Puheita ja kirjoituksia

 

 

"TUOKSUA MINTUN JA RUUSUN, JOTA TUULI KANTAA    TULLESSAAN"

 


Kesän suloisin aika ympäröi meidät ja täällä tuoksuu monikerroksinen kesä.

Taide on terapiaa ihmiselle, sillä on mielestäni myös yhteiskuntaa tasapainottavaa merkitystä.

Odotan taiteen kertovan myös poliitikoille sen, mitä esimerkiksi budjettiluvut eivät kerro! Tämän hektisen nykymaailman keskellä ihminen tarvitsee luontoa ja taidetta enemmän kuin koskaan. Kiireen keskellä on pakko välillä seisauttaa aika. Taide antaa katsojalleen peilin omaan mieleensä ja taidenäyttelyt rauhoittavia hetkiä. Myöskin taidenäyttelyssä käynnin pitäisi olla luonnollinen sosiaalinen tapahtuma laajalle ihmisryhmälle. Taide tarjoaa mahdollisuuksia asioiden pohtimiseen. Se kyseenalaistaa ja usuttaa meidät pohtimaan. Se antaa meille hetken mahdollisuuden rentoutua, olla yksin ajatustemme kanssa. Se tarjoaa iloa ja riemua ja ahaa-elämyksiä. Olen varma että tästä näyttelystä löydämme kaikkia näitä ja paljon muutakin. Sipaiskoon kesä Sinua lempeällä siivellään
ja avatkoon Sinulle aurinkoisten polkujen portin.

 

2017 Leena Sälli avasi omalla taidokkaalla tavallaan näyttelyn. lainaan hänen sanojaan tähän:

" Vuosi 1917 oli levotonta aikaa kun yhteiskunta oli käymistilassa, kuin juhannukseksi pantu sahti, totesi hän avauspuheessaan. - Tosin silloinkin kesävieraat tulivat kesäksi Ikaalisiin kylpemään. Tapana oli, että kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina lähdettiin kirkkoon. Pitihän naisten päästä näyttämään uusia vaatteitaan, ja niin sitä lähdettiin kortteeripaikoista suunnilleen samaan aikaan, jonona käveltiin vanhan kauppalan ainoata pääkatua. Jonohan siitä muodostui. Sivusta seuraajien mielestä se oli kulkue, Ikaalisten kesän avaus.
Loppukesä kuluikin sitten filosofisissa keskusteluissa, ja huviretkiä tehden, laulaen, tanssien ja soittaen, piirtäen, maalaten, tennistä pelaten ja näytellen.
Meidän aikoinamme 1960-luvun lopulla kansanmusiikin uuden nousun myötä ruvettiin virittelemään uudelleen tätä suven avausperinnettä. Syntyivät Ikaalisten viulupelimannit, ja Harmonikkamiehet. Syntyi Ikaalisten Suvisoitto,. Syyssoiton kautta se taas palautettiin kesän alkuun ja se olikin jo Sata-Häme Soi!"
Nyt jälleen on sopiva aika avata Ikaalisten Suvi  samalla kun avaamme tämän näyttelyn täällä Kompissa 1.6.2022

 

 

Sateenkaari Kyrösjärven yllä pyhäinpäivänä 2021.

"Sateenkaari vie maahan satujen.
Kerran kuulin mä laulun ihmeistä sadun sen:
Siellä taivas on aina sininen, unet kauneimmat
siellä aina käy totehen."

Kesän valosta kynttilän paloon

 

Polaariyö eli kaamos on vuodenkiertoon liittyvä ajanjakso, jonka aikana aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle. Ilmiö esiintyy maapallon napapiireillä ja niitä korkeammilla leveysasteilla. Mitä lähemmäs napoja mennään, sitä aikaisemmin kaamos alkaa ja sitä pidempi on kaamosaika. Nuorgamissa aurinko näkyy viimeisen kerran 25.11. ja on piilossa 17. tammikuuta saakka. Kaamoksen raja kulkee hieman Sodankylän eteläpuolitse, kertoo Wikipedia. Etelässä ei varsinaista kaamosta ole, vaikka eihän aurinko näyttäydy täälläkään usein. Valon määrä vähenee syyspäiväntasauksen jälkeen aina talvipäivänseisaukseen, joka on 21. joulukuuta. Oikeastaan vasta marraskuussa tavallaan havahdumme valon vähenemiseen.

Meillä on 4 vuodenaikaa, jokaisella on oma lumoava taikavoimansa. Nyt on meneillään syksy ja kaamosaika. Kellot siirtyivät juuri talviaikaan, joka tutkimusten mukaan on meille luonnollinen aika.

Ennen sähköä, pimeään vuodenaikaan oli pakko olla rauhassa kynttilöiden ja päreiden valaistessa. Elimistömme on kuitenkin edelleen samanlainen kuin tuolloin, joilloin luonto ohjasi meitä enemmän voimien keräämiseen.

Luonto toimii omalla laillaan, keväällä kaikkialla elämä virtaa, kesällä niistä virroista syntyy luonnon kukoistus, syksyn väriloiston ja ilotulituksen jälkeen luonto vetäytyy talviunille lepäämään, jaksaakseen jälleen virrata ja kukoistaa kevään tullen.

Luonto auttaa näkemään asiat oikeassa mittasuhteessa.

Pimeällä voimme ihailla tähtitaivasta ja revontulia.

Luonto ei ole koskaan huolissaan. Asiat tapahtuvat täydellisen oikeaan aikaan.

