15.12.2014 Joulunodotusta Ohtakarilla

Tonttutyttö Siiri lähtee Petteri Punakuonon kanssa. He lentävät Ohtakarille, jossa kalastajia on asunut jo 1500-luvulta lähtien. Joulupukki on vieraillut siellä jo satoja vuosia, kuten Siiri Tonttutyttökin. Hän on ihastunut saareen, sen luontoon ja eläimiin sekä kalastajiin, joita hän on kohdannut.

Lunta on satanut ja maisema on upean valkoinen. Pulkan laskeutuessa he kuulivat laulua, lapset ja mustarastaat lauloivat Tonttu Torvisesta, joka on salainen ja pukin tärkein alainen ja kaikkien tonttujen päätonttu. Heitä vastassa ovat lapset ja metsänväki. Tuikut loimusivat saarella. Hanna Hirvi touhusi keittiössä. Isossa kattilassa on joulupuuroa, toisessa rusinasoppaa, joulutortut ovat paistuneet. Joulupiparit ovat Siirillä mukana ja samoin kuuma kaakao. Joulumuori haluaa ilahduttaa heitä näillä tuliaisilla. Joulunodotus juhla voi alkaa.

Ohtakarilla on hyvin mielenkiintoinen luontopolku, johon tutustutaan Jänö Opastajan johdolla. Hän osaa selittää, joka kiven ja kannon ja kertoi lopuksi, että siellä on pidetty lampaita joskus aikoinaan laitumella. Koko joukko kuunteli ja kyseli Opastaja Jänöltä kaikkea mahdollista. Jänö on läksynsä opetellut, kaikkiin kysymyksiin tulee vastaus.

Pikku Emmi-Orava on eksynyt äidistään rantasaunan luona.  Hän tapaa rannalla Harri Hylkeen ja utelemaan, millaista on elää meressä. Ihmettelee, eikö siellä palellu, kun turkkikaan ei Emmin mielestä ollut paksu. Hän vertasi sitä omaansa, pörröturkkiin. Aikansa jutusteltuaan Harri Hylje lähtee merelle. Emmi katsoo ympärilleen ja lähtee mökkien suuntaan. Erään mökin terassin lattialla on jotain kiiltävää. Pikku-Orava menee lähemmäksi ja toteaa siellä olevan kolme kaunista joulukuusen koristetta. Hopeinen, kultainen ja punainen pallo. Nyt on aika, jolloin jouluntaikaa on ilmassa. Pieni laatikko kädessään Emmi etsii ja etsii äitiään, välillä huikkien, ehtiipä siinä jo silmäkulmakin kastua.  

Milla ja Eevi tapaavat pienen Emmi-Oravan nuotiopaikalla. Nuotiossa palaa valkea ja tytöillä oli siinä makkaraa paistumassa. Nuotilla paistettu makkara maistui Emmille sekä tytöille. Kaukaa keittiöltä kuuluu emäntä Hanna Hirven kutsu puurolle. Tytöt ottavat pienen Emmi-Oravan mukaansa. Pitkän pöydän päässä istuu Äiti-orava, joka riemuissaan sieppaa syliinsä pienen tyttärensä. Milla ja Eevi saavat kauniit joulukoristeet Emmiltä, joka on iloinen löytäessään äitinsä. Tonttutyttö Siiri pitää huolen, ettei kukaan jää ilman puuroa, torttuja ja Joulumuorin tuliaisia. Rantasauna on lämpimänä ja valmiina niille, jotka haluavat saunoa. Monet haluavat myös kastautua meren aalloissa. Joululaulut raikuvat saaressa ja joulunodotus täyttää kaikkien mielen. Vieraat jäävät nukkumaan mökkeihin ja sinne he kuulevat kuinka pieni tiuku helisee ja aallot loiskivat rantaan. Tonttutyttö ja Petteri Punakuono ehtivät Korvatunturille aamun sarastaessa.

 

Joulu on lähellä kulkuset kuiskaavat kilisten