulupukki on kutsuttu linnanjuhliin. Petteri Punakuono lähtee tietenkin viemään hänet sinne. Joulupukki päättää jäädä etelään muutamaksi päiväksi ja lähettää Petterin takaisin Korvatunturille.

Punakuono pysähtyy hetkeksi lepäämään, sillä matka kotiin on melkoinen ja hän mielestään tarvitsi pienoisen lepohetken. Siinä lepäillessään hän kuulee askeleita ja myös puhetta. Silmät avatessaan hän huomaa vierellään kaksi ihmistä, jotka ovat hieman hämmennyksissään nähdessään poron ja pulkan. Siinä ovat Lissu-mumma ja Kustaa-paappa kävelyllä.

Petteri Punakuono houkuttelee heidät pulkkaansa kuultuaan, että he eivät olleet käyneet koskaan Korvatunturilla Joulupukin maassa. Petteri Punakuono kiitää pitkin taivaankantta Lissu ja Kaappo kyydissään.

Mikä matkassa on ihaninta, tietenkin pitkä matka yli upean valkoisen lumipeitteisen Suomen, jossa loistavat tuhannet tai jopa miljoonat juhlavalot ylös taivaisiin. Suomi on saanut 100-vuotislahjaksi lumipeitteen, joka valaisee joulukuun päivät ja yöt. (Lissu-mumma toivoo mielessään, voi kun ei enää sataisi vettä.) Saapuessaan Korvatunturille Kaappo-paappa on nukahtanut, mutta Lissu-mumma kurkkii ympärilleen uteliaana.

Joulupukin maa näyttää kotoisalta paikalta. Kulkusten kilinää kuuluu ja samassa KipinäPoro ja Siiri Tonttutyttö kyydissään laskeutuu maahan. Siiri vie mumman ja paapan keittiöön, sillä heillä ja samoin Siirillä, on ollut pitkä matka. Keittiön ison pöydän äärellä istuessaan he kertovat kuulumisia toisilleen. Siiri päättää veidä heidät kierrokselle Joulupukin taloon ja sen ympäristöön. Porot loikoilevat aitauksessaan, tontut ahkeroivat työpajassa, sillä joulu on tuossa tuokiossa. Jouluna kaiken on oltava valmiina, tontut kertovat.

Palatessaan takaisin keittiöön, sieltä leijaili heitä vastaan huumava ruuan tuoksu. Joulumuorin käskystä keittiötonttu Jooseppi on valmistanut omanlaistaan porokeittoa. Siiri ja vieraat ovat hurjan nälkäisiä, Joulumuori tietää. Tuo on lapin taikaa, miettii Lissu-mumma. Keitto maistuu hurjan hyvältä! Lissu-mumma löytää ruokalautasen vierestä keiton ohjeen.

 

Joosepin Porokeitto

 

noin kilo vaikka poronkäristystä, sipuli ja porkkanaa, lanttua, perunaa., (noita kolmea noin litran verran) ja kuullota ne voissa! Litra vettä, kaikki kattilaan kiehumaan. Jos pinnalle muodostuu vaahtoa, kerää se pois vaikka reikäkauhalla neuvoo Jooseppi. Tietenkin suolaa ja voit lisätä vaikka lipstikkaa, jos sitä on. Keitä että se kypsyy, maistamalla sen tiedät. Voit tehdä sitä niin paljon, että seuraavana päivänä lämmität sen, Jooseppi ehdottaa ja jatkaa silloin se vasta hyvää onkin!

 

Siiri lukee ohjeen ja pudistelee päätään, miettii olisiko Joulumuori hyväksynyt sen.

 

Kulkusten kilinä kuuluu ulkoa ja kuu paistaa valkoiselle hangelle.

Joulumuorin keittiö
Kääretorttu

8.12.2017

 

KUUSENKERKKÄ-

MUSTIKKAKÄÄRETORTTU

 

Siiri Tonttutyttö koputtaa Joulupukin vierashuoneen ovelle kysyäkseen, joko Lissu-mumma ja Kaappo-paappa ovat hereillä. He ovat yöpyneet siellä, koska haluavat tutustua tarkemmin kaikkeen täällä Joulupukin kotona.

Keittiössä on touhuttu aamuvarhaisesta ja suurin osa tontuista on syönyt jo aamiaisen. Joulumuorilla on tauko ja hän istuu penkille mumman ja paapan viereen aamiaiselle. Heillä riittää keskustelun aiheita, ovathan he kaikki jo iällä ja elämää nähneitä. Kaappo-paappa lähtee Siirin kanssa porojen luokse. Heillä on porkkanoita ja leipää mukana. Porot kuulevat heidän tulonsa ja kerääntyvät aidan viereen.ne tietävät Siiri Tonttutytön tulevan. Siirillä on aina heille jotain hyvää syötäväksi.

Lissu-mumma ja Joulumuori päättävät leipoa jotain uutta, mitä mumma ei koskaan ollut valmistanut. Ohje löytyi kirjasta Lappi Lautasella, jonka Joulumuori on saanut joululahjaksi pari vuotta sitten, mutta hän ei ollut ohjeen mukaan vielä valmistanut tuollaista kääretorttua. Joten nyt syntyy jotain uutta. Nimikin on mahdottoman pitkä!

 

KUUSENKERKKÄ-

MUSTIKKAKÄÄRETORTTU

 

Kääretorttupohja

4 kananmunaa,  1,5 dl sokeria,  1,5,dl perunajauhoja,  1 tl leivinjauhetta

Täyte

2 dl kuohukermaa,  2rkl sokeria,  2tl vaniljasokeria,  1prk maitorahkaa,  2dl  kuusenkerkkähilloa,  2dl mustikoita

     Koristeluun mustikoita  kuusenkerkkää  syötäviä kukkia

 

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, siivilöi siihen sekoitetut perunajauhot ja leivinjauhe.   Paista 225-asteessa 8-10 minuuttia.

Mausta kerma sokerilla ja vaniljasokerilla, ja vatkaa vaahdoksi, sekoita joukkoon rahka.

Levitä jäähtyneelle torttupojalle kuusenkerkkähillo ja sen päälle puolet kerma- maitorahkaseoksesta.

Mustikat pinnalle ja sitten rullalle. Loput seoksesta päälle ja koristelu mustikoilla, kukilla tai villiyrteillä!

 

Iltapalalla heille maistuu torttu. Senjälkeen maistuu uni. Lissu ja Kaappo yöpyvät mielellään Korvatunturilla. Joulupukki on vielä etelässä ja Punakuono lepäilee odotellen jouluntuloa. Lue Joulupukin tuloa Korvatunturille.

 

Tontut touhuavat pitkälle yöhön saakka ja kulkuset kilisevät

Tonttutyttö Siiri
Emäntäni Helin ottama kuva kertoo Eikka
Piimäjuusto

9.12.2017

 

Kulkuset kilisevät jouluntuloa Ikaalisissa

 

Aamulla ylös noustessaan Tonttutyttö Siiri toteaa, että nyt on Annan päivä ja yhdeksäs joulukuuta. Silloin Joulumuori aloittaa joululeipomukset, sekä aloittaa jouluoluen valmistelut. Siiri huokaa, suursiivous täytyy aloittaa. Hänellä on jälleen tehtävä, hän hymyilee, tänään ei ole siivousvuoroa.

Lissu ja Kaappo päättivät jäädä Korvatunturille toistaiseksi. Joulumuori tarvitsee apua kaikissa puuhissa, sillä tontut olivat hajaantuneet joka puolelle havaintoja tekemään, ovatko lapset ja lapsenmieliset sekä aikuiset kilttejä ja huomaavaisia toisilleen. Kaappo tykkää oleilla ulkona ja siellä riittää myös puuhaa. Joulumuorilla oli sormensa pelissä, hän nimittäin houkutteli heidät tekemään päätöksen sinne jäämisestä.

Kipinä Poro odottaa ulkona lähtövalmiina. Tonttutytöllä on koppa mukana, kun hän kiiruhtaa pulkkaan, Kipinä Poro lähtee kiitämään pitkin taivaankantta. Siiri tonttutyttö on matkalla hankkimaan uusia reseptejä jouluruuista Joulumuorille. He saapuvat vanhoin tuttuihin maisemiin Kyrösjärven rantamille. Sieltä hän kulkee laivarannan kautta etelärannan puolelle.

Siiri huomaa tuttavansa juoksevan hänen luokseen. Eikkahan siinä, mitä kuuluu pieni pörröpää. Kuulumiset vaihdettiin, Siiri sai mm. kuulla, että Eikka oli emäntänsä kanssa vaihtanut asumaan etelänpuolelle niemen kärkeä ja nyt he kulkevat sielläpäin enemmän. Tonttutyttö toteaa myös, että olet varmaan juossut omille teillesi, kun Heli-emäntää ei näy missään. Totta se on, myöntää Eikka.

Tonttutyttö kertoo tarvitsevansa Joulumuorille jouluruokien ohjeita. Kyllä, kaveri innokkaana nyökyttää, meillä on pöydällä vaikka kuinka monta. Sinne sitten, Siiri touhuaa. Kaverukset kulkevat, saapuvat ovelle, jota Eikka rapsuttaa. Ovi aukeaa, he livahtavat sisään. Eikka hieman häpeissään karkumatkastaan. Siiri ottaa lattialle tipahtaneen paperin, livahtaa ulos kädessään ohje piimäjuustosta.

 

Piimäjuusto

Ainesosat: 

3 l maitoa
1 l piimää
4-5 munaa
1 tl suolaa

Ohjeet: 

Kuumenna maito kiehumispisteeseen. Lisää piimä, johon on lisätty munat, varovasti sekoittaen. Kuumenna keitos uudelleen kiehumispisteeseen ja nosta pois liedeltä. Anna seistä puolisen tuntia.
Kerää juustomassa reikäkauhalla siivilään, joka on vuorattu sideharsolla. Painele heraa kevyesti pois. Sekoita suola tasaisesti massaan. Laita kevyt paino juuston päälle. Anna juuston kiinteytyä kylmässä yön yli.
Kumoa juusto uuninkestävälle alustalle ja voitele se munalla. Pane se 250-asteiseen uuniin ja anna ruskistua kauniin väriseksi.
Juuston heran voit käyttää leipä- tai sämpylätaikinan nesteeksi.

 

Siiri Tonttutyttö miettii mielessään, olipa onni kohdata Eikka. Koiruli saa joululahjaksi Joulumuorin kampanisuja.

Kipinä Poro ja Siiri yöpyvät Rahkolan Roosan Pirtissä. Seuraavan aamuna asukkaat ihmettelevät herätessään ääntä, joka kuuluu lähistöltä. Kulkuset kilisevät, Liisa huudahtaa, ihanaa, joulu on jo lähellä.

Kulkuset kilisevät jouluntuloa Ikaalisissa.

James ja Rontti karkuteillä
(kuva Isännän luvalla)
Joulucookies

10.12.2017

 

James, Rontti ja Siiri Tonttutyttö      

 

Tonttutyttö Siiri ja Kipinä Poro kulkevat keskustan kauniisti valaistua katua. Puistoon, jota kutsutaan Turkin puistoksi. Aikoinaan sillä paikalla on sijainnut Turkin talo. Puistossa ja kadun reunustalla on isoja puita, joita he ihailevat. Tähtikuvioiset valot loistavat luoden sinne satumaisen tunnelman.

Siiri miettii jälleen niitä ruoka ohjeita, mistä niitä löytyisi. Eihän tässä muukaan auta, kuin lähteä kurkkimaan ikkunoista, jos löytyisi keittiö, missä emäntä häärää joululeivonnaisten parissa. Kipinä Poro lähtee Kylpylän rantasaunalle odottamaan Tonttutyttöä, joka metsästää reseptejä pitkin kylän raittia.

Kaksi valkoista pientä palleroa hännät heiluen juoksee rantatiellä Siirin luokse. Taas karkuteillä hän huokaa ja tunnistaa tulijat. James ja Rontti tervehtivät Siiri Tonttutyttöä iloisesti ja kertovat innokkaasti, kuinka pako on onnistunut. Marjo on siivonnut ja ovi on terassille ollut auki. Kas siinä se hieno mahdollisuus on, ei muuta kuin menoksi.

Tonttutyttö huomaa niiden olevan hieman uupuneita, ovat varmaan kiertäneet koko kylän. Hän lähettää Kipinälle tekstiviestin. Poro tuli tuossa tuokiossa paikalle ja koko porukka löytää itsensä pulkasta ja niin Jameksen ja Rontin matka kotiin alkaa. Siirillä on evästä vielä jäljellä kopassa. Koppa on pian tyhjä, sillä herkut maistuvat jokaiselle.

Koputus ja raapaisu oveen. James ja Rontti löntystävät uupuneina sisään ja Tonttutyttö vilahtaa sinne heidän perässään. Kas kummaa, papereita pullollaan keittiön pöytä jokaisessa on ohje mitä erilaisemmista leivonnaisista.

Siiri ottaa pöydältä ohjeen, josta lukee Joulucookiet ja selostus: Kanelilla ja inkiväärillä maustetuissa joulucookieissa on sattumina aprikooseja, pähkinöitä ja suklaata. Hän ei ole koskaan kuullutkaan joulucookiesta. Samantien hän päättää viedä sen Joulumuorille. Tämä on jotain uutta Korvatunturilla. Kiitos Jameksen ja Rontin karkumatkasta minulla on uusi ohje taskussa, Siiri hymyilee ja taputtaa nukkuvia kavereitaan. Talon isäntäväki ei huomaa häntä, pieni punainen kirja saa merkinnän, täällä on kaikki hyvin.

 

Joulucookies

 

Ainekset

n. 30 kpl

  •  

    • 1/2ps(100 g) pehmeitä aprikooseja

  •  

    • 2dl(100 g)pekaanipähkinöitä

  •  

    • 100gtaloussuklaata

  •  

    • 3dlvehnäjauhoja

  •  

    • 1tlleivinjauhetta

  •  

    • 1tlvanilliinisokeria

  •  

    • ripaussuolaa

  •  

    • 1/2tlkanelia

  •  

    • 1/2tlinkivääriä

  •  

    • 100gvoita

  •  

    • 1dlsokeria

  •  

    • 1kananmuna

  •  

    • 2rklvaaleaa siirappia

Valmistus

yli 60 min

  1. Leikkaa veitsellä aprikoosit, pähkinät ja suklaa karkeaksi rouheeksi. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja mausteet.

  2. Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Lisää siirappi, jauhot ja rouheet. Sekoita taikina tasaiseksi.

  3. Muotoile taikinasta noin 30 cm:n pituinen tanko. Kääri kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa pari tuntia.

  4. Leikkaa taikinarulla terävällä veitsellä noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Nosta ne pellille leivinpaperin päälle.

  5. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 12-15 minuuttia, kunnes viipaleet saavat vähän ruskeaa väriä. Anna pikkuleipien jäähtyä ja kovettua pellillä.

           

Tonttutyttö Siirin ja Kipinä Poron on aika kiitää Korvatunturille.

 

Kulkuset kilisevät, jouluun on aikaa 14 päivää, 23 tuntia ja 7 minuuttia, 1 sekuntti.

 

Tonttutyttö ja Kipinä
Joulupukki kyselee kilttejä lapsia
Kirjeitä Joulupukilla
Joulutyttö

11.12.2017

 

Kilttejä lapsia koko vuoden 

 

Kipinä ja Tonttutyttö saapuvat Korvatunturille samaan aikaan kuin Joulupukki Petteri Punakuonon kanssa. Joulupukki on työskennellyt muutaman päivän pääkaupungin suurissa kaupoissa. Hän on tavannut paljon lapsia ja heidän vanhempiaan. Kuten aina kaikki lapset ovat olleet kilttejä koko vuoden. Joulupukki on kaivannut Muorin ruokaa ja lämpöä, joten hän kiirehtää keittiöön.  

Ruoka on valmiina ja Joulumuori halaa saapujaa. Syötyään Joulupukki menee pienille nokosille. Pian koko talossa kuuluu puhinaa hänen nukkuessaan omassa sängyssään. Joulun tulo on Joulupukille kiireistä aikaa, aina silloin tällöin myös päivällä on levättävä. Joulupukki on iältään jo monta sataa vuotta vanha.

Tonttutyttö puolestaan menee noutamaan päivän postin. Satoja kirjeitä tipahtaa Joulupukin postilaatikkoon jokaisena päivänä. Siiri avaa kirjeet ja järjestää ne siististi kasoihin, että Joulupukki voi tutustua ja antaa lausuntonsa niistä.

Tonttutyttö Siiri ei malta olla lukematta niitä. Kirjeet ovat tulleet joka puolelta maailmaa ja toiveita on monenlaisia.