Mitä jos juuri nyt antaisimme itsellemme vain luvan olla ja nauttia olemisesta, ei tekemisestä. Vetäytyisimme talviunille, kuten luontokin ja jatkaisimme pirteänä kevään tullen. Luottaisimme siihen, että mieli ohjaa meitä juuri sellaisen olotilan ja toiminnan luo mikä on hyväksi tässä hetkessä. Oli se sitten mitä tahansa. Ellei huvita niin otetaan huopa ja kääriydytään siihen, tehdään olo mahdollisimman mukavaksi. Kaamosajan voi hyvällä omallatunnolla ottaa myös rennosti.

Istahda siihen ihanaan nojatuoliin, vedä villasukat jalkaan ja keitä kuppi teetä. Kirja käden ulottuville, vaikka se kiva kirja, mitä kirjastossa selasit ja puolisalaa lainasit. Lue se nyt. Tai leivo se ihana kakku, mitä rakastat. Tanssi, kun kakku on uunissa. Mene nukkumaan, kun siltä tuntuu. Nukkuessa sielu pääsee vapaaksi, mieli hiljenee ja keho rentoutuu.

 

Tuo kaikki ei suinkaan tarkoita, että löhöäisit nojatuolissasi koko marraskuun, vaan löytäisit asioita, joita voisit harrastaa tai tehdä.

Tehdä sitä mistä nautit.

Vaikka et suuremmin nauttisi uloslähdöstä, mutta voisit tehdä siitä hauskan aamupäivän hetken. Seuraile pikkulintuja, niiden pyrähdyksiä puiden latvassa. Kulkiessa voi katsella järven elämää, sen aaltojen liikkeitä. Parasta kuitenkin on lähteä valoisana aikana. Tietenkin kuljet varoen, siellä saattaa olla liukasta. Ota vaikka kävelysauvat mukaasi. Katsele, kuuntele luontoa, joka valmistautuu uuteen kevääseen. Ulkoilu on tärkeä henkireikä! Hengitä just nyt syvään ja muista, miltä raitis syksyinen ilma tuntuu.

Muista myös lukemisen riemu. Lukemalla voit paeta pimeyttä ja samalla innostua ja tulla hyvälle tuulelle. Voit päästä mielikuvamatkalle menneeseen, tulevaan, aitoon kohteeseen tai tarinaan. Se on kehittävää, rauhoittavaa, antaa energiaa. Löydä kirjastosta oikeat kirjat ja nauti syksyn tunnelmasta niiden parissa.

”Lappilainen on siirtänyt kaamoksen aikaan töitä, joita ei ehdi tai pysty muulloin tekemään. Käsityöläiset suorastaan nauttivat talven ajan paljoudesta - kerrankin on aikaa saattaa kaikki keskeneräiset työt loppuun.” Luin tuon lauseen ja kirjoitin sen, koska mielestäni se sopii tähän. Meillä kaikilla on tekemättömiä asioita ja niiden loppuunsaattaminen tuottaa uskomattoman paljon mielihyvää, oli ne sitten vaikka kuinka pieniä tekoja tahansa.

Uintia olen harrastanut koko elämäni ajan. Meillä on huikeat mahdollisuudet siihen ympäri vuoden. Ikaalinen Spa on tuossa lähellä ja nyt kylpylään on mahdollisuus kulkea bussilla maanantaisin ja perjantaisin. Villa Vihta kutsuu myös meitä. Avantouinti, talviuinti, kylmäuinti rakkaalla lapsella on monta nimeä. Minua Kyrösjärvi on kutsunut aaltoihinsa niin kesällä kuin talvellakin ja totean sen olevan upeaa.

Anna itsellesi mahdollisuus yllättyä musiikin voimasta. Musiikin avulla voi löytää niiden tunnelmien äärelle, joista nauttii.

Oikea monipuolinen ravinto on jokaisena päivänä tärkeää. Nykyään on helppo tilata valmis ateria vaikka kotiin toimitettuna.

Ollaan talviunille painelevia karhuja. Tietenkin on selvää, että mikä toimii toisella, ei välttämättä sovi jollekin toiselle. Erilaiset elämäntilanteet vaikuttavat paljon omaan jaksamiseen ja energiaan.

”Marraskuun pimeys voi olla voimavara, sillä marraskuinen metsä on täynnä voimaa, kauneutta ja rauhaa. Sadepisaroiden kimaltelu puiden oksilla, ensikuura varvuilla ja sammalikossa”..

"joko aurinko pakeni talvipesään
puoli vuotta on uuteen kesään
mitä tuota suremaan suotta
tehdään itse valonuotta"

Valtakunnallisen vanhusviikon tunnus tänä vuonna oli ”Luonto antaa voimaa”

Nautitaan selviytymisen sijaan tästä pimeästä ajasta! Nähdään kaamos, syksy vanhana ystävänä, jonka tapaamme pitkästä aikaa. Halataan ja kuunnellaan, mitä se haluaa kertoa. Otetaan kaamos ilolla vastaan.

 

Vuokko-Liisa Nuottajärvi

Ikaalisten Vanhusneuvoston jäsen

Ikaalisten kansalliset seniorit ry vpj

 

Andres Soonen maalaus Ouisto 2020

 

Kirjoitukseni Oiva-lehden Ikääntyvän Ikkunassa 5.11.2020

 

Kulttuurista hyvinvointia

 

Kulttuurista saamme sivistystä ja hyvinvointia todetaan hyvin usein. Mitä kaikkea se kulttuuri sitten oikeastaan on? Kulttuuri on kaikkea sitä, mikä liittyy meihin, historiaamme, tekemäämme, uskomaamme sekä nauttimaamme.  Ajattelin lukiessani tuon määritelmän jostain, että näinhän se on.

