11.12.2014 Jouluntuloa Hompulla

Tonttutyttö Siiri miettii, miten joulu valmistuu Henrin ja Leenun kotona.  Onko navettaa siivottu joulukuntoon ja joulukuusi etsitty, hakua vailla. Mahtaako taatelikakku kypsyä uunissa?

Kipinä-Poron kanssa jälleen matkaan. Joulumuori laittaa kattilallisen juuri valmistettua porokeittoa mukaan. Siiri ja Kipinä laskeutuvat tuvan takana olevalle ruohikolle. Tonttutyttö hämmästyy niin, että hän istua könötti pulkassa silmät suurina, eikä aikonutkaan nousta ylös. Hän katselee joulukuista näkyä edessään.  Kipinä-Porolle näky on myös suuri yllätys. Heidän edessään suurella laitumella käyskentelevät lehmät, lampaat, siat, kanat, kukot ja hevoset kuin konsanaan kesäpäivänä. Ilma on lämmin ja aurinko pilkottaa hieman pilven raosta, kuitenkin pientä sadetihkua tuntuu kasvoilla.

Siiri toipuu ja tervehtii kotieläimiä, jotka toivottavat heidät tervetulleeksi Hompulle. Virpi, lehmien vanhin kertoo talonväen olevan navetalla. Heidät on aamulla ajettu pellolle, totesivat eläimet yhteen ääneen. Tänä vuonna joulusiivous aloitettaan navetasta sitten talli ja kanala sekä sikalan jälkeen vuorossa on suuri tupa. Heluna-vasikka ja pieni Peter-varsa kertoivat päivän sujuneen loistavasti. Pientä riidanpoikasta on ollut, mutta se on häipynyt. Kukaan ei muista, mistä sellainen on syntynyt. Ruoho on vihreää ja eläimet kertoivat sen olevan jopa maukasta.

Tonttutyttö Siiri lähtee kohti siivouskeskusta eli navettaa. Siellä emäntä Leenu heiluu harjan kanssa korkealla tikapuilla ja puhdistaa korkealla olevan ikkunan puitteita. Hups, siinä samassa tikapuut kaatuvat ja harja karkaa ikkunasta ulos. Kuului vain lasin helinää. Lattia tömähtää ja pölypilvi karkaa yläilmoihin. Siiri katselee ympärilleen, mihin Leenu katosi. Lattialla on iso heinäkasa ja sieltä pilkistää kaksi kumisaapasta. Hetken kuluttua esiin kömpii Leenu, joka pyyhkii heiniä vaatteistaan. Hän istahtaa jakkaralle ja tarkistaa jalat, kädet jne…, ovatko kaikki jäsenet tallella ja ehjänä. Päätä hieman huimaa lennon jälkeen, mutta onneksi siellä oli juuri oikealla paikalla heinäkasa.

Siiri Tonttutyttö on nopsa, vaikka ikää on kymmeniä, ellei satoja vuosia. Kukapa vuosiaan muistelee vuoden parhaana aikana. Hän ryhtyy auttamaan Henriä ja Leenua. Navetta ja kaikki muutkin paikat hohtavat pian puhtauttaan. Kotieläimet tulevat sisälle, puhtaaseen ja havuille tuoksuvaan kotiin. Kaikki nukahtavat ja navetasta kuuluu kuorsaus aina tupaan saakka. 

Arvatkaapa, missä Henri on ollut, kun Leenu heitti kuperkeikan heiniin. Hän on tuvassa kuuntelemassa päivän uutisia. Hyvä uutinen on maidontuottajille. He saavat korvauksia menetyksistä, pakotteiden takia.

Tuvan ison pöydän ympärillä istuvat hieman väsähtäneet ahertajat. Hellalla lämpenee Joulumuorin porokeitto ja uunissa kypsyy taatelikakku. Sen pyöräytti Leenu kädenkäänteessä vanhan ohjeen mukaan. Kipinä-Poro on saanut heinää ja porkkanoita. Se lepää tyytyväisenä heinäladossa. Tuvassa soi Jouluradio Xmas. Kevyen musiikin jouluhelmet helisevät. Nukkumatin aika koittaa. Siiri Tonttutyttö ja Kipinä-Poro lentävät Korvatunturille, Lappiin valkoisten hankien maahan. Talon emäntä ja isäntä nukahtavat tyytyväisenä. Taivaalla vilahtaa punainen hiippalakki.

 

Joulu on lähellä kulkuset kuiskaavat kilisten