Joulusauna, Siiri ja Topias 20.12.2011

Joulukalenteri 20.12.2011

Joulusaunan löylyt

Ylhäältä alas, lauteet kylmällä vedellä, miettii Tonttutyttö,  muorin opetuksia.

Joulumuori on jakanut tämän päivän tehtävät tonttuväelle. Siiri Tonttutytöllä on tärkeä työ, saunan suursiivous. Joulusauna on aina ollut osa joulunviettoa ja vieläpä hyvin tärkeä osa. Ylhäältä alas, miettii Tonttutyttö, muorin opetuksia. Lauteet kylmällä vedellä, miedolla mäntysuovalla ja pehmeällä harjalla. Huuhtele hyvin. Siiri ahkeroi ja vihdoin sauna on puti puhdas. Joulu voi tulla ja joulusaunojat. Hän lämmittää saunan kuivaksi. Joulumuorin sisar, Susanna, kertoo Tonttutytölle saunasta ja saunomisesta. Joulusaunassa on oltava hiljaa, ei saanut puhua sopimattomia, eikä meluta. Löylyjen välillä juostaan lumihankeen ja pyöritään siellä !! Saunassa rentoutuu todella ja saa uutta voimaa. Hiki vie mennessään huonon olon ja karkoittaa stressin, hän vielä lisäsi, joulusaunaan mennään aina ennen puolta päivää. Susanna jää saunan eteiseen istumaan mietteissään. Muistelee niitä satoja jouluja, jolloin on joulu aloitettu joulusaunan löylyissä.

Saunapolulla Siiriä vastaan tulee saunatonttu Topias. Hän iloitsee tietäessään, että puhtaassa, raikkaassa saunassa, kynttilän valossa joulusauna maistuu, tuntuu, ja tuoksuu hyvältä jokaisesta. Kuusen oksien tuoksua..   Topiaksen tehtävä on suojella ja vahtia kiuasta, tulta sen pesässä, löylyn pehmeää,virkistävää ja terveellistä vaikutusta. Topias Saunatonttu varoittaa saunojia meluamisesta, kolistelemalla kiuasta.

Korvatunturilla Joulupukki lähtee joulusaunasta viimeisenä, heittää löylyt Saunatonttu Topiaksella ja haltioille. Saunan ovi jää myös hieman raolleen, että haltiat pääsevät sisään.

Sauna ei ole vain löylyjä ja peseytymistä, se on myyttinen paikka, johon liittyy perinteitä ja uskomuksia.    Hämyisä wanhan ajan puulämmitteinen perinnesauna, jossa tuoksuu oikea joulu on Joulusauna.

Siiri Tonttutyttö ja Kipinä-Poro lähtevät jälleen tehtäviinsä taivaankantta pitkin. Kulkuset kilisevät Kyrösjärven maisemissa, jonka rannoilla joutsenet kuulevat kulkusten kilinää..........

Neljä yötä jouluun.....