 

 Sofian kirje Joulupukille

 

”Olen 8v ja mun nimi on Sofia. Me asutaan talossa järven rannalla. Meillä on kaksi koiraa ja paljon kanoja ja yksi kukko, joka kiekuu aina, kun mä haluan nukkua.

Koirat on kyllä ihan kilttejä. Minäkin olen ollut kiltti, ainakin joskus. Kerran mun piti siivota kamarini. Huusin äidille iloisesti, nyt olen siivonnut huoneeni! Mutta voi, äiti on ihan toista mieltä. Lattialla olevat matot pullottivat kummallisesti ja sängyn alta pilkisti jotain. Äiti huomasi, että kaikki ylimääräinen niin roskat kuin mun tavarat olivat mattojen alla ja sängyn. Älä laske tuota ollenkaan vaan pukki kiltti unohda se!!

Haluaisin ihan oikean nuken, joka on elävä, niin kuin pikkuveli, mutta ei huutaisi niin paljon tai yhtään. Ja samalla voisit viedä mun ison veljen sinne Korvatunturille tontuksi. Äidille voisit tuoda ne kivat korvikset, joita se ihaili, tiedäthän sinä ne. Joulupukkihan tietää kaiken, eikö niin? Isä haluaisi lahjaksi uuden auton, kuulin hänen sanovan niin senjälkeen, kun se oli ajanut vahingossa ojaan ja auto meni mäsäksi. Kaikille karkkia paljon ja haluaisin mielelläni Robinin levyn.

Kuten huomaat, olen kiltti, tule meille jouluna tänne järven rannalle.

 

Terveisin Sofia

 

ps. meidän talo on punainen ja siinä on ikkunoiden ympärillä valkoista ja ovessa mun tekemä ranssi puolukan varvuista. Kyllä sinä meille löydät tien!”

 

Tonttutyttö ahertaa kirjeiden kanssa aina iltaan saakka.

 

Taivaalla pilkottaa kuu, kulkuset kilisevät jouluntuloa.

12.12.2017

 

Jääkellarin siika ja ikkunanpesu

 

Tonttutyttö Siiri etsii Joulumuorin keittokirja ja kirjoittaa reseptin ”Joulucookies”-leivonnaisista. Hän aikoo laittaa ohjeen roskiin, mutta samassa hän huomasi toisella puolen olevan jotain tekstiä. Siellä oli kirjoitettuna Jääkellarin siika. Siiriä kiinnosti, ja hän toteaa, että eipä ole Muorin kirjassa moista reseptiä. Hän kirjoittaa sen kirjaan, joka on satoja vuosia vanha. Nyt siellä on lisänä näitä uusia ohjeita. Joulumuori ilostuu suunnattomasti Siirin löydöstä ja sitä on kokeiltava välittömästi.  Se kuulostaa niin suunnattoman herkulliselta.

 

Jääkellarin siika

 

”Jääkellarin siika maustuu tasaisesti kylmässä suolaliemessä. Pieni siirappilisä tekee jääkellarin siiasta rakenteeltaan pehmeän. Suosittelemme!”

Teksti Emilia Kolari Kuvat Satu Nyström

 

Ainekset

  • 600 g siikaa (fileenä)

  • 1 tl roseepippuria (kokonaisia)

  • 1/2 tl maustepippuria (kokonaisia)

  • 3 rkl tuoretta tilliä

Lisäksi

  • Liemi

  • 1 l vettä

  • 1 dl karkeaa merisuolaa

  • 1/2 dl vaaleaa siirappia

Jääkellarin siika valmistuu näin:

Kiehauta vesi. Liuota joukkoon suola ja siirappi. Jäähdytä liemi jääkaappikylmäksi.

Nypi fileistä ruodot pois.

Murskaa pippurit morttelissa ja ripottele ne kalojen pintaan. Levitä päälle tillin oksia.

Asettele fileet vastakkain ja nosta ne korkeareunaiseen vuokaan. Kaada päälle suolaliemi ja nosta kalojen päälle paino, jotta kalat ovat kokonaan liemen peitossa.

Anna siikafileiden suolautua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

Leikkaa siikafileet ohuiksi viipaleiksi tarjoiluvadille. Koristele jääkellarin siika tillillä ja roseepippurilla.

 

Tonttutyttö tuskin malttaisi odottaa muutamaa vuorokautta tuon herkun valmistumista, mutta odotettava on. Korvatunturilla riittää puuhaa ja niinpä Siiri aloittaa ikkunoiden pesun. Hän miettii, kaksi päivää tässä hommassa sujuu huomaamatta, sitten on maistiaisia pöydässä.

Illalla, nukkumaan mennessä, kuuluu tonttukuoron upeaa laulua. He laulavat joululauluja ja vähän muitakin lauluja. Näiden sävelten myötä Tonttutyttö nukahtaa, nähden unta lapsista, jotka laskettelevat Korvatunturin rinteillä.

 

Porot nukkuvat ja kulkuset kilisevät kaikille tiedoksi.

Jouluun on 13 päivää, 4 tuntia, 4 minuuttia, 44 sekuntia.

13.12.2017

Mysi Lahtisen Parlamenttisilakat ja Joulupukin herkut

 

Tonttutyttö selailee vanhoja kirjoja, hän löytää kirja Kootut kokkaukset, jonka on kirjoittanut Mysi Lahtinen. Selatessaan kirjaa, hän huomaa tekstin parlamenttisilakat. Nimi on mielenkiintoinen ja Siiri miettii, miksi tuollainen nimi. Kenties siksi, että silakoita on niin paljon, melkein parlamentin verran.

Tonttutyttö kiiruhtaa keittiöön katsomaan, onko Joulumuorin kylmiössä silakoita. Silloin juuri ovat kalastajatontut tulossa mereltä. Heillä on melkoinen silakkasaalis mukanaan. Siiri huikkaa muutaman keittiötontun mukaansa. Joukolla he perkaavat ne tuossa tuokiossa fileiksi. Nyt tehdään Parlamenttisilakoita, Tonttutyttö riemuitsee. Hän ottaa kirjan, avaa sen oikealta sivulta ja lukee reseptin ääneen tontuille.

 

Parlamenttisilakat Mysi Lahtisen mukaan

 

1 kg silakoita

 

mausteliemeen

3 dl vettä

1 dl (väkiviina)etikkaa
1 rkl (meri)suolaa
1 rkl sokeria
(tillin varret)

 

maustekastikkeeseen

1 tl sinappijauhetta
4 tl sokeria
0,5 dl (kuohu)kermaa
0,5 dl majoneesia (ei kevytmajoneesia)
5 tl HP-kastiketta
1-2 dl hienonnettua tilliä

 

Perkaa silakat fileiksi. Huuhtele ne nopsasti ja laita lävikköön valumaan. Ripottele kaloille suolaa. Se ehtii tasaantua sillä aikaa kun huuhteluvesi valuu pois.

Sekoita mausteliemen ainekset keskenään. Erottele tillinipun tilleistä varret ja lehdet. Laita varret ja oksien paksut päät kulhon pohjalle. Nostele silakat tillinvarsille ja kaada mausteliemi päälle. Nosta astia peiteltynä kylmään yöksi.

Seuraavana päivänä poista silakoista nahkat. Nostele pikkufileet lävikköön. Maista, tarvitaanko lisää suolaa, tavallisesti sitä tarvitaan. Lisää suolaa silakoille ja anna valua. Silakat eivät saa olla vetisiä maustekastikkeeseen joutuessaan.

Valmista maustekastike: sekoita sinappijauhe ja sokeri hyvin. Kaada päälle kerma ja sekoittele niin kauan, että sokeri lakkaa rahisemasta. Lisää majoneesi, HP-kastike ja tillisilppu. Sekoita ja nostele kastike kalafileitten kanssa kerroksittain kauniiseen lasipurkkiin.

Nosta purkki jääkaappiin. Parhaimmillaan silakat ovat seuraavana päivänä päivällisaikaan.

 

Parlamenttisilakoita valmistuu muutama purkillinen. Joulupukki kurkistaa kylmiöön, ja mitä herkkuja siellä on ja olihan siellä kalaa ja jonkinmoista. Hän maistaa Jääkellarin siikaa. Herkullista, hän huokaisee ja odottaa Joulumuorin kutsua ruokailemaan. Kutsu kuuluu ja tontut Joulupukin johdolla tulevat keittiöön ja istuutuvat ruokapöydän ympärille.

Ruokana on tänään poronkäristystä ja perunamuusia, puolukoita sekä herkkukurkkuja. Eipä aikaakaan, kun on jälkiruuan vuoro. Joulupukki saa jälleen yhtä mieli jälkiruuistaan. Leipäjuustoa kermassa lämmitettynä ja päällä paljon lakkahilloa.

Ruokailun jälkeen Korvatunturin väki lähtee katsomaan Lucia kulkuetta, sillä nyt Lucian-päivä. Petteri Punakuonon kiitäessä taivaankantta pitkin, Joulumuori taputtaa pulkassa joulupukkiaan poskelle sekä antaa suukon. Hän on ikävöinyt pukkia, kun matka kesti turhan kauan sinne pääkaupunki seudulle.

 

Porojen kulkuset kilisevät jouluntuloa.

 

                                                     

 

 

14.12.2017

 

Tonttutyttö runoilee

 

Siiri Tonttutytöllä on kädessään pieni kirja, johon hän aikoo kirjoittaa jotain. Mitähän kirjoittaisin runojako, vitsejä tontuista vai kirjan. NYT sytytti!

 

Sininen hetki

 

Pieni tiuku helähteli, tonttutyttö hyppeli,  

punakintaat kädessään, tupsumyssy päässään,

tonttu iloisella miellä, lumisella tiellä.

 

Joulu tulee, tonttutyttö ikkunasta kurkkaa.

Sisällä siellä, lapset äitiä auttaa,

uunista tortut ottaa.

 

Leenu, pienin heistä, milloin se tulee,

joulu, kun jo loppui se koulu.

Kynttilän sytyttää Leenu, on hetki, hetki kauniin sinisen.

 

Taikaa se taikaa on tuo hetki ihmeellinen.

Joulu, nyt on joulu, juhla alkaa.

Ikkunassa vilahtaa tupsumyssy punainen.

 

Tonttutyttö vilkuttaa, rauhaisaa joulunaikaa.

Kulkuset toistavat joulunaikaa,

joulunaikaa rauhaisaa.

  

Tämä on Siirin runo, hän muistelee tiedustelu matkojaan joka puolelle maailmaa..

Kulkuset kertovat jouluun on 11 päivää, 0 tuntia, 50 minuuttia ja 13 sekuntia

 

15.12.2017

 

Tuikkikaa oi joulun tähtöset

 

Tonttutyttö istuu ikkunan ääressä ja katsoo tähtitaivasta, jossa tuhannet tähdet tuikkivat. Hän muistaa joululaulun, jota vanha opettajatonttu aikoinaan lauloi. Vanha kirja, jossa on joululauluja, löytyy piirongin laatikosta. Laulun sanat löytyvät, Hän haluaa laulaa sen Joulukylän pikkutontuille, jotka leikkivät lumisotaa ja heittävät kuperkeikkoja hangella.

Pihan keskellä on iso lumikinos ja Siiri pomppaa ylös. Hän taputtaa käsiään ja pyytää tontut luokseen. Tonttutyttö laulaa kitaran säestyksellä laulun.

 

Tuikkikaa oi joulun tähtöset


Tuikkikaa oi joulun tähtöset
kilpaa lasten tähtisilmäin kanssa.
Kertokaatte joulun satua,
yhtä uutta yhtä ihanaa,
mieltä viihtävää kuin muinen lasna.

Helkkykää oi joulun laulelot,
rinnoista niin riemurikkahista.
Soikoon sävel leikki leiskukoon,
rinnan riemusta se kertokoon,
mieltä viihtäen kuin muinen lasna.

Kerran loppuuun satu joulun saa
Suru säveliä sumentaapi.
Kerran silmän täyttää kyyneleet,
virtaa vuolahina tuskan veet,
siks oi tähtisilmät loistakaa.

 

Riemunkielet kerran katkeaa,
säveleitä suru syventääpi,
kerran särkyy lapsuusonnen rusko,
elämästä katoo onnen usko
siks', oi, riemulaulut heliskäätte!

 

Tähtisilmät kerran tummentuu,
riemulaulu kerran hiljentyypi
– kerran sielu yksi yössä valvoo,
menneen onnen muisteloita palvoo.
Siks' oi tähtisilmät loistakaatte!

 

Tähtisilmät, siksi loistakaa,
siks oi riemulaulut helkkykäätte!
Niitä kuunnella mun armas on,
hetkeks' tyyntyy tuska loputon,
mieli viihtyy niinkuin muinen lasna.

 

Tontut kuuntelevat ja joku pyyhkii kyyneleen poskeltaan, laulu on koskettava niin surullinen, mutta kuitenkin riemukas. Tonttutyttö kertoi, miten laulu on aikoinaan syntynyt: ”Sulhanen särki kansakoulunopettaja Elsa Koposen sydämen sata vuotta sitten. Tuskasta syntyi runo Tuikkikaa, oi, joulun tähtöset.

 

Tähtitaivas, kuutamo ja kulkusten helinä, oi riemulaulut helkkykäätte!


16.12.2017

 

Joululaulupäivänlaulajaiset

 

Aamulla radiosta kerrottiin, että tänään on joululaulupäivä. Tonttutyttö, joka ei enää ollut yhtä kiireinen kuin ennen näin joulun alla, innostuu asiasta. Aamiaispöydässä hän kertoo, että tänään tehdään työtä laulaen. Pieni Hippu-Tonttu huudahtaa, näin netistä, tänään on joululaulujen päivä.

Korvatunturin kaikki äänentoistolaitteet tarkastetaan, että ne ovat kunnossa. Tietenkin ne ovat. Tontuilla on työpöytänsä äärellä mikrofonit ja laulu voi alkaa. Lissu-Mumma aloittelee leipomisen ja on iloinen. Hän voi laulaa nyt sydämensä kyllyydestä, eikä kukaan hyssyttele, ole nyt hiljaa, ettei naapurit häiriinny. Joulumuori ja Tonttutyttö istuvat takan äärellä pehmeällä sohvalla.

Näin alkaa joululaulupäivänlaulajaiset.

 

KULKUSET

 

Lunta tulvillaan on raikas talvisää,
ei liinakkommekaan, nyt enää talliin jää.
Sen kohta valjastan reen pienen etehen,
ja sitten joutuin matkahan me käymme riemuiten.
Kulkuset, kulkuset riemuin helkkäilee.
Talven valkohiutaleet ne kilvan leijailee.
Rekehen, rekehen nouse matkaamaan!
Lumi alla jalasten se laulaa lauluaan.
On ryijyn alla lämmin, kun lunta tuiskuttaa.
Nyt liinakkomme kiitää ja valkoinen on maa.
Kulkuset, kulkuset riemuin helkkäilee.
Talven valkohiutaleet ne kilvan leijailee.

Toiseen maailmaan tää retki meidät vie,
niin puhtaan valkeaan käy liinakkomme tie.
Taas tuulen huminaa nyt puiden latvat soi.
En retkeämme unhoittaa kai milloinkaa mä voi.
Kulkuset, kulkuset riemuin helkkäilee.
Talven valkohiutaleet ne kilvan leijailee.
Rekehen, rekehen nouse matkaamaan!
Lumi alla jalasten se laulaa lauluaan.
On ryijyn alla lämmin, kun lunta tuiskuttaa.
Nyt liinakkomme kiitää ja valkoinen on maa.
Kulkuset, kulkuset riemuin helkkäilee.
Talven valkohiutaleet ne kilvan leijailee.

 

Laulu raikuvat Korvatunturilla ja ne kuuluvat kauas aina maan ääriin saakka. Tontut ympäri maailman laulavat ja lahjat valmistuvat jo melkein etuajassa.

Korvatunturilla väki nauttii nyt iltapalaa ja Lissu-Mumman leipomat pikkuleivät katosivat kummasti jonnekin. Myöhemmin kuului sisältä kuorsausta ja ulkoa kulkusten kilinää.

 

Jouluun on 8 yötä kertovat kulkuset

Tonttutyttö
Joulupukki ja Joulumuori
Taatelileipä

17.12.2017

 

Taatelileipää ja herkkusuita

 

Aamu sarastaa, tonttujen työ lahjapajassa alkaa. Tonttutyttö Siiri herää lauluun. Tontut ovat päättäneet aloittaa tämän uuden päivän laululla. Eilinen päivä on ollut niin hauska ja työt edistyivät joululaulujen tahdissa.

Joulupukki lukee lasten lähettämiä kirjeitä, joissa kaikki lapset ovat olleet pieniä kullanmuruja ja todella kilttejä. Joulumuori tuo huoneeseen Pukille kupillisen kaakaota ja kuuntelee, kun Joulupukki hymyillen kertoo kaikkien lapsien olleen nyt paljon kiltimpiä kuin viime vuonna.

