Istanbuliin yli Euroopan 5.12.2011

Joulukalenteri 5.12.2011

Istanbuliin yli Euroopan

Korvatunturilla sataa lunta. Siiri-Tonttutyttö toi poroille ison heinätukun. Hänellä on mukanaan Joulumuorin leipomia pipareita. Jokainen poro saa kaksi piparia, kuitenkin Kipinä-poro saa neljä, koska tänään on pitkä matka edessä.

Kipinä, Siiri ja lapset lähtevät matkaan kirkkaan tähtitaivaan alla. Pulkassa istuivat kaikkein kiltimmät lapset. Siirin on kirjoittanut vihkoonsa Saanan, Vilin ja Rontti-koiran nimet. Tonttutyttö, Vili ja Saana sekä karvakuonoista Rontti ovat matkalla Istanbuliin. Siellä asuu pieni Ali-poika Marmara-meren rannalla, äitinsä Aylynin ja isänsä kanssa. Alin päivät kuluvat Helena-mummon hoivissa. Kulkuset kilisivät, pieniä matkalaisia jännitti. Lennettiin yli Euroopan ja saavuttiin Istanbuliin.

Taivaalta kuului kulkusten kilinää, kun Kipinä-Poron pulkka laskeutui Gulhanen puistoon, jossa Topkapin palatsi sijaitsee. Helena kertoi Siirille , Saanalle ja Vilille alueesta. Rontti ei jaksanut kuunnella vaan juoksenteli pitkin Gulhanen puistoa.

Topkapi ei suinkaan ole yksi rakennus, vaan siinä on laajalla alueella rakennuksia. Neljä muurien ympäröimää sisäpihaa sekä huviloita ja huvimajoja. Siellä on ollut haaremi, jossa on asunut tuhansia naisia ja eunukeita. Topkapi on rakennettu joskus 1400 luvulla ja toimintaa siellä oli aina 1860-luvulle. Jossain vaiheessa alueella on asunut neljätuhatta asukasta. Nykyään se on museona.

Rontti ja tyttö nimeltä Pinar istuvat penkilla ja nauttivat hunajaleivoksia. Rontti oli huomannut tytön, jolla oli mukanaan ihanan tuoksuisia leivonnaisia. Rontti oli innoissaan ja oli halunnut tutustua Pinariin. Arvatenkin syy tähän oli hunajaleivosten ihanat tuoksut.

Ali ihmetteli Kipinä-Poroa ja pulkkaa. Siiri tuo terveiset Joulupukilta. Hän keroo myös Korvatunturista ja lumesta, joka on valkoista ja pehmeää kuin pumpuli. Ali miettii,että Lappiin on päästävä.

Saana ja Vili koittavat löytää Suureen Basaariin johtavat kaikki 22 sisäänkäyntiä. Heidän ympärillään on jos jonkinlaista myytävää ja syötävää. Sieltä voi löytää kultaa, hopeaa, koruja, mattoja ja kankaita, sekä kaikkea mahdollista maan ja taivaan välillä. He olivat yhdessä maailman vanhimmista markkinapaikoista. Satojen vuosien ajan siellä on vallinnut aito markkinahumu. Kaikea jouluun liittyvää on myös tarjolla. Kas kummaa tarjolla on tuttuja vihreitä kuulia. Vili huomasi ne ja sai yhden rasian mukaansa. Sisäänkäynneistä löytyi sentään kuusitoista. Seuraavalla kerralla etsitään loput.

Siiri Tonttutytön ja lasten kotiinlähtö lähestyy. Helena-mummo ja Alin äiti saivat pikkuisen mukaansa lupaamalla tulla Suomen Lappiin jouluksi. Saana, Vili ja Rontti olivat ihan pyörryksissä kaikesta uudesta sekä toisenlaisesta menosta kuin kotona Ikaalisissa.

Unta vai totta, tontun punainen hiippa häivähti ja kulkuset kilisivät, 19 yötä jouluun.