4.12.2014 Siiri Tonttutyttö Taivaskeron huipulla

Pallas-tunturit

Tonttutyttö ihailee lumenvalkoista Korvatunturia kuunvalossa ja tuhansien timanttien kimmellystä sen hangella. Porot käyskentelevät tyytyväisinä aitauksessaan. Siiri Tonttutyttö on viettänyt aikaa etelässä, Ikaalisissa saakka. Siellä taivas ei ollut antanut lunta maahan. Tonttutyttö on ikävöinyt valkoista maisemaa, Lapin tuntureita, sillä ne ovat osa hänen sielunmaisemaansa.

Tonttutyttö Siiri hiipii Kipinä-Poron luokse, kädessään pipareita ja porkkanoita. Hän kuiskuttelee porolle salaperäisen oloisena kurkkien samalla ympärilleen. Siiri vilahtaa varastoon, tuo pulkan Kipinän luo, sitten lähdettiin. Kipinä-Poro kiidättää Siiriä pulkassaan yli tuntureiden ja laaksojen, aina Tunturi-Lappiin saakka. Tonttutyttö hihkuu pulkassa ja nauttii upeista Lapin maisemista. He saapuivat Pallakselle, Taivaskeron laelle.

Siiri on ollut Joulupukin ja Taavetti-Tontun kanssa Pallaksella heinäkuun kuudentena päivänä 1952 klo24.00. Silloin Taivaskeron huipulla sytytettiin olympiatuli ja se yhdistettiin Kreikassa 25. kesäkuuta, sytytettyyn tuleen, Torniossa.

Joulupukki on aikoinaan kertonut, mikä se sellainen kero on.

Hänen mukaansa kero on puurajan yläpuolella olevaa kuivaa variksenmarjoja kasvavaa kangasta. Juuri nyt kerot hohtavat kauniin valkoisina kuun loistaessa. Niitä on monia ja niiden kaikkien nimiä Siiri ei muista. Mahtaako tuo tuolla olla Pyhäkero, Pallaskero vai Lehmäkero ja voi mitä kaikkia niitä onkaan. Siellä voi nähdä paljon poroja ja poromiehiä.  Sieltä voi vaeltaa aina Hettaan saakka, tietää Siiri.  Hän on tehnyt sen vaelluksen Taavetti-tontun kanssa, varmaan noin sata vuotta sitten.

Eipä aikaakaan, kun kuuluu lumen narskuntaa, poron kellojen kilinää. Tunturin laelle ilmestyy kaksi poroa. Sipsu ja Poku saapuvat tervehtimään Korvatunturilta saapuvia vieraita. Kuulumiset vaihdettiin, kerrottiin kesän ja talven matkat, sekä ilot että surut. Siirillä on tuliaisina Sipsulle ja Pokulle Joulumuorin iki-ihania joulupipareita. Joulumuorin polvi on parantunut ja hän häärii Korvatunturin keittiössä kuten aina ennenkin. Taavetti-tontulla selkä vihoitteli ja siksi hän ei lähtenyt matkaan.  Hän seuraa innokkaana netistä Tonttutytön menoja ja he pitävät yhteyttä älypuhelimillaan. 

Ilta kului rattoisasti nuotiolla maahisten, keijukaisien ja metsän muiden asukkaiden kanssa. Matka kotiin alkoi hauskasti. Siiri tupsahti hankeen ja laski liukumäkeä Taivaskeron juurelle saakka. Sieltä matkattiin takaisin Korvatunturille. Tonttutyttö miettii matkalla innoissaan, että tahtotonttujen tahdonosoitus on tehdä yhdessä vaellus Pallakselta Hettaan.

 

Joulu on lähellä kulkuset kuiskaavat kilisten