Lahjatoivomukset ovat muuttuneet vuosisatojen saatossa, nyt toivotaan digitaalisia lahjoja, älykännykkää, pelejä, ja lie mitä härveleitä, joista en tiedä mitään, jatkoi Joulupukki. Muori lohduttaa, että onhan meillä paljon tuon alan tonttuja, joten ei mitään hätää. Niin Muoriseni niinhän se on, Pukki nyökyttelee.

Hänen mieleensä tulee Tonttutyttö Siirin tiedustelu/kurkistelumatkat. Siiri tulee hyvin toimeen lasten kanssa ja he pitävät kovasti hänestä. Ehkäpä olisi aika lähettää Siiri ja Kipinä tiedustelemaan, miten lapset jaksavat ja mitä heille kuuluu nyt. Joulumuori toppuuttelee ja kertoo, että Siirillä on uusi resepti, jonka hän löysi Yhteishyvä nimisestä lehdestä. Saamme tänään ihan uuden reseptin mukaan tehtyä leipää, Taatelileipää. Joulupukki ei voi vastustaa, sillä hän on oikea herkkusuu, joka rakastaa kaikkea hyvää.

Keittiötonttu Anselmi on lämmittänyt ison leivinuunin, joka on valmiina odottaa leipiä paistumaan. Siiri valmistaa taikinan ja tuokiossa uunissa paistuu useita taatelileipiä. Haju- ja makuaisteja hivelevä tuoksu leviää kaikkialle. Tontut saapuvat keittiön ovelle kurkkimaan, joko pöydässä on juustoa ja tuoretta leipää.

Tonttutyttö on illalla kertonut heille, mitä on tarjolla. Meijeritontut ovat tuoneet valmistamiaan erilaisia juustoja. Juustot ja taatelileipä sopivat erinomaisesti yhteen. Kaiken sen kruunaa Joulumuorin kaakao, joka on Joulupukin mielijuomaa. Hänellä on toinenkin mielijuoma omassa komerossaan, jonne hän silloin tällöin piipahtaa nauttimaan sitä pienen lasillisen. Mitä se on, jääköön arvoitukseksi.

 

 

Taatelileipä

 

5 dl

 

maitoa, vettä tai kotijuuston heraa  

1 dl     siirappia

 

2 dl     ruisrouhetta

 

1 dl     auringonkukansiemeniä

 

1 dl     kaljamaltaita

 

4 dl

     grahamjauhoja

 

1 dl      leivinjauhetta

 

1 dl      hienonnettuja pehmeitä taateleita

 

1 tl       suolaa

 

 

Ohjeet

Sekoita kulhossa neste ja siirappi keskenään. Sekoita loput aineet keskenään ja lisää sekoittaen nesteeseen. Kaada puuromainen seos voideltuun suorakaiteen muotoiseen 1, 5 litran uunivuokaan. Paista leipää 175 asteessa noin 1 1/2 tuntia. Nosta leipä jäähtymään ritilälle ja kumoa hetken päästä. Tarjoile leipä seuraavana päivänä, esim. juustojen seurana.

 

Tonttutyttö on tyytyväinen, sillä hän saa leivottua leipiä myös joulupöytään, vaikka ensimmäiset leipomukset hävisivät heti uunista tultuaan tonttujen suihin. Hän saa Lissu-mummolta ohjeen helpoista pikkuleivistä, sen hän kirjoittaa vihkoonsa.

Tuo resepti tulee tarpeeseen sitten, kun kiire jälleen yllättää. Joulupukkikin haluaa silloin tällöin pieniä makeita herkkuja. Illan tummetessa Tonttutyttö nukahtaa ja uneen hän kuulee Kipinäporon kulkusten kilinää ja kuiskauksen, koska mennään.

 

Kulkuset kilisevät jouluntuloa - jänöjussit ilmoittavat seitsemän yötä jouluun.

18.12.2017

 

Pikkuleivät ja Tonttuovet

 

Lissu- mumma antaa pikkuleipien ohjeen Tonttutyttö Siirille, joka tallettaa sen isoon resepti kirjaan. Tänään leivotaan lisää viipaloituja herkkuja, koska kaikki ne ovat jotenkin ihmeellisesti kadonneet komerosta.

Leipuritontut yhdessä Siirin kanssa valmistavat niitä purkkikaupalla, nyt ne riittävät yli joulun. Joulupukille tehdään aivan oma purkillinen, jonka hän voi ottaa mukaansa lähtiessään jouluaattona kierrokselleen mailman ympäri. Petteri Punakuono saa myös omat pikkuleipänsä. Jouluntaikaa kaikkialla.

Lämmintä joulunodotustunnelmaa niin tonttujen työpajassa kuin kaikkialla kodeissa, kouluissa ja jokapuolella maailmaa. Joululaulut kaikuvat ja tonttujen punaiset hiippalakit vilahtavat ikkunoiden takana. Tontut ovat aivan innoissaan siitä, kun he ovat saaneet omat tonttuovensa koteihin. Niiden kautta on turvallista kulkea sisälle koteihin, jossa voi tarkkailla lasten ja aikuisten touhuja. Merkinnät niistä käynneistä on Joulupukin muistikirjan sivuilla. Tämä on jouluntaikaa. Kulkusten helinää

 

Viipaloidut pikkuleivät

 

1½ tl vahvaa kahvia

1 3/4 dl fariinisokeria

1 1/4 dl pehmeää voita

1 kananmuna

1 tl vaniljasokeria

3 3/4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ tl maustepippuria

1/4 tl suolaa

3/4 dl strösseliä

 

- Vatkaa kahvi, sokeri, voi, muna ja vanilliinisokeri suuressa kulhossa sähkövatkaimen keskiteholla vaaleaksi ja kuohkeaksi. 

- Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, pippuri ja suola ja sekoita hitaimmalla teholla pehmeäksi taikinaksi. 

 

Ja taikina kahteen osaan. Muotoile palat noin 4cm:n paksuiksi tangoiksi. 

Pyörittele tangot strösselissä kauttaaltaan ja kääri muovikelmuun. 

Anna jähmettyä jääkaapissa noin kolme tuntia. 

 

Leikkaa tangot ½ cm:n viipaleiksi ja aseta leivinpaperin päälle uuninpellille. 

Paista 190 asteessa noin 6-8 minuuttia. 

 

Päivän päätteeksi Siiri käy Kipinä Poron luona ja tarkistaa, että kaikki on kunnossa. Kipinä kertoo voivansa hyvin, olihan hän levännyt muutaman päivän. Huomenna on hauska lähteä matkaa kanssasi Siiri Tonttutyttö, Kipinä huikkaa Siirille.

Tonttutyttö on menossa keittiöön tapaamaan Joulumuoria. Yhdessä he pakkaavat Siirin koriin kampanisuja, piparkakkuja ja tuoreita viipale pikkuleipiä. Keittiötonttu lupaa, että kaakaotermarit ovat valmiina Siirin lähtöön mennessä. Nukkumatti kutsuu, Tonttutyttö nukahtaa ja kulkuset soivat kauniisti pakkasyössä.

 

Kuusi yötä Joulupukin tuloon Petteri Punakuono ilmoittaa

19.12.2017

 

Tiedustelu vai glögikutsut

 

Tonttutyttö ja Kipinä heräävät aamulla hyvin aikaisin, sillä he lähtevät tiedustelumatkalle. Aikansa kiidettyään taivaanrannalla he saapuvat isoon pikkukaupunkiin, Ikaalisiin. Kaupunki on heille hyvin tuttu, siellä on tuttuja, kilttejä lapsia vuosien varrelta. Kilttejä isoja lapsia löytyy myös, sekä koiraystäviä, jotka ovat todella rakastettavia. mutta erittäin karkailevia.

Laskeuduttuaan laivarantaan, siellä käveli heitä vastaan Hermanni Hirvi. Hän on lukenut facebookista, että Kipinä ja Siiri ovat matkalla hänen kotikuntaansa. Rouva ja herra Hermanni Hirvi päättävät pitää glögikutsut, johon he kutsuvat muutamia tuttaviaan, joiden he tiesivät tuntevan matkailijat Korvatunturilta. Lähdettiin matkaan yli järven kohti Seitsemistä, missä Herra Hirvi asusti. Kipinän pulkassa on jo hieman ahdasta, mutta huvin silti tultiin perille.

Tonttutyttö Siiri hämmentyy saavuttuaan aukiolle, missä tilaisuus on. Siellä on Kaisa, Elisa, Otto, Eino, Oona ja toinen Otto-poika, Sanni, Elli ja Anni, Liina, Emma. Näiden lasten kanssa he ovat viettäneet hauskoja hetkiä kulkiessaan Kipinän kyydissä välillä Korvatunturille ja muualle Lappiin. Saana-tunturin matkoja he eivät koskaan unohda, siellä oli monia, monia hauskoja hetkiä kommelluksineen.

Tenori Marius Mustarastas istui kuusen oksalla ja ilmoittaa, että nyt on laulun aika. Lapset tai ei enää lapset vaan nuoriso kiiruhtaa kuusen luo ja pian siellä raikuu riemukas laulu heidän esittämänään. Nuo ovat iki-ihania joululauluja ja niitä kaikki kuuntelivat hartaana sekä välillä yhtyivät laulamaan nuorisokuoron kanssa.

Rouva Hirvi on jälleen tunnetulla taidollaan valmistanut tarjottavaa ja sitä on yllinkyllin. Monenlaisia herkkuja on tarjolla mm. sienipiirakkaa ja omenaviinereitä. Ne maistuvat kaikille glögin kanssa, se on valmistettu tuoreesta omena mehusta, jossa on erilaisia mausteita, maku on täyteläinen ja hyvä.

 

Sieni-piparjuuripiirakka

 

Sieni-piparjuuripiirakka maistuu vaikka jouluyön viimeisinä tunteina.

 

Ainekset

125 g voita

3 dl vehnäjauhoja

1/2 tl suolaa

1/2 dl kylmää vettä

Täyte

150 g liotettuja suolasieniä tai pakastesieniä

1 sipuli

1 rkl öljyä

1 tl timjaminlehtiä

1 tl silputtuja rosmariinin neulasia

125 g piparjuurituorejuustoa

1 dl kermaa

2 munaa

1/2 tl suolaa

mustapippuria

1 dl emmentalraastetta

 

Valmistusohje

1. Paloittele voi monitoimikoneeseen, lisää suola ja jauhot. Pyöräytä seos murumaiseksi, lisää vesi ja anna koneen käydä, kunnes taikina muodostaa pallon. Taputtele taikina levyksi, kääri kelmuun ja anna levätä puolisen tuntia jääkaapissa.

2. Silppua sienet ja sipuli. Kuumenna öljy paistinpannulla, kuullota sipuli pehmeäksi, lisää yrtit ja sienisilppu, kuumenna sekoitellen muutamia minuutteja. Anna jäähtyä. Sekoita kerma tuorejuustoon, lisää muna ja sieniseos.

3. Kauli taikina piirasvuokiin tai -vuokaan sopivaksi levyksi. Pistele pohjat ja esikypsennä niitä 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Lisää täyte, ripottele päälle juustoraaste ja kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 25–30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja piirakoiden pinta kauniisti ruskistunut.  

 

Omena viinerit

 

 Ainekset

2 valmiiksi kaulittua lehtitaikinalevyä

1 keltuainen

100 g mantelimassaa

1 rkl munanvalkuaista

2 kotimaista omenaa

sokeria

kanelia

koristeeksi:

1 dl tomusokeria

tilkka sitruunamehua

Valmistusohje

Helppotekoiset omenaviinerit syntyvät valmiista voitaikinasta ja maistuvat glögin kanssa.

1. Sulata levyt ja kauli hieman ohuemmiksi. Leikkaa levyt neljäksi yhtä suureksi neliöksi. Tai ota taikinasta lasilla pyöreitä pohjia. Leikkaa pohjiin melkein pohjaan asti ulottuvat reunukset noin puolen sentin päähän reunasta.

2. Raasta mantelimassa ja lisää sen sekaan noin lusikallinen munanvalkuaista. Jaa massa pohjille ja litistä lusikalla. Leikkaa omenat kuorineen ohuiksi lohkoiksi. Pane omenalohkot pohjien päälle viuhkaksi. Sipaise omenat voisulalla ja ripottele päälle sokeria ja kanelia.

3. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12–15 minuuttia. Tee tomusokerista ja sitruunamehusta notkea kuorrute ja valuta sitä lusikalla leivonnaisten päälle.

 

Rouva Hirvi jakoi ohjeet leivonnaisista jokaiselle. Kutsut jatkuvat leikkien, laulaen ja seurustellen tuttujen kanssa. Lopuksi Hessu Hirvi pitää tietokilpailun, johon osallistuu useita kilpailijoita. Voittaja on Kaisa, joka saa palkinnoksi mökkiloman Seitsemisessä. Siellä on todella hauska viettää joko talvinen tai kesäinen viikko. Tekemistä löytyy, onhan siellä paljon tuttujakin, hän tuumii. He juhlivat aina aamupuolelle yötä.

Aamulla heistä jokainen miettii herätessään, oliko se unta vai totta. He ovat nyt omassa sängyssään. Pöydällä on lappu, jossa on ohjeita muutamaan leivonnaiseen. Yksi kulkunen on lattialla. Poro Kipinä ja Siiri Tonttutyttö rientävät Korvatunturille. Siiri tuumii, oliko tämä tiedustelumatka vai juhlamatka. Ehkä se joskus selviää. Taikaa, jouluntaikaa.

 

Kaukana kulkuset kilisevät viisi yötä jouluun.   

20.12.2017

 

Joulu on sininen, inttää Elviira

 

Siiri Tonttutytöllä on punainen hiippalakki, punainen kaulaliina ja myös punainen takki yllään, kun hän tapaa Elviiran, joka on paapan luona kylässä pikkusisarensa Viliinan kanssa. Tonttutyttö on tullut sisään upouudesta tonttuovesta, jonka paappa on tehnyt siksi, että tontut voivat kulkea helposti sisään ja ulos asukkaiden huomaamatta. Tällöin tiedustelijatontut saavat oikeaa tietoa vietäväksi Joulupukille.

 

Elviira, tarkkasilmäinen tyttö huomaa punaista vilahtavan eteisessä. Hän kiiruhtaa sinne ja saa kiinni Tonttutytön takin liepeestä. Siinä pikkuinen tyttö ja pikkuinen tonttutyttö katselevat toisiaan. Elviira sanavalmiina kysyy, kuka sinä olet, missä sinä asut ja miksi olet täällä. Siiri kertoo kodistaan Korvatunturilla, Joulupukista, Joulumuorista, tontuista ja poroista, kaikesta jouluun liittyvästä mm. joulunodotuksesta sekä tiedustelumatkoista.

 

Seuraava ihmetyksen aihe on, miksi sulla on punainen kaulahuivi ja muutakin punaista ja miksi tuo pieni punainen tonttu roikkuu korvassa. Siinä on Siirillä selittämistä ja lopuksi hän sanoo, joulunväri on punainen. Elviira juoksee pöydän luokse, etsii siinä olevasta lelukasasta sinisen pallon. Palaa tomerasti Tonttutytön luokse ja kertoo. Minun jouluni on sininen. Siiri Tonttutyttö selvittää, että punainen väri kuuluu joulunaikaan. Elviiran mielestä, ei missään tapauksessa. Sininen pallo kädessään hän sanoo yksinkertaisesti, ei ole, joulu on sininen ja heiluttaa palloa Siirin silmien edessä. Usko nyt, joulu on sininen, inttää Elviira Tonttutytölle.

 

Tuota väittelyä olisi voinut kestää kauan, ellei Viliina olisi keskeyttänyt juttua istahtamalla kissan, nimeltä Ropponen, vesikupin päälle. Vesi roiskui joka puolelle ja Ropponen hyppäsi akvaarion päälle. Siellä se huljutti tassuaan ja sitten nuoli sitä. Elviira toteaa tuli jano, kun se vesikuppi on tyhjä. Tonttutyttö istahti eteisen lattialle katselemaan tyttöjen leikkiä. Leikki sujui sopuisasti paapan hyvässä hoidossa.

 

Kipinä Poro lähetti tekstiviestin Siirille, nyt lähdetään. Tonttuovi aukeni, Siiri juoksee Kipinän luokse. Juostessaan hän kuulee Elviira huutavan, minun jouluni on sininen. KipinäPoro kiitää taivaankantta pitkin kulkuset kilisevät jouluntuloa. Sisällä Elviira kertoo pikkusiskolle, täällä kävi ihan oikea tonttutyttö ja sitten poro lentää sen kanssa Korvatunturille.

 

Jouluun neljä yötä kuiskivat kulkuset taivaalta.

