17.12.2014 Joulumuorin iso reseptikirja

Taidosto Kulttuurikampuksella
Jäämeri

Siiri Tonttutyttö on porotarhassa tapaamassa Kipinä poroa. He ovat suunnitelleet lentävänsä tänään etelään. Siellä on avattu OmanTuvan joulun ovet ja KulttuuriCampus on myös pukeutunut jouluun. OmaltaTuvan ja Taidoston upeat työt ovat valmiina Joulupukin konttiin.

Tänään leivotaan, kaikki tontut Joulumuorin luo keittiöön, keskusradiosta kuuluu pienen tonttutyttö Maren ääni. Siiri taputtaa Kipinää ja huokaisee, minulla on tunne, että tänään emme lennä etelään. Joulumuori odottaa iso reseptikirja kädessään, jakaen tehtäviä tontuilleen. Joulupukki on antanut ohjeet Muorille. Korvatunturille saapuu joukko lapsia ja aikuisia tutustumaan pukin pajaan. Jouluntaian aikaan, kaikki on mahdollista. Hän on myös toivonut, millaisia pikkuleipiä tarjotaan.

Ailu on norjalaistonttu Niilaksen vaimo, heillä on pieni kota jäämeren rannalla. Artturi Ahertaja on eksynyt, koittaessaan löytää Korvatunturilta kadonneet pikku porot. Niilas-Tonttu tapaa hänet rannalla ja kutsuu Artturi-Ahertajan lämpimään tupaan. Ailu emäntä tarjoaa kaakaota ja pikkuleipiä Ahertajalle. Pöydällä on paljon muitakin herkkuja, mutta Ailun pikkuleivät veivät suorastaan kielen. Kodan ovesta kurkkii viisi pientä poron vasaa. Kohtaaminen on iloinen vasoille ja Artturi-Ahertaja tontulle. Pikku porot kertovat olleensa seikkailumatkalla suuressa maailmassa. Heillä on ollut ikävä ja nälkä, myös katumus on vaivannut. Kotiin on hyvä mennä, vasat tuumaavat.

Joulumuori saa suureen kansioonsa Artturin taskusta, Ailu-Tontun ohjeen, norjalaiset pikkuleivät. Korvatunturin

keittiössä tehtävät on jaettu.Tontut ryhtyvät työhön laulellen. Satoja pikkuleipiä valmistuu tuossa tuokiossa.

Muori kertoo tarinan tarjotessaan vierailleen Ailun norjalaisia pikkuleipiä.

 

Norjalaiset pikkuleivät

160 g voita

2 dl sokeria

1 muna

2 dl kaurahiutaleita

1 dl rusinoita

1 dl hienonnettuja taateleita

1 tl vaniljasokeria

1 tl kanelia

½ suolaa

1 tl leivinjauhetta

1 rkl tummaa siirappia

2,5 dl jauhoja

 

Vatkaa voi ja sokeri, lisää muna. Sekoita muut aineet jauhoihin ja lisää seos taikinaan. Annostele teelusikoilla pelleille. Paista 150 asteen uuninlämmössä noin 15 minuuttia.

 

Vierailijat popsivat ne viimeistä pikkuleipää myöten, sillä ne ovat todella herkullisia. Kotiin ei ollut tuliaisia tällä kertaa. Aamulla ikkunassa vilahti punaista. Liekö tontun hiippalakki? Kulkuset kilisevät joulun tuloa.

 

Joulu on lähellä kulkuset kuiskaavat kilisten