Vuosien varrella on tehty lukuisia tutkimuksia taiteen ja kulttuurin vaikutuksesta meidän hyvinvointiimme. Elämänasenteella on myös hyvin voimakas vaikutus siihen. Positiivinen ja iloinen asenne elämään, sen eri vaiheissa, on erittäin tärkeä sekä uteliaisuus elämään, sanoisinko elämän nälkä. Emme saa unohtaa myöskään huumoria, se on henkinen voimavara, jonka avulla saa etäisyyttä vaikeisiin asioihin. Vaikka ikäännymme joka hetki, emme suinkaan saa katsoa taaksepäin vaan eteenpäin. Kaikkein tärkein on juuri tämä hetki, tämän hetken eläminen täysillä. 

Kulttuuri tukee ihmisen henkistä kasvua, lisää itsetuntemusta ja voimavaroja. Kulttuuriharrastuksiin liittyy yhdessä toimimista, yhteisöllisyyttä, joka on hyvin merkityksellistä hyvinvoinnin kannalta. Taide ja taiteen tekeminen luo iloa ja aktiivisuutta. Taiteella ja taiteellisella toiminnalla on positiivinen yhteys terveyteen, elämänlaatuun ja onnellisuuteen.

”Kulttuuripääomalla, taiteella ja kulttuurin harrastamisella on myönteinen vaikutus terveyteen ja hengissä säilymiseen.  Kulttuuria ja taidetta voi harjoittaa yksin ja yhdessä toisten kanssa, mutta terveyden vaalimisen kannalta yhdessä harrastaminen tuottaa parhaan hyödyn”, kirjoittaa neurologi Markku Hyyppä. 

Me ihmiset olemme psykosomaattisia olioita, joihin kaikki ympäröivät olosuhteet vaikuttavat aistien ja hermoston kautta. Itse totesin tuon eräänä harmaana alkusyksyn päivänä käydessämme Kompissa. Kävelin tai voi sanoa laahustin Taikan ”Syysunelmia” näyttelyyn ja hätkähdin. Takaseinällä näin taulun, joka säteili ja hehkui. Kuljin taulussa olevaa kujaa kahlaten syksynlehdissä, jotka kahisivat jaloissa, tummat puun rungot ohjasivat matkaa ja puissa loistivat kaikki syksyn upeat värit aina hehkuvaan kultaan saakka. Kävely sillä kujalla oli ihana kokemus. Sieluni melkein pakahtui syksyn kauneudesta, jonka taiteilija oli ilmaissut teoksessaan. Iloisena lähdin ruokakauppaan ja mietin, miten meillä Ikaalisissa on helppo mennä taidenäyttelyyn matkalla ostoksille, saada harmaaseen päivään aurinkoa sekä hyvää oloa. Nautitaan siitä täysin 

Ikaalisissa kotikunnassamme on runsas kulttuuripääoma. Siitä on syntynyt eri kulttuurin aloja. Meillä kaikenikäisillä ikaalilaisilla on mahdollisuus löytää oma mieleisensä harrastus. Täällä on tarjolla erilaisia kulttuuritilaisuuksia, mm. musiikkia, ilmaiset taidenäyttelyt ympäri vuoden, toimiva kirjasto, kansalaisopisto, elokuvat, Jyllin Kodin luennot, kaupungin tarjoamat liikuntaharrastukset, eläkeläisjärjestöjen ohjelmat ja vielä yksi kukkanen eli Villa Vihta sekä monet yhdistykset kuten myös kyläseurat. Mahdollisuudet ulkoiluun ovat suurenmoiset, on lähiliikuntapaikkoja, Kyrösjärven rantoja kiertäviä kävelyreittejä, uimapaikkoja lähietäisyydellä. Hyvät marja- ja sienimetsät, Seitsemisen kansallispuisto, Vatulan harju. Tämän kokoiseen kaupunkiin tarjontaa on runsaasti, kaikkea en varmaankaan osannut nimetä.

Kulttuuri kaikissa muodoissaan antaa meille oivaltamisen mahdollisuuden ja tekee hyvää, jos vain maltamme kohdata sen.

Vuokko-Liisa Nuottajärvi 

Ikaalisten Vanhusneuvoston jäsen, Ikaalisten kansalliset seniorit vpj

 

 

Minun Ikaalinen

 

Kotiin Ikaalisiin on aina hyvä tulla - puhdas luonto, hyvä vesi ja kaunis maisema! 

Aikoinaan maantiedon kirjassa on Ikaalista kuvattu sanoilla, ”Pienin, Kaunein ja Vanhin”. Aika ei ole kuluttanut sanoja, ne pitävät myös tänä päivänä paikkansa. Ikaalisten Wanha Kauppala on vanhin ja pienin kauppalaksi nimitetty paikka Suomessa sekä Ikaalinen kokonaisuudessaan on kauneinta Suomea, mitä olen nähnyt. 

Ikaalisten luonto ja kauneus olivat kutsu puolisolleni ja minulle tänne muuttaessamme. Muutosta on tasan kolmekymmentä vuotta 4.9.1990. Samana päivänä tutustuimme välittömästi kirjaston toimintaan hakemalla kirjastokortit ja lainaamalla pari kirjaa. En ole kranttu - luen mm. kaunokirjallisuutta, runoja, elämänkertoja ja paljon matkakertomuksia. Dekkarit tuovat jännitystä arkipäivään ja runot rauhoittavat. Olen kirjaston suurkuluttaja! Ikaalisten kirjasto on Wanhassa Kauppalassa, samassa talossa, jossa toimii ylä-aste. Palvelu kirjastossa on suorastaan loistavaa. Kirjastossa on kirjailija vierailuja ja muuta ohjelmaa kaikenikäisille. Hyvä levähdyspaikka ulkoilun puitteissa, olen todennut tuon näiden vuosien varrella. Eräs asia, jonka tuon nyt heti esille on aamu-uintini lähirannassa. Niin kauan, kun vesi on avoinna, käyn joka aamu esittäytymässä järvessä, joskus vaan pistäydyn siellä ja joskus juoksen lähemmäs tunnin. Muutaman tutun aina saan kesän aikana. Joutsen pariskunta, joka koki surun tänä kesänä, kun heidän ainut poikasensa joutui surman suuhun. Sitä he surivat muutaman päivän. Päivittäin käyvät kohdalla, jonne poikanen hävisi.