21.12.2017

 

Leivotaan Joulukuusia

 

Joulumuori leipoo joulukuusia, Tonttutyttö Siirin hääriessä apuna. Eilen Elviiran tavattuaan, hän poikkeaa talossa, jossa joukko nuoria leipoo joulukuusia. Maistettuaan niitä, Siiri pyytää reseptin ja Saana kirjoittaa sen hänelle. Ne ovat hyviä, vakuuttaa Tonttutyttö Joulumuorille, joka innostuu toteuttamaan joulukuusia. Tonttutyttö liimaa ohjeet Joulumuorin paksuun keittokirjaan, joka on satoja vuosia vanha. Kirjasta löytyy ohjeita juhlaan jos toiseenkin, mutta eniten ne ovat joulusia leivonnaisia.

 

Lehtevät joulukuuset mascarponemoussella

 

Kuuset:

1

pkt

Myllyn Paras Torttutaikinalevyjä (500 g)

Joulutäyte:

2

dl

omenatuoremehua

1

dl

sherryä tai kirsikkamehua

1

 

kanelitanko

4

 

tähtianista

4

 

neilikkaa

4

 

kardemummansiementä

1

dl

ruokokidesokeria

500

g

pehmeitä kivettömiä kuivattuja hedelmiä, esim. karpaloita, luumuja, omenia, aprikooseja, taateleita ja viikunoita

Pinnalle:

Mascarponemousse:

250

g

mascarpone-tuorejuustoa

2

dl

kuohukermaa

1

dl

lemon curdia

Pinnalle:

 

 

tomusokeria, granaattiomenansiemeniä

     

Valmistusohje

 

Sulata taikinalevyt. Leikkaa jokainen levy 3–4 isoksi kolmioksi. Tee viiltoja oksien kohtiin, jotta kolmiot näyttävät kuusilta. Voit myös käyttää kuusi-piparimuottia. Levitä kuuset leivinpaperille uunipellille. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10–13 minuuttia kauniin värisiksi.

Valmistele paiston aikana hedelmätäyte. Mittaa kattilaan nesteet, kanelitanko, tähtianikset, neilikat, kardemummansiemenet ja sokeri. Kiehauta seos ja lisää siihen pehmeät kuivatut hedelmät. Keitä seosta noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Neste saa imeytyä hedelmiin. Anna seoksen jäähtyä. Hienonna jäähtyneet hedelmät n. 1 x 1 cm paloiksi.

Vatkaa kerma vaahdoksi erikseen, lisää vaahtoon mascarpone-tuorejuusto ja sitruunatahna, vatkaa voimakkaasti vaahdoksi. Laita täyte pursottimeen, jossa on iso pyöreä tylla tai taittele pursotuspussi leivinpaperista.

Kokoa leivokset. Halkaise kuuset terävällä veitsellä. Levitä alapuolen päälle reilu kerros jouluhedelmätäytettä. Pursota täytteen päälle mascarponemoussesta isoja palloja vierekkäin niin, että ne täyttävät koko pinnan kaikkiin reunoihin asti. Aseta yläpuoli päälle. Valmista kaikista kuusista samanlaisia. Sihtaa pinnalle tomusokeria ja ripottele koristeeksi granaattiomenansiemeniä.

Vinkki: Voit valmistaa kuuset myös Myllyn Paras Voitaikinalevyistä.

 

Toinen ohje, jomka Siiri saa on erittäin helppo valmistaa, ei vatkaamista, sekoitat aineet ja paistat! Rouva Hirvi kertoi Tonttutytölle seitsemisessä. Tonttutyttö löytää sen taskustaan ja lisää sen isoon kirjaan.

 

Ihana Jouluinen Kakku (helppo)

 

6dl vehnäjauhoja
2dl sokeria
2tl soodaa
1tl neilikkaa
1½tl kanelia
1tl inkivääriä
1½dl rusinoita
3dl piimää
2dl siirappia
200g voisulaa

1. sekoita kuivat aineet keskenään 
2. lisää piimä ja siirappi
3. lopuksi voisula ja sekoita hyvin
4. kaada voideltuun ja korppujauhotettuun 1,8l vuokaan
5. paista uunin pohjalla ritilän päällä 175'c n.50 min
6. jäähdytä kunnolla ennen, kuin kumoat kakun

 

Tässä on päivän leipomukset. Tyytyväisinä Joulumuori ja Siiri Tonttutyttö nukahtavat. Joulumuorilla on melkein kaikki valmiina joulun tulla tupaan.

 

Kulkuset kilisevät kolme yötä jouluun

Isännän luvalla
Isännän luvalla
Tuomaanpivä, vuoden lyhin päivä

 

Tonttutyttö nukahti, näki unia ja heräsi klo13.00, tässä ollaan!

 

22.12.2017

 

Märkää sohjoa, pesäpäivät, lämpimäisiä

 

Tonttutyttö Siiri istuu terassilla, muistelee aikaa liki kymmenen vuotta sitten. Tällä terassille hän on nukahtanut, kun KipinäPoro liiti kohti Korvatunturia ja niin on käynyt tänäänkin. Olen jälleen täällä Kyrösjärven rantamilla, Kipinä unohti minut!  

James ja Rontti ovat emäntänsä kanssa vierailulla ja huomaavat terassin oven olevan raollaan.  Eipä aikaakaan, kun terassin ovi aukeaa, nämä kaksi ihanaa karvaturrea syöksyy ulos ovesta. He säpsähtävät, kun Siiri ottaa heidät avosylin vastaan. Ne luulevat olevansa ulkona kahden.

Hienoa saan seuraa teistä Tonttutyttö innostuu, mihin mennään. Hän huomaa kuitenkin kysyä, oletteko luvallisella matkalla vai karkutiellä. Lupa on he nyökyttelivät ja vilkaisivat toisiaan. Siiri ei oikein uskonut noita vekkuleita, vaan houkutteli heidät kotiin menevälle tielle. Pari päivää on satanut vettä, ja arvaatte varmaan, mikä kunto noilla teillä on. Kaverukset saivat kahlata lumisessa, märässä uurteisessa sohjossa. Ei se heitä huolestuta, vaan siinä mennään välillä lujaa juosten ja välillä nuuskutellen tiereunan lumipenkkoja, joissa on iltasanomien uutisia Rontille ja Jamekselle.

Eilen on ollut Tuomaan päivä, jolloin on päivä lyhimmillään. Nyt on myös pesäpäivät, aurinko tulee pesästään vasta joulupäivänä. Töitä ei tehty, ei edes puhdetöitä. Tuomaan päivä oli myös rajapyykki ilmojen suhteen. Tuomaan päivä oli kaikkiaan juhlan alkamispäivä ja silloin hiljennyttiin jouluun. Siiri Tonttutyttö kertoo kuulleensa nuo asiat pikkutyttönä Korvatunturilla ja lisäsi vielä: ”Jos ennen Tuomasta ilmat olivat lämpimät, niin tuomaan jälkeen saman verran tulee kylmiä päiviä. Näyttäisi nyt siltä, että alkaa kylmä kausi, jota kestää maaliskuun loppuun saakka.”

Koirat ihmettelevät Tonttutytön viisautta. Yhdessä ne huudahtivat, ei kylmää ole noin kauan ja me emme tykkää takeista, joita emäntämme meille tyrkyttää pakkasella. Aika näyttää, Siiri kommentoi ja katsoi alas kenkiinsä, mikä siellä lotisee.Hups, ne ovat ihan likomärät. Katsellessaan tarkemmin ystäviään, ne ovat myös märkiä, kaikenlaisia oksia, monenmoista moskaa on tarttunut niiden turkkiin ja tassut ovat pikimustat. Nuo olivat ihania valkoisia karvaturreja karattuaan ovesta ulos, nyt ei niitä tunnistanut samoiksi.

Rontti kertoo Siirille, halunneensa lähteä maailmalle, kun omaan kotiin on kerran tullut joku pieni otus, jota kaikki silitteli ja paijasi, jopa meidän oma isäntäkin. Koko päivän me olimme sille kuin ilmaa. Minä lähdin, mutta James ei tullut mukaan. Tien reunalla istun ja odotan autoa, joka ottaa minut kyytiinsä ja saan uuden kodin. Siellä kukaan ei hylkää! Siinä istuskellessa tulee kylmä ja suorastaan ilahduin, kun sen pikkuotuksen isi tuli minua huutelemaan. Palaan takaisin, mutta isännälle en puhu mitään.

He saapuvat kotiin Siirin kanssa, tuuli tuo heidän luokseen tuoksua, joka saa veden kielelle. Terassin pöydällä on uunituoreita joulupullia. Arvaahan sen, että ei niitä siinä kauaa ole, kun tuo porukka pääsi vauhtiin. Pullat häipyvät yksitellen heidän suuhunsa. KipinäPoro on palannut hakemaan Siiriä. Pulkassa on kaakaota ja se maistuu hyvältä joulupullien kanssa.

 

Emännän ääni kuuluu tuolta, kun hän huhuilee kavereitaan. Terassilla häntä kohtaa kaaos. Pullapellit maassa ja koirat mustia, kuin savupiipun läpi menneet, KipinäPoro syö viimeiset rippeet leipomuksista ja Siiri istuu pulkassa valmiina lähtöön. Tämä on Jouluntaikaa tai sitten se ihan totta. hän komentaa koirat sisään ja toteaa isännälle:” Huomenna leivot lisää joulupullia ja nyt peset nuo kullanmurut. Minä menen nukkumaan”. Märät sukat jalassa hän marssii makuuhuoneeseen.

KipinäPoro pulkallaan kiitää taivaanrantaa kohti Korvatunturia. Tonttutyttö nukahtaa ja näkee unta, että on ollut kiltti koko vuoden. Hän selittää Joulupukille niin unessaan yhä uudelleen ja uudelleen. Kulkusten kilinä kertoo tarinaa niille, jotka sen ymmärtävät, kaksi yötä jouluun.

 

Kulkuset kilisevät jouluntuloa

23.12.2017

 

Kaurahelmipuuroa ja saunan suursiivous

 

Siiri Tonttutytön aamu alkaa aamupuurolla. Puuro maistuu erinomaiselta, mistä tämä on keitetty, hän kysyy keittiötontulta. Kaisa Keittiötonttu tietää vastauksen, koska hän on aamiaisvastaava! Puuro on kaurahelmi puuroa. Tonttutyttö on iältään jo hyvin vanha ja silti tämä puuro on ihan uusi tuttavuus. Kaisa kertoo Siirille ohjeen, jonka Tonttutyttö tallettaa jälleen Joulumuorin isoon vihkoon. Tiedusteltuaan Kaisalta, mistä hän saanut reseptin. Mattilan Tilan Millalta Ikaalisista, Kaisa kertoo ja myös sieltä löytyy kaurahelmiä.

 

 

Kaurahelmipuuro

   

   1 litra punaista maitoa

   2dl vettä

   2dl kaurahelmiä

   1 tl suolaa

 

   Voitele vuoka voilla, lisää kaikki aineet, sekoita hyvin.

   Paista uunissa yön yli noin 8- 6 tuntia 100 asteessa

   lopuksi 120 asteessa, kunnes pinta on kauniin ruskea ja ryynit      ovat pehmenneet.

   Tuplamaukasta, verrattuna keitettyyn kaurapuuroon.

   Voit keittää sen kuten riisipuuron. Kannattaa hauduttaa.

 

Siiri Tonttutytön tehtävä on tänään valvoa ja opettaa kahdelle Tonttutytölle, Liinulle ja Leenulle, miten tärkeä työ on saunan suursiivous jouluksi. Joulumuori on aikoinaan opettanut sen hänelle. Ylhäältä alas, pehmeällä harjalla, kylmällä vedellä ja miedolla mäntysuovalla. Liinu ja Leenu ahkeroivat, saavat saunan putipuhtaaksi ja muistivat huuhdella sen hyvin.  

He tietävät, että joulusauna on hyvin tärkeä osa joulunviettoa. Lopuksi sauna lämmitetään kuivaksi, kertoo Siiri. Joulu ja joulusaunojat tervetuloa huikkaa Leenu. Sitten saapuu Topias tonttu, jonka tehtävänä on suojella ja vahtia kiuasta, tulta sen pesässä, tuoda sinne kuusen oksia.

Korvatunturilla Joulupukki lähtee viimeisenä joulusaunasta, hän heittää löylyt Saunatonttu Topiakselle ja haltioille. Saunan ovi jää hieman raolleen, että haltijat pääsevät sinne. Sauna on myyttinen paikka, siihen liittyy perinteitä ja uskomuksia. Siiri kertoo, hämyisä vanhanajan puulämmitteinen perinnesauna, jossa tuoksuu oikea joulu on Joulusauna.

Hän lupaa pikkutonttutytöille kertoa saunomisesta myöhemmin, sillä nyt hän kiirehtii jälleen keittiöön. Siellä häntä odottavat Joulumuori ja Lissu-mumma joulutorttujen tekoon, sillä huomenna on jouluaatto ja Joulupukki haluaa ehdottomasti silloin joulutorttuja, joiden sisällä on luumuista tehtyä täytettä, ei mitään marmeladia. Pian päivä painuu iltaan, Korvatunturi hiljenee, kulkuset kilisevät riemukkaasti, huomenna on Jouluaatto.

 

Kulkuset yössä riemuin kilisee.

 

24.12.2017

 

Jouluaaton tunnelmaa

 

Joulupukki

Joulupukki, joulupukki, valkoparta, vanha ukki.
Eikö taakka paina selkää? Käypä tänne, emme pelkää!
Oothan meille vanha tuttu, puuhkalakki, karvanuttu.
Tääll´ on myöskin kiltit lapset, kirkassilmät, silkohapset.

 

Joulupukki, joulupukki, valkoparta, vanha ukki,
vietä iltaa joukossamme täällä meidän riemunamme.
Tervetullut meille aina, käypä tänne, puuta paina,
tai jos leikkiin tahdot tulla, kahta hauskempaa on sulla!

 

Kiitos, kiitos, kiltit lapset, kirkassilmät, silkohapset,
terve teille, pienokaiset, leikkiväiset, laulavaiset.
Hauska tääll´ ois iltahetki, vaan on vielä pitkä retki:
kuusen luota kuusen luokse mulla matkan suunta juoksee.

 

Joulupukki, joulupukki, valkoparta, vanha ukki,
viivy vielä pieni hetki, vaikka onkin pitkä retki.
Tässä tuomme sulle mettä vilpoisaa kuin lähdevettä,
sitten jaksat pitkän tiesi kulkea kuin aimo miesi.

 

Kiitos vaan nyt kiltit lapset, kirkassilmät, silkohapset!
Täs on teille muistiaiset, pienet joulumaistiaiset.

Kiitos sulle, oiva ukki, ystävämme joulupukki.
Taas kun päästään ensi jouluun, tervetullut meidän kouluun

 

Jouluaattona toivotetaan Joulupukki tervetulleeksi kotiin laulamalla hänelle laulu, jossa pyydetään Joulupukin viettävän hetken heidän kanssaan, vakuutetaan, että ollaan oltu kilttejä lapsia. Ihana laulu, Siiri muistaa, kun hän pikkutonttuna kulki Joulupukin mukana aattoiltana, että kodeissa tarjottiin myös juotavaa ja joulukarkkeja heille.

Lasten pitkä joulunodotus on päättynyt tänä vuonna. Korvatunturilla Joulupukki ja tontut levähtävät hetkisen, kunnes taas touhut jatkuvat ensi jouluun.

 

Kiitos, kun jaksoit kulkea kanssani tämän hetken.

Huomenna joulupäivänä voi avata vielä yhden joulukalenterin ikkunan.

 

Joulurauhaa ja Riemullista Uutta Vuotta

toivottaa Siiri Tonttutyttö

 

 

 

 

 

 

JOULUKALENTERI 2017

 

25.12.2017

 

Joulupäivä

 

Jouluevankeliumi ( Luukkaan mukaan ) - Tapani Perttu - YouTube


”Tapahtui niinä päivinä, että keisari Augustukselta kävi käsky, että kaikki maailma oli verolle pantava.  Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Kyreniuksen ollessa Syyrian maaherrana. Kaikki menivät verolle pantaviksi, kukin omaan kaupunkiinsa.

Niin Joosefkin lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista, ylös Juudeaan, Daavidin kaupunkiin, jonka nimi on Beetlehem, hän kun oli Daavidin huonetta ja sukua, verollepantavaksi Marian, kihlattunsa, kanssa, joka oli raskaana.

Niin tapahtui heidän siellä ollessaan, että Marian synnyttämisen aika tuli. Hän synnytti pojan, esikoisensa, ja kapaloi hänet ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut sijaa majatalossa.

Sillä seudulla oli paimenia kedolla vartioimassa yöllä laumaansa. Niin heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus loisti heidän ympärillään, ja he peljästyivät suuresti. Mutta enkeli sanoi heille: "Älkää pelätkö; sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle: Teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa. Tämä on teille merkkinä: te löydätte lapsen kapaloituna ja seimessä makaamassa."

