9.12.2014 Joulumuorin naurisleipä

Naurisleipää ja päälle voita

Pakkanen paukkuu Korvatunturilla. Joulumuori ja keittiötontut touhuavat keittiössä. Tonttutyttö Siiri on kiirehtinyt tänään keittiöön aputontuksi. Joulumuorin varastossa on vielä aikamoinen kasa nauriita. Niistä on aikomus tehdä perinteistä naurisleipää. Leipään nauriit ovat ihan parhaimmillaan syksyllä. Niistä saadaan makoisaa syötävää lapsille näin joulun lähestyessä. Monet eivät varmaan koskaan olleet maistaneet moista herkkua, tuumii Joulumuori. Siiri kuorii nauriit, laittaa ne suureen kattilaan kiehumaan pehmeiksi. Komerosta löytyy isokokoinen perunasurvin, jolla hän survoo kypsät nauriit soseeksi. Hanna-tädin kakkuja tehdään myös monta kopallista.

Illansuussa on tulossa joukko lapsia tutustumaan Joulupukin pajaan sekä poroihin. Lasten saavuttua Korvatunturille, siellä on valmiiksi katettu pöytä täynnä herkkuja. Lämmin kaakao odottaa hellalla. Tuoreet vastapaistetut naurisleivät ovat korissa lämpiminä ja vierellä iso lautasellinen voita. Naurisleipä on herkullisinta lämpimänä ja voin kanssa nautittuna. Makeana herkkuna ovat Hanna-tädin kakut ja juomana Joulumuorin lämmin kaakao. Se tehdään Muorin salaisen ohjeen mukaan.

Lapset kulkevat innoissaan Joulupukin pajassa ja ulkona porojen luona. He auttavat tonttutyttöjä ja  tonttupoikia kantamaan poroille jäkälää, joka on niiden herkkua. Pikku Elviira hakee Muorin keittiöstä porkkanan, jonka saa Kipinä-Poro. Pikkuinen Ahto-Poro vierellä katselee porkkanaa haikeana. Ei hätää, Siiri saapuu keittiöstä kantaen koppaa, jossa on monta porkkanaa ja niistä riittää kaikille porkkanan ystäville niin poroille kuin lapsillekin. Ilta päättyy yhteiseen piirileikkiin poroaitauksen ympärillä. Siiri kokoaa lapset Petteri Punakuonon pulkkaan. Sieltä heilutetaan Joulupukille ja Muorille sekä Korvatunturin tontuille.

Lapsilla on tuliaisia, jokaisella kopallinen Hanna-tädin kakkuja ja naurisleivän resepti kotiin vietäväksi. He päättävät antaa ohjeen äidille joululahjaksi ja toivoa, että äiti leipoisi sitä ensi syksynä, edes yhdenkerran. Heidän mielestään se on herkkua, lämpimänä ja voin kera.

  

Joulu on lähellä kulkuset kuiskaavat kilisten

 

 

Perinteinen naurisleipä  (4–6 leipää)

 

1,5 l nauriita paloiteltuna

1,5 tl suolaa

25 g hiivaa

2,5–3 l jauhoja (ohra-, ruis- ja vehnäjauhoja kaikkia yhtä paljon)

 

    Kuori ja paloittele nauriit ja laita kattilaan. Lisää vettä sen verran, että lohkot peittyvät. Kun nauriit ovat pehmeitä, kaada keitinvesi talteen toiseen astiaan ja survo nauriit soseeksi. Jätä sose ja keitinvesi hetkeksi jäähtymään.

    Liuota kädenlämpöiseksi jäähtyneeseen nauriiden keitinveteen hiiva ja lisää seos naurissurvokseen suolan kanssa hyvin sekoittaen.

    Alusta taikinaan jauhot. Laita kaikkia jauhoja yhtä paljon (noin litra/jauho). Taikina saa olla pehmeää.

    Leivo taikinasta ohuita, noin 1–1,5 cm paksuisia pyöreitä leipiä.

    Pistele leivät haarukalla ja paista saman tien kuumassa uunissa 275–300 asteessa. Mikäli teet leivät kylmään naurissurvokseen, anna leipien kohota lämpimässä noin puoli tuntia ennen paistamista. Parhaimmillaan leivät ovat lämpimänä voin kera.