7.12.2014 Isoisoäidin joulupiparit Kaisan mukaan

Kipinä-Poro ja Tonttutyttö Siiri ovat jälleen matkalla etelään. Tänä päivänä Siiri aikoo kurkistella keittiöihin. Piparien ja torttujen tekoaika on nyt parhaillaan.

Puusepänkadulta tulee tuoksuja, jotka Siirin tarkka hajuaisti ottaa kiinni , pipareita. Kaisa on edellisiltana pyöräyttänyt taikinan vanhan ohjeen mukaan. Siinä kehotettaan seisottamaan taikinaa yön yli, vaikkapa jääkaapissa. Näin hän on tehnyt. Kaisa on noussut jo aamuvarhaisella ja ryhtynyt leipomaan pipareita.

Joulupipareiden ohje on ainakin sata vuotta vanha. Sillä ohjeella on valmistunut piparit jo Kaisan isoisän isoäidin aikana kauan kauan sitten. Isoäidin joulupipareiden resepti on vahingossa löytynyt naapuritalon vintiltä viime kesänä. Kaisa kavereineen on ollut siellä tutkimassa vanhoja jännittäviä asioita ja papereita. Vanhan joululehden välistä tipahtaa kellastunut paperi, johon tuo iki-ihana resepti on kirjoitettu hieman vanhahtavalla käsialalla. Kaisa, tarkkasilmäisenä tyttönä, saa siitä selvää ja tulos on tuossa pöydällä valmiina. Siinä on perinteisen- ja sydämen- muotoiset piparit, tonttutytöt ja –pojat  valmiina pipareina pöydällä. Leipurilla on ollut vilkas mielikuvitusta niitä tehdessään.

 

Joulupiparit isoisoäidin mukaan

 

3 dl sokeria

2 dl siirappia

1 rkl kanelia

1 rkl inkivääriä

1 rkl neilikkaa

1 tl maustepippuria

1 tl kardemummaa

2 dl kuohukermaa

150 gr voita

2 tl soodaa

700 gr vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi ja mausteet, jäähdytä, sitten sokeri hyvin vatkaten.

Sekoita sooda kermaan ja kaada siirappiseokseen.

Sitten voisula ja vatkatut kananmunat.

Lopuksi jauhot, vaivaa taikina tasaiseksi.

Laita jääkaappiin yöksi. Leivo ihania pipareita seuraavana päivänä.

Uuni 200 asteeseen ja paistetaan 4-5 min, kauniin ruskeiksi.

 

Kaisa ja Tonttutyttö Siiri istuvat keittiön pöydän ääressä ja maistelevat vasta leivottuja pipareita. He toteavat niiden olevan todella herkullisia. Siiri saa korillisen niitä tuliaisiksi Joulumuorille ja Joulupukille.

Korvatunturille tullessaan hän kertoo Kaisan olevan kiltti tyttö, joka auttaa äitiä ja isää joulun valmistelussa.

 

Joulu on lähellä kulkuset kuiskaavat kilisten