Yhtäkkiä oli enkelin kanssa suuri joukko taivaallista sotaväkeä, ja he ylistivät Jumalaa ja sanoivat: "Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!"

Kun enkelit olivat menneet paimenten luota taivaaseen, niin nämä puhuivat toisillensa: "Menkäämme nyt Beetlehemiin katsomaan sitä, mikä on tapahtunut ja minkä Herra meille ilmoitti." He menivät kiiruhtaen ja löysivät Marian ja Joosefin ja lapsen, joka makasi seimessä. Kun he tämän olivat nähneet, ilmoittivat he sen sanan, joka oli puhuttu heille tästä lapsesta. Kaikki, jotka sen kuulivat, ihmettelivät sitä, mitä paimenet heille puhuivat. Mutta Maria kätki kaikki nämä sanat ja tutkisteli niitä sydämessänsä. Paimenet palasivat kiittäen ja ylistäen Jumalaa kaikesta, minkä olivat kuulleet ja nähneet, sen mukaan kuin heille oli puhuttu.” Luuk. 2:1-20.

 

 

 

Enkeli taivaan lausui näin... Virsi 21: 1 - 2 ja 10 - YouTube

 


Enkeli taivaan lausui näin:
Miks hämmästyitte säikähtäin?
Mä suuren ilon ilmoitan
maan kansoille nyt tulevan.

2.
Herramme Kristus teille nyt
on tänään tänne syntynyt,
ja tää on teille merkiksi:
seimessä lapsi makaapi.

3.
Jo riennä, katso, sieluni,
ken seimessä nyt makaapi:
hän on sun Herras, Kristukses,
Jumalan Poika, Jeesukses.

4.
Oi terve, tänne tultuas,
syntist et hylkää, armias.
Sä köyhäks tulit, rikkahin,
sua kuinka kyllin kiittäisin.

5.
Ah Herra, joka kaikki loit,
kuin alentaa noin itses voit
ja tulla halpaan seimehen
heinille härkäin, juhtien!

6.
Vain heinät on sun vuoteenas,
oi Herra, taivaan kuningas,
vaikkeivät kultavaattehet
sun oisi valtas arvoiset.

7.
Näin näytät esimerkilläs,
ettei sun kelpaa edessäs
ei kunnia, ei korkeus,
ei valta, kulta, rikkaus.

8.
Ah Herrani, mun Jeesuksein,
tee asunnokses sydämein.
Mua älä hylkää tuskassa,
vaan vahvista ain uskossa.

9.
Ah, iloni jos sinuss' ois,
en unhottaa sua koskaan vois.
Suo siihen apus armosta,
niin kiitän aina riemulla.

10.
Nyt Jumalalle kunnia,
kun antoi ainoon Poikansa.
Siit enkelitkin riemuiten

 

 

Takkatulen äärellä

1.12.2016

 

Nuoret tonttutytöt kulkevat tämän joulunajan tiedusteluretket ilman Siiri Tonttutyttöä. Tonttutyttö Siirillä on nyt aikaa itselleen, joten hän aikoo lähteä tutustumiskierrokselle Eurooppaan. Hän on aikaisemmin kierrellyt tiedusteluretkillä ennen joulua ympäri maailmaa, satojen vuosien ajan, onhan hän melkein Joulupukin ikäinen.

 

Siiri istuu takkatulen äärellä ja haaveilee ihanasta joulunodotuksesta. Hän selailee karttaa ja miettii mihin, koska erilaisia, niin ihania paikkoja on suunnattomasti. Kipinä-Poro on valmiina lähtöön heti kun Siiri saa reitin suunniteltua. Tonttutyttö on opetellut käyttämään tablettia sujuvasti. Paikka löytyy kartalta, sitten vaan nimen naputus ja hupsista. Siinä silmien alla on tietoja jos jonkinlaista. Ihania paikkoja sekä tietoa niistä löytyy aivan valtavan paljon. Tonttutyttö Siirin on vaan päätettävä mihin hän Kipinä-Poron pulkassa kiitää kulkusten kilistessä jouluntuloa.

 

Joulumuori on paistanut ensimmäiset piparit ja niiden tuoksu leijaili takkatulen ääreen, houkutellen Siirin keittiöön. Korvatunturin tontut ja Joulupukki istuvat ison pöydän äärellä nauttien Joulumuorin maukkaita pipareita ja hyvää haudutettua teetä. Siiri istahtaa penkille tuumaten mielessään, että hän tietää aamulla matkansa ensimmäisen määränpään.

Tästä tulee mielenkiintoinen ja toisenlainen joulunodotusaika kuin ennen.

Taikan talvi ja piparit

2.12.2016

 

Siiri istuu pulkassa tarkkaillen alhaalla näkyviä valoja ja valkoista lumipeitettä maan pinnalla. Niin kaunis on maa, hän tuumii. Tonttutytön silmiin osuu tuttu paikka, jossa kynttilälyhdyt tuikkivat aina kauas taivaalle saakka. Kipinä-Poro kiitää pitkin taivaanrantaa. Siiri pyytää hiljentämään vauhtia ja laskeutumaan maan pinnalle. Kulkuset kilisivät hiljaa pulkan laskeuduttua maahan.

Siiri Tonttutyttö juoksee lyhtyjen luokse, huomaa niiden takana olevasta ikkunasta loistavan valoa. Sisällä on iloinen väkijoukko ja seinillä upeita värikkäitä maalauksia. Hän heittää viitan hartioilleen (muistathan, että sen kantaja on silloin näkymätön) ja tupsahtaa sisään juhlaväen joukkoon.

Kas vaan, siellä on Taikan talvinäyttelyn avajaiset. Juuri nyt Taikan runoniekka lausuu ihania taika-runoja, joita kuunnellaan tarkkaan. Siiri pysähtyy, nyt kuulutetaan, kuka on vuoden taiteentekijä! Tunnelma tiivistyy ja pian puheenhoitaja henkäisee sen olevan tekijän, jonka teokset ovat värikkäitä ja upeita töitä. Kättentaputus kertoo, että yleisö on samaa mieltä valitsijoiden kanssa. Teos kertoo jokaiselle katsojalle hänen oman tarinan. Maalaukset ovat aivan erityisiä, mieltä ilahduttavia. Kaikki näyttelyn teokset ovat upeita töitä, joita kannattaa käydä kurkkaamassa. Tonttutyttö lähetti tekstiviestin Korvatunturin tonttutytöille, poiketkaa ohi kulkeissanne!

Tarjolla on glögiä ja pipareita. Siiri hiipii maistamaan pipareita, samassa hän muistaa Kipinän, joka myös rakastaa niitä. Tulihan se, ensimmäinen kommellus matkalla Eurooppaan. Hän pudottaa piparivadin lattialla. Tonttutyttö jähmettyy paikalleen, mitä tapahtuu.

Korvia huumaava kilinä ja kolina täyttää koko tilan.  Piparin paloja lentelee kaikkialle. Tonttutyttö sieppaa piparkakkurasian pöydältä mukaansa, pakenee jättäen jälkeensä vienon kulkusten kilinän. Tunnelma on ihmettelevä ja hieman hämmentynyt, sillä kaikki näkivät lentävän piparkakkurasian. Oven raosta näkyi punaista, Siirin tonttulakki oli pudonnut maahan. Tämä on taikaa, joulun taikaa.

Kipinä-Poro saa piparin ja niin matka jatkuu. Kipinä kiitää Tonttutyttö Siiri pulkassaan kohti uusia seikkailuja, kulkusten kilistessä jouluntuloa.

 

Alppien kauneus ja taatelikakku

3.12.2016

 

Pulkka laskeutuu pienen järven jäälle Alpeilla. Tonttutyttö Siiri herää syvästä unesta. Unessaan hän on ollut viemässä heiniä poroaitaukseen Korvatunturilla. Hän katsoo ihmetellen ympärilleen. Voi mitä valkoisuutta ja upeita tuntureita, hän ihmettelee käännellen päätään eri suuntiin. Tuolla alhaalla näkyy pieni kylä, jonka keskellä on kirkko upeassa valaistuksessa.

Kipinä-Poro valistaa Siiriä, tämä on maa, jossa tunturit ovat nimeltään Alpit. Siiri harppoo innoissaan hankea pitkin kylää kohti. Kipinä saavuttaa hänet, Siiri (monta sataa vuotta vanha) hyppää kuin nuori tonttutyttö pulkkaan, ihaillen upeutta ympärillään. Pulkka laskeutuu kirkon viereen. Siellä lauletaan ja soitetaan. Kirkkaat lasten äänet laulavat iki-ihania joululauluja.

Kirkon ovet avautuvat ja lapset juoksevat pihalle, jääden uteliaana ja ihmeissään tuijottamaan pientä tonttutyttöä ja Kipinä-Poroa kirkon edessä. Matkalaiset ovat lasten ympäröimänä ja kohta lapset esittävät heille lukemattomia kysymyksiä. Ketä. mistä, miksi jne… Siiri kertoo heille Joulupukista ja Korvatunturista.

Kiireisestä joulunalusajasta on niin paljon kertomista, että koko joukko lähtee läheisyydessä olevaan alppimajaan. Tonttutytön kertoo ihanasta taatelikakusta, Joulupukin herkusta. Jokainen haluaa ohjeen sellaisen Joulupukin herkun valmistamiseen. Lapset yllättävät äidin ja isän leipomalla heille Joulupukin herkkukakun jouluksi.

 

Marjatan taatelikakku

1 paketti taatelia

3 dl vettä

2 dl sokeria

200 g voita

2 kananmunaa

2 tl vaniljasokeria,

3 dl vehnäjauhoa

1 tl leivinjauhetta1 tl soodaa

Taatelit keitetään vedessä sokerin kanssa. Voi lisätään seokseen sulamaan ja sitten kananmunat, lopuksi joukkoon vaniljasokeri, sekä vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda ja leivinjauhe.

Paista 175 asteisessa uunissa noin tunnin verran. Älä polta kakun pintaa (Tonttutytölle käy joskus niin) Lääke siihen on leivinpaperin pala.

 

Tonttutyttö ja Kipinä jäävät alppimajaan yöksi.

Kulkusten kilinä kertoo, joulu on tulossa

 

 

Stuttgartin Joulumarkkinat ja mineraalivesiallas

4.12.2016

 

Kipinä–Poro kiitää taivaanrantaa pitkin Siirin ohjeiden mukaan. Pulkka laskeutuu Stuttgartin Palatsinaukiolla olevan suihkulähteen luo. Ihanat jouluiset myyntikojut täyttävät aukion ja ihmisvilinä on aivan uskomaton. Täällä on Joulumarkkinat! Tuolla lapset luistelevat ja tuon kojun takaa kuuluu musiikkia, joululauluja torvilla soitettuna. On tämä juhlallista huokaa Siiri.

Poro ja pieni tonttutyttö kiinnostaa monia kulkijoita. He tiedustelevat, mitä Korvatunturille kuuluu ja onko Joulupukki lähdössä kiertämään maailmaa myös tänä jouluna. Tonttutyttö sanoo kaiken olevan kunnossa. Joulu tuo Joulupukin tullessaan.

Joukossa on myös kaupungin vanhin tonttu, nimeltään Tobias. Hän ottaa ohjat kirjaimellisesti käsiinsä. Kipinä, Siiri ja Tobias käyskentelevät  markkinoilla. He ostavat eräältä kojulta hehkuviiniä, Glühweinia, joka on kuumaa juomaa, muistuttaa hieman meidän glögiämme. Varsinkin Kipinä-Porolle se on hyvin maistuvaista. He aistivat herkullisia tuoksuja, katselevat jouluista loistoa sekä lumihiutaleiden leijumista, kuuntelevat jouluisia ääniä. Tonttutytölle tämä kaikki oli aivan ihanaa. Hänellä on omaa aikaa.

Hän haluaa viedä joululahjan Joulupukille. Tobias on sitä mieltä, että saksalaista makkaraa Weisswurstia ei voita mikään. Siiri on aivan varma ihanista joululeivonnaisista, niistä Joulupukki pitäisi, hänhän on sellainen herkkupeppu. Siiri ostaa kolme sydämenmuotoista jättipiparia sokerikuorrutteella; Ich liebe dich.

Poro-Kipinä on miettinyt asiaa ja puuskahtaa, tämä on Mersun kotikaupunki. Lähdetään sinne tehtaalle, kenties saamme sieltä auton, Mercedes-Benzin, jolla huristamme Korvatunturille. Minä ajan, sanoi Poro. Tobias kertoo heille, että yhtiön kantaisän Gottlieb Daimlerin nimellä on myös kaupungin jalkapallostadion. Tobias kertoo vielä Mersun ja Porschen museoista, jotka kuulemma ovat Stuttgartin ylpeys.

Tehtaalla on toinen toistaan upeampia autoja ja valinta on vaikea. He luovuttavat. Joulupukin ja tonttujen kulkuneuvo on poro ja pulkka, jolla he ovat kiitäneet aina pitkin taivaan rantaa kulkusten kilistessä jouluntuloa.

Lopuksi mentiin kylpylään mineraalivesialtaaseen. Kerrotaan, että jo muinaiset roomalaiset kylpivät siellä. Niissä voi rentoutua ja kaikki vaivatkin katoavat.

He kuitenkin unohtivat kysyä kassalla, saako kylpylässä pitää simmarit jalassaan. Se onkin sitten eri juttu.

Jouluntuloa kilisevät kulkuset.

 

Nagelköpfl ja vaalivoiton juhlinta

5.12.2016

 

Kylpyläseikkailun jälkeen Siiri ja Kipinä-Poro matkaavat Itävallan puolelle pieneen Piesendorfin kylään. Se sijaitsee vuorten ympäröimänä, lähellä Zell Am Seetä. Kesällä siellä patikoidaan ja talvella hiihdetään sekä harrastetaan kaikkia kivoja talvilajeja. Vuorelle kulkee ilmainen hissi kerran päivässä. Alas voit sitten tulla patikoiden kesällä ja lasketellen talvella.

Siiri-Tonttutyttö lukee tietoja kirjasesta istuessaan majatalon takkahuoneessa. Hän on syönyt upean aterian. Siihen kuului Wiener Schnitzel persijaperunoiden kera ja tietenkin Sacher-kakkua jälkiruuaksi. Kipinä–Poro nauttii majatalon aitauksessa herkkuja, jotka tonttu-Sebastian tarjosi. Sebastian on majatalon kotitonttu. Hän on asustanut siellä noin tuhat vuotta tai ainakin melkein. 

Sebastian vie heidät läheiselle Nagelköpflille. Siellä voi hiihtää jopa valonheittäjien loisteessa illantullen. Pitkä kelkkarata on valaistu. Kaikenikäisille on paljon mukavaa talvista tekemistä. Siellä aika kuluu kuin siivillä. Alas tullessaan he laskettelevat vuorenrinnettä ihanilla kelkoilla.

Poro-Kipinä ja Sebastian-tonttu menivät aitaukseen. Siirin tullessa tupaan hän tapaa siellä iloisen väkijoukon juhlimassa. Juhlien aihe selviää pian Siirille. Itävallassa on ollut juuri presidentin vaalit. Juhlijoiden ehdokas on voittanut ja riemu on ylimmillään. Tonttutyttö jäi juhlimaan kyläläisten kanssa vaalivoittoa. Ilta on hauska ja riemua riitti aina pikkutunneille saakka.

Tonttutyttö Siiri herää Kipinä-Poron kulkusten kilinään.

Hän miettii onko jo aamu?

 

 

 

Hyvää Itsenäisyyspäivää

6.12.2016

 

 

 

 

Itsenäisestä Suomesta saamme olla kiitollisia sotiemme veteraaneille ja lotille sekä kotirintamalle. Tänään emme juhlisi kotimaamme Suomen itsenäisyyttä, elleivät he olisi uskoneet tulevaisuuteen, tehneet saumatonta yhteistyötä ja luottaneet toisiinsa. Heillä oli pyyteetöntä ja rehellistä vastuunkantoa.

 

Lämmin kiitos itsenäisestä Suomesta

 

Kampanisut Lapista

7.12.2016

 

Siiri Tonttutyttö rientää Kipinä-Poron luo aitaukseen ja ilmoittaa, että ainakin tämän päivän olemme täällä Piesendorfin kylässä. Sitten hän kiiruhtaa puolijuoksua kylän laidalla olevaan kauniiseen taloon, jossa asuu Elena-rouva perheineen.

Elena huomaa Siirin juhlissa. Hän muistaa tonttutytön tarjoaman makoisan kaakaon ja Lapin kampanisut. Elena on nyt rouva, mutta heidän ensimmäisen kerran tavatessaan hän oli pikkutyttö, joka ihastui Lapin kampanisuihin. Tonttutytöllä oli ollut mukanaan pulkassa lämmintä kaakaota ja Joulumuorin leipomia herkullisia kampanisuja. Elena ja Siiri juhlivat myös tapaamistaan sillä edellisestä tapaamisesta on monta kymmentä vuotta.