Puolisoni Jyrki on pääkaupungista ja minä olen pohojalaanen Seinäjoelta. Peräseinäjoen Kihniänkylästä saavuin tyttölyseoon Seinäjoelle ja siellä sitten aikanaan työ ja perhe. Olen toiminut sairaankuljetusyrittäjänä ja olin eka nainen Suomessa ambulanssinkuljettajana, koulutukseni on apuhoitaja. Lukeminen, luonto ja matkailu ovat harrastuksistani rakkaimmat. Kirjoittelu ja piirtely ovat myös kanssakulkijoita. Järjestötyö on kulkenut matkan varrella mukana. 

Nautin suunnatomasti Toivolansaaren aamukävelyistä jokaisena vuodenaikana. Paikka on ikaalilaisten ulkoilualue ja on lähellä Wanhaa Kauppalaa, jossa asuu meitä iäkkäitä ihmisiä. Siellä tapaa aamuin, illoin, niin arkisin kuin pyhäisin paljon eri-ikäisiä luonnon kauneudesta nauttivia ja terveyttään ylläpitäviä kuntalaisia.

Unohtaa ei sovi Kyrösjärveä ja sen kaunista maisemaa myös talvella. Talvella lumen tultua maahan ja järven saadessa jääkannen, siellä on ladut hiihtäjille, aurattu tie kelkkailijoille ja jalankulkijoille. Yksi järven laduista on nimetty aurinkoladuksi. Talven tullen odotan aina kunnon talvea ja jos se tulee niin suksilla tai potkukelkalla sinne nauttimaan raittiista ilmasta ja upeasta kotijärven miljööstä.

Ikaalinen on ihmisenkokoinen paikka asua, luonnonläheinen turvallinen ja rauhallinen asuinympäristö kaikenikäisille. Kaikki kaupungin palvelut ovat hyvällä tasolla, niitä on tullut ”testattua”. Täällä on jos jonkinlaisia mahdollisuuksia osallistua haluamaansa toimintaan. Olen mm. Ikaalisten Vanhusneuvoston jäsen, toimin myös Kansallisissa Senioreissa. Kaikki eläkeläisyhdistykset toimivat aktiivisesti ja tuovat piristystä seniori-ikäisten arkeen.

Ikaalisten kulttuurielämä on kaupungin kokoluokkaan nähden monipuolista ja laadukasta. Siitä voisi kirjoittaa muutaman sivun! Toimin Ikaalisten Taideyhdistys Taikassa, jonka jäsenten näyttelyitä voi käydä päivittäin ihailemassa (ostosten välissä) Kauppakeskus Kompissa. Siellä on jatkuvia  näyttelyitä ja niihin on vapaa pääsy. Kesäisin Juhlatalo Rahkolassa on eri teemoin olevia näyttelyitä ja muuta ohjelmaa. Yhdistyksemme toiminnassa päälinjat ovat taiteen ammattilaisten, harrastajien ja ystävien yhteen saattaminen, yhdessä harrastaminen ja yhdessä oppiminen. Taiteen aseman ja ympäristön visuaalisen ilmeen vaaliminen Ikaalisissa, taidenäyttelykulttuurin kehittäminen, taideretket ja -tapaamiset, kurssit ja erilaiset tapahtumat. Tule mukaan toimintaan harrastajana, ystävänä, ammattilaisena tai muuten vaan kiinnostuneena taiteesta. 

Kotikaupunkini on paikka, josta saa kaikkea, ei tarvitse lähteä merta edemmäs, ellei sitä halua vaihtelun vuoksi. 

Kun minulta kysytään kotipaikkaa ja kun kerron sen, arvaatteko, mikä pulputus syntyy?  Iäkkäämmät muistavat Kylpylän naistentanssit ja juttua riittää. SataHämeSoi juhlat tuovat esiin ihania muistoja.

Täällä on hyvä asua ja harrastaa kaikenlaista. Ikaalisten luonto ja sen kauneus ovat yhä se asia joka meidät toi tänne ja pitää meidät täällä, kaikki tuo muu tuli plussana kaupan päälle. Päivääkään ei ole kaduttu tuota ratkaisua. Kotimme on rivitalossa järven rannalla

Kotiin Ikaalisiin on aina hyvä tulla - puhdas luonto, hyvä vesi ja kaunis maisema!

Kirjoitus kaupungin sivulle Minun Ikaalinen 1.11.2020

Tuntojani asumisesta Ikaalisissa kolmenkymmenen vuoden ajan.

Taiteilija Outi Alhon Winterreise – projekti.

