Joulukalenteri 2021

Jouluaatto 24.12.2021

 

Blix ja Rontti ovat kävelyllä perheittensä kanssa. Heidän askeleensa johtavat määrätietoisesti lintutornille. Järven jäälle laskeutuu Kipinä Poro, jonka pulkassa ovat Tonttutyttö Siiri ja ystävät. Kaikki hiljentyvät jouluaaton tunnelmaan.

Siiri Tonttutyttöä kertoo jouluevankeliumin, Luukkaan mukaan. Tonttutyttö laittaa silmälasit nenälleen ja aloittaa. Vilkaisee paria tonttutyttöä lasiensa yli, vilkaisee toisen kerran hieman kauemmaksi, silloin hiljenee myös kaverukset lintutornin portailla.

”Ja tapahtui niinä päivinä, että keisari Augustukselta kävi käsky, että kaikki maailma oli verolle pantava.Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Kyreniuksen ollessa Syyrian maaherrana. Ja kaikki menivät verolle pantaviksi, kukin omaan kaupunkiinsa.

Niin Joosefkin lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista, ylös Juudeaan, Daavidin kaupunkiin, jonka nimi on Beetlehem, hän kun oli Daavidin huonetta ja sukua, verolle pantavaksi Marian, kihlattunsa, kanssa, joka oli raskaana. Niin tapahtui heidän siellä ollessaan, että Marian synnyttämisen aika tuli. Ja hän synnytti pojan, esikoisensa, ja kapaloi hänet ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut sijaa majatalossa.

Ja sillä seudulla oli paimenia kedolla vartioimassa yöllä laumaansa. Niin heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus loisti heidän ympärillään, ja he peljästyivät suuresti. Mutta enkeli sanoi heille: "Älkää peljätkö; sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle: teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa. Ja tämä on teille merkkinä: te löydätte lapsen kapaloituna ja seimessä makaamassa."

Ja yhtäkkiä oli enkelin kanssa suuri joukko taivaallista sotaväkeä, ja he ylistivät Jumalaa ja sanoivat:"Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!"

Ja kun enkelit olivat menneet paimenten luota taivaaseen, niin nämä puhuivat toisillensa: "Menkäämme nyt Beetlehemiin katsomaan sitä, mikä on tapahtunut ja minkä Herra meille ilmoitti". Ja he menivät kiiruhtaen ja löysivät Marian ja Joosefin ja lapsen, joka makasi seimessä. Ja kun he tämän olivat nähneet, ilmoittivat he sen sanan, joka oli puhuttu heille tästä lapsesta. Ja kaikki, jotka sen kuulivat, ihmettelivät sitä, mitä paimenet heille puhuivat. Mutta Maria kätki kaikki nämä sanat ja tutkisteli niitä sydämessänsä. Ja paimenet palasivat kiittäen ja ylistäen Jumalaa kaikesta, minkä olivat kuulleet ja nähneet, sen mukaan kuin heille oli puhuttu.”

Siirin lopetettua, Mustarastas Mario läheisessä pensaassa aloittaa virren "enkeli taivaan lausui näin", johon kaikki yhtyivät, kukin omalla äänellään.

Laulu kaikuvi lasten suista, ja silmät riemusta hehkuvat,

ja liekit loistavat joulupuista, kun joulu on, kun joulu on.

 

Joulun taika, onnen aika, luonas viihtyköön. Suokoon  sulle lepohetken. Kiirees väistyköön.

 

 

Tulkoon joulu rauhallinen, Uusi vuosi onnellinen

Ensi joulunaikaan tapaamme jälleen.

 

.

 

Joulumuorin lempeä joulupuuro 23.12.2021

 

Aaton aattoaamu Tonttulassa on hiljainen. Porojen kulkuset kilisevät hiljalleen, niiden tahdissa tontut heräilevät myös hiljalleen. Aamiaisen jälkeen touhutaan vielä viimeisiä jouluvalmisteluja. Tuvassa Joulumuori valmistaa joulupuuroa, jota nautitaan tänään joukolla. Joulumuori on päättänyt, että tänään on päivä jolloin syödään joulupuuroa. Nautitaan tästä päivästä, jolloin kaikki jouluvalmistelut on tehty valmiiksi. Joulupukin matkaa on huolella valmisteltu, että Joulupukki voi jakaa lahjat sekä viedä joulutervehdyksen kaikkialle maailmassa. Joulupukki ahertaa vielä huomisen ja saapuu sitten kotiin.

Joulupuuro on valmistunut, tontut saapuvat tupaan. Sieltä todella tulvahtaa vastaan herkullinen puuron tuoksu. Pöydällä on suuret vadilliset täynnä puuroa. Blix ja Rontti katselevat niitä kummastellen. Molemmat tuumaavat, miksei meillä ole noin paljon puuroa. Maistuis se meillekin! Tonttutyttö kutsuu ne myös pöydän ääreen. Kumpikin saa ison lautasellisen puuroa ja puulusikat tassuun.

”Kun joulupuuro tuoksuu, kaikki pyrähtää juoksuun. Joulumuori sen hellästi keittää, tontut sen tietää, siks kiire on tupaan, paljon mä syön, sen lupaan. Muorille halaukset ja kiitokset”, runoilee Tonttutyttö Siiri. Ante tonttu jatkaa, ”puurosta jos riitaa tulee, niin muorin kauhasta päähän tulee”. ”Keitetään lempeästi hymyssä suin”, jatkaa Solja Tonttu. Marge tonttu laulaa, että ”Joulu on taas, joulu on taas, kattilat täynnä puuroo. Nyt sitä saa, nyt sitä saa vatsansa täyteen puuroo”.

Tähän lauluun yhtyivät kaikki tontut ja myös nuo kaverukset tuolla pöydän päässä. Välillä lauleskellaan ja puhutaan toistensa päälle, sitten taas puuro maistuu. Kaikilla on tavattoman hauskaa, huomenna on joulu!

Kuu loistaa taivaalla, Kipinä Poro on matkalla Rontin ja Blixin kanssa. Arvaatte varmaan, että kaveruksille on tullut koti-ikävä. Pian on päästävä kotiin, kotiin, ne haukahtelivat kuorossa. Kukaan ei huomaa, että heillä molemmilla on kainalossaan piilossa pussi niiden mennessä pulkkaan. Pussissa on Joulumuorin ruokakomerosta löydettyjä pipareita, kampanisuja ja suolattu lohi sekä joulupukin troppia sisältävä pullo.  

Aamulla kahdessa perheessä ihmeteltiin terassin sotkua. Piparin ja kampanisujen muroja joka puolella, puoleksi syöty lohi pöydän alla ja jotain tahmeaa terassin lattialla. Ketään ei näkynyt. Rontti nukkui syvässä unessa makuukamarissa. Blix kuorsaa olohuoneen sohvalla. Iltapäivällä Rontin isäntä menee terassille, siellä on kaikki kunnossa, ainoastaan kaksi piparia pöydällä. Niissä on Kipinä Poron kuva koristeena. Samoin Blixin emäntä löytää terassilta kaksi piparia poron kuvilla. Joulun aikaa – Joulun taikaa.

Tähtiyön ja lumen aikaa,
ilmassa jo joulun taikaa.
Lahjat, puurot, joulukuusi,
odotus on aina uusi.

 

 

Joulupukki matkaan käy 22.12.2021


Kaverukset ovat jälleen omilla teillään. Järvenrantoja pitkin juostessaan ne kurkkivat suuntaan jos toiseen, eikö Tonttutyttöä ja Kipinä Poroa näy missään. Rontti hihkaisee Blixille, kuuntele, kilinää kuuluu, katso tuonne taivaalle, onko tuo Kipinä. Totta, KIpinä pulkkansa kanssa laskeutuu alas. Tonttutyttö Siiri huikkii kaverukset kyytiin. Kipinä Poro suunnistaa kohti Korvatunturia, jossa vietetään yhtä joulun historiallisista hetkistä.

Tontut ja metsän eläimet leikkivät yhdessä piirileikkiä, ulkona olevan kuusen ympärillä. Rontti ja Blix menevät mukaan leikkiin. Kuusi on puettu upeaan jouluasuun. Joulumuori tarjoilee kaikille kuumaa kaakaota ja tietenkin pipareita. Niitä on myös matka evääksi korissa, joka annetaan joulupukille, hänen lähtiessään jouluiselle kierrokselle Petteri Punakuonon kanssa. Lahjapussit ovat pulkassa, joten matka voi alkaa. Televisio on paikalla kuvaamassa maailman lapsille Joulupukin matkalle lähtöä. Hetki on historiallinen, onhan se Korvatunturin vuoden tärkein tapahtuma. Joulupukki vilkuttaa, kulkuset kilisevät, kun Petteri Punakuono kiitää pitkin taivaan kantta.

Korvatunturilla kuusen ympärillä jatkuu iloinen piirileikki. Tonttujen jouluyö on se leikki, jota tonttujoukko kaikkein mieluiten laulaa ja leikkii. Tonttutyttö on löytänyt kirjoitetut ohjeet leikille. Kaverukset lähtevät tutustumaan ympäristöön, sillä leikki ei enää kiinnostanut niitä. 

Aamulla Siiri Tonttutyttö löytää heidät Tonttulan tuvasta, jossa ne nukkuvat tyytyväisinä ison pöydän alla.
Joulumuorin ruokakomeron ovi on hieman raollaan.

Joulu vain saapuu hiljaa ihan itsekseen ja asettuu paikoilleen.

 

Kilpisjärven synty ja Tuomaanpäivä 21.12.2021

 

Kilpisjärvi ja Saana jäävät taakse, lähestytään Haltia. Tonttutyttö Siiri kysyy matkalaisilta, olettehan kuulleet Kilpisjärven tarinan. Huhuja on kuulunut, mutta eivät he koko tarinaa tunne.

Kilpisjärven tarinaa on kerrottu vuosituhansia, kerron sen nyt teille Tonttutyttö sanoo. Siellä asui kauan, kauan sitten jättiläisiä. Saana on suuri, hyvin komea, jörö jättiläinen. Hän tapaa ja ihastuu kauniiseen ja soreaan Malla-neitoon. Saana kosii Malla-neitoa. Myöntyvän vastauksen saatuaan, Saana Järjestää hääjuhlaa. Vihkijänä toimii tietäjä Paras, kylän teräväpäisin kaveri. Jöröllä Saanalla on kilpakosija Pältsä, joka katkeroituu saatuaan Mallalta rukkaset.