Siirin tonttulakin kulkunen kilisee vienosti, hänen kulkiessaan kylän raitilla. Eipä aikaakaan, kun Elenan keittiössä on täysi touhu päällä. Siellä on leivontapäivä. He valmistavat kampanisuja, joita tarjotaan kuuman kaakaon kanssa rekiretkellä ja Kipinä-Poron pulkkaretkellä.

 

Kampanisut Lapista

200 g voita
1 dl sokeria
2 dl piimää tai hapanta kermaa
3-4 tl leivinjauhetta tai soodaa
7 dl vehnäjauhoja 

Nypi voi jauhoihin, lisää kuiva-aineet ja piimä. Anna taikinan olla kylmässä.
Kauli taikina jauhotetulla pöydällä parin senttimetrin paksuiseksi. Leikkaa 4 x 8 senttimetrin suuruisiksi paloiksi. 
Leikkaa pitkälle sivulle 3-4 pystysuoraa viiltoa. Taivuta kampa hieman taaksepäin.
Paista 225 C -asteessa 15 minuuttia.

Ohje niistä on nyt myös Elenan reseptivihossa.

 

Kulkuset kilisevät jouluntuloa Piesendorfissa

Chiemsee ja maailman suurin posliininen kattokruunu

8.12.2016

 

Aamu valkenee, Kipinä-Poro odottaa Siiriä aitauksessa. Matka jatkuu, pulkka kiitää jälleen taivaanrantaa. Siiri Tonttutyttö ja Kipinä ovat matkalla kohti Chiemseetä. Järveä sanotaan myös Baijerin mereksi (Bayerisches Meer). Se sijaitsee lähellä Muncheniä. Järvellä olevalle saarelle kuningas Ludvig rakennutti linnan 1700-luvun loppupuolella. Linnan, joka on Versaillen kopio. Todella upea ja Siiri Tonttutytön mielestä se jopa ylittää kauneudessaan Versailes-linnan Ranskassa.

Tuolla häämöttää saari, järvi sen ympärillä on saanut jääpeitteen. Kipinä-Poro laskeutuu järven rannalle ja pulkkaretki Herreninsel-saarelle alkaa. Kyytiin nousee saaren haltijatonttu, Konrad. Hän on vartioinut saarta muutaman sata vuotta.  Konrad on vähän niin kuin linnan kuningas. Linna on varmaan siksi säilynyt nykypäiviin asti. Tonttutyttö Siiri on vieraillut Joulupukin kanssa siellä silloin, kun linna oli aivan uusi. He muistelevat niitä aikoja.

Konrad-haltijatonttu kertoo huolestuneensa nykypäivästä kuultuaan radiosta uutisen.  Angela Merkelin kerrottiin sanoneen, että on huolestuttavan paljon ihmisiä, jotka eivät kunnioita omaa maatamme ja siten meille monelle tulisi kotouttamiskurssi tarpeesen. Niinpä tontut nyökyttelivät ja ajatuksiinsa vaipuneina he saapuivat saarelle. He henkäisivät, ihanaa ja unohtivat kaiken muun. Saaressa on mitä kauneimmat joulukoristeet ja linna loisti upeassa valaistuksessa.  Kulkusten kilinä enteilee jouluntuloa.

Astuttuaan sisään linnan suureen ruokasaliin, Siiri hämmästyy, eikä ole uskoa silmiään. Iso ruokapöytä nousee lattiasta ison varmaankin maailman suurimman posliinisen kattokruunun alle.

Pöydälle on katettuna monenmoista herkullista syömistä. Ruoka maittaa molemmille, sillä päivä on ollut pitkä.

Tonttutyttö Siiri nukkuu syvää unta kauniissa makuuhuoneessa, höyhenpeiton alla. Kipinällä, palatsin tallissa, on edessään omenia, heinää sekä sen herkkua jäkälää. Juomana on raikasta lähdevettä.

 

Kulkuset kertovat jouluntulosta.

Joulutorit, tunnelmaa ja perinteitä

9.12.2016

 

Kipinä-Poron kulkuset kilisevät hiljalleen sen kulkiessa Ylä-Baijerin upeissa maisemissa. Tonttutyttö Siiri istuu pulkassa, vällyjen alla lämpimässä ja ihailee maisemia. Alppien silhuetit loistivat vitivalkoisina, pienten alppikylien valot pilkottavat ja kirkkojen tornit seisovat keskellä kylää. Kuu valaisee maisemaa, tähtien tuikkiessa taivaalla.

Tonttutyttö muistelee joulutoreja ja joulumarkkinoita, joissa hän on vieraillut. Niissä hän on käynyt jo ainakin lähemmäs kuudensadan vuoden aikana. Hänen mielestään ne tuovat niin joulunalusaikaan kuin joulunviettoon ihanaa tunnelmaa, perinteitä ja ennen kaikkea jouluntaikaa. Ne järjestetään yleensä aukiolla, toreilla, joita reunustavat upeat valaistut rakennukset, ehkä siellä on vanha linnoitus ja kirkko. Tuhansin kynttilöin koristettu joulukuusi on kunniapaikalla. Puiset, jouluisesti koristetut kojut tarjoavat jokaiselle jotain ihanaa, jouluherkkuja, käsin tehtyjä tuotteita, salaisella reseptillä leivottuja, koristeltuja joulupiparia jne. Joulutoreilla kulkija voi aistia kuusen, paahdettujen mantelien, paistetuiden omenien ja vohveleiden sekä mausteisen glühweinin tuoksun leijumassa ilmassa. Kojuilla kiertämisessä on jotain aivan erityistä. Siinä on tunnelmaa ja jouluntuntua. Siellä on jouluntaikaa ja kulkusten kilinää.

Tonttutyttö Siiri nukahtaa ihanat muistot mielessään. Kipinä-Poro saapuu Neuschwansteinin linnan pihalle. Siiri saa huoneen linnan tornista, jonne uninen Tonttutyttö kiipeää monta, monta rappua. Huoneessa odottaa lautasellinen keittoa, Leberknödelsuppeen (maksapallerokeitto) ja juomana vehnäistä Weizenbieriä. Keitto on ihan uusi tuttavuus Siirille.

 

Kulkusten kilinä kuuluu linnan pihalta.

 

Neuschwansteinin satulinna – Stollen Joulupulla- uutiset Suomesta

10.12.2016

 

Tonttutyttö Siiri herää aamulla ihanassa satulinnassa Alppien syleilyssä. Hän kurkkaa ulos ikkunasta. Siitä avautuu henkeäsalpaavat maisemat. Linna on rakennettu korkealle kukkulalle, josta on näkymät alas laaksoon sekä ylös Alppien lumipeitteisille huipuille. Siiri ei todellakaan ollut uskoa todeksi silmien edessä avautuvaa upeaa kuvaa.

Katsellessaan huoneessa ympärilleen, hän huomaa astiat pöydällä ja muistaa nauttineensa Leberknödelsuppeen eli suomeksi maksapallerokeiton. Ulkonäöstään huolimatta keitto oli miellyttävä tuttavuus ja se maistui hyvälle. Hän päätti lähteä linnan keittiöön tapaamaan Satulinnan keittiötonttuja.

Keittiössä palaa valkea uunissa ja pöydällä valmistuu saksalainen jouluherkku, joulupulla Stollen. Yleensä Stollen leivotaan ajoissa, sillä se säilyy viikkoja. Keittiön pomo Hildegard kertoo, että pötkömäisen Stollenin sanotaan symboloivan kapaloitua Jeesus-lasta. Päälle siivilöitävä valkoinen tomusokeri taas kuvaa viattomuutta. Siirin reseptikansio täyttyy taas yhdellä herkulla.

Stollen Joulupulla

500 g vehnäjauhoja,  3 tl leivinjauhoja,   200 g sokeria,   vaniljasokeria,  ¼ tl suolaa,   250 g rusinoita,   
200 g manteleita,   250 g voita,  2 munaa,  250 g rahkaa 1 rkl rommia

½ dl hillottua sitruunankuorta,  ½ dl appelsiinikuorta tai ½ dl sukaattia,  vähän sitruunanmehua, (1 aromitippa vaniljaa tai 1 aromitippa mantelia)

Sekoita kaikki yhteen puhtaalla pöydällä ja asettele käärö pitkänmalliseen leipävuokaan. Tavallinen leipävuoka sopii paistamiseen. Paista 180 asteen uunissa noin 60 minuuttia. Siivilöi jäähtyneen leivonnaisen pinnalle tomusokeria. Tarjoile kakkua ohuina viipaleina kahvin kera. Säilytä jääkaapissa.

 

Tämä kaunis linna, jonka keittiössä Siiri istuu Hildegardin kanssa, ei koskaan valmistunut, kertoo pomo Hildegard. Nuori Ludvig II ehti asua täällä vain 172 päivää ennen kuolemaansa. Kuolema tapahtui epämääräisissä olosuhteissa aamukävelyllä, jonne hän oli lähtenyt lääkärinsä kanssa. Heidät löydettiin läheisestä järvestä kuolleina. On mysteeri, mitä näille kahdelle tapahtui. Hän jatkaa, että varakkuudestaan huolimatta Ludvig II on ollut yksinäinen ja surullinen. Tonttutyttö miettii, halusiko nuori kuningas elämäänsä jännitystä, iloa, satua, fantasiaa ja sisältöä, sillä hän on rakennuttanut satumaisen kauniita linnoja, jotka ovat meidän nähtävillä vielä tänäpäivänä. Hildegard ja Siiri havahtuvat ulkoa kuuluvaan kulkusten kilinään.

Tonttutyttö kiittää, kipaisee pihalle Kipinän pulkkaan. Kipinä-Poro kyselee Siirin kuulumiset, Itse hän kertoo kuunnelleen uutisia Suomesta ja maailmalta. Yhdysvaltain tuleva presidentti on todennut meidän pressalle, että suomalaiset ovat hienoa kansaa. Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault vierailee Suomessa. Hän tapaa ulkoministeri Timo Soinin sekä myös presidentti Sauli Niinistön. Tonttutyttö toteaa vaan, keskustelut varmaan koskevat Euroopan turvallisuutta sekä ajankohtaisia ulko- ja turvallisuuspoliittisia kysymyksiä. Tapaisivat edes Joulupukin, tuhahtaa Siiri. Siirillä on ikävä Joulupukkia ja Korvatunturia, Kipinä-Poro tuumii itsekseen.

Taas kiidetään taivaanrantaa pitkin uusiin seikkailuihin.

Joulu on tulossa, kilkattavat kulkuset.

 

Piparit - Koti-ikävä - Uutiset Davosista

11.12.2016

 

Eipä tainnut Kipinä-Poro olla väärässä, Tonttutytöllä on jo ikävä Korvatunturille. Hän kaipaa sen rauhaa ja hiljaisuutta. Siiri naurahti itsekseen, Joulupukin luona on vuoden kiireisin aika ja ei siellä niin hiljaistakaan ollut. Ikävä on takkatulta ja iltakaakaon aikaa ja joululahjojen paketointia ja Joulumuorin komentelua ja kaikkea siellä.

Poro laskeutuu maahan jonnekin Alpeille, josta on jälleen henkeä salpaava näköala jokapuolelle. Tonttutyttö ottaa pulkasta eväskorin ja Kipinälle tukun heiniä sekä omenoita. Sieltä löytyy pipareita, jotka Joulumuori antoi heille mukaan.

Siiri muistaa ohjeen ulkoa ja päätti jakaa sen teidän kanssanne. Ollessanne jossain kaukana kotoa, voitte piilottaa piparipussin laukuun ja lievittää koti-ikävää, pipareilla ja kuumalla kaakaolla. Ehkä se hellittää?


Kerttu-Mummun piparit.

150 gr voita                             11/2 dl sokeria

1 dl siirappia                           2 tl pomeranssinkuorta

1 tl kanelia                              1 tl neilikkaa

1 tl inkivääriä                          2 pientä munaa

1 tl soodaa                              1/2 tl suolaa

61/2 dl vehnäjauhoja               11/2 dl ruisjauhoja

voi, sokeri, hunaja, siirappi ja mausteet kiehautetaan, hieman jäähtyneenä ne vatkataan vaahdoksi, johon munat yksi kerrallan lisätään hyvin vatkaten. Sooda ja suola sekoitetaan jauhoihin, jotka lisätään taikinaan.
Taikina saa seistä seuraavaan päivään, jolloin se leivotaan pipareiksi jokaisen oman maun mukaisilla muoteilla: sydämiä, tätiä, perinteisen mallisia, poroja jne....
Uunin lämpö 225 astetta ja piparit paistetaan 5-10 minuuttia kauniin, kauniin ruskeiks
i. 

 

Kipinä-Poron kulkuset kilisevät jouluntuloa.

 

I-Padiltä Siiri lukee, että Davosissa oli hiihtokisat ja Ikaalisten Krista sijoitui niissä hyvin. Tonttutyttö ja Kipinä-Poro onnittelevat.

Mahtoiko eväänä olla pipareita?

Joulukuusi - Strasbourg

12.12.2016

 

Tonttutyttö muistelee Korvatunturin iso joulukuusta, joka on juhla-asussaan. Kauniit koristeet oksillaan ja kuusenkynttilät luovat valoa ympäristöön. Monet, monet hetket Siiri on leikkinyt kuusen ympärillä ystäviensä kanssa. Ne ovat unohtumattomia hetkiä.

Mistä ihmeestä kuusi on tullut juhlistamaan jouluamme, kysyy Kipinä-Poro Siiriltä. Kukapa tietäisi sen, ellei Siiri, onhan hän nähnyt eläessään niin paljon maailman ihmeitä.  

Hyvin monet joulu perinteet ovat Saksasta. Martti Luther keksi joulukuusen kulkiessaan Wittenbergissä kotiin pilkkopimeän metsän halki. Taivaalla tuikkivat tähdet loivat säteitään kuusenlatvoihin, jotka näyttivät siltä kuin olisivat täynnä kynttilöitä. Tosiasiassa Luther ei joulukuusta tuntenut. Tarina, Lutherista viettämässä joulua kynttiläkuusen äärellä, levitti tapaa myös kansan keskuuteen.

Siiri Tonttutyttö kertoo, että joulukuusi syntyi oikeasti jo 1500-luvun protestanttisessa Saksassa, Strasbourgissa, nykypäivän Ranskassa. Papit vastustivat moista hömpötystä, mutta siitä huolimatta niitä myytiin torilla jo vuonna1534. Ne olivat aluksi pieniä. Niitä laitettiin pöydälle tai kattoon roikkumaan. 1600-luvulla tulivat mukaan koristeet ja kynttilät. Kului peräti liki 200 vuotta ennen kuin papit hyväksyivät ne kirkkoihin. Meille Korvatunturin maahan saapui ensimmäinen tieto 1829. Pikkuhiljaa joulukuusi on sen jälkeen levinnyt nopeasti koko maahan tuomaan valoa ja lämpöä vuoden pimeimpään aikaan, Siiri lopettaa muistelunsa.  Poro Kipinä naurahtaa, kuusia löytyy, niitähän on metsät pullollaan. Siiri jatkaa, joulukuusia tarvitaan aina joulunaikaan.

He eivät olleet kaukana Strasbougista, joten Kipinä ohjelmoi suunnan navigaattoriin. Matka jatkuu taivaanrantaa pitkin. Jälkeen jää kulkusten kilinä ennustamaan jouluntuloa.

Pulkassa istuessaan Tonttutyttö katseli maailman uutisia. Ensimmäisenä silmiin osuu Italian uutiset. Niissä kerrotaan, että Paolo Gentiloni on uusi pääministeri.  Hän on Matteo Renzin, entisen pääministerin läheinen liittolainen. Opposition on sitä mieltä, että Gentiloni ainoastaan pitää paikkaa Renzille, joka aikoo nousta takaisin valtaan seuraavissa vaaleissa.

Millaista on yhteisten asioiden hoitaminen niin siellä, täällä ja tuolla, Tonttutyttö tuhisee itsekseen turhautuneena, matkalla Strabourgiin .

Taivaanrannalla vilkkuu poron led-valot, sieltä kuuluu kulkusten kilinää. Joulu tulee.

 

Tähdet ja Kuu - Maritan Glögi -  Amerikan uutiset

13.12.2016

 

Illantullen Kipinä parkkeerasi pulkkansa joen varrelle lähelle Strasbourgia. Tonttutyttö oli valmistanut heille edellispäivänä glögiä suomalaisen Maritan reseptillä. Nyt oli oikea hetki pitää mietiskely tauko.