 

Outi tutustui ja ystävystyi Lutz Reinhardtiin opiskellessaan Jurvan puuseppäkoulussa. Tämä ystävyys kesti läpi elämän. Lutz Reinhardt rakensi Vehmersalmen Tetrimäkeen puusepänverstaan. Hänellä oli yksinoikeudet Eliel Saarisen mallien valmistamiseen Adeltan kanssa. Tetrimäellä oli myös musiikkielämää ja Lutz tutustui Jorma Hynniseen ottaessaan häneltä laulutunteja. Hynninen lauloi Lutzin hautajaisissakin, äkkikuoleman katkaistua hänen elämänsä 2009, vain 57-vuotiaana. Lutz harjoitteli Hynnisen opastuksella Winterreise-laulusarjaa. Outi sai Lutzilta kasetin, jossa koko sarja oli hänen laulamanaan. Outi piirtää kuvia kuunnellessaan lauluja. Lopulta valmiina oli kaikki 24.

Jorma Hynninen piti Tetrimäellä Winterreise-konsertin. Lutz kysyi saisiko ripustaa piirrossarjan salin aulaan konserttipäivänä. Tuon konsertin jälkeen Hynninen lähti kiertueelle Winterreisen kanssa ja kysyi oikeutta käyttää kuvia, esityksensä taustalla, heijastettuina laulutekstien kera.

Espoon Sello-salissa Hynnisen ääni täytti tilan ja samalla Outin piirrokset ilmaantuivat seinän kokoisina hänen taustallaan. 24 talvista laulua. Tämä oli uskomaton, hyvin vaikuttava kokemus salissa istuvalle taiteilija Outi Alholle ja hänen puolisolleen.

Hynninen esitti Winterreise-laulusarjan piirroksien kera neljä kertaa. Ensimmäinen esitys oli 10.10.2007 Savonlinna-salissa, pianistina Kiril Koslowsky.

Toinen esitys oli 27.1.2008 Espoon Sellosalissa, Ilmo Rannan säestyksellä. Kolmas kerta oli 3.2.2008 Warkaus-salissa Ilmari Räikkösen säestämänä. Neljäs oli sitten Kuopion Musiikkitalon Talvikamarissa 24.2.2008.

Tuntui tosi ihanalta, elämän kukkasia, Outi iloitsee.

Kesällä 2008 Outin puhelin soi. Siellä aurinkoinen ääni esittäytyi Topi Lehtipuuksi. Hän kertoi saaneensa vinkin Winterreise-piirroksista sekä puhelinnumeron Jorma Hynniseltä. Asia oli hämmästyttänyt taiteilijan oikeastaan tyrmistyttänyt, kuitenkin toisaalta, hauskaahan se oli! Hän pyysi lähettämään kuvat cd:llä osoitteeseensa Pariisissa. Ilmeisesti tämä henkilö oli odottanut toisenlaista ilmaisua/jälkeä ja kohteliain sanakääntein ilmoitti, että olivat ehtineet jo päätyä pelkkään lumisateeseen taustaefektinä. Hauska episodi sinänsä, vaikka tulikin pienoinen pettymys, toteaa taiteilija Outi Alho.

 

Näiltä sivuilta muutamia kirjoituksiani lehdessä sekä puheita. Tutustu niihin!

 

Pirjo Berg (https://www.pirjo-ikaalisissa-2021.com/) kirjoitaa blogissaan, jonka olen jakanut omalla sivullani mm.Ikäihmisten palveluista Ikaalisissa seuraavaa:

 

"Tässä yhteydessä viimeiseksi nostaisin ennakoinnin merkityksen kaupunkilaisten hyvinvointiin. Tässä merkittäväksi tekijäksi nousee omaehtoinen varautuminen ja ennaltaehkäisy. Kaupungin tehtäväksi jää ikääntyvän tukeminen tarjoamalla aktivoivaa toimintaa, kulttuuria sekä liikunta- ja hyvinvointipalveluita ennenaikaisen vajaakun-toisuuden ja toimintakyvyn heikkenemisen estämiseksi."

 

 

Ikäihmisten palvelut Ikaalisissa

 

Ilolla voin aloitta sillä toteamuksella, että meillä on pääsääntöisesti asiat hyvin. Vanhuspalveluja on saatavilla monipuolisesti ja palveluntuottajat ovat kasvollisia, tuttuja luotettavia ihmisiä. Ikaalisissa tunnemme toisemme hyvin ja naapurin tai harrastekaverin apukin on yleensä lähellä. Jotta tilanne pysyisi tällaisena ja vielä entisestäänkin paranisi, asian eteen tulee työskennellä määrätietoisesti sekä tehdä yhteistyötä ja ennakoida tulevaisuuden muutoksia.

Kuten tiedämme ikääntyneiden määrä kasvaa ja eliniänodote pitenee, mikä tulee ottaa huomioon ennakoidessa ja varauduttaessa erityisryhmien turvallisen asumiseen ja hyvän elämän turvaamiseen jatkossa. Koko Suomen mittakaavassa suurimpaan osaan maata ei ole haettu avustusta välimuotoisille asunnoille viimeisen 15 vuoden aikana (YM raportti 2020). Toteankin, että välimuotoisen asumisen kehittäminen tulee olla päätösten keskiössä jatkossa. Nopeasti ajateltuna en löydä Ikaalisista tähän tarkoitukseen sopivaa rakennusta, joka saataisiin kustannustehokkaasti korjattua.

Mielestäni varsinkin ikäihmisten kannalta olisi tärkeää, että heillä olisi mahdollisuus valita itsemääräämisoikeuden perusteella palveluntuottaja. Hali ry:n lokakuussa 2020 tekemän kyselyn mukaan 64% katsoo, että palveluseteleitä pitäisi hyödyntää terveyspalveluissa enemmän. Palveluseteleiden tulisi koko maassa olla vaihtoehto tuloista riippumatta.