Kas, kuinka ollakaan, Pältsä hälyttää paikalle häijyt PohjanAkat. Hyinen, kiivas pohjoistuuli alkaa puhaltaa kesken vihkitoimituksen. Valtavan suuret jäämassat täyttävät tienoon. Ripeästi Saana sieppaa morsiamen syliinsä kiidättäen hänet Malla-äidin syliin. He kaikki jäätyvät siihen, mutta niin käy myös ilkeälle Pältsälle. Malla-neito ja hänen äitinsä itkevät suunnattomasti ja sydäntä särkevästi.  Heidän kyyneleistään muodostuu kirkasvesinen Kilpisjärvi. Kun jäinen pohjoistuuli soi myös itkee Saana, lopettaa Siiri tarinan.

Korvatunturille tultuaan he laittavat porojen aitauksen kuntoon. Kipinä Poro saa herkullisen aterian kiitokseksi hyvästä ja turvallisesta matkasta. Ante kipaisee sinne salaiseen arkistoon. Solja ja Marge sunnistavat tapaamaan Joulumuoria. Hän istuu tuvan pitkän pöydän päässä ja puhuu ympärillään oleville pikkutontuille. Tupaan tulijat kuulevat Joulumuorin päättävän puheensa lauseeseen.

Kauan sitten kaikkien jouluvalmisteluiden piti olla valmiina Tuomaan päivään mennessä, silloin alkaa joulunaika ja se loppuu Nuutin päivänä 13.1.

Tonttutyttö Siiri astuu peremmälle ja lausuu runon:

Tule meille Tuomas kulta, Tuopa joulu tullessasi!

Tule aatto, joudu joulu, Sekä Tahvana tavota!
Meill' on leivät leivottuina, Sekä piiraat paistettuina,
Olut o'ottaa puolikossa, Viina leroo lekkerissä.
Onpa kystä aitassamme, Paljon pantua eloa:

Sirkan siivet, torakan koivet, Permusen peräpakurat.

 

Ihana lapinmaa
Tonttutyttö Margen piparit
Tontut Tyynelässä

 

Juttutuokio Saanan majalla 20.12.2021

 

Yö vaihtui päiväksi, upea kaamoksen sinisyys täyttää maiseman. Kipinä Poro käyskentelee majan pihassa ruopsuttaen lumen alta jäkälää, kellot kilisivät hiljalleen joulun tuloa

Tonttutyttö ystävineen herää siniseen aamuun. Aamiaisen jälkeen he istahtavat majan lattialle, takkatulen äärelle. Keskustelu polveilee elämän moninaisuudessa. Tonttutyttö kyselee, missä ihmeessä he ovat tonttuilleet, kun kunnon vastausta ei ole tullut, vaikka hän on huudellut ystäviensä perään aina tunturin laelta asti.

Tonttu Ande kertoo arkiston kummallisuuksista, mutta hän aikoo saada asiat siellä kuntoon. Marge Tonttu on huolehtinut leipomisista sekä myös hyvin, hyvin vanhoista tontuista. Eräät heistä ovat tosi vanhoja, kukaan ei muista ikäänsä, hän sanoo. Siiri siihen, ettei hän myöskään ole aivan varma omasta iästään, mutta kyllä se varmasti on muutama sata vuotta. Solja Tonttu, joka on heistä nuorin, on kummissaan tuosta. Hän kertoo kirjasta, jonka löytyi kodasta. Kirjassa on mainittu erilaisia outoja tapahtumia Tonttulassa vuosisatojen saatossa. Hänen päässään pyörii erään tonttutytön tarina, josta hän voisi kirjoittaa kokonaisen kirja, Solja kertoo innoissaan.

Juttu luistaa ja sitten päädyttiin tulevaan kesään. Kesän aika on tontuille melkein kuin luppoaikaa. Silloin pikkuhiljaa valmistellaan jo jouluntuloa. Siiri ja ystävät päätyvät siihen, että he yhdessä tekevät jotain mahtavaa ja kutsuvat Talvikki Tonttutytön mukaan.

Siiri Tonttutyttö keittää heille teetä. Margella on karjalanpiirakoita sekä juhlavaa juustoa, ja muita herkkuja pussissaan. Löytyypä pussista vielä muutama koristeltu piparikin. Solja löytää majasta kauniit lasit, joihin Ande kaataa kuohujuomaa tasapuolisesti jokaiselle. Malja kohotettiin ja maisteltiin. Jollekin se on makeaa, toinen sanoo sen olevan päärynälimsaa, joku toistaa jotain sokerista, viimein Siiri Tonttutyttö toteaa sen olevan hyvin tunkkaista. Kuohujuoman taustaa selvitetään. Se on löytynyt vanhan arkiston kätköistä, joten se siitä maljasta.

Tonttutyttö Siirin puhelin pirisee. Joulupukki soittaa ja kiirehtii tonttujaan tulemaan Korvatunturille, siellä heitä kaivataan.

Kipinä Poro tekee kierroksen Kilpisjärven ja Saanan ympäri sekä kiepsauttaa Haltin kautta matkalla Joulupukin luo.

 

"He ajavat kulkusin helkkyvin,

yli valkean, kimmeltävän maan."

 

Korvatunturin puurohetki

 

 

 

  Siiri Tonttutyttö ja ystävät 19.12.2021

 

Salapoliisiksi ryhtynyt Siiri Tonttutyttö laittaa kaikki keinonsa toimimaan, tulosta tulee.  Marge Tonttu löytyi etelä Suomesta, jossa hän oli pikkuisten kanssa leipomassa piparkakkuja. Ne ovat vanhemmille jouluyllätys, jossa Tonttu Marge käy auttamassa. Joulupukin luo on tullut kirje, että apua, mä en osaa tehdä vielä piparia, voisiko Joulupukki auttaa. Joulupukki lähetti Margen, jonka hän tietää olevan loistava piparien tekijä.

Ande Tontun hän löytää järjestelemässä papereita Joulupukin arkistossa. Muutaman päivän oltuaan Ande huomaa, että jotain puuttuu ja aloittaa myös salapoliisihommat. Aika näyttää tuottaako tulosta, löytyykö oikeat paperit. Joulupukki kiittelee Andea pyytäen häntä jatkamaan työtään.

Solja on lähtenyt tutkimaan yksin Korvatunturia ja eksynyt tunturin valkoisuuteen. Onneksi hän löytää pienen kodan, jossa on kamina ja polttopuita. Joku on jättänyt sinne kuivattua poronlihaa ja kampanisuja. Kahvipakettikin löytyi. Hänellä ei ole mitään hätää. Kaikessa rauhassa voi istua ja kuunnella hiljaisuutta, joka on todella kiehtovaa. Kodan kätköistä löytyy kirja, joka kertoo Tonttulan monenmoisia tarinoita menneisyydestä. Solja innostuu, jospa kirjoitan kirjan Tonttulan väestä.  

Kaksi kaverusta istuu hangella ja katsoo taivaalle, jossa kiitää Kipinä Poro pulkassaan nelikko, joka on matkalla Kilpisjärven Saana tunturille. Rontti ja Blix vilkaisevat toisiaan ja toteavat yhtaikaa, nyt me lähdemme pikku mummon luo, saamme siellä aivan varmasti jotain hyvää.

Kipinä-Poro kiidättää Siiriä ystävineen yli Lapin aina Kilpisjärvelle saakka. Upea Saana valkoisessa lumivaipassaan ottaa heidät vastaa. Ystävykset majoittuvat Saanan majaan. Siiri, Ande, Solja, ja Marge ovat hurjan nälkäisiä. Joulumuori tietää tuon etukäteen ja on lähettänyt keittiötonttu Joosepin Saanalle heitä vastaan. Jooseppi on valmistanut yllätyksen, omanlaistaan porokeittoa. Keitto maistuu hurjan hyvältä, pian kattilan pohja on näkyvissä.

 

 Joosepin Porokeitto:

noin kilo vaikka poronkäristystä, sipuli ja porkkanaa, lanttua, perunaa., (noita kolmea noin litran verran) ja kuullota ne voissa! Litra vettä, kaikki kattilaan kiehumaan. Jos pinnalle muodostuu vaahtoa, kerää se pois vaikka reikäkauhalla neuvoo Jooseppi. Tietenkin suolaa ja voit lisätä vaikka lipstikkaa, jos sitä on. Keitä, että se kypsyy, maistamalla sen tiedät. Voit tehdä sitä niin paljon, että seuraavana päivänä lämmität sen, Jooseppi ehdottaa ja jatkaa silloin se vasta hyvää onkin!  

Keiton ohjeen Jooseppi kuiskaa Siiri Tonttutytölle.

 

Ulkona loimuaa revontulet ja takassa on lämmittävä valkea, majassa hiljenee. Tähdet tuikkivat taivaalla.

 

”Liekki lämmin kynttilästä syttyy ihmissydämeen,
matkaa arjen hämärästä teen jo juhlaan jouluiseen.”

 

 

 

 

 

 

Karjalan piirakat 18.12.2021

 

Tonttutyttö Siirin päivä on mennyt ihan poskelleen. Mikän homma ei ole onnistunut, joten hän päättää mennä metsään kävelemään ja jopa juoksemaan. Se kuitenkin jää tekemättä, kun Joulumuori suorastaan komentaa hänet keittiöön hommiin. Tänään teemme karjalan piirakoita. Vastaan sanomista ei ollut.

Karjalanpiirakka on koko Suomen perinneleivonnainen, jossa ohuen hapattamattoman ruiskuoren sisällä on riisipuuroa, ohraryynipuuroa tai perunasosetta. Se on alkujaan pohjois- ja rajakarjalainen herkku.

Tonttutyttö ja pikkutontut tutustuivat tämän herkun saloihin ja valmistivat niitä onnistuneesti. Siiri jakaa reseptin tänne, joten sinäkin voit niitä valmistaa.

 

Karjalanpiirakka-resepti

 

Kuoritaikina:
1½ dl vettä
1 rkl öljyä
3/4 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Täyte:
2 ½ dl vettä
2 dl puuroriisiä
7 ½ dl maitoa
1/2 tl suolaa
1 kananmuna

Voiteluun: sulatettua voita

 

Puuron valmistus: Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä 10 minuuttia. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen 30 minuuttia välillä pohjaa pitkin sekoittaen. Jätä täyte hautumaan kannen alle 10 minuutiksi. Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä se. Sekoita jäähtyneeseen puuroon muna.

