Se on bingo.. marraskuun 13 päivä, Petri Peuran bingomatka

Petri Peura

Se on bingo.. ja marraskuun 13 päivä

 

Pehmeä sammalmatto on niin kutsuva että Petri Peura ja isänsä Perttu Peura istahtavat maahan ja ajattelevat ottaa pienet nokoset ruokailun jälkeen. Petri Peura on juuri vaipumaisillaan untenmaille, kun hän kuulee pallojen ropinaa ja äänien, joka sanoo I niin kuin iloinen ja perässä on numero, josta Petri ei saa selvää. Se on bingo, peura-poika huudahtaa ja hyppää pystyyn. Miksi kukaan ei ole kertonut minulle, että nyt on 13 päivä marraskuuta ja Jyllin Kodin bingopäivä.

Hän on odottanut tätä päivää, sillä huhut kertoivat bingon peluun olevan jännittävää ja hauskaa. Palkinnot ovat upeita. Kirjoja, kukkia, lappuja ruokailuun ja kaikenlaista muuta mukavaa, jopa hierontaa ja ne ovat kaikki varmaankin ihan tarpeellisia. 

Petri-Peura lähtee vauhdilla juoksemaan kohti ravintola Sofiaa, jossa bingoa pelataan. Vauhti on hurja ja muuttuu aina vaan hurjemmaksi, sillä yhtään peliä ei sovi menettää. Perille on päästävä pikavauhtia. Kas kummaa, Petri huomaa, että vastaan saapuu toinen Peuran perheen pojista, Pera nimeltään. Petri huutaa, Pera väistä ja kiitää täyttä vauhtia eteenpäin. Bingo voitto häämöttää ja kahvin tuoksu myös tuntuu houkuttelevalta. Onko siellä kahvitauko, hän ehtii miettiä.

Pera ei väisty ja katastrofi syntyy. Bingoyleisö jähmettyy, kun sisään ovesta syöksyy Petri-Peura. Lasin sirut lentelevät. Hän on sisällä ravintolassa, ovi kaulassa kaikkien sirpaleiden keskellä ja rähmällään lattialla. Ylös on mahdotonta nousta, sillä lattia on liukas ja kaviot luistavat pois alta. Noloissaan hän ryömii kabinettiin ja etsii ulos pääsyä, tästä nolosta tilanteesta. Paikalle saapuu urhea bingonpelaaja ja reipas naisihminen, jotka auttavat Petri-peuran jaloilleen ja ohjaavat nätisti sen ulos ravintolasta. Ulkona Petri-Peura ryöstäytyy irti kilteiltä auttajilta ja lähtee juoksemaan ylpeästi kotimetsään, nuolemaan haavojaan.

Kotiin päästyään hän näkee, että Pera istuu pöydän äärellä. Mitä sinä täällä teet, juuri tuli ulos ravintola Sofiasta, bingoa pelaamasta. Höh, älä hölise, kotonahan minä olen ollut, Pera vastasi. Petri-Peura katselee nolona ympärilleen ja huomaa jalassaan olevan haavan. Äiti-Peura hakee lääkekaapista sidoksia ja puhdistusainetta, joilla hän hoitaa Petri-Peuran haavat. Hän laittaa kuumaa rauhoittavaa camomilla teetä ison kannullisen pojilleen.  Äiti-Peura tajuaa, mitä oli tapahtunut. Petriä hän taputtaa päähän sanoen hosuen ei saavuteta mitään hyvää. Rauhallisesti poikani, rauhallisesti myös bingoa pelaamaan.

 

Tiedättekö muuten, että 27.11. pelataan jälleen bingoa, kinkkubingoa, ravintola Sofiassa Jyllin Kodilla. Petri-Peura, olepa silloin varovainen.


LOKAKUUN TUIVERRUS         

 

Ruska sudillaan värejään huiskii,

maiseman maalaa kuin Picasso oisi.

Myräkkä syksyn saapuu, järvellä tyrskyy,

aallot rantoihin loiskii.

Lokakuu heittelee lehdet ja risut

sinne ja tänne.

Hei, huutelee lapset, karkki vai kepponen.

Meillä on juhlat, vietämme kurpitsajuhlaa.

 

lauantai-ilta 27.10.2018

 

 

 

 

 

Bingon värikäs tulevaisuus Ikaalisissa

 

Italiassa sai alkunsa bingo 1500-luvun alkupuolella. Kolmen vuosisadan kuluessa se rantautui Ranskan ja Saksan kautta valtameren taakse Yhdysvaltoihin 1800-luvulla. Se levisi siellä räjähdyksenomaisesti 1930-luvun alussa, kun ”hullu professori” laati 6000 bingokorttia. Alunperin nimi oli joku muu, mutta enpä muista mikä. Joku sanoi kait bing, kun rivi tuli täyteen oikeita numeroita  siitä syntyi Bingo. Bingo on rantautunut perjantaina 12.10.2018 Kyrösjärven rannalle, Ikaalisiin, uudelleen vuosien jälkeen.

Ensimmäinen Bingo pelattiin, liki sadan hengen porukalla, Jyllinkodilla. Puisia numeroita pyöriteltiin koneessa, josta ne tupsahtivat esiin. Oiva 10, Ilona 5, Bertta 1, Gloria 25, Naurava 10 jne lueteltiin, kupongit täyttyivät ja ilmeet kertoivat nyt, pian, nyt, ei, kun nyt! Jännittyneet ilmeet katselivat pelikuponkia ja tunnelma tiivistyi, kuten asiaan kuuluu. Bingo, onnekkaat löysivät ensimmäisen rivin, sitten toisen ja viimein kolmannen. Niin oli peli päätöksessä ja voitot voittajilla. Onnea.  

Tarinat kertovat hauskoja ja ihania asioita tapahtuneen bingo-tilaisuuksissa. Jännittyneenä odotan, millaisia tarinoita vuosien kuluttua kerrotaan Kyrösjärven rantamilla 2010-luvun bingoista.

Perjantai 13.10.2018