Varsinkin näin korona-aikaan on korostunut matalan kynnyksen avun ja vertaistuen tarve. Meillä Ikaalisissa on onneksi useita aktiivisia sote-, kansalais- ja eläkeläisjärjestöä, Säätiö ja seurakunta, jotka tarjoavat merkittävää apua sekä mahdollisuuksia työntekijöiden ja vapaaehtoisten voimin erilaisiin haasteellisiin elämäntilanteisiin. Näiden tahojen merkityksellistä työtä tulee kannusta ja tukea sekä panostaa kaupungin puolesta resursseihin, jotka auttavat sekä koordinoivat näiden tahojen ja kaupungin yhteistyötä. Myös vanhusneuvoston roolia päätöksissä tulee korostaa ja huolehtia siitä, että eri yhteisöt ovat vanhusneuvostossa kattavasti edustettuina. Sosten järjestöbarometrin mukaan Sote-järjestöt kanavoivat 500 000 vapaaehtoisten toimijan työtä, jonka kansantaloudellinen arvo on merkittävä.

Ikääntyneiden voimavara kaupungille tulee huomioida niin, että heidän osallisuus turvataan. Tämä edellyttää mm. helppokäyttöisen teknologian huomioimisen palveluiden kehittämisessä. Kaupungin tehtävä on huolehtia siitä, että sen sähköiset järjestelmät ovat esteettömiä ja helppokäyttöisiä. Tällaisia järjestelmiä voivat olla palveluohjaus, palvelusetelit, terveydenhuollon ajanvaraus, kaavoitus ja erilaiset asiakirjat kuten pöytäkirjat. Tässä digiloikassa korostuvat myös em. yhdistysten ja Säätiön apu ja tuki digineuvonnan osalta.

THL:n mukaan kansallinen tavoite on, että saisimme iäkkäinä asua kotona mahdollisimman pitkään ja saada sinne tarvitsemamme palvelut. Pitkäaikaiseen ympärivuorokautiseen hoitoon turvaudutaan vasta, kun siihen on perustellut syyt eikä kotona asuminen onnistu intensiivisenkään kotihoidon turvin. Usein elämän viimeisinä vuosina tarvitaan ympärivuorokautista hoitoa ja meillä on tällä erää ja lähitulevaisuudessa riittävästi tehostetun palvelun paikkoja, rahoittajien näkökulmasta liikaakin. Hinta-aihiot tehostetussa asumispalvelussa ovat maksaja-asiakkaiden määrittelemiä palvelukokonaisuuksia. Lisä- tai vaihtoehtoinen tuotanto paikkakunnallamme ei tuo kustannussäästöjä. Näkemykseni mukaan meillä on kehitetty hyvin ja laadukkaasti kotipalveluita kaupungin ja yksityisten toimesta. Tätä kehitystyötä tulisi jatkaa ja taata välimuotoinen asuminen uusilla ratkaisuilla.

Tehostettu palveluasuminen ja sen laatu tulevat jatkossa olemaan läpinäkyvämpää kuin aiemmin. Esimerkiksi THL kerää iäkkäiden henkilöiden palveluja tuottavilta toimintayksiköiltä tietoja henkilöstömitoituksesta ja palveluiden laadusta. Tulevaisuudessa THL pyrkii antamaan keräämänsä tiedot mahdollisimman laajasti yhteiskunnan ja julkisen keskustelun käyttöön julkaisemalla osan kerätyistä tiedosta toimintayksikkötasoisena. Myös yksityiset yritykset ovat kehittäneet tehostetun palveluasumisen laatu- ja vaikuttavuusmittaristoja, jotka tekevät läpinäkyväksi tiedot yksiköiden laadusta ja vaikuttavuudesta. Meidän on seurattava tätä kehitystä ja kehitettävä jatkuvasti palveluiden laatua tästäkin näkökulmasta. Jatkossa näitä tutkimustietoja voi kenties seurata kuin hotellien pisteytystä. Palveluiden laatu on siis iso veto- tai työntövoimatekijä paikkakunnallemme.

Tässä yhteydessä viimeiseksi nostaisin ennakoinnin merkityksen kaupunkilaisten hyvinvointiin. Tässä merkittäväksi tekijäksi nousee omaehtoinen varautuminen ja ennaltaehkäisy. Kaupungin tehtäväksi jää ikääntyvän tukeminen tarjoamalla aktivoivaa toimintaa, kulttuuria sekä liikunta- ja hyvinvointipalveluita ennenaikaisen vajaakun-toisuuden ja toimintakyvyn heikkenemisen estämiseksi. Tässä korostuu yhteistyö eri yhdistysten ja Säätiön kanssa. Mielestäni tätä yhteistyötä tulee entisestään kehittää niin, että se olisi jatkossa hyvinvointisuunnitelmien ja -kertomusten keskiössä.

 

 

 

 

 

 

Vaalit lähestyy...lähestyy.. 13.6.2021 H-hetki?


Puolueet jäsenineen ovat hyörineet ja häärineet. Etsitään mahdollisia ja mahdottomia ehdokkaita. Tehdään vaaliohjelmia sekä kaikkea muuta mahdollista, mikä liittyy lähestyvien kuntavaalien onnistumiseen.

Tämä kaikki on toistunut jokaisessa kunnassa Suomenmaassa viime päivinä samoin myös kotikunnassani Ikaalisissa. Nyt ollaan loppusuoralla. Tiistaina 9.3. on jätettävä listat kunnan keskusvaalilautakunnalle, joten menossa on viimeinen ponnistus. Kuitenkin nyt, kun vaalit siirtyivät, on aikaa hankkia uusia ehdokkaita aina toukukuun neljänteen päivään saakka.