 

Piirakoiden valmistaminen:

 

Sekoita kylmään veteen öljy, suola ja jauhot puuhaarukalla. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi. Ripottele pöydälle ruis- ja vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle.

Kaulitse taikinasta noin 1/2 cm:n paksuinen levy. Painele levystä juomalasilla kakkaroita. Aseta kakkarat kuuden kappaleen pinoihin, etteivät ne kuivu. Peitä pinot muovipussilla tai kulholla.
Kaulitse kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.
Ota kuoret leivinpöydälle, levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle (1 cm paksuinen kerros täytettä) ja jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla. Siirrä piirakat uunipellille leivinpaperin päälle. Paista piirakoita 275-300 asteen lämmössä noin 15 minuuttia. Kiertoilmauunissa paistoaika on pari minuuttia lyhyempi.

Voitele piirakat sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä. Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla.

 

Huomenna on uusi päivä ja silloin etsin ystäväni, jotka ovat jollain salaperäisellä tavalla kadonneet. Olen salapoliisi huomenna, tuumaa Siiri.

 

Joulu-ukki hei hei, kuule meitä tonttujasi

Ole kiltti ja lopeta kaikki pandemiat ja ilkeys maailmassa. Haluaisimme villasukat, kun jalkoja palelee aina. toivoo Marge, Solja ja Ande tontut

 

 

Joulu-ukki hei hei, kuule meitä tonttujasi
Ole kiltti ja lopeta kaikki pandemiat ja ilkeys maailmassa. Haluaisimme villasukat, kun jalkoja palelee aina. toivoo Marge, Solja ja Ande tontut

 

 

 

 

Oikea postilaatikko 17.12.2021

 

Siiri Tonttutyttö istuu laivarannan huvimajassa ja odottaa ystäviään, joita hän kutsunut sinne. Kello käy ketään ei näy, paitsi pikkuinen mummo saapuu potkukelkalla paikalle. Siirin nähdessään hän kysyy, kuka sinä olet, oletko sellainen tahto tonttu, joka on minut kutsunut tänne. Tonttu tyttö toteaa olevansa tahto tonttu, mutta en ole sinua kutsunut vaan pari muuta ystävääni, kuitenkin on mukava tavata.

Siiri tarjoaa mummolle kaakaota ja pipareita, joita pikkutontut ovat leiponeet Korvatunturilla. Mummo kertoo löytäneensä kutsun postilaatikosta ja hän on tosi iloinen siitä. Hänen postilaatikossaan on harvoin mitään muuta kuin sanomalehti ja ilmaisjakeluita. Mummo kertoo lapsuuden jouluistaan, Siiri puolestaan matkoistaan KipinäPoron kanssa ympäri maatamme ja joskus jopa pidemmälläkin.

Euroopan joulutorit ovat aivan ihania, mummo kertoo. Strassburg on joulun pääkaupunki. Eräänä vuonna hänen tuttavansa Pipsapee oli ollut siellä ennen joulua. Hänen kuviaan katsellessa sieltä löytyy kuva hiihtäjästä, joka hiihti kaupungin kadulla. Se oli ollut hyvin yllättävä näky. Sukset olivat luistaneet sujuvasti ja matkalaiset tuumivat hiihtäjän vetävän vertoja Juha Miedollekin.

Ketä tuolla laiturin vieressä mahtaa olla? He kurkkivat sieltä meitä hyvin uteliaasti ja aina katsoessani sinne, ne menevät piiloon, mummo ihmettelee. Siiri arvaa Blix ja Ronttihan siellä. Tulkaapa tänne, hän huudahtaa. Kaksi kaverusta saapuu ja katsoo hyvin ihailevasti pipareita.  

Mihin postilaatikkoon sen kutsun pudotit, kysyy Siiri Blixiltä. Siihen ekaan jonka näin. Mihin se piti laittaa? Blix takelteli, seuraavan kadun viimeiseen postilaatikkoon. Katu oli sinne niin liukas, en voinut mennä, oli puolustus. Lopuksi kaikki hyvin, mummo sai uuden ystävän Tonttutytöstä. Rontti ja Blix saivat mummosta uuden ihailijan. Kaveruksilla on uusi kyläilypaikka, jossa voi saada herkkuja ja vaikka nukahtaa mummon takkatulen ääreen

 

Mitä jouluna toivoisin, Pyydän ilon, onnen aikaa

ja sulle suurta joulun taikaa!

 

 

 

 Joulukuusi ja kampanisut 16.12.2021

 

Taivaalla loistaa täysikuu ja tähdet kimaltavat kuin timantit, Ne luovat ympäristöön taianomaisen tunnelman. Siiri Tonttutyttö vaeltaa mäntymetsässä Rontin ja Blixin kanssa katsellen ympärilleen. Ne ovat luvanneet käyttäytyä siivosti. Niinpä, katsellaan, tuhahti Siiri. Hän etsii pientä joulukuusta ilostuttamaan ystäväänsä, joka asustaa yksin mökissään. Blix haukahtaa tuolla pienen kuusen vierellä. Siiri ja Rontti saapuvat ja ottavat kuusen varovasti maasta. Heillä on pulkka, jossa kuusi on mukavasti ja kaverukset vetävät pulkan mökin pihaan.

Lotta kurkkasi ovesta, kuka siellä kolistelee. Voi, mikä riemu siitä syntyykään, kun hän näki, että Tonttutyttö Siiri on tullut Korvatunturilta kylään. Viimeksi he olivat nähneet toisensa varmaan noin 10 vuotta sitten tai ennemmin tai myöhemmin. Kuka niitä muistelee, nyt on nyt.

Lotta on leiponut kampanisuja. Kampanisu on Joulupukin keittiön tuote. Joulumuori valmistaa ja se nautitaan tuoreena maidon tai kahvin/teen/kaakaon kanssa. Lotta keittää kaakaota, sitä nautitaan pienen pyöreän pöydän äärellä. Rontti ja Blix saavat herkkuja ja nukahtavat pöydän alle.

Ystävykset vaihtavat kuulumisia. Korvatunturilla on kaikki aivan samoin kuin ennenkin. Tonttutyttö kertoo, että hänellä on hieman helpompaa, koska hän voi järjestää päivänsä omaan tahtiinsa. Lotta kertoo olevansa tyytyväinen elämäänsä. Hän tapaa ystäviään kylällä käydessään ja bingoakin hän on oppinut pelaamaan. Onpa sieltä joskus tullut voittokin.


            Kampanisu

        750 g jauhoja (n. 1 litra)
        250 g voita
        1.5 dl sokeria
        0.5 tlk ruokasoodaa
        1 muna
        200 g viiliä, (1 purkki, mielellään rasvaisinta laatua)


Pane uuni lämpenemään 270-asteiseksi
Sekoita margariini ja sokeri kulhossa. Älä huoli vaikka seos jäisi vähän paakkuiseksi, se tasoittuu kyllä.
Ripottele sooda viiliin ja sekoita välittömästi margariinin ja sokerin kanssa. (Taikina kohoaa sooda-viiliseoksella. Älä missään tapauksessa jätä sitä viilipurkkiin, sillä se kuohuu yli.)
Lisää muna ja jauhot ja sekoita tasaiseksi.
Kauli taikina n. 0.5 sentin paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Käytä kunnolla jauhoa sekä käsissä että kaulimella; taikina tarttuu helposti.
Leikkaa levy 4 x 8 cm kokoisiksi paloiksi ja tee jokaiseen palaan 3 puoliväliin yltävää viiltoa.
Paista n. 5-10 minuuttia eli kunnes palat ovat kauniin kullanruskeita

Tämä ohje on joulumuorin kirjoittama, sen mukaan on hyvä leipoa kampanisuja.

Joulukuusi on juhla asussa Lotan isommassa huoneessa.

 

Joulu aina uusi!
Tummat oksat säteillen seisoo joulukuusi.
Juhlamieltä täynnä on koko pieni talo.

 

Joulumuorin kampanisut

Salaperäiset jäljet 15.12.2021

 

Pakkanen paukkuu, täysikuu valaisi maiseman. Tähdet tuikkivat iloisesti Siirille ja Kipinälle. Tonttutyttö ja Kipinä matkasivat jälleen pitkin taivaankantta. Tonttutyttö Siiri istui pulkassa kääriytyneenä vällyihin ja päässä hänellä oli villainen tonttulakki. Kymmenen yötä jouluun, hän laulelee.

He saapuvat lintutornille. Kylän karkurikoirat ovat kipittäneet sinne ajoissa. Siellä Rontti kurkki pensaan takaa ja Blix istui muina miehinä rappujen vieressä. Heillä mahtaa olla jonkinlainen tutka tai joku muu laite, joka ohjaa heidät aina paikkaan, jonne Siiri laskeutuu Kipinän pulkassa.  Onpa hyvä, että nuo karkurit ovat paikalla, Siiri toteaa. Niin koko joukko lähtee viemään kakkuja oikeisiin osoitteesiin. Eka lasti 10 kakkua jätettiin Marjon terassille, eli Rontin kotiin. Olivathan nuo kolme kaverusta syöneet kaikki ne piparit ja piparkakku talot siellä joku aika sitten. Seuraava kantamus jätettiin ravintola Sofian terassille Jyllin Kodilla. Blix haluaa, että emäntä saa ainakin yhden. Heidän terassilleen jäi pari piimäkakkua eli piparikakkua. Niitä tipautettiin ympäri Wanhaa Kauppalaa terasseille ja ovien pieleen.

Kipinä Poro odottaa lintutornilla Siiriä, joka saapuu iloisena kertomaan, että leipomukset ovat vihdoinkin perillä ja me lähdemme Korvatunturille. Katsellessaan ympärilleen hän ihmettelee, mitä täällä tapahtuu. Rontti ja Blix selittävät innoissaan, kutsuimme heidät ja meillä on juhlat. Paikalla on väkeä runsaasti mm. Ketku Kettu, Jänö Jäpikkä, Fanni-Fasaani, Jänö-Puputti, Petri Peura ja paljon muita tuttuja. Tonttutyttö tiedusteli juhlanjärjestäjiltä, että millaiset nämä juhlat ovat. He kertovat, että juhlaväki kiertelee ja katselee Wanhan Kauppalan kaunista jouluvalaistusta, kurkkii pihoille ja voivat löytää sieltä jotain hyvin herkullista. Samantien kaikki häipyvät lintutornilta Kauppalan suuntaan. 

