10.12.2014 Karhu Mesikämmen ja joululaulut

 

Poro-Kipinä ja Siiri Tonttutyttö saapuvat Kylpylän rantaan. Tonttutyttö katselee järven poukamaan. Joutsenet ja hanhet uiskentelevat kaikessa sovussa, hakevat välillä ruokaa järven pohjasta. Toiset nukahtavat laittamalla päänsa siiven alle. Ilma on harmaa ja tuhruinen vesitihkusta, joka pisaroi taivaalta. Korvatunturilla hohtaa valkoinen hanki. Hän huokaisee, täällä ruoho vihertää ja järvi aaltoilee vapaana.

Hän tapaa Kylpylässä neljä kaverusta, jotka ovat tulossa uimasta. Janne, Matias, Helinä ja Annuli lähtevät innoissaan Siirin kanssa metsään laavulle. Siellä he paistavat makkaraa, jota Kipinä-Poro on varannut pulkkaan. Siirillä on mukanaan Joulumuorin glögiä ja pipareita, joita syödään hyvällä halulla. Siellä leikitään ja lauletaan, joten tylsän harmaa sää unohtuu.

Laavulle saapuu Karhu Mesikämmen ja tervehtii heitä. Hän kertoo, kuinka vaikeata on. Talviunen pitäisi tulla, mutta hän ei vaan onnistu saamaan siitä kiinni. Kunpa vaan olisi lunta ja hieman viileämpää säätä. Mesikämmen kertoo löytäneensä Vatulasta hyvän petipaikan, suuren kiven alapuolelta. Vatsakin on täynnä ruokaa talven varalta, sillä marjavuosi on ollut runsas. Marjoja on riittänyt jopa metsänväelle säilöttäväksi. He päättävät  lähteä kaikin yhdessä Vatulaan, sillä he haluavat nähdä Mesikämmenen talvikodin.

Saavuttuaan perille he tapaavat monia sen alueen asukkaita, jotka hätääntyneenä etsivät Mesikämmentä. He ovat jo antaneet suurhälytyksen. Siellä on Hermanni Hirvi jälkikasvuineen, Kettu Vilkastus ja vilkkaat pojat, jotka järjestelmällisesti etsivät kadonnutta ystäväänsä. Hälytys perutaan. Kaikki kokoontuvat Karhu Mesikämmenen ympärille iloisena. Ystävä on tallella. He istahtavat aukealle pohtimaan, miten saada Mesikämmenen talviunille. Helinä ja Janne keksivät mielestään loistavan idean. Kuiskuttelevat sen Siirille.

Nautittaan Joulumuorin antimista. Joululaulut kaikuvat pitkin harjua ja leikittiin piirileikkejä. Eipä aikaakaan, kun kaikki hiljenevät ja kuuntelevat ääntä, ääntä, joka voittaa muut äänet. Orava Pörröhäntä ilmoittaa kuuluvalla äänellä, kaikki hyvin, Karhu Mesikämmen on nukahtanut talviunilleen. Metsänväki ja muut huokaavat helpotuksesta. He tietävät jo tuosta kuorsauksesta, että Mesikämmen herää vasta kevään korvalla. Laulettiin vielä joululauluja. Niiden kaikuessa Tonttutyttö ja Kipinä-poro lähtevät neljä kaverusta pulkan kyydissä kohti Kylpylää. Pulkassa heitä naurattaa, sillä Helinän ja Jannen oivallus tuotti tuloksen, Karhu Mesikämmen nukahti joululaulujen kaikuessa Vatulan harjulla.  

Jälleen kerran aamulla mietitään, onko se totta vai unta. Totta se on. Jokaisella on vierellään lautasellinen Joulumuorin pipareita. Siiri Tonttutyttö kiitää pulkan kyydissä Korvatunturille. Hänellä on kerrottavana Joulupukille pelkkää hyvää tapaamistaan kaveruksista.

  

Joulu on lähellä kulkuset kuiskaavat kilisten