Toivotan Onnea matkaan jokaiselle mukaan lähtijälle puoluekannasta riippumatta. Tulette tekemään tärkeätä työtä, työtä kotikunnan kokonaisuuden parhaaksi yhdessä muiden kanssa. Työ tulee olemaan parhaimmillaan yhteispeliä ja onnistumisia yhdessä, Ikaalisten kotikuntamme hyväksi.

                
Ikaalisten kokoomusyhdistykset, Ikaalisten Kokoomus ja Kyrösjärven kokoomusnaiset valmistivat yhdessä ehdokkaiden kanssa vaaliohjelman, joka hyväksyttiin 3.3.2021 yhdistysten yhteisessä kokouksessa. Mielestäni ohjelma on erittäin hyvä pohja seuraavalle vaalikaudelle noudatettavaksi.
Meillä kokoomuksessa kaupungin tulevaisuutta rakennettaessa on kolme tärkeää tavoitetta, joista yhden haluan nostaa tässä esiin.

 

Toivolansaari on puhuttanut asukkaita noin kymmenen vuoden välein. Tänä päivänä kyseessä olevasta kohteesta on keskusteltu ja kirjoitettu ahkerasti niin lehtien palstoilla kuin somessa. Kuunnellessa ja lukiessa niitä, minulle on tullut ihan kirkas näkemys siitä, että me asukkaat olemme valmiit säilyttämään tuon aarteen tulevaisuudelle, lapsille ja lastenlapsille.  Olen iloinen siitä, että me kokoomuslaiset olimme valmiit laittamaan asian vaaliohjelmaamme.

Ilo olla kokoomuslainen Ikaalisissa.


Vaaliohjelman kolmannessa kohdassa tuodaan esiin Ikaalisten ainutlaatuinen luonnonkauneus, eikä ole unohdettu kulttuuria, joka juontaa juurensa aina WanhaanKauppalaan, sen uskomattomaan historiaan sekä meidän helmeemme Toivolansaareen. Meidän kaikkien on tehtävä työtä niin tulevien luottamushenkilöiden kuin meidän muidenkin  päästäksemme tavoitteeseen, että

 

vaaliohjelman kohta 3 toteutuu.

 

"Ikaalinen on Pirkanmaan suosituin luonto–, kulttuuri– ja järvimatkailukaupunki.


Ikaalisissa on upea luonto ja meillä on täällä hienoja retkeilykohteita ja vireitä kyliä. Uskomme kauniiseen kauppalaan ja Kyrösjärven ainutlaatuisuuteen. Ikaalisten on satsattava WanhanKauppalan, Toivolansaaren sekä Kyrösjärven markkinointiin vetovoimaisina matkailualueina kyliä unohtamatta. Ikaalisten poikkeuksellisen kauniista Wanhasta Kauppalasta ja sen upeista puistokujista ja rantapoluista on pidettävä tulevaisuudessakin hyvää huolta. Kokoomuksen mielestä Toivolansaaren aluetta on syytä kehittää kaupunkilaisten ja matkailijoiden virkistysalueena, ilman mahdollisuutta vakituiseen asuinrakentamiseen. Tervehdimme ilolla esimerkiksi selvitystä siirtolapuutarha-alueen sijoittamisesta Toivolansaareen."

 

Uudet luottamushenkilöt toteuttakaa toistenne hyviä ehdotuksia yhdessä. Menestys taotaan yhdessä ei yksin.

 

 

 

Kaverilta kuulin

 

Tämä kaverin kirjoitus löytyi Facebookista joku päivä sitten. Tuolloin oli pakkasta melko paljon ympäri maata. Pakkaseen tottumattomat automme ovat aivan hurja riski tuolla maanteillä. Miten saisimme nuo kulkuvälineemme oppimaan, että meillä Suomessa on aina silloin tällöin ihan oikea talvi, josta saamme nauttia. Pitäisi niiden palvella meitä myös pakkasaikana täydellisesti. Mutta aina ei käy niin kuin haaveillaan, vaan… kuulin kaverilta.

 

”Nyt kaverilta vain kuulin..

 

Oli keski-ikäinen nainen ja Renault Captur, joilla oli suunta kohti itää. Pakkasta oli -18- -23astetta ja matkaa 435km. Tuli Hauho, matka oli alussa. Captur alkoi oikutella ja ilmoitti Injection control & start and stop control / huollon merkkivalo. No ei hätää minullahan on huoltotakuu ajatteli nainen.

Siis Renaultilta takuu 2v, ei käy, sillä auto tuli juuri kaksivuotiaaksi, mutta onhan Atoy-auto. Eli eikun soitellen. Atoy-auton lady vastasi 28 min odottelun jälkeen: ”Hyvää päivää kuinka voin auttaa?

” Nainen kertoi haasteista ja totesi, että matka on vielä pitkä Lappeenrannan ja Joensuun puoliväliin. Atoy-auton lady: ”Oon Helsingissä enkä tiedä missä on Hauho, mutta jos auto kulkee aja Lappeenrantaan”. Nainen: "Lahti olisi lähempänä." Atoy: ”Jaa no meillä ei ole siellä huoltopistettä. Koeta nyt ajaa niin kauan kuin auto vie ja hinaajan tulo kestää sitten ainakin 4h”.

Nainen päätti jatkaa matkaa. Hän googlasi varoiksi lahtelaisen huoltofirman ja poikkesi koronakahveille.

Nainen soitti kyseiseen lahtelaiseen liikkeeseen ja kohtelias herra totesi, että älä tänne aja. ”Autoja tulee ovista ja ikkunoista, piha on täynnä.” No nainen kyseli mitä kannattaisi tehdä ja toinen käsi jo googletti lappeenrantalaista huoltofirmaa. Herra kertoi, että jos olet tauolla, käypä käynnistämässä auto ja anna sen lämmitellä iteksensä ainakin 15 min, ei se ainakaan pahaksi ole. Jos joudut kutsumaan paikalle hinausauton, sen tulo kestänee useita tunteja. Huolehti vielä, että onhan sinulla lämpimiä vaatteita mukana. Nainen huokasi ja ajatteli, että on on ja olisi sukset ja luistimet myös.

