Sukkapuikot ja Kanelimuro 14.12.2011

Joulukalenteri 14.12.2011

Sukkapuikot ja Kanelimurot

 Matka Korvatunturille sujuu joululauluja laulaen, silloin kun piparia ei ollut suussa. Siiri on laittanut mukaan ison korin pipareita ja mehua suuren tonkallisen.  Iso-Syötteellä Kipinä-Poro pysähtyi lepäämäämään. Se nautti heinää ja jäkälää odottaessaan kyytiläisiä.

Sateinen ja sumuinen sää häiritsee Siiri Tonttutyttöä niin, että Joulupukki antaa hänelle luvan jäädä tunturiin. Kipinä-Poro lähtee yksin matkaan. Tuuli kantaa jälleen viestin lapsille; tulkaa Korvatunturille.

Poron pulkassa on Sanni, Saana, Vili, Otto, Viivi, Jussi, Ella ja Liisa. Matka Korvatunturille sujuu joululauluja laulaen, silloin kun piparia ei ollut suussa. Siiri on laittanut mukaan ison korin pipareita ja mehua suuren tonkallisen.  Iso-Syötteellä Kipinä-Poro pysähtyi lepäämäämään. Se nautti heinää ja jäkälää odottaessaan kyytiläisiä. Pulkassa on aina poroille ruokaa.  

Siellä tuuli tuiskuttaa lunta valtoimenaan ja maisema on kuin postikortti. Iso-Syötteen huipulta lasketellaan alas. Hiihtohissi vie kaikki takaisin tunturin laelle. Hissi nousi verkalleen ylös. Puolivälissä Viivi ja Liisa kiepsahtavat hankeen. Kas kummaa Kettu-Vilkas kavereineen on sattumalta paikalla. Tytöt Viivi ja Liisa tarraavat kettujen turkkiin ja siinä silmänräpäyksessä he ovat ylhäällä.  Muut istuvat pulkassa ja niin matka jatkuu.

Korvatunturilla osa lapsista meni lelupajaan, jossa valmistetaan puusta kaikenlaisia lahjatavaroita. Vili, Otto ja Jussi saavat koivunpaloja, joista he valmistivat sukkapuikot. Poikien äidit saavat ominkäsin tehdyn joululahjan. Hiominen ja valmistaminen oli hyvin tarkkaa puuhaa. He hiovat ja hiovat puuta ihan tosissaan. Aherruksen jälkeen jokaisella on kädessään viisi kaunista, huolella tehtyä sukkapuikkoa. Joulupukki tarkistaa ne ja antaa täydet pisteet. Tuolla pistemäärällä saa anteeksi melkein kaikki vuoden aikana tehdyt töppäykset. Hip hurraa, pojat hihkuivat riemusta.

Keittiössä tytöt valmistivat Kanelimuropikkuleipiä, ohje on  tullut Korvatunturille  Etelä-Pohjalaiselta perheeltä, jonka suvussa se on perinteinen joululeivonnainen. Tytöt ahkeroivat. Kotona äidit saavat levätä pikkuleipien teon verran. He laittavat sitten jouluna tyttöjen leipomia herkkuja joulupöytään. Joulumuori tarkistaa Siirin kanssa, miten pikkuleipurit ovat onnistuneet murokakkujen kanssa. Kaikenkaikkiaan lopputulos on yllättävän hyvä. Ainoastaan jokunen pellillinen on hieman mustunut, mutta ei hätää, porot saavat taas herkkupaloja.

Kulkusten kilinää, taivanrannalla punainen hiippa heilahtaa.

Lahjat piilossa ja joululeivonnaiset komeron hyllyllä....Aamu sarastaa....

Joulu joutuu..........

"Etelä-Pohjalaiset kanelimurot" ohje:

250 g voita              voi ja muna vatkataan vaahdoksi, muut ainekset lisätään

1 kpl muna              kaulitaan ja otetaan juomalasin avulla pyöreitä piparkakkuja,

1 1/2 tl soodaa       keskelle sokeri-kaneli-sekoitusta,

200 g sokeria          paistetaan 225 asteessa

1 1/2 tl kanelia

375 g vehnäjauhoja