Tonttutyttö Siiri istahti pulkkaan ja puuskahti Kipinälle, nyt lentoon nopsasti! Mä en kestä noita kaveruksia ja arvaan, mitä siellä tapahtuu, hän huokaisi. Tämä on jouluntaikaa tunnen sen, olenhan satoja vuosia vanha. Kuinka monta sataa vuotta, hän jäi miettimään.

Lumi on satanut maahan.  Aamulla Wanhan Kauppalan asukkaat ihmettelevät  salaperäisiä jälkiä ympäri kauppalaa. Oman Tuvan rappujen vieressä oli pala piparikakkua.

 

On joulussa tuoksua, lämpöä taikaa.On joulussa hitunen mennyttä aikaa.

 

 

 

 

Joulumuorin ihana aamiainen 14.12.2021

 

Sininen kaamos aamu aukenee Korvatunturilla. Siiri on hieman uupunut, hänestä päivä näyttää harmaalta. Mikä nyt neuvoksi, tonttutyttö tuumii. Hän on pakannut kakkuja pulkkaan, mutta nyt tuntuu siltä, että hän haluaa jäädä kotiin, vaikka auttamaan Joulumuoria joulun valmistelussa.

Tonttutyttö kiirehtii tupaan, jossa herkullinen aamiainen on pöydässä. Siinä on lohta, kinkkua, maksamakkaraa, juustoja, hedelmiä, itseleivottuja leipiä ja herkullisia kroisantteja jne. Keittiössä leijuu myös uunipuuron ihana tuoksu. Siiri istahtaa pöydän ääreen herkuttelemaan.

Siiri kertoo pikkutontuille olleensa apea ja allapäin herättyään, eikä lähtenytkään Kipinä Poron kanssa matkalle, jota eilen suunniteltiin. Matka siirrettiin huomiselle. Oloni tuntuu nyt hyvältä, kun sain nauttia Joulumuorin makoisasta aamiaisesta. Hänen mieleensä juolahtaa ihana pikkuleipien resepti, Etelä-Pohjalaiset Kanelimurot. Me ryhdymme hommiin ja leivomme niitä monta korillista, hän hihkuu pikkutontuille kiiruhtaen komerolle hakemaan aineet kanelimuroihin.

 

Etelä-Pohjalaiset kanelimurot

 

 250 g voita             

1 kpl muna  

200 g sokeria                      

1 1/2 tl soodaa      

1 1/2 tl kanelia

375 g vehnäjauhoja

Voi ja muna vatkataan, lisätään muut ainekset. Kaulitaan ja otetaan juomalasin avulla pyöreitä piparkakkuja. Niiden keskelle sokeri - kaneli sekoitusta. Paistetaan 225 asteessa.

 

Tuo ohje on erään pohjajalaisen suvun perinteinen joululeivonnainen, josta jo monet sukupolvet ovat nauttineet jouluisin. Siirin hallussa se on ollut jo yli kaksisataa vuotta.

Leipomusten valmistuttua tontut herkuttelivat kuumalla kaakaolla, kanelimuroilla ja nisuäijillä.

 

 

Olen tonttu tarkkasilmä, osaan monta seikkaa.
Näin mä  juosta sipsutan ja heitän kuperkeikkaa.
Tikapuita kiipeän ja ikkunasta kurkkaan,

näen näillä silmilläni ihan joka nurkkaan.

BLIX, SIIRI TONTTUTYTTÖ JA RONTTI KYRÖSJÄRVEN JÄÄLLÄ

 

Santa Lucia-Valotar 13.12.2021

 

Joulu on taas, joulu on taas, kattilat täynnä puuroo, laulavat tontut tullessaan tupaan. He ovat odottaneet tätä hetkeä aamusta alkaen. Tonttujen mukana sisään tulvii raikasta pakkasilmaa ja lunta tippuu heidän tossuistaan lattialle.

Puuron syötyään tontut oikaisevat itsensä lattialle ottaakseen pienet levot ennen Lucian tuloa. Takassa loimuaa tuli, tuvan hälinä rauhoittuu. Siiri Tonttutyttö ja Joulumuori laittavat valmiiksi pöydälle termoskannullisen lämmintä glögiä ja pipareita sekä Lucianpäivän pullaa, joka on leivottu sahramilla maustetusta taikinasta. Tunnelma tuvassa tiivistyy, onhan tänään Lucian päivä.

Pyhä Lucia on suosittu pyhimys Italiasta. Pyhä Lucia koki marttyyrikuoleman jo 300-luvun alussa. Luciaa muistetaan vielä tänäänkin, noin yli 1700 vuotta hänen kuolemansa jälkeen! Lucian päivä on valon juhla. Lucia - suomeksi Valotar - tuo mukanaan valon pimeyden keskelle. Tätä valon juhlaa on vietetty luultavasti 1300- luvulta saakka. Päivä on kolmastoista päivä joulukuuta. Silloin valitaan Lucia-neito, joka on pukeutunut valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun ja kantaa kädessään kynttilää. Lucian kynttiläkruunu symboloi enkelin sädekehää.

Keittiöön kuuluu laulua, joka lähestyy ja lähestyy. Tontut hypähtävät istumaan, Joulupukki kömpii ylös penkiltä, jossa hän otti pienet nokoset. Tuvan ovi aukeaa, kaunis laulu ympäröi heidät.

 

Taivaalla tähtivyö, kirkkaana loistaa,
viestiä jouluyön, tuikkeensa toistaa.
Taivainen kirkkaus, riemuisa julistus.
Kynttilät syttyy, kynttilät syttyy.

 

Metsiin jo Pohjolan vaipan luo hanki,
ja maa on valkean verhonsa vanki.
Taivaisen hohteen tuo, Lucia valon suo,
Pyhä Lucia, Pyhä Lucia. 

 

Kiteet luo helmivyön valkoiseen kaapuun.
Kätköstä talviyön luoksemme saapuu.
Lucia seppelpää, juhlista hetki tää,
saavuthan luoksemme, Pyhä Lucia.

 

Kaunis tonttutyttö Siru, Lucia neitona, kynttiläkruunu päässään saapuu tupaan ja pienet porotytöt seuraavat perässä laulaen Pyhä Lucia laulua. Kaikki nauttivat kauniista laulusta ja myös pöydän antimista.

Illan päätyttyä Siiri Tonttutyttö pakkaa pulkan täyteen kakkuja, jotka ovat matkalla etelään. Hän toivoo, että kaverukset Rontti ja Blix olisivat kotonaan ja hän saisi touhuta kaikessa rauhassa. Huomenna niin huomenna sen näen ja pahaa pelkään, että ne riiviöt keksivät taas jotain. Mahtoiko Blix viedä kirjeen oikeaan laatikkoon?

 

Liekki kynttilän lämpöinen loistaa ja hanki valkoinen, sen tuikkeen toistaa,
tuo lämmön suloisen myös luokse tonttujen, Santa Lucia

 

 

 

 

Kaverukset Korvatunturilla 12.12.2021

 

Valkoinen luminen maisema hurmaannuttaa Rontin ja Blixin. Ne kirmaavat pitkin tunturin rinteitä pikkutonttujen kanssa ja nauru raikuu aina jäämerelle saakka.  Lumiukot ilmestyvät mystisesti pihalle, lumilyhdyt syttyvät valaisemaan maisemaa. Blix ja Rontti katselevat ihmeissään rinteeseen kokoontuvia, jotka tulevat laulamaan joululauluja. Ne kyselevät toisiltaan, onko meidänkin laulettava. Kyllä, huikkaa Siiri, joka korviin tuulen puuska kantoi keskustelun. Laulakaa omalla äänellänne, hän vielä huutaa perään.

Laulamaan on saapunut Joulupukin koko suku, maailman joka kolkasta. Metsänväki on myös paikalla, kaverukset tuolta katselevat vähän karsastaen tuota väen paljoutta. Sitten yhtäkkiä kajahtaa laulu, Kulkuset, kulkuset ne riemuin helkkäilee. Pian kaikki laulavat riemurinnoin mukana. Kuukkeli ja Korppi Kopsu kuuntelivat päät kallellaan, heidän äänensä ei ollut kunnossa. Tonttu Musa koetti johtaa tätä upeaa sekakuoroa, mutta se ei tuottanut toivottua tulosta, joten jokainen lauloi, omalla äänellään ja tavallaan, kaikki ihanat jouluiset laulut. Blix ja Rontti saivat äänensä käheäksi ja lähtivät omille teilleen.

Tuo tarkoittaa sitä, että he huomaavat Joulumuorin ruokakomeron oven jääneen auki. Molemmat rakastavat ruokaa ja sieltä sitä löytyy. Tuolla on lihapullia ja kinkunpaloja, ohraryynipuuroa, pipareita ym. herkkuja ja tuolla on vielä makkaroita, poronjuustoa, joulurinkeleitä sekä kaikkien herkkua, joulutorttua, Blix ja Rontti murahtelevat. Suurin osa niistä on kadonnut, kun Joulumuori tulee hakemaan glögiä lisää laulajille. Myös nuo ruokavarkaat ovat poistuneet ja istuvat juuri nyt kiltisti hajonneen lumiukon vieressä odottaen Joulumuorin tarjoamaa mustaviinimarja glögiä. Ilta on jo vaihtumassa yöksi, kun viimeisenä kajahtaa ilmoille Tonttujen jouluyö ja tarjoilu alkaa.

Kuutamo ja revontulet taivaalla siivittävät KipinäPoron matkaa takaisin etelään. Mahat pullottaen kaverukset istuvat pulkassa ja katselevat kaunista maisemaa kuutamon valossa. Matkan aikana koirat kertovat Siirille innoissaan, millaista heillä on kotona. Tonttutyttö saa yllättäen tietoonsa paljon, paljon mielenkiintoisia asioita. Kerronkohan niistä Joulupukille, Siiri miettii.

 

Punatulkku laudalla,
oravanjäljet hangella,
tähtikimara taivaalla,
Joulu on jo ovella.

 

 

 

 

 

 

Mustaherukkaglögi, Blix ja Rontti 11.12.2021

 

Tonttutyttö ja Kipinä Poro ovat laivarannassa. Blix ja Rontti, jotka olivat ystävystyneet, karkailivat jatkuvasti yhdessä, milloin minnekin. He olivat jälleen omalla retkellään. Niinpä nämä kaverukset tapasivat Siirin siellä.

Ystävykset kertoivat Siirille käyneensä katsomassa, pelataanko Jyllin Kodilla bingoa. Kuitenkaan sieltä ei ollut kuulunut pallojen rapinaa ja kukaan ei tullut ulos eikä mennyt sisälle. Eikä Petri Peuraakaan ollut näkynyt.