 

MUSTAHERUKKAGLÖGI Maritan mukaan

 

Appelsiinimehua 2 dl

Mustaherukkamehua 4 dl

Vettä 4 dl

Kardemummaa 1 tl

Kanelitanko 1

Neilikoita 4 kpl

Kuumenna kaikki ainekset kiehuvaksi. Anna juoman maustua kylmässä seuraavaan päivään.

Siivilöi ja lämmitä uudelleen.

lisäksi rusinoita 1,5dl

kuorittuja manteleita 1,5 dl Tarjoa glögi rusinoiden ja manteleiden kera.

 

He nauttivat taivaalla tuikkivissa tähdistä ja kuutamosta. Pian kuu on kokonainen, tuumii Siiri katsellen taivaalle. Joulumuorin joulutorttu maittoi kuuman juoman kanssa.

 

Uutisia selatessaan Tonttutyttö huomasi, että tuleva presidentti Trump nimitti suomalaissukuinen General Motorsin toimitusjohtajan Mary Barran (os Mäkelä) talouden ja työpaikkojen luomisen asiantuntijaryhmäänsä. Siiri lähettää onnittelut valtameren taakse.

 

Ihanaa joulunodotusta kulkusten kilistessä.

 

Tonttutytöt Talvikki ja Siiri-Johannes-tonttu

Strasbourg

14.12.2016

 

Tonttutyttö on matkalla Strasbourgiin. Siitä kerrotaan, että se on maailman joulupääkaupunki. Siiri tuumii, meillä siellä Pohjolassa on Suomi ja Korvatunturi, sekä Turku.

Siirin matkat eivät ole koskaan johtaneet Strasbourgiin, jonne hän nyt enemmän kuin mielellään matkaa Kipinä-Poron kanssa. Siiri-tonttu saa puhelun Talvikki-Tontulta, joka on matkalla samaan kaupunkiin. Ihanaa Siiri kiljahtaa niin, että Kipinä-Poro säikähtää ja pyörähtää ympäri. Tonttutyttö ilahtuu, sillä pyörähdys suunta on oikea. Se on kohti Frankfurtin lentoasemaa. Siellä Talvikki odottaa heitä.

Korvatunturin porot olivat jossain kaukomatkalla, joten Talvikki turvautui lentokoneen kyytiin. Talvikilla ja Siirillä on paljon kerrottavaa toisilleen. Kuulumiset vaihdetaan, samalla nautitaan Talvikin tuomaa kaakaota, maukkaiden voileipien kanssa. Joulumuori on valmistanut ne vartavasten heille. Kaikki maistui niin kotoisalta. Siiri tunnustaa jo tunteneensa koti-ikävää, sillä hän ollut matkalla kohta kaksi viikkoa.  

He tietävät, että jouluntullen kaupunki, jonne he tulevat, verhoutuu joulukoristeisiin ja valoihin. Uteliaina he kurkkivat pulkasta, joko kaupunki näkyy. Kipinä pysähtyi sillan luo. Silta ylitetään niin ollaan vanhassa kaupungissa. Siiri antaa Kipinä-Porolle luvan kiitää taivanrantaa pitkin Alpeille (ehkäpä se on komento). Tonttutyttö ja Talvikki lupaavat lähettää viestin, kun he ovat lähdössä tästä viehättävästä kaupungista.

Näkymättömäksi tekevät viitat päälle ja tutkimaan uutta tuttavuutta, Strasbourgia. Katsellen ympärilleen, he suorastaan häkeltyivät kaikesta näkemästään ja loppujen lopuksi olivat ihan pyörällä päästään. Onko tämä todella oikea joulukaupunki?

Yhdellä kujalla he tapaavat Johannes-Tontun, jolla on kyky nähdä näkymättömät tontut. Johannes on 1400-luvulta saakka  joulun aikana auttanut ja avustanut matkalaisia. Johannes on saanut nimensä Johannes Gutenberg mukaan. Hän oli sen talon omistaja, jossa Johannes-tontun isä asui kotitonttuna ja oli henkilö, joka kehitti ensimmäisen painokoneen. Johannes-tonttu tarinoi, että kaupungista tuli hyvin merkittävä painatuskeskus. Tämä houkutteli sinne asumaan intellektuelleja ja artisteja. Samoihin aikoihin valmistui tuo vieressä oleva upea rakennus, Strasbourgin katedraali, jatkoi Johannes.

Tonttutytöt ovat väsyneitä ja ihan nukuksissa. Kävely ja kaikki uusi ympärillä on uuvuttanut heidät. Johannes tietää pienen ullakkohuoneen, jossa on hyvät vuoteet ja turvallista nukkua. Hän opastaa heidät oikealle talolle. Talon ikkunalla jääkarhu perheineen ja pikkupingviinit toivottavat tonttutytöt tervetulleeksi.

 

Uutiset kotimaasta kertovat Talvikin I-Padissä: Poliisi muistuttaa, että talvella lumet pitää puhdistaa auton päältä muualtakin kuin etulasista. He kuulemma tapaavat säännöllisesti ns. laiskimuskuljettajia, jotka eivät viitsi heilauttaa lumiharjaa vaan ainoastaan lasinpyyhkijöitä! Laita rahat joululahjoihin ei turhiin sakkoihin, poliisi huomauttaa.

Onneksi meillä on Kipinä-Poro, huokaavat tonttutytöt

.

Kulkuset kilisevät jouluntuloa Alpeilla.

 

Keski-Euroopan helmi - Ihastuttavat pyörryttävät joulumarkkinat

15.12.2016 

 

Tonttutytöt laittavat tonttulakit kutreilleen ja lähtevät tutustumaan Strasbourgin joulunodotustunnelmaan. Ensimmäisenä kohteena on kaupungin kuuluisin rakennus, tuomiokirkko. Se on rakennettu vuosina 1176-1439, kertoo Johannes-tonttu, joka toimii tyttötonttujen oppaana. Siiri toteaa, ovatpa nämä goottilaiset kirkot koristeellisia ja harmillisen kauniita. Talvikin toteamus on, että kirkko on yksi Keski-Euroopan helmiä. Katedreelista tullessaan he tupsahtavat suoraan joulumarkkinoille, jotka ovat ihan sen vieressä.

Voitteko kuvitella, yli 300 kojua levittäytyy eri puolille kaupungin keskustaa. Tonttutytöt voivat ihan hyvin kuvitella tuon, koska jo tällä alueella on heidän mielestään tuo määrä ja paljon enemmän koristeltuja kojuja. Niissä myyydään jouluherkkuja, -koristeita, lasikoruja, leivonnaisia, jotka ovat tyypillisiä alcasialaisia ja kaikkea mahdollista maan ja taivaan välillä. Joulumusiikkia ja iloista äänten sorinaa.

Johannes ja tontut lähtevät kurkkaamaan seuraavia markkinoita. Christkindelsmärik on yksi Ranskan vanhimmista ja tunnetuimmista joulumarkkinoista. Siellä he eksyivät toisistaan.

Siiri kulkee ja ihastelee kojujen tavara paljoutta. Hän joutuu lopuksi pienelle sivukujalle, jossa on vieri vieressä kenkäkauppoja ja niiden näyteikkunat. Jokaisen kaupan kohdalla Tonttutyttö huokaa, onpa kauniita ja hinnan huomatessaan, onpa hintavia. Seuraavalle kadulle kääntyessään, hän huomaa pienen nurkkauksen. Siinä on pöytä, tuoli ja pieni joulukuusi. Kuusella on latvassa kauniisti loistava hopeinen tähti. Paikka on sopiva istahtaa hetkeksi ja miettiä kaikkea näkemäänsä. Kaupunki on verhoutunut joulukoristeisiin ja valoihin. Kaikki on kuitenkin toteutettu tyylitajulla. Räikeyttä ei Siiri ollut huomannut.

Tonttutyttö Talvikki puolestaan on löytänyt piparkakkukaupan, jossa myydään erilaisia pipareita. Maistiaisia on joka pöydällä ja niitä maistellessa on ajantaju kadonnut. Aikaa on kulunut melkein pari tuntia. Tullessaan kenkäkadun kulmaan hän huomaa Siirin istumassa kuusen vierellä. Siinä he vertailivat kokemuksiaan. Toinen löysi rauhallisen nurkan ja toinen pipareita. Olivatkohan ne parhaat kokemukset?

 

Ullakkohuoneessa maittoi uni.

 

Uutisissa kerrotaan tutkimuksesta, jossa selvitettiin tuoksujen vaikutusta nukkumiseen ja uneen. Havaittiin, että ihminen näkee enemmän kauniita unia, jos makuuhuoneessa on jokin sellainen tuoksu, jonka ihminen mieltää ihanaksi. Uutisen Siiri luki ennen nukkumaan menoa

 

Unessaan he kuulivat poron kulkusten kilinää, joulu tulee.

Flammkuchen
Joulusilakat

Flammkuchen – Joulusilakat – Alda-muori

16.12.2016

 

Tonttutytöt Talvikki ja Siiri heräävät uuteen aamuun Strasbourgissa. Aamiaisen jälkeen lähdetään Johannes-tontun kanssa hänen kotiinsa. Siellä Alda-muori valmistaa joulupipareita. Siiri kertoo Korvatunturin työn täyteisestä ajasta, Joulumuorin herkullisista ruuista, tonttujen leikeistä ja kepposista sekä tunturin rauhasta ja revontulista. Alda ja Johannes kuuntelevat häntä. Suorastaan yhteen äänen he toteavat, että siellä on elämä aivan toisenlaista.

Siirin kerrottua joulusilakoista, Alda-muori haluaa reseptin. Maistuisivat varmaan herkullisilta. Tuumasta toimeen ja illalla he maistelivat silakoita. Talon asukkaat olivat mielissään silakka löydöstä. Talvikki ei ole niiden ystävä, hän nyrpistelee nenäänsä niille. Alda-muori huomaa sen ja valmistaa hänelle Flammkuchenin eli liekkipiiraan. Se on paikallinen erikoisuus ja tehdään aina tulikuumassa arinauunissa. Talvikki haluaa reseptin vietäväksi Joulumuorin kansioon ja myös siksi, että hän voi valmistaa sitä Korvatunturilla, oli se niin hyvää. Alda-muori puolestaan saa joulusilakoiden ohjeen, jonka Kerttu-Mummu on aikoinaan toimittanut Joulumuorin resepti kansioon.

 

Kerttu-Mummun joulusilakat

 

500 gr silakoita., 5 dl vettä, 1 dl etikkaa, 1rkl suolaa. Liota muutama tunti tuossa liemessä

 

Marinadi: 1dl sinappia, 3 rkl sokeria, 2 tl valkopippuria, 1 tl rosepippuria, 1 tl etikkaa, 1/2 dl öljyä,

 

PALJON TILLIÄ

 

Päivän aherruksen jälkeen Nukku-Matti kutsuu tonttutyttöjä. He kulkevat läpi ihanan jouluisen keskustan lämpöiseen kattohuoneeseen. Hieman Talvikki ja Siiri hätkähtävät, kun vastaan tulee poliiseja, jotka kulkevat partioimassa markkinoilla.

Onnellisesti he pääsivät majapaikkaan ja ilman mitään välikohtauksia kadulla.

Sänkyyn hypättyään Talvikki selaa I-Padiään ja huomaa uutisen.

 

Presidenttiparin Lennu-koira hurmaa: nuuhki viralliset joulutervehdykset läpi. Ihailtiin kuvia tasavallan virallisesta koirasta – Lennusta.

 

Jouluntuloa kilisevät kulkuset

 

Ajelu raitiotievaunulla – Näkymättömät tontut

17.12.2016

 

Aamulla ystävykset Talvikki ja Siiri porhaltavat kohti uusia seikkailuja. He ajattelevat käydä kurkkimassa EU-Parlamentissa. Sinne on matkattava raitsikalla.  Ensimmäinen ei mene perille vaan on vaihdettava toiseen ratikkaan. Matkalla he katselevat mielenkiintoisen näköisiä kauniita vanhoja taloja, jotka reunustavat katuja. Tuossa vilahti kaunis kansalliteatteri. Se on ainoa kansallisteatteri Ranskassa, joka on Pariisin ulkopuolella. Siellä on illalla joulukonsertti, jonne olisi mukava mennä, tuumii Talvikki-tonttu. Siiri kurkkii innokkaana eripuolille ja niinpä mennään ohi oikean pysäkin. Seuraava onkin sitten Ihmisoikeustuomioistuimen rakennus. Siinä on monta pyörylää, hassun muotoinen rakennus, Siiri toteaa.

Tontut jäävät pysäkille, menevät sisään tuohon hienoon rakennukseen.Tonttutytöillä on yllään näkymättömäksi tekevä viitta, niinpä sisään meno tarkasti vartioituun rakennukseen on helppo. He nousevat rappuja ylös ja toisia alas, sitten pitkiä käytäviä eteen ja taaksepäin. Kurkkivat sisään käytävien ovista. Yhdessä isossa huoneessa oli luento isolle joukolle, mutta tonttutytöt eivät jääneet sinne. Loppujen lopuksi he eksyvät ison talon sokkeloihin.

Pelastus tulee vartijan muodossa. Hän on tarkastus kierroksellaan juuri menossa siihen suuntaan, joka vie ulos. Siiri kuulee hänen puhuvan ilmeisesti päävartijan kanssa. Täällä ei näy ketään, onkohan hälytyslaitteissa vikaa vai mitä on tapahtunut. Todennäköisempää on, että hälytyslaitteet ovat huomanneet kaksi ylimääräistä henkilöä talossa. Näkymättömät ei näy kenellekään. Kenties niiden olemassa olo vaan tunnetaan. Kukapa tietää.

 

Tonttutytöt pääsevät onnellisesti oikeasta ovesta ulos ja jatkavat matkaa jalkaisin tulosuuntaan. Onpa kummallista, raitiotien kiskot nurmikolla ja tuolla iso talo, ilmeisesti EU-Parlamentti. He kulkevat ohi ison upean rakennuksen. Saapuvat ullakkohuoneeseen jalat väsyneenä pitkästä kävelystä.

Unohtavat joulukonsertin. Huomenna sitten.

 

Siiri lukee vielä päivän uutisia ja hihkaisee: puusta vaatteita.

 

Huikea suomalaiskeksintö: Puusta vaatteita – idea hämähäkinseitistäSuomalaisyritys on kehittänyt ainutlaatuisen teknologian, jolla voidaan valmistaa lankaa suoraan puukuidusta ilman kemiallista käsittelyä. Nuori yritys tähyää maailmanmarkkinoita kuusi- ja mäntykuidusta valmistetulla langalla. Viime vuoden tammikuussa toimintansa aloittanut yritys on ehditty valita sekä Suomen että Euroopan lupaavimpien cleantech-yritysten joukkoon.

 

Tonttutytöt ovat samaa mieltä, hieno uutinen.

 

Kipinä-Poron kulkuset soittavat jouluntuloa kaukana Alpeilla.

EU Parlamentti ja Tonttutytöt

18.12.2016

 

Aamulla kadulta kuuluu vienoa musiikkia ullakkohuoneeseen, jossa Siiri ja Talvikki nukkuvat sikeästi. Musiikki voimistuu, tonttutytöt heräävät. Valkean Joulun sävelet saattelevat heidät uuteen päivään.

Maittavan aamiaisen jälkeen EU-Parlamentti kutsuu. Raitiovaunu kuljettaa heidät sinne. Oikea pysäkki löytyy ensi yrittämällä. Kipinkapin vartiokoppiin odottamaan sisäänpääsyä, joka ei olekaan aivan yksinkertaista, vaikka he ovat silmille näkymättömiä. Siiri koettaa livahtaa turvalaitteiden läpi, mutta hienoinen kilkutus kuuluu ja yritys epäonnistuu. Tonttutytöt lyövät viisaat päänsä yhteen ja löytävät ratkaisun. Ensin menee Talvikki, sitten Siiri yhtä aikaa vierailulle tulevan henkilön kanssa turvalaitteiden läpi. Molemmat vierailijat joutuvat uudelleen turvatarkastukseen, mutta Siiri ja Talvikki ovat onnellisesti sisällä parlamentti talossa.

He menevät vierailijoiden mukana ruokasaliin. Siellä oli tarjolla ruokaa mm bratwurstia ym muuta maistuvaista. Vaellus jatkuu käytävää pitkin rappujen luokse. Raput vievät ylös aulaan, jossa on paljon ovia, jotka vievät kokoontumistiloihin. Talvikki avaa oven, siellä pitää puhetta joku, joka on varmaankin EU:n korkea viranhaltija. Tonttutytöt kuuntelevat hieman ja sitten seuraavan oven avaus. Siiri kuiskaa Talvikille, tuo on tuttu, tuo puhuja. He miettivät ja miettivät, kunnes melkein yhteen ääneen he kuiskaavat; TV:stä tuttu ja europarlamentaarikko. Nimi on kateissa, mutta toteavat hänen olevan hyvän puhujan ja tulevan tonttutyttöjen kotimaasta.

