Perinteinen vai uudistettu jouluateria Korvatunturilla 18.12.2011

Joulukalenteri 18.12.2011

Perinteinen vai uudistettu jouluateria Korvatunturilla

Pidemmän aikaa hän on miettinyt, pitäisikö jouluateriaa uudistaa nykyaikaiseksi. Maistuisiko joulupöydässä esim. sushi, riisi, äyriäispaella jasmiiniriisistä, tulinen lammaskebab luetteli Joulumuori. Pähkäiltyään aikansa, kaikki totesivat melkein yhteen ääneen, että joulun tunnelma syntyy perinteistä.

Tonttutyttö Siiri on lähdössä Kyrösjärven rantamille viime hetkien tiedustelujihin. Joulumuori istuu kahvipöydässä miettien Korvatunturin jouluateriaa. Muorin lempijuomaa on hyvä kahvi sekä sen kanssa piparkakku. Huomatessaan Siirin tekevän lähtöä, hän pyytää Siiriltä palvelusta. Tonttutyttö lähettää Leuto-Tuulian mukana viestin. Pesäpallokentälle laskeutuu Kipinä-Poro. Kentällä odottavat Malla, Marjo, Eveliina ja Saana. Korvatunturille saavuttaan ennätysajassa. Matkalla ihaillaan kaunista valkoista maisemaa ja valaistuja kyliä, kun kiidetään taivaalla yhdessä tähtien lennon kanssa. Toivoakin Siiri ennättää. Mitä, se on salaisuus.

Kaakao ja piparit ovat tarjolla Siirin ja ystävien saapuessa. Joulumuori istuu pöydän päähän kertomaan mietteistään Siirin ystäville. Pidemmän aikaa hän on miettinyt, pitäisikö jouluateriaa uudistaa nykyaikaiseksi. Maistuisiko joulupöydässä esim. sushi, riisi, äyriäispaella jasmiiniriisistä, tulinen lammaskebab, hän luetteli. Pähkäiltyään aikansa, kaikki totesivat melkein yhteen ääneen, että joulun tunnelma syntyy perinteistä. Pikku Saana pitelee piparkakkua nenänsä edessä ja nuuskuttaa. Tuoksu tuo tunnelmaa, piparin, hyasinttien, kinkun, kuusen tuoksut. Marjo katseli pöydällä palavan kynttilän lepattavaa liekkiä ja totesi sen tuovan lempeän jouluisen tunnelman. Ruuan laiton jouluntuoksut virittävät mielet joulutunnelmaan, Malla totesi. Perinteet, jotka ovat jatkuneet Korvatunturin joulussa iät ja ajat, pitää säilyttää. Jokaisen mielestä se on oikea ratkaisu.

Korvatunturin joulu alkaa joulupäivänä. Aattona Joulupukki ja tontut ilahduttavat maailman lapsia ja lapsenmielisiä vieraillullaan. Joulumuori kertoilee Korvatunturin jouluruuista ja muustakin joulunvietosta. Riisipuuro on Joulupukin herkkua. Puuro hautuu isossa padassa keittiön liedellä. Se valmistetaan Joulumuorin salaisen reseptin mukaan. Hän raottaa hieman salaisuuden verhoa; maitoa, oikeaa lehmän maitoa, hieman poron maitoa sekä voita. Manteli piitotetaan puuroon,aina useampia. Tämä jouluaamun herkku nautitaan Joulupukin herättyä.

Joulupöytä katetaan iltapäivä torkkujen jälkeen. Siinä on lipäkalaa, suolattua-tuoretta lohta, lasimestarinsilliä, sinappisilakoita, sinsallaa eli rosollia, kaikki laatikot, makea peruna-,lanttu- ja maksalaatikkoa Joulumuori kertoi. Ennenvanhaan valmistettiin myös joulumakkaroita ja sian sylttyä. Niiden valmistamisesta on kuitenkin viime aikoina luovuttu. Porkkanalaatikko on tonttujen ja porojen herkkua. Muori naureskeli, että tontut vievät sitä häneltä salaa poroille. Ne tarvitsevat jäkälää ja heinää ja herkkupaloja. Porot ovat hyvin väsyneitä pitkän aattopäivän ajeluista, joulumuori totesi. Juomana on poron maitoa, vettä ja kotikaljaa. Luumurahkaa ja kahvia pipareiden ja joulutorttujen kanssa. Illan huipennukseksi avataan suuren suuri konvehtirasia sekä tuodaan pöytään korillinen vihreitä kuulia. Arvatkaapa, mikä on joulun suosituin joululaulu Korvatunturin joulunvietossa, kysyi Joulumuori. Malla, Marjo, Saana ja Eveliina laulavat vastauksen "Hei tonttuukot hyppikää, nyt on riemu....." Joulumuori ja Tonttutyttö laulavat mukana täysin rinnoin.

Joulu on perinteitä, tunnelmaa, hyvää tahtoa, kauniita ajatuksia sekä lepoa ja rauhaa.

Siiri Tonttutyttö ja Kipinä kiitävät jälleen taivaan rannalla kohti Korvatunturia. Ikkunan takana vilahtaa punaista....tiukujen helinää...hyasinttien tuoksua....

Kuusi yötä jouluun.........