Maritan he olivat nähneet, hän oli kirjoittanut jotain paperille ja paperi oli jäänyt ikkunalaudalle. Mahtoiko olla joku resepti, Siirin mieleen juolahti.

He lähtivät joukolla tarkistamaan asiaa. Kurkkivat uteliaana ikkunoista sisälle. Siellä kaikki huokuu joulunodotusta. Keittiön ikkunalla Siiri huomaa lapun, jossa on kun onkin ohje, miten valmistaa glögiä. Siiri kirjoittaa sen vihkoonsa. Joulumuori saa uuden reseptin kokoelmaansa.

Siiri muistaa lukeneensa, että 1800-luvun alkupuolelta alkaen glögi on ollut miesten talvijuoma, johon sekoitetettiin mehua, siirappia ja viinaa ja kuumennettiin. Glögi on tullut Suomeen Ruotsista. Vielä 1800-luvun lopussa juotiin glögiä, johon oli sekoitettu viiniä, mutta tuli kieltolaki ja glögin juonti loppui melkein kokonaan. Kieltolain jälkeen se oli lähinnä suomenruotsalainen perinne. 1960-luvun jälkeen siitä on tullut koko Suomen jouluperinne, joka ei ole kuin noin 100 vuotta vanha.

 

MUSTAHERUKKAGLÖGI Maritan mukaan

 

Appelsiinimehua 2 dl

Mustaherukkamehua 4 dl

Vettä 4 dl

Kardemummaa 1 tl

Kanelitanko 1

Neilikoita 4 kpl

Kuumenna kaikki ainekset kiehuvaksi. Anna juoman maustua kylmässä seuraavaan päivään.

Siivilöi ja lämmitä uudelleen.

lisäksi rusinoita 1,5dl

kuorittuja manteleita 1,5 dl Tarjoa glögi rusinoiden ja manteleiden kera.

 

Tonttutyttö kiiruhtaa takaisin laivarantaan, jossa KipinäPoro pulkkansa kanssa odottaa häntä. Matka Korvatunturille on upea, kuten aina kiidettäessä taivaan kantta pitkin Kipinän pulkassa.

Siiri ihailee alhaalla olevaa valkoista maata ja valojen kajastusta. Hän huomaa yhtäkkiä kummallista liikettä pulkassa poron taljan alla. Oikeastaan se on arvattavissa, ketkä sieltä löytyvät! Blix ja Rontti ovat livahtaneet pulkkaan salaa. He haluavat nähdä Korvatunturin ja Joulupukin.  

Kipinä laskeutuu Korvatunturin huipulle. Huipulta johtaa liukumäki joulupajalle, jossa Joulupukki ja Muori touhuavat. Hujauksessa koko joukko, Siiri, Blix ja Rontti ovat alhaalla tunturin juurella lumisena ja sikin sokin hangella. Koirat haukahtelevat innoissaan ja Tonttutytön nauru raikaa pitkin tunturia.

Siiri Tonttutytön, Blixin ja Rontin jäljet näkyvät valkoisella hangella.

Kulkusten kilinää 13 yötä jouluun..

 

Vaalin joulua hartaasti sydämessäni - ja yritän säilyttää tuon tunteen koko vuoden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tonttutytön oivallus 10.12.2021

 

Makeaa on maisteltu viime aikoina, niin iltakahvilla kuin aamiaisella mahan täydeltä, tuumii Siiri Tonttutyttö, voi kun tämä ulkoilu tekee hyvää. Joulupukki tulee vastaan, hän kiiruhtaa työpajaan. Siirin katselee Joulupukkia, kun hän hieman ähkyen mennä viipottaa. Joulupukille tekisi hyvää ulkoilu ja vähemmän makeaa Siiri toteaa itsekseen.  

Siiri on viettänyt vapaapäivää, jonka Joulumuori on hänelle antanut. Tonttutyttö on lähtenyt ulos nauttimaan upeasta säästä ja samalla tarkastellut palavatko jouluvalot. Runsas jouluvalaistus valaistus on hyvin, hyvin tärkeä asia Siiri Tonttutytölle.  Kuinka lämpimän ja kodikkaan tunnelman tuovat tuikkivat valot niin ulkona kuin sisälläkin. Joulunvalo!

Päiväkahvilla istuessaan Joulumuori ja Tonttutyttö ihailivat pihamaan kaunista jää-ja kynttilälyhtyjen luomaa tunnelmaa sekä pikkuvaloja, jotka ovat kuin timantteja puissa ja pensaissa. Keskustelussa tulee esille Joulupukin herkuttelu. Varsinkin näin joulukiireiden aikana Pukki salaa vierailee ruokakomerossa ja aamulla Joulumuori huomaa, että jälleen sieltä on kadonnut herkkuja. Tänään ei iltapalalla mitään makeaa, minä laitan hyvää sienisalaatti voileipiä, Tonttutyttö Siiri touhuaa.

Rauha-Mummun sienisalaatti

Liota suolasienet ensin!

3 dl suolasieniä
1  sipuli
mustapippuria tai valkopippuri
smetanaa tai kermaa
Liotetut sienet sekä sipulit silputaan ja niihin lisätään pippuri.


Sekoita salaattiin löysäksi vatkattu kerma tai smetana.
Voit laittaa joukkoon pikkutipan etikkaa.

Oma maku ratkaisee, joko valko- tai mustapippuria, joko smetanaa tai kermaa.

Joulumuoria naurattaa illalla, kun Joulupukki istuu kahvipöydässä ja nauttii sienivoileipiä toinen toisensa perään. No jos viimeksi ihana maistuvainen, romminmakuinen kakku pala, Joulumuori heltyy.

 

Joulu on riemua sydämen,
joulu on lumoa, taikaa.

 

 

 

 

Rontti tulossa päivän seikkailuihin
Mitä Blixillä mielessä

 

Tonttutyttö ja hulivilit 9.12.2021

 

 

Siiri Tonttutyttö on täysin uuvahtanut ja nuokkuu istuessaan ikkunalaudalla. Hän katsoo ulos, nauttii ihanasta tunturimaisemasta, lumesta, sinisyydestä ja siitä, että voi olla ihan rauhassa. Edellinen päivä on ollut hieman kummallinen.

Hän muistelee.

Petri Peuraa piti hieman opettaa ja pidellä kiinni, Blix innostui bingosta ja Rontti halusi kaikkea hyvää. Oikeastaan tuo koko porukka olisi halunnut pelata ja voittaa kinkkuja, juustoja ja kaikkea mahdollista. He sekoittivat kaiken.

Siiri on tullut katsomaan, joko Oman Tuvan Joulu on avattu ja tapaa kaverukset jäällä. Petri Peura on vielä omilla teillään, mutta löntystää hetken kuluttua metsiköstä heidän luokseen. Petri muistaa, nyt on bingoa aika. Muut innostuvat, joten he lähtevät kipinkapin pelaamaan. Tonttutyttö toppuuttelee, aivan turhaan. Hän ehtii kuitenkin heittää heidän ylleen taikaviitan, joka tekee näkymättömäksi ja he voivat kulkea ihan missä vaan.

Petri ei muista mitään ja aikoo jälleen rynnätä suinpäin ovesta, Siiri saa koivesta kiinni, mutta siinä samassa Rontti ja Blix ovat jo bingosalissa. Kaikilla on laput edessään ja joku huutelee numeroita. Seuraava on Bertta 13, muistattehan, että pelaamme kahta riviä. Tuolla eräs rouva huutaa bingo. Numerot tarkistetaan, voitto osui kohdalleen, karkkia, kahvia ym hyvää.

Voittopaketti on tuolilla, josta Blix puolisalaa vetää sen lattialle ja nautiskelee innoissaan sen sisältöä. Rontti puolestaan pyrkii numeroiden huutajan syliin. Hän ihmettelee, mikä siellä pöydän alla on ja samalla muutama pallo pyörii lattialle.

Syntyi hälinää, mikä kumma mennä viipotti pullien luokse, mikä tuossa menee, kun tuntuu ilmavirta ja mun karkit on hävinneet. Palloja etsitään ja ihmetellään kaaosta, joka syntyi ihan tyhjästä. Hetken kuluttua peli jatkuu.

Siiri on tuonut Petrille pullan paloja, joita se tyytyväisenä pistelee poskeensa. Pian kaikki kolme kuorsaavat tyytyväisinä ulko-oven edessä. Siiri valvoo, että peli saadaan kunnialla loppuun.

Rontti, Blix ja Petri tekivät kunniakujan kotiin lähteville pelaajille. He ihmettelivät keskenään, mikä kummallinen pyörremyrsky osui saliin ja sotki välillä koko homman. Onneksi tämä ovi säilyi ja Petri Peura on pysytellyt kotona, he tuumivat. Tietäisivätpä vaan Tonttutyttö huokaa.

Tonttutyttö Siiri rientää Kipinä Poron luo. Taivaalta kuuluu pian kulkusten kilinää.

"Joulussa on taikaa,
Tonttutyttö hiljaa tuumaa"

 

 

Tonttutyttö Siiri menossa tapaamaan Blixä, Ronttia ja Petri Peuraa.

  

 

 

 

 

Piparkakku kakku leipurit 8.12.2021

 

Kulkuset kilisten on kiidetty taivaankannella ja herkuteltu Marjon pipareilla. Oikeasti terassilla oli monta piparkakkutaloa ja ne kaikki katosivat jonnekin. Ainoastaan Tonttutyttö, Rontti ja Blix tietävät minne. Tonttutyttö Siiri miettii, että nyt on aika piparikakku kakun, jonka ohjeen hän on saanut Kerttu-mummolta.
Pikkutonttu tytöt ahersivat Siirin kanssa ja kakkuja syntyy ainakin tusinan verran, kukapa niitä ehti laskea.

 

Kerttu-Mummun piparkakku-kakku

 

1 kpp voisulaa

2 kpp sokeria

3kpp piimää

5 kpp vehnäjauhoja

1 tl soodaa

2 rkl piparkakkumaustetta

sekoita ja paista 175 astetta yksi tunti.

 

Kakut pakataan ja niin lähdetään Kipinä Poron kanssa kiitämään. Tonttutyttö Siiri vilkuttaa pulkasta Joulupukille, joka on juuri menossa sisälle, mielessään Joulumuorin herkut ja päivänokoset.