Aulasta johtaa rappuset yhä ylemmäs ja ylemmäs kunnes saavutaan istuntosaliin, joka on todella suuri. Parlamentin istunto alkaa tuotapikaa. Aulassa on niin parlamentaarikkoja kiiruhtamassa istuntoon kuin väkeä menossa parvelle kuulemaan istunnon antia. Siiri ja Talvikki vilkaisevat sisään ja istahtavat hetkeksi aistimaan paikan tunnelmaa. Tunnelma on tiivis, parlamentin jäsenet puhuvat, esittävät mielipiteitä että vastaväitteitä asiaan. Äänestetään puolesta ja vastaan.

Asiat ovat tärkeitä, mutta Siri on sitä mieltä, että nyt lähdetään katsomaan joulukaupungin joulunodotusta ja nautitaan siitä. Meillä ei ole tälläistä tunnelmaa joulutoreilla ja tuskin pääsemmekään tänne moneen sataan vuoteen. Seuraavina vuosi satoina on toisten tonttujen vuoro tutustua tähän kauniiseen kaupunkiin. 

Päästyään ulos, he hämmästyvät. Ulkona on sotilaita aseiden kanssa, nuoria poikia, he turvaavat ja partioivat kaduilla, kirkkojen liepeillä, joulutoreilla ja oikeastaan joka puolella tätä kaunista kaupunkia. Maailma on muuttunut ja siihen on totuttava, vaikka se tuntuu vaikealta. Vai pitääkö tottua?

 

Siiri lukee uutisten antia tänään, Britit ovat Brexit-äänestyksen jälkeen alkaneet innokkaasti hakea Ruotsin kansalaisuutta. Independent-lehden mukaan hakemusten määrä on kolminkertaistunut viime vuodesta.

 

Kipinä-Poron kulkuset kilisevät joulu on pian.

Upea Katedraali - Tuuli ja Paholainen-

Kotimaan uutiset

19.12.2016

 

Siiri ja Talvikki, tonttutytöt, viettävät viimeistä päivää joulukaupungissa. He menevät  tutustumaan katedraaliin.

Sen sisätiloissa on paljon erilaisia koristeita. Siellä on hyvin vaikuttava määrä lasimaalauksia aina 1200-luvulta alkaen. Kellotorniin ei ole pääsyä, mutta tonttutytöt ovat neuvokkaita ja kiipeävät ylös rappusia, joita on Siirin mukaan ainakin tuhat, mutta eivät he niitä laskeneet. Siellä on yksi katedraalin aarteista. Iso,iso kirkonkello, yksi Euroopan parhaimmista useiden kelloalan asiantuntijoiden mukaan. Iso kirkonkello (saksaksi Totenglocke, kuolleiden kello), joka on mestari Hans Gremp de Strasbourgin vuonna 1427 valama. Kellon paino on noin 9 000 kiloa ja halkaisija 2,20 metriä. Se on merkitty Monument historique -suojelukohteeksi 30.12.1982. Siellä on myös toinen kello, joka on hyvin iso. Melkein niinkuin tuo aarre, toteaa Talvikki.

Pienet tontut kertovat tarinan tuulesta, joka puhaltaa katedraalin ympärillä. Paholainen on lentänyt aikoinaan maan yli ratsastaen tuulella. Kuinka ollakaan hän huomasi katedraalin yli liitäessään, että sinne oli kaiverrettu muotokuva. Siinä hän oli viettelijä, joka liehitteli tyhmiä morsiusneitoja hurmaavana nuorena, komeana miehenä. Mutta voi kauhistus, selästä ryömii rupikonnia ja käärmeitä. Nämä nuoret neitoset eivät niitä huomaa. Itserakas ja utelias Paholainen menee sisälle, jospa siellä olisi useampia veistoksia hänestä. Hän jäi kuitenkin pyhän paikan vangiksi, eikä päässyt ulos.

Tuuli odottaa häntä yhä edelleen huutaa kärsimättömästi katedraalin aukiolla. Kirkon perällä on vetoa, jonka aiheuttaa raivostunut Paholainen.

Tonttutytöt lähtevät kävellen läpi historiallisen keskustan Grande Ilen (suuri saari), joka on valittu UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Talvikki totesi sen olevan erinomainen ja hyvin säilynyt esimerkki keskiaikaisesta kaupunkikeskustasta. Siitä syystä se on oiva valinta.

Siiri muistaa, että Joulumuorille täytyy viedä tuliaisina piparkakkuja täältä, koska hän on kuullut, että ne ovat syntyneet täällä. Kuitenkaan yhtään piparikauppaa ei osu kohdalle, vaikka he ovat nähneet niitä useampia viime päivien aikana. Ehkäpä Joulumuori saa jotain muuta mukavaa matkan varrelta.

Nukkumaan mennessä Siiri ilmoittaa Kipinä-Porolle, että se tulisi aamulla noutamaan heidät uusiin seikkailuihin. Talvikki lukee uutisen, joissa mainittiin, että…

 

Lapin lentoliikenteessä on ollut tänään vuosikymmenen vilkkain päivä. Kaikkiaan Lappiin lentää tämän joulusesongin aikana noin 500 tilaus- ja reittilentoa ulkomailta.

Eniten turisteja saapuu Britanniasta, Saksasta, Italiasta ja Hollannista.

Myös ulkomaisten reittilentojen määrä on noussut ennätyslukemiin.

 

Miten Joulupukki jaksaa, kun siellä Korvatunturillakin on niin paljon työtä, huokaavat tytöt.

 

Katedraalin kellot kilkkaavat joulu tulee.

Koti-ikävä 

Itävallan lahja maailmalle

20.12.2016

 

Kipinä-Poro saapuu aamulla tonttutyttöjen luokse. Laskeutuu ullakkohuoneen viereen kattoterassille. Poro saa omenia ja porkkanoita syödäkseen sekä tietenkin evääksi matkalle. Matkalle minne, se on vielä arvoitus.

Tiedämme, että Siiri ikävöi Lappia ja Korvatunturia. Talvikki-tontulla on myös omat kiireensä. Hän on pienten tonttutyttöjen opastaja Korvatunturilla. Mahtaako olla niin, että heitä myös kaivataan siellä Pohjolassa. Keskustelua käydään Kipinä-Poron kanssa ja lopputulokseen on jokainen tyytyväinen. Vielä pieni kierros joulukaupungissa ja sitten poron pulkka kiitää taivaalle. Pulkassa istuvat Talvikki ja Siiri, he vilkuttavat jäähyväiset ja huikkivat tuulelle, joka puhaltelee katedraalin ympärillä.

Kipinä-Poron navigaattori ohjelmoidaan ohjaamaan heidät Korvatunturille. He ovat kiitäneet jonkin aikaa taivaanrantaa pitkin, kun Siiri havahtuu. Yksi paikka on käymättä, mennään sinne Itävallan Oberndorfiin. Uudet suunnat navigaattoriin ja kiepsaus takaviistoon vasemmalle!

Arvaatte varmaan, miksi Itävaltaan. Itävallasta on tullut ihana joululahja koko maailmalle. Maailman tunnetuin joululaulu, jota on käännetty 300 sadalle kielelle.

Siiri ja monen muun mielestä se on kaunein joululaulu.  Useat tarinat kertovat sen synnystä. Talvikki tuntee yhden niistä. Jouluaattona pienessä Oberndorfin kylässä pastori Joseph Mohr  valmistelee joulusaarnaansa, kun oveen koputetaan. Siellä on maalaisvaimo, joka pyytää häntä siunaamaan korkealla vuoristomajassa juuri syntynyttä miilunpolttajan lasta. Hämärään, ränsistyneeseen majaan saapuessaan, pastori näkee vuoteessa äidin, vierellään vastasyntynyt lapsi. Jouluevankeliumin sanoman hän kokee silloin todeksi. "Teille on tänä yönä syntynyt Vapahtaja..."

Kotiin tultuaan hän kirjoittaa runon tapahtumasta. Silloin syntyi "Jouluyö, juhlayö" -laulun sanat. Runo on kaunis ja urkuri Franz Gruber säveltää melodian siihen. Kyläläiset kuulevat sen jouluyön messussa ja ihastuvat heti pastorin ja kanttorin kitaran säestyksellä esittämään uuteen lauluun. Kitaran säestyksellä, sillä urut ovat rikki. Tämä tapahtui 1816.

Kirkko, jossa laulu esitettiin ensimmäisen kerran, tuhoutui kevättulvissa. Samalla paikalla on nyt muistokappeli Jouluyö, juhlayö muistokappeli - Stille Nacht Kapelle (Silent Night Chapel, Oberndorf).

 

Kipinä-Poro laskeutuu kappelin viereen. Kappelista kuuluu tutun joululaulun sävelet. Siiri ja Talvikki astuvat sisään ja laulavat mukana.


"Jouluyö, juhlayö" maailman kaunein joululaulu.

Piparkakku-Kakku -

Stille nacht, heilige nacht

21.12.2016

 

Hei Talvikki, muistatko, että emme saaneet niitä pipareita lahjaksi Joulumuorille, mistä me saamme niitä, kyselee Siiri. He ovat pienessä majassa lähellä Oberndorfin Jouluyön kappelia. He aikovat illalla mennä kappeliin laulamaan sekä kuuntelemaan messua ja hiljentymään. Uutiset Berliinistä ovat olleet hyvin raskaita.

He lähtevät kyläkauppaan, sieltä Tonttutytöt palaavat suuren täyteläisen ostoskassin kanssa takaisin majapaikkaansa. Kassista löytyy ainekset piparkakku-kakkuun, jonka reseptinKerttu-Mummu on aikoinaan antanut Joulumuorille. Siiri muistaa ainekset ulkoa, siksi ne oli helppo käydä ostamassa.

Talvikki ja Siiri ryhtyvät leipomaan. Majan uuni on lämmitetty sopivaksi ja taikina kakkuja varten valmistuu hetkessä. Kakkuvuokia tonttutytöille lainaan on tuonut Oberndorfin tonttujen päätonttu Alfred. Kiitokseksi lainasta tytöt jakavat Piparkakku-Kakku reseptin jokaiselle kylän emännälle, myös kaikille annettiin valmis kakku.

Tämän helpompaa ei kakkujen tekeminen voi enää olla, toteaa Talvikki taikinaa sekoittaen.

 

Kerttu-Mummun piparkakku-kakku

1 kpp voisulaa

2 kpp sokeria

3kpp piimää

5 kpp vehnäjauhoja

1 tl soodaa

2 rkl piparkakkumaustetta


sekoita ja paista 175 astetta yksi tunti.

Jouluyö, juhlayö (Stille nacht, heilige nacht) kaikuu kappelista.

 

Hiljainen kulkusten kilinä täyttää tienoon.

Kotiin Korvatunturille

22.12.2016

 

Kulkuset kilisevät, kun aamu valkenee Oberndorfissa. Tonttutytöt jakavat viimeiset kakut kylän lapsille ja nousevat Kipinä-Poron pulkkaan. Tuliaiset Joulumuorille on pakattu kauniiseen laatikkoon. Matka kohti Pohjolaa ja Korvatunturia alkaa.

Kipinä-Poro kiitää taivaanrantaa pitkin ja tonttutytöt ovat riemuissaan päästessään kotiin, Joulupukin ja Joulumuorin luo.

Rauhallinen ja valkoinen maisema avautui silmien edessä. Tuttu, kotoinen poroaitaus ja kulkusten kilinä on heitä vastassa. Joulumuori sai tuliaiset ja Joulupukki herkuttelee niillä. 

Tonttutyttö kuuntelee uutisia radiosta, siellä kerrotaan vinkkejä stressittömään joulumatkaan

Tarkista auton kunto ennen matkaa. Tarkista renkaiden kunto, uransyvyyden tulee olla yli neljä milliä ja nastarenkaissa riittävästi nastoja kaikissa renkaissa. Tarkista renkaiden ilmanpaine. Kylmässä säässä ilmanpaine laskee ja talvella painetta kannattaa nostaa 0,2 baria suositeltua korkeammaksi. Raskaasti lastatun auton renkaiden ilmanpainetta kannattaa nostaa jopa 0,5 baria, tarkista valot, matkapuhelin, laturi pyyhkijät jne...

Siirin mielestä on tärkeintä tarkistaa, että porot ovat saaneet ruokaa ja hoivaa ennen matkaanlähtöä,

On hyvä olla kotona Siiri huokaa ja nukahtaa omaan pehmeään vuoteeseensa.

Kulkuset kilisevät riemuisasti jouluntuloa.

Vuoden tärkein päivä Korvatunturilla

Saharassa lunta

23.12.2016

 

Tänään on vuoden tärkein päivä Korvatunturilla. Tontut vievät vielä viimeisiä lahjapaketteja pulkkaan. Joulupukki halaa Joulumuoria ja antaa viimeiset ohjeet kotiin jääville tontuilleen. Joulupukki lähtee Petteri Punakuonon kanssa joulukierrokselleen ympäri maailman. Televisio on paikalla ja kuvaa tuon tärkeän tapahtuman kaikkialle maailmaan. Hetki on historiallinen. Joulupukki vilkuttaa, kulkuset kilisevät ja Petteri Punakuono lähtee matkalle.

Siiri ja Talvikki katselevat lähtöä. Petteri Punakuonon häivyttyä kauas taivaanrantaan Siiri toteaa, ihana olla kotona. Talvikki siihen, että ajattele nyt, kuinka ihanaa on myös se, että Joulupukki on jälleen ainutlaatuisella matkallaan tuoden iloa lapsille ja lapsenmielisille.

Korvatunturilla, ison kuusen ympärillä, alkaa iloinen piirileikki. Siiri Tonttutyttö on opettanut tontuille leikin, joka on heille kaikkein mieluisin. Tonttutyttö on aikoinaan kopioinut ohjeen, joka jaetaan kaikille lapsille, niin pienille kuin isoillekin.

 

Tonttujen jouluyö

Istutaan lattialle, puhalletaan oletettu soihtu eli päre sammuksiin, suljetaan silmät, painetaan pää sivulle käsien päälle ja kuorsataan leikisti.  Noustaan seisomaan, hiivitään varpaillaan piirissä, varovasti ympärille vilkuillen Istutaan uudelleen lattialle ja tarjoillaan vierustoverille leikisti ruokaa, nostetaan käsi otsalle ja kurkataan edestakaisin sen alta, kuten raoista.   Noustaan jälleen ylös, kierretään kierros piirissä, istahdetaan uudelleen lattialle, ja syödään ja juodaan leikisti.      Osoitellaan eri suuntiin monenlaisia herkkuja, kuiskutellaan vierustoverille ja maistellaan taas leikisti.   Noustaan jälleen ylös, otetaan toisia kädestä kiinni ja pyöritään piirissä ensin yhteen suuntaan sitten toiseen, huomataan leikisti, kun päivä koittaa.    Otetaan jälleen toisia kädestä kiinni ja kiemurrellen huonekalujen välistä puikkelehditaan toiseen huoneeseen

Tonttutyttö tietää, että kaikki osaavat laulaa sen. Leikkiä ei osata niin hyvin ja siksi sen ohjeet.

Korvatunturi hiljenee ja Siiri tapansa mukaan katselee I-Padiään. Hän lukee uudelleen ja uudelleen sekä katsoo uskomattoman näköistä kuvaa.

Uutinen kertoo; Saharassa on satanut lunta. Maanantaina lunta tuli Ain Sefran kaupungissa Algeriassa, kertoo The Telegraph. Viimeksi lunta satoi samalla alueella noin 40 vuotta sitten. 

Hiljaa mielessään hän toivoo Joulupukin ja Petteri Punakuonon nyt juuri olevan siellä.

 

Kulkuset kilisevät heleästi, yksi yö jouluun

Jouluyö juhlayö

24.12.2016

 

Korvatunturilla tontut hiljentyvät aattoillan tunnelmaan. Joulumuori lukee jouluevankeliumin seimen lapsen, Jeesuksen syntymästä Betlehemissä. Jouluyössä kaikuu tonttujen laulu, iki-ihana;

 

Jouluyö, juhlayö

 

 

Jouluyö, juhlayö.
Päättynyt kaikk´ on työ,
kaks´ vain valveill´ on puolisoa,
lapsen herttaisen nukkuessa
seimikätkyessään,
seimikätkyessään.

 

Jouluyö, juhlayö.
Paimenill´ yksin työ.
Enkel´ taivaasta ilmoitti heill´:
Suuri koittanut riemu on teill´
Kristus syntynyt on,
Kristus syntynyt on! Jouluyö, juhlayö.
Täytetty nyt on työ.
Olkoon kunnia Jumalalle!
Maassa rauha, myös ihmisille
olkoon suosio suur´,
olkoon suosio suur!