19.12.2014 Taiteilija Viivi ystävineen rannalla

Kipinä-Poro
Joutsenet vierailulla.
sääkuva

Kyrösjärven rannalla, laivalaiturin luona, taiteilija Viivi ja kaikki hänen taiteilija ystävänsä viettivät pikkujoulua. Tonttutyttö Siiri on kutsuttu mukaan. Siiri on ollut Majlis-Tontun kanssa järjestämässä joulukuntoon paikkaa, jossa Tahto-tontut olivat kokoontuneet. Siitä on lyhyt matka kipaista laivarannalle. Kipinä-poro käyskentelee Siiriä odotellessaan Toivolansaaressa.

Rannalla vilisee väkeä, Viivi on kutsunut mukaan myös ystävänsä metsästä. Jänöt, hirvet, peurat, ketut, sudet, karhut, metsot, oravat, pöllöt, majavat, kotkat, joutsenet jne...ovat noudattaneet kutsua riemumielin. Varikset ja harakat muodostavat loistavan bändin, joka musisoi kaikkien iloksi. Menninkäiset ja keijut tanssivat ihan uudenlaisia, menninkäis-keiju karkeloita. Kynttilöiden valossa tunnelmoidaan. Joululaulut kaikuvat lähiympäristöön.

Joulumuori on lähettänyt laituri-iltaan Kipinä-poron pulkassa teeglögiä, piparkakkuja ja joulutorttuja sekä lohipiiraita. Vieraat toivat myös mukanaan monenmoisia herkkuja. Huvimajan pöydällä on karkkeja, kuivattuja omenan viipaleita, pähkinöitä tietenkin pipareita, juustoja ja suussa salavaa kakkua.  Yksi pullollinen Joulumuorin glögiä ei riittänyt. Miksi on vain yksi glögipullo, sitä ihmeteltiin.  Kipinän pulkka, matkalla Korvatunturilta Kyrösjärvelle, on kaatunut kovassa vauhdissa ympäri. Mehu, tee ja kahvi eivät loppuneet.

Tonttutyttö unohtaa maukkaan porkkanakakun kakun ohjeen laiturille. Tuuli kuljetti sen kauas aavalle selälle. Porkkanakakun leipoja antaa ohjeen Tonttutytölle seuraavana vuonna. Siiri lupaa kautta kiven ja kannon, pitää sen varmassa tallessa siihen saakka, kunnes se on talletettu Joulumuorin isoon reseptikirjaan.

Vierähti tunti ja toinenkin iloisesti rupatellen, laulaen sekä pöydän antimista nauttien.  James-koira on kuullut Viivin ja ystävien hauskan pidon, eikä saanut nukuttua. Unisena se lönkyttää paikalle, nappaa pöydältä piparin ja kakunpalan ja ottaapa vielä monta lisää. Lönkyttää sitten takaisin kotiin ja lähtiessään pyytää haukahtaen ”unirauhaa”. Joukko juhlijoita lähtee nukkumaan Jameksen pyynnöstä, sillä kello lähentelee aamun tunteja. Hermanni Hirven Hanna rouva kerää piparit ja muut jäljelle jääneet tarjottavat pöydältä isoon koriin. Ne viedään Seitsemiseen odottamaan Uuden Vuoden juhlaa.

Aamulla kuluu WanhanKauppalan kujilla Kipinä Poron kellojen hiljaista kilkatusta ja Tonttutytön heleiden tiukujen helkyntää. 

 

Joulu on lähellä kulkuset kuiskaavat kilisten