 

"Rakastan joulussa kaikkea sen mukanaan kuljettamaa, sen jännitystä ja lapsenkaltaista viattomuuden henkeä."

 

KUva Siiri tontusta Itsenäisyyspäiväna

 

 

 

 

 

Terassilla oli iso pellinen piparitaloja

 

                                       Piparien houkutus  7.12.2021

 

 

Tonttutyttö Siiri kulkee, kurkkii ja hiipii ikkunoiden takana. Hän merkitsee muistikirjaansa näkemänsä niin hyvät kuin vähemmän hyvät asiat.

Tuolla Iisakki-paappa katselee televisiosta uutisia, Maria-mummo tuskailee jo huomisen takia, sataakohan yöllä lunta. Hän toteaa Iisakille, muista tehdä lumityöt aikaisin, että päästään ajoissa lähtemään kylälle kauppaan. Tuolla ikkunan takana on Elviira ja Viliina, joita heidän äitinsä hoputtaa nukkumaan. Tulos ei ole toivotun mukainen.  Marjatta pakkailee tavaroita matkustaakseen talven ajaksi Lappiin jne. Kaikki ovat olleet kuitenkin kilttejä tänään, kirjoittaa Tonttutyttö Siiri muistikirjaansa,
Siiriä vastaan juoksee pieni valkoinen koira, se kurkkaa aina välillä taakseen. Takaa kuuluu ääni, joka huutaa "Ronttiiii..., Ronttiii... , missä olet ...tule takaisin." Pieni villakerä tuntee äänen ja tietenkin nimensä, seisahtuu paikoilleen, mietti mitä nyt. Edessä olisi vapaus juosta valkoista, ihmeellistä, lumista tietä ja takana Marjon leipomat piparit terassilla.

Tuolla näyttää tulevan hyvää vauhtia toinen ystävä. Siiri tuntee jo kaukaa, että Blix on saapunut maisemiin, tietysti jälleen karannut, hän toteaa. Siinä he kolme katselivat toisiaan, pieni valkoinen Rontti, vähän isompi Blix ja Siiri Tonttutyttö.
Mitä mietit, Siiri kysyi. Pipareita, vastaus tuli kuin pyssyn suusta. Rontti-koira selvitti, että Marjo on leiponut niitä. Sitten hän on laittanut pellisen jäähtymään terassille, Siinä samassa oven avauksessa Rontti on livahtanut valkoiseen vapauteen. Blix puolestaan on livahtanut tänne, valkoiseen vapauteen, auton oven avautuessa, kotipihalle saavuttaessa.  

Hei, minä tiedän, lähdetään kaikin meidän terassille ja pidetään piparijuhlat, pikku-Rontti hihkuu. Blix haukahtelee tyytyväisenä hyväksyen juhlakutun. Tuletko kanssamme Siiri, he kysyvät samanaikaisesti. Rontti jatkaa, piparit ovat varmaankin vielä ulkona. Siiri Tonttutyttö muistaa, että Kipinän pulkassa on termarillinen kuumaa kaakaota. Kipinän pulkassa matka taittui tuossa tuokiossa.

Terassilla on kuin onkin pellinen herkulliselta tuoksuvia pipareita. Ne maistuvat koko porukalle. Terassilla istuu tuokion kuluttua kolme hyvin tyytyväistä ystävystä vatsat täynnä joulupipareita ja kaakaota.

Marjo tulee noutamaan pellistä pipareita. Pikku-Rontti livahtaa sisälle, Terassilla on vaan tyhjä pelli ei yhtään piparia. Koiran haukahdus kuuluu jostain, samoin kulkusten kilinää, sekä häivähdys punaista hiippalakkia. Marjo miettii Siiri Tonttutyttökö siellä.

             

Jollei joulu ole sydämessäsi, et voi koska löytää sitä kuusen alta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malja Suomelle 6.12.2021

Itsenäisyyspäivän aamuna Suomen upeat siniristiliput liehuvat niin Korvatunturilla kuin joka puolella maata. Suomi säteilee yhtenäisenä, kauniina lippumerenä.

 

Pikku tyttö, nimeltään Talvikki, lukee kirjaa, joka kertoo tonttujen elämästä, joulupukista, joulumuorista sekä poroista että metsän eläimistä. Hän jää miettimään, poroja on ja erilaisia eläimiä metsässä, mutta onkohan tonttuja ihan oikeesti ja joulupukkia ja joulumuoria. Nehän on vaan satua, hän miettii.

Siiri Tonttutyttö, joka ehtii joka paikkaan aina, kun häntä tarvitaan. Sen aika on nyt.

Siiri istahtaa tytön sängyn laidalle tokaisten, tonttuja on olemassa, minä olen ainakin sata vuotta nuori tonttu. Siiri haluaa viedä tytön matkalle Korvatunturille. Talvikki on rohkea tyttö ja tottakai matkalle lähdettään. Talvikki saa ylleen lämpimän takin ja niin Kipinä Poro pinkaisee tuota pikaa taivaankantta myöten Korvatunturille, jonka laella liehuu suomenlippu.

Talvikki on täysin lumoutunut näkymistä. Alla levittäytyy maa kauniina ja lumivalkoisena. Maamme kylpi juhla-asussaan ja se oli huikaiseva näkymä. Tonttutyttö ja Talvikki saapuvat suoraan itsenäisyyspäiväjuhlaan, jossa koko Tonttulan väki oli paikalla.

Tänä vuonna on juhlapuheenpitäjänä Joulumuori. Puhe on hieno, tunteita herättävä, kuulijat pyyhkivät vaivihkaa kyyneleen poskeltaan.

Juhlimme tänään itsenäistä Suomea, kiitämme niitä naisia ja miehiä, jotka ovat tehneet tämän mahdolliseksi meille, sotiemme veteraanit ja lotat sekä kotirintama. Tänään emme juhlisi kotimaamme Suomen itsenäisyyttä, elleivät he olisi uskoneet tulevaisuuteen, tehneet saumatonta yhteistyötä ja luottaneet toisiinsa. Heillä oli pyyteetöntä ja rehellistä vastuunkantoa.

Lapset ja nuoret, erityisesti heitä tulisi kannustaa sekä auttaa löytämään henkisiä arvoja nykyisessä yhteiskunnassamme. Me luotamme tulevaisuuteen ja nuoriimme. Me rakastamme maatamme ja haluamme pitää siitä hyvää huolta. Kohotamme nyt maljan Suomelle.

Noihin lauseisiin päättää Joulumuori puheensa.

Pikkuiset tonttutytöt esittävät ohjelman lopuksi viehkeän, kauniin tanssin. Yleisö on haltioissaan heidän esityksestään. Juhla päättyy maamme lauluun.

Malja, joka kohotetaan, on Joulumuorin valmistamaa teeglögiä. Joulupukin herkkua, kuiskaa Siiri Tonttutyttö Talvikille.

 

          Teeglögi

    1 l vettä
    3 rkl teenlehtiä (mustaa teetä esim.Assam)
    ½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
    2 kanelitankoa
     1 pala inkivääriä
    10 mausteneilikkaa
    1 pala pomeranssinkuorta
    2 rkl fariinisokeria
    rusinoita ja manteleita

Teenlehdet ja raastettu sitruunankuori kannuun.
Sekoita mausteet veteen ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada teekannuun.
Jätä tee maustumaan.

Siivilöi, lisää sokeri ja sitruunamehu.
Rusinat ja mantelit teelasiin

 

Talvikki herää aamulla ja juuri silloin ikkunassa häivähtää punainen tonttulakki ja kuuluu vieno aisakellojen helinä. Hän kuulee tonttutytön kuiskauksen, tulen takaisin. Tuo kaikki onko totta vai tarua miettii Talvikki. Totta, se jouluntaikaa on!

 

Joulu on jo porraspuulla.

 

 

 

 

 

                 Joulu on kirjava ja täynnä iloa 5.12.2021Tonttutyttö Siiri ja Joulupukki paketoivat lahjoja Korvatunturin työpajassa. Siirillä on taskussaan pieni muistikirja, johon hän on kirjoittanut muutaman nimen. Yhdessä Joulupukin kanssa he miettivät, millaisen lahjan kukin heistä ansaitsee. Kun joulu on, kun joulu on niin jokaiselle, jonka nimi siellä kirjoissa on, paketoidaan hänelle sopiva lahja. Pakettiin vilahti elokuvia, pehmoleluja, pelejä, suklaarasioita, kirjoja ja paljon muita ihania tavaroita. 

Eräälle mummulle löytyi tiukan etsimisen jälkeen varmaan hyvin mielinen lahja. Mummeli harrastaa avantouintia, hänelle on nyt paketissa avantouinti takki. Takkia ei suinkaan laiteta ylle, kun pulahdetaan avantoon, vaan puetaan avannosta tullessa päälle. Siiri uskaltautui kokeilemaan tuota asustetta ja voi, kun se lämmitti avannosta noussutta Siiriä. Siiri ja Joulupukki ovat hyvin tyytyväisiä, löydettyään kiltille mummulle sopivan lahjan. He uskovat lahjan saajan olevan  ikionnellinen avantouinti takistaan.

Joulupukin työtahti hidastuu ja pää nuokahtelee alas aina vähän väliä. Tonttutyttö tuumii, että on päivänokosien aika. Päiväkahvit pitää myös keittää. Joulumuori oli omalla joulunaluskierroksellaan, mitään hyväskää ei löytynyt kaapeista. Joulupukki oli mielitekosillaan, joten Siirin kokeili leipojan taitojaan.

Joulupukin nenä haistaa herkulliset tuoksut, jotka herättävät hänet päiväunilta. Siiri oli pyöräyttänyt helpon kakun. Kakun ohjeen hän oli saanut vuosia sitten kurkkiessaan Kartussa ikkunan takana. Samainen hyvä tuoksu oli hänet houkutellut ikkunan taakse.


Ellin kakku.

3 dl sokeria
2munaa
200gr voita
1 purkki kermaviiliä
1 tl vanilja jauhetta, 1tl kardemummaa, 1tl kanelia
1tl soodaa
5dl vehnäjauhoja .

Kaikki aineet sekoitetaan keskenään, sitten vuokaan ja 175 asteiseen uuniin yhdeksi tunniksi.


Joulupukki ja Siiri nauttivat yhdessä päiväkahvia. Pöydässä oli myös yrttijuusto ja muutama rieska sekä juuri valmistettu kakku. Joulupukki on tunnetusti herkuttelija. Arvaatko, miten herkkujen kävi?

