Joululauluja, mustaherukkaglögiä, pipareita 11.12.2011

 

Tekstiä ja kuvia

 

Joulukalenteri 11.12.2011

 

Joululauluja, mustaherukkaglögiä, pipareita

 

Joulumuori saa uuden reseptin kokoelmaansa. Kuukkeli ja Korppi Kopsu kuuntelivat päät kallellaan joululauluja.

Valkoinen luminen maisema hurmaa niin aikuiset kuin lapset. Lumiukot ilmestyvät pihalle, lumilyhdyt syttyvät valaisemaan maisemaa. Karvakuonot kirmaavat pitkin tannerta. Korvatunturilla Joulumuori ja keittiötontut valmistavat glögiä illan laulutuokioon. Siiri-Tonttutyttö on kulkenut vakoilumatkallaan Jyllin Kodin pihalla. Kurkkinut uteliaana ikkunoista sisälle. Siellä kaikki huokui joulunodotusta. Keittiön ikkunalla Siiri huomaa lapun, jossa on ohje, miten valmistaa glögiä. Siiri kirjoittaa sen vihkoonsa. Joulumuori saa uuden reseptin kokoelmaansa.

Glögiä voi sanoa joulun perinnejuomaksi, kuitenkaan tuo perinne ei ole kuin noin 100 vuotta vanha. Rannikon ruotsinkielinen väestön keskuuteen se tuli silloin Ruotsista. Kaiken kansan keskuudessa glögitarjoilua joulunaikaan on ollut noin 50 vuotta.

Joulupukki kutsuu lapset ja lapsenmieliset laulamaan joululauluja Korvatunturille. Petteri Punakuono on vetovuorossa. Pulkassa on niin nuoria ja lapsenmielisiä. He ovat matkalla joulunsatuun. Siellä on Anni, Kaisa, Elisa, Kari, Reetta, Anna, Joni, Vili, Heli, Liisa, Hanna, Elli, Eino, Tero, Leena, Maija, Maria ja moni moni muu. Matka on upea Petterin pulkassa, taivaan kantta pitkin, Korvatunturille. Alhaalla valkoinen maa ja valojen kajastus. Maisema on uskomattoman kaunis. Petteri Punakuono laskeutuu Korvatunturin huipulle. Huipulta johtaa liukumäki joulupajalle, jossa Joulupukki ja Muori odottavat vieraitaan. Hujauksessa koko seurue on alhaalla tunturin juurella lumisena ja sikinsokin hangella. Nauru raikaa tunturin ympärillä.

Tonttutyttö ohjaa matkalaiset juhlasaliin, lahjapajan kautta. Korvatunturin juhlasali on koristeltu jouluiseksi.Tonttukuoro ja sen johtaja Tonttu-Musa kajauttavat jouluiset sävelet ilmoille. Pian kaikki laulavat täysin rinnoin "Kulkuset, kulkuset ne riemuin.... ja monet muut ihanat joululaulut. Niiden sävelet kaikuvat tunturin laelle saakka. Kuukkeli ja Korppi Kopsu kuuntelevat päät kallellaan joululauluja. Laulutuokion päätyttyä Joulumuori ja tarjoilijatontut tarjoavat mustaherukkaglögiä ja pipareita. Tarjoilu on herkullista, kiitos Maritan glögi-ohjeen ja Kerttu-Mummun piparireseptin.

 

Kulkuset kilisevät, kun Petteri Punakuono kiitää kohti Kyrösjärveä, jonka kauniin jouluisen maiseman ääreen se pysätyy. Kaikilla on joulumieli.

Siiri Tonttutytön askeleet näkyvät valkoisella hangella. Kulkusten kilinää 13 yötä jouluun ..............

 

MUSTAHERUKKAGLÖGI Maritan mukaan

Appelsiinimehua 2 dl

Mustaherukkamehua 4 dl

Vettä 4 dl

Kardemummaa 1 tl

Kanelitanko 1

Neilikoita 4 kpl

Kuumenna kaikki ainekset kiehuvaksi. Anna juoman maustua kymässä seuraavaan päivään.

Siivilöi ja lämmitä uudelleen.

lisäksi rusinoita 1,5dl

kuorittuja manteleita 1,5 dl Tarjoa glögi rusinoiden ja manteleiden kera.