20.21.2014 Lammaspaimen ja katajanmarjat

Korvatunturin keittiössä leipuritontut ryhtyvät joululimppujen leipomiseen. Tänä vuonna kokeillaan reseptiä, jonka Joulumuorin täti, Sofia-Tonttu, on antanut isoon reseptikirjaan.

Tonttutyttö Siirille hän kertoo nummesta, joka sijaitsee Hampurista etelään. Kertoo isoista katajista, lammaslaumoista, vaaleanpunaisena kukkivasta nummesta, katajanmarjojen keräilystä sekä koti-ikävästä. Sofia-Tonttu on ollut siellä nuoruudessaan lammaspaimenena. Sofia-Tonttu vaelteli vapaa-aikanaan isolla nummella. Siellä kasvaa tuhansittain katajia ja niissä katajanmarjoja. Hän on myös innokas leipuri, kokeilemassa aina uutta. Kokeilujen tuloksena on syntynyt Katajanmarjoilla maustettu joululimppu. Vuosittain Sofia-Tonttu saapuu, joulunaikaan Korvatunturille.

Kauan sitten erään joulun jälkeen, hän jää kotiin, Korvatunturille. Sofia-Tonttu on nykyään niin vanha, ettei kukaan muista hänen ikäänsä. Hän kutoo ja kutoo sukkaa, lapasta, kaulahuivia ja pipoa suuret määrät vuodessa . Niitä riittää lahjoiksi lapsille ja isommillekin kilteille yksilöille. Kukapa meistä ei rakastaisi lämpöisiä villaisia sukkia.

Leipojat ahkeroivat ja limppuja muodostuu tonttujen taitavissa käsissä tuhansittain. Joulumuori lupaa jakaa ohjeen teidän kanssanne.

 

Katajanmarjoilla maustettu joululimppu

  

1 dl siirappia

1 rkl murskattuja katajanmarjoja

1/2 rkl pomeranssinkuorta

5 dl piimää

2 tl suolaa

2 pussia kuivahiivaa.

6 dl ruisjauhoja

6-7 dl vehnäjauhoja

 

Voiteluun:

2 rkl siirappia

2 rkl vettä

 

Mittaa siirappi ja mausteet kattilaan. Kiehauta seos. Lämmitä piimä noin 42-asteiseksi ja kaada haalea siirappiseos piimän joukkoon. Sekoita kuivahiiva (Tonttutyttö Siiri oli keksinyt tuon kuivahiivan!!!) pieneen määrään jauhoja ja sekoita piimän joukkoon. Lisää suola. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Taikina saa jäädä pehmeäksi ja tarttuvaksi. Ripottele pinnalle jauhoja ja kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

Kumoa taikina leivinpöydälle ja jaa se kahteen osaan. Leivo palat limpuiksi ja kohota hyvin. Pistele limput varovasti haarukalla ja paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia. Voitele limppuja siirappivedellä paistamisen loppuvaiheessa ja heti uunista ottamisen jälkeen.

 

(Sofia-tonttu teki näin, silloin ei ollut kuivahiivaa, vaan tuoretta)

Mittaa siirappi ja mausteet kattilaan, kiehauta seos. Lisää joukkoon kylmä piimä. Liuota kokonainen hiiva noin puoleen desiin haaleaa vettä, kaada seos edellä mainittuun seokseen, jatka ohjeen mukaan.

 

Neljä yötä jouluun. Korvatunturilla on vuoden kiireisimmät hetket. Limpun viipale tuoretta voi päällä maistuu Joulupukille ja tontuille iltapalana. Juomana on vastalypsetty poron maito. Nukkumatin luo lähdettiin kylläisinä, masut täynnä ruokaa.

Kirkas tähtitaivas loistaa ja pienet kulkuset helisevät jouluntuloa.

 

Joulu on lähellä kulkuset kuiskaavat kilisten