Tonttutyttö sai houkuteltua Joulupukin mäenlaskuun. Heillä oli haustaa, hiipalakit heiluivat sekä Joulupukin parta liehui ja huurtui.
Kaikkien pitäisi laskea mäkeä, koska se parantaa laskutaitoa, totesi Joulupukki. Tonttutyttö Siiri kysäisi Joulupukilta, mikä on suurempi kuin joulukuusi? Joulupukki siihen, no tietysti jouluseitsemän!


Joulu on kirjava ja täynnä iloa. Joulu on ihanuutta tuhat kiloa.

 

 

 

 

 

 

Joulun odotuksen lumottua aikaa 4.12.2021

 

Tonttutyttö istuu ikkunalaudalla katsellen kaunista lumista maisemaa, kun Joulumuori tuli kysymään yhtä reseptiä, joka on jossain, mutta missä. Yrttijuustosta on kyse. He muistelevat missä ja milloin ja minne?

Siiri muistaa silloin yhden kesäisen päivän Ikaalisissa. Läheisellä niityllä tuuli lennätti paperin palaa, jonka Tonttutyttö saa kiinni. Niityn vieressä olevan talon puutarhassa hän huomaa Hertta rouvan, jolla on kädessään suuri persilja nippu. Hertta-rouva oli kekseliäs ruuanlaittaja, hänen kädestään oli tuuli juuri siepannut lapun. Siirin kädessä olevassa paperin palassa on kirjoitettu, erittäin helppo yrttijuusto.

Siiri Tonttutyttö hihkaisee, nyt muistan! Ohje on Joulumuorin vanhassa leikekirjassa! Etsimisessä kuluu aikaa, mutta kirja löytyy ja ohje.

 

Erittäin Helppo Yrttijuusto

3 tlk raejuustoa
1 valkosipuli yrttisuolaa
3 kpl liivatelehtiä
0,5 l maitoa
persiljaa

Sekoita kaikki aineet yhteen
ja lisää kuumaan maitoon sekoitetut liivatteet.
Laita juusto muottiin(muotti voi olla esim. siivilä, kahvinsuodatin tms...), tarjoile seuraavana päivänä.

 

Tonttutyttö valmistaa yrttijuustoa. Siiri tuumi Joulumuorille, taisin laittaa liikaa yrttisuolaa. No, olihan se yrttijuustoa, totesi Muori.

Tonttutyttö Siiri unelmoi touhuamisen jälkeen menneistä ja mieleen muistuu potkukelkka-, luistelu- ja uintikisat Kyrösjärvellä vuosien saatossa. Mitäs, jos lähtisin sinne, hän innostuu. Kipinä Poro kiidättää hänet jälleen laivarantaan.

Ranta on hiljainen, tuuli vaan huokailee rannan puissa. Ei näy Blixiä ei Ronttia, mutta Petri Peura tulee vastaan rantapolulla ja kertoo muiden lähteneen matkoille. Siiri Tonttutyttö kysyy, oletko viime aikoina käynyt bingossa! Petri on hieman noloissaan ja sanoo, Siiri kiltti, älä nyt sinäkin muistuta minua siitä. Olen saanut kuulla asiasta ihan liikaa, mutta nyt aion korjata sen.

Tiedätkö muuten, että 7.12. klo 15.00 pelataan jälleen bingoa, kinkkubingoa, ravintola Sofiassa Jyllin Kodilla.

Sinne täytyy varmaan olla joku passikin, miettii Petri-Peura. Siiri Tonttutyttöä naurattaa ja hän sanoo, olepa Petri silloin varovainen!

Ensi viikon tiistaina menen katsomaan Petri-Peuran bingoamista ja otanpa Blixin mukaan. Saan varmaan kuulla uutisia hänen matkastaan. Lappu, jonka Blixille annoin, onkohan se mennyt perille. Sitä täytyy tiedustella, sillä aika umpeutuu pian!

Kuulenko kulkusten helinää!

Saunapolulla päin, kai tonttusen näin
talven taikaa, lapsuuden aikaa

 

 

 

 

 

 

 

Taidetta, muisteloita ja leipomista 3.12.2021

 

Siiri Tonttutyttö istuu Kompin isossa näyttelytilassa ja seurailee touhua ympärillään. Hänen vierellään on korillinen pipareita, jotka siinä sitten pikkuhiljaa katoaa parempiin suihin.

Kompissa on Taideyhdistys Taika ryn talvinäyttelyn avajaiset Taikan Talvi 2021 Iloa ja Väriä nimeltään. Seinillä on paljon kauniita tauluja, joita avajaisvieraat katselevat.

Yksi taulu näyttää tutulta, Siiri pyörittää päätään ja katselee taulua joka kulmasta. Ja kas, olihan siinä tuttu mökki. Siellä asuu ne kiltit maahiset aina silloin tällöin, tullessaan maanpäälle.  Tonttutyttö muistelee, mahtoiko olla vuonna 2011 Seitsemisessä, itsenäisyyspäivän juhlassa. Juhlassa tapahtui välikohtaus, jonka rauhoitti pieni Olli Orava. Kaikki hyvin, loppu hyvin Siiri totesi. Tuossa mökissä silloin ja usein sen jälkeen on vietetty monta hauskaa hetkeä.

Tonttutyttö lähtee ulos ja kuinka ollakaan, hän tapaa edellisen illan ystävänsä siellä. Siiri katsoo ja jälleen tarkentaa katsettaan tuolla olevan lumikasan vieressä olevaan hieman alakuloisen näköiseen tuttavaansa. Tonttutyttö Siiri kiiruhtaa Blixin luo, mitä ihmettä sinä täällä teet? Oletko jälleen karannut, hän kysyy. No, enkä ole ja en ole edes päässyt sisälle kotiin. Talo tuntuu olevan ihan tyhjä, ei ole emäntää näkynyt, Blix selittää.

Siiri lohduttaa, että ei mitään hätää. Tulepa, niin lähdetään katsomaan, mitä me voimme asialle tehdä. Tontuille eivät lukitut ovet ole este, koska heidän on kurkittava ja käytävä katsomassa, ovatko lapset ja lapselliset kilttejä näin joulunalla. Yhdessä hujauksessa he olivat sisällä ja totesivat Blixin olevan oikeassa, ei siellä ole ketään.
Tonttutyttö Siiri on vuosien saatossa kurkkaillut yhteen sun toiseen keittiöön joulu valmistelujen aikana ja toteaa, että nyt täällä voisi leipoa jotain. Blix innostuu ja Tonttutyttö muistaa saaneensa erään reseptin 50-luvulla, jouluaaton aattona Mummalta, joka niitä valmisti lapsenlapsilleen joulun herkuiksi.

 

Amanda-Mumman joulukakut vuodelta 1909


3 dl. sokeria
1 1/2 dl. kermaa
1 tl. soodaa
1 1/2 dl. voita
5 dl. vehnäjauhoja
3 dl. perunajauhoja
 
Sekoita pehmeä voi, sokeri ja kerma.
Lisää loput aineet taikinaan.
Anna taikinan seistä noin puoli tuntia.
Tee pellille pieniä palleroita. Paista 175 asteessa viitisentoista minuuttia.

 

Heillä on onni matkassa. Emännän jääkaapista löytyy kaikki tarvittava ja tuossa nuo pallerot ovat valmiina. Tonttutyttö ja Blix viettävät hauskan hetken keskustellen ja mutustellen leipomiaan ihanan makuisia pikkuleipiä. Kipinä Poro on tullut jälleen hakemaan Siiri Tonttutyttöä kotiin Korvatunturille. Blix heiluttaa ystävälleen ja katselee Kipinä Poron liitoa taivaan kannella.

Aamun tullessa Blixin emäntä ihmettelee keittiöön tullessaan herkullisten pikkuleipien tuoksua. Aivan kuin täällä olisi joku leiponut ja samalla hän huomaa pikkuleipä palleron lattialla.

 

Kulkuset kilisevät Joulunaikaa Jouluntaikaa

 

Tule jouluni, niinkuin ennen

tulit lapsuusleikkini majoihin.

 

 

Blix karkuteillä.
kuva: Pirjo Berg

Siiri Tonttutytön kävely WanhassaKauppalassa  2.12.2021

 

Tonttutyttö Siiri on odottanut ja odottanut pikkujoulua, johon hän on kutsunut muutaman erittäin tomeran ja tahtoa täynnä olevan ystävänsä. Nämä ovat tahtovia ja he tahtovat valloittaa aivan koko maailman. Tämä tapahtui vuosia sitten, ja hän oli silloin päättänyt odottaa Omalla Tuvalla huomiseen näitä ystäviään. Sitä huomista ei koskaan tullut.

Ei huolta, Siiri on juuri laskeutunut Kyrösjärven rannalle Kipinä-Poron pulkan kyydissä. Ympärilleen katsellen, hän toteaa paikan olevan tuttu. Laivarannassa ollaan, hän huikkaa Kipinälle ja jatkaa, älä jätä minua tänne, tulen pian takaisin.

Laivarannan rapuilla hän tapaa tuttavansa Blixin. joka on karannut katselemaan kaunista kotikaupunkiaan iltavalaistuksessa ja kaikessa rauhassa. Yhdessä kulkien ja ihaillen maailman parasta ja kauneinta paikkaa. Valot loistivat talojen pihoilla kaunistamassa maisemaa. Talojen ikkunoilla kyntteliköt valaisivat tummuvaa iltaa Mikä parasta, upeat tähtivalot reunustivat pääkatua ja loivat sille taianomaisen tunnelman.

Siiri Tonttutyttö tiedustelee, joko Oman Tuvan joulu on avattu ja onkohan siellä riisipuuroa ja rusinasopaa ja joulutorttuja. Tonttutyttö tietää, että OmaTupa on kaunis paikka ja varsinkin OmanTuvan Joulutalo. Hän oli vieraillut siellä kauan, kauan sitten ja odotellut niitä ystäviään. Tonttutyttö muistaa sen jouluisen tunnelman ja kauniit, joululahjoiksi tarkoitetut tavarat pöydillä.

He saapuvat Blixin kanssa Oman Tuvan luo ja hän huomaa lapun, jossa kerrotaan tämän vuoden Joulutalosta.

Tervetuloa Oman Tuvan Joulutaloon, joulumyyjäisiin. Tarjolla Joulupuuroa!

Joulutalo on avoinna:  to 09.12. klo 12-18,  pe 10.12. klo 12-18, la 11.12. klo 11-15,  su 12.12. klo 11-15,  ma 13.12. klo 12-18,   ti 14.12. klo 12-18.

Tonttutyttö kirjoittaa jotain taskusta kaivamalleen lapulle ja antaa sen kaverilleen. Blix lupaa viedä lapun oikeaan osoitteeseen, kotiin mennessään.

Kipinä Poro odottaa laivarannassa Tonttutyttöa ja niin kiidetään jälleen kohti Korvatunturia.

Sinne päästyään Siiri kurkkaa keittiön komeroon ja löytää sieltä ainekset jouluiseen piimäkakkuun. Löytyy vanhaa piimää ja kaikenlaisia mausteita, joten eiköhän tästä jotain synny!

 

Jouluinen piimäkakku

 

Ainekset:

4 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

1 dl fariinisokeria

1 1/2 tl ruokasoodaa 1 1/2 tl kanelia 1 tl neilikkaa 1 tl kardemummaa 1 tl inkivääriä 1 tl pomeranssinkuorta

2 1/2 dl piimää

2 kpl omenaa (raastettuna)

100 g voita (sulatettuna)

Kuorrutus

1 dl kinuskikastiketta

1/2 dl tuorejuustoa

2 rkl koristerakeita

 

Näin valmistuu Jouluinen piimäkakku, Siiri selittää pikkutontuille, jotka olivat saapuneet keittiöön katsomaan, mikä siellä kolisee.

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää joukkoon piimä, omenaraaste ja vähän jäähtynyt voisula. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (1,5 l). Paista jouluista piimäkakkua 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Tarkista kypsyys. Kumoa piimäkakku vähän jäähtyneenä. Mittaa kinuskikastike kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöinen tuorejuusto joukkoon. Levitä kuorrute täysin jäähtyneen jouluisen piimäkakun päälle ja koristele koristerakeilla.

 

Kinuski kastiketta ei ollut komerossa, joten se piti tehdä, mutta Siiri Tonttutytöltä se onnistui.

 

"Kuuntele, kun joulutonttu korvaan kuiskuttaa! Sitä pientä salaisuutta kertoa ei saa."

 

Tontun tiuku helähtää

 

KIPINÄ PORO JA SIIRI TONTTUTYTTÖ

 

Siiri Tonttutyttö muistelee 1.12.2021

 

Siiri Tonttutyttö istuu jälleen terassilla, jossa hänet tapasin kymmeniä vuosia sitten. Silloin hän oli jäänyt Poro Kipinän kyydistä, sen kiiruhtaessa takaisin Korvatunturille, samoin on käynyt jälleen. Siiri on ihaillut maiseman kauneutta ja istahtanut terassille,

Terassille hän on kuullut keskustelun, jonka kävin ystäväni kanssa. Minulla ei ollut kaakun reseptiä, jonka ystäväni Eeva olisi halunnut. Puhuimme Marjatta-rouvan suussa sulavasta taatelikakusta, josta saimme aikoinaan vuosikausia nauttia aina pari viikkoa ennen joulua. Siiri Tonttutyttö muistaa tavanneensa Marjatta-rouvan. Hänellä on resepti jossain muistikirjassa tai Joulumuorin keittokirjassa.

Siiri miettii ja kertoo, että jälleen kerran hän jäi kyydistä, kun poro lähti takaisin Korvatunturille. Sydämellinen ja lämmin Marjatta-rouva oli juuri ottamassa kinkkua uunista, silloin hän huomasi surullisen Tyttötontun ulkona. Marjatta heilutti kättään ja vinkkasi Siirin sisään. Vain yksi vilahdus Tonttutyttö oli lämpöisessä tuvassa edessään kuppi kuumaa kaakaota, kinkkuvoileipä ja suussa sulavaa taatelikakkua. Kynttilän valossa istuttiin, puhuttiin ja nautittiin joulun tulosta sekä keittiön lämpöisestä ilmapiiristä, Siiri Tonttutyttö muistelee.

Keitän hänelle kupin kaakaota ja mietimme, mitä nyt tehdään. Yhtäkkiä Siiri alkaa selata puhelintaan ja kas kummaa, hän on tallentanut reseptin sinne. Nyt se on minulla ja laitan sen ystävälleni, joka rakastaa ihania kakkuja. Laitanpa sen myös tähän, niin säilyy tallella.

 

Marjatan taatelikakku

 

1 paketti taatelia

3 dl vettä

2 dl sokeria

200 g voita

2 kananmunaa

2 tl vaniljasokeria,

3 dl vehnäjauhoa

1 tl leivinjauhetta1 tl soodaa

 

Taatelit keitetään vedessä sokerin kanssa. Voi lisätään seokseen sulamaan ja sitten kananmunat, lopuksi joukkoon vaniljasokeri, sekä vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda ja leivinjauhe.

Paista 175 asteisessa uunissa noin tunnin verran. Älä polta kakun pintaa (Tonttutytölle käy joskus niin) Lääke siihen on leivinpaperin pala.

 

Siiri Tonttutyttö miettii, miten tästä eteenpäin. Joulumuori ja Joulupukki ovat varmaan ihmeissään, missä hän on. Asiaa pohtiessamme taivaalta saapuu Kipinä Poro puutarhaan. Tonttutyttö kipuaa pulkkaan ja vilkuttaa jäähyväiset sekä pienen salaisuuden

 ”Älä sulje oveasi Joulutontulta! Tontulla on tuomisena paljon iloa.

Annan tontun sytyttää se pieni kynttilä! Silloin siitä joka soppeen hehkuu lämpöä.

Kuuntele, kun joulutonttu korvaan kuiskuttaa! Sitä pientä salaisuutta kertoa ei saa.”

Liisan päivän täysikuu 2021

Täysikuu

 

Täysikuu, sä ihme suurin olet öisen taivahan.

Täysikuu, kun avaruuden puet loistoon hopean.
Saat nähdä vain sä rakkauden, sen hetket riemukkaat,
Mut kiertää kylmää tietäsi niin yksin sinä saat.

 

Täysikuu, kun hänet löydät, jota kaipaan minä niin.
Täysikuu, sä hänet loisteellasi peitä suudelmiin
Ja kerro hälle kuinka paljon häntä rakastan.
Täysikuu, se kerro hälle täysikuu.

 

Täysikuu, kun hänet löydät, jota kaipaan minä niin.
Täysikuu, sä hänet loisteellasi peitä suudelmiin
Ja kerro hälle kuinka paljon häntä rakastan.
Täysikuu, se kerro hälle täysikuu.

 

Aikoinaan, kun väsyneenä tulin kotiin joltain pitkältä keikalta, lauloin Täysikuuta täysin rinnoin, vaikka minulla ei ole laulunääntä. Pysyin hyvin hereillä ja keksin siihen aina uusia sanoituksia. Tuossa on kuitenkin alkuperäiset sanat. 

Kalajärven lavalta on jäänyt mieleen tuo kappale Olavi Virran laulamana.

 

Täysikuu on Toivo Kärjen säveltämä ja Reino Helismaan sanoittama tango vuodelta 1954.

 

 

Jouluaatto 24.12.2021

 

Blix ja Rontti ovat kävelyllä perheittensä kanssa. Heidän askeleensa johtavat määrätietoisesti lintutornille. Järven jäälle laskeutuu Kipinä Poro, jonka pulkassa ovat Tonttutyttö Siiri ja ystävät. Kaikki hiljentyvät jouluaaton tunnelmaan.

Siiri Tonttutyttöä kertoo jouluevankeliumin, Luukkaan mukaan. Tonttutyttö laittaa silmälasit nenälleen ja aloittaa. Vilkaisee paria tonttutyttöä lasiensa yli, vilkaisee toisen kerran hieman kauemmaksi, silloin hiljenee myös kaverukset lintutornin portailla.

”Ja tapahtui niinä päivinä, että keisari Augustukselta kävi käsky, että kaikki maailma oli verolle pantava.Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Kyreniuksen ollessa Syyrian maaherrana. Ja kaikki menivät verolle pantaviksi, kukin omaan kaupunkiinsa.

Niin Joosefkin lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista, ylös Juudeaan, Daavidin kaupunkiin, jonka nimi on Beetlehem, hän kun oli Daavidin huonetta ja sukua, verolle pantavaksi Marian, kihlattunsa, kanssa, joka oli raskaana. Niin tapahtui heidän siellä ollessaan, että Marian synnyttämisen aika tuli. Ja hän synnytti pojan, esikoisensa, ja kapaloi hänet ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut sijaa majatalossa.

Ja sillä seudulla oli paimenia kedolla vartioimassa yöllä laumaansa. Niin heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus loisti heidän ympärillään, ja he peljästyivät suuresti. Mutta enkeli sanoi heille: "Älkää peljätkö; sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle: teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa. Ja tämä on teille merkkinä: te löydätte lapsen kapaloituna ja seimessä makaamassa."

Ja yhtäkkiä oli enkelin kanssa suuri joukko taivaallista sotaväkeä, ja he ylistivät Jumalaa ja sanoivat:"Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!"

Ja kun enkelit olivat menneet paimenten luota taivaaseen, niin nämä puhuivat toisillensa: "Menkäämme nyt Beetlehemiin katsomaan sitä, mikä on tapahtunut ja minkä Herra meille ilmoitti". Ja he menivät kiiruhtaen ja löysivät Marian ja Joosefin ja lapsen, joka makasi seimessä. Ja kun he tämän olivat nähneet, ilmoittivat he sen sanan, joka oli puhuttu heille tästä lapsesta. Ja kaikki, jotka sen kuulivat, ihmettelivät sitä, mitä paimenet heille puhuivat. Mutta Maria kätki kaikki nämä sanat ja tutkisteli niitä sydämessänsä. Ja paimenet palasivat kiittäen ja ylistäen Jumalaa kaikesta, minkä olivat kuulleet ja nähneet, sen mukaan kuin heille oli puhuttu.”

Siirin lopetettua, Mustarastas Mario läheisessä pensaassa aloittaa virren "enkeli taivaan lausui näin", johon kaikki yhtyivät, kukin omalla äänellään.

Laulu kaikuvi lasten suista, ja silmät riemusta hehkuvat,

ja liekit loistavat joulupuista, kun joulu on, kun joulu on.

 

Joulun taika, onnen aika, luonas viihtyköön. Suokoon  sulle lepohetken. Kiirees väistyköön.

 

 

Tulkoon joulu rauhallinen, Uusi vuosi onnellinen

Ensi joulunaikaan tapaamme jälleen.