Kaffet oli juotu ja matka jatkui. Autosta nainen päätti soittaa lappeenrantalaiselle huoltoliikkeelle ja sieltähän kehotettiin odottamaan ensi viikkoon.

No niin, tämähän menee mielenkiintoiseksi huokasi hän ja soitti parikkalalaiseen huoltofirmaan. Ja ne sanat: ”Mie olen tiälä viiteen, jos tuut ennen sitä niin luen auton vikakoodit / ihmetellään sitten”.

Kummasti tuo piristi vaikka vikakoodit hehkuivat kojelaudalla, pakkasta riitti ja auto kuitenkin kulki.

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Syötyään hyvin äitinsä tekemät herkulliset ruuat ja juotuaan hyvät kahvit, nainen nukahti nojatuoliin. Kirja tipahti lattialle ja mainittakoon, että tunnen tän naisen hyvin.              Hyvää viikonloppua!”

 

Tämän lukeminen aivan hengästytti ja jopa nauratti. Hetken kuluttua mietti, mitä jos se nainen olisin ollut minä jne…. Kaipa noiden autojen verenkierto on hieman heikko pakkasella ja niitäkin paleltaa. Voisin sanoa aika hauska seikkailu näin vain kuullen kaverilta.

Pirjo Berg kiitos, kun lainasit kirjoitustasi tänne.

Taika ry:n "Kesä Ikaalisissa" - näyttelyn avajaisissa Kompissa 2.6.2022 pitämäni puhe

 

                        

                     Kesä Ikaalisissa 

 

Kesän suloisin aika ympäröi meidät ja täällä tuoksuu monikerroksinen kesä.

Taide on terapiaa ihmiselle, sillä on mielestäni myös yhteiskuntaa tasapainottavaa merkitystä. Odotan taiteen kertovan myös poliitikoille sen, mitä esimerkiksi budjettiluvut eivät kerro!

Tämän hektisen nykymaailman keskellä ihminen tarvitsee luontoa ja taidetta enemmän kuin koskaan. Kiireen keskellä on pakko välillä seisauttaa aika.

Taide antaa katsojalleen peilin omaan mieleensä ja taidenäyttelyt rauhoittavia hetkiä. Myöskin taidenäyttelyssä käynnin pitäisi olla luonnollinen sosiaalinen tapahtuma laajalle ihmisryhmälle. Taide tarjoaa mahdollisuuksia asioiden pohtimiseen. Se kyseenalaistaa ja usuttaa meidät pohtimaan. Se antaa meille hetken mahdollisuuden rentoutua, olla yksin ajatustemme kanssa. Se tarjoaa iloa ja riemua ja ahaa-elämyksiä.

Olen varma että tästä näyttelystä löydämme kaikkia näitä ja paljon muutakin. Sipaiskoon kesä Sinua lempeällä siivellään ja avatkoon Sinulle aurinkoisten polkujen portin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kukkuu kukkuu

 

Kukkuu kukkuu, pikkulanttu nukkuu kellarin pimeässä nurkassa.
Hiiri se tuli ja puraisi, pikkulanttu naurista potkaisi.
Nauris se parkas ja nurkkahan karkas,
porkkana paineli perässä.
Sipuli vain itkeä pillitti,
salaatti se tilliä lohdutti.
Kaali se suuttui ja punaiseksi muuttui,
punajuuri punoitti muuten vaan.
Retiisi ja kukkakaali kikatti,
salaatti vain yksinänsä mökötti.
Suut meni tukkoon kun avain kävi lukkoon,
tarhuri kurkisti ovesta.
Ollaan me ihan kiltisti, kasvikset yhdessä vakuutti.

 

Syksyn hämärän aika, sytytän kynttilän. Liekissä voin tuntea hehkun lämpimän.

Syksy on ihmisen iloksi, levoksi ja rauhaksi rakennettu. Lepoon luontokin valmistuu, asunaan kirjava värikäs mekko, joka on sateilla pesty ja tuuletettu.

Ruskassa menneen kesän hehku, lämmin, toiveikas valo sydämessä.

 

 

 

 

 

 

RahkolanKesä 2022   

 

Kesä yhtä suloinen kuin puussa oleva pikkulinnun pesä.

Pienen pieni laulu kuuluu, sirkutus, se on kaunista kuin sinitaivaasta maalattu taulu, kaunista kuin naapurista kuuluva hereä lasten nauru. Tuolla on kukka ja kukka värinä lila, punainen sekä sininen ja valkoinen.  Kasvimaalla alku on monen, monen kasvin, runsaan palkoisen.

Tuolla tulee Riitta ja Kaija jutustellen, naureskellen, taivaalle kurkkien, hei on se aurinko siellä. Tulee mieleen muistoa yhtäsun toista, tämä elämä on kyllä aikamoista.

Kesä, Rahkola Kesä kaikki tuntuu olevan iloisella mielellä. Maistamme jäätelöä ja mansikkaa! Kahvia, teetä ja mehua tarjoaa tytöt. Tuolta musiikki raikaa, on Rahkola kesä. Mun on niin hyvä olla ja istahtaa vähäksi aikaa puutarhaan tuohon ja se on usko pois ihmeellistä aivan kuin taikaa.

Aurinkoista kesän jatkoa ja halaus kaikille! Tämä kaikki antaa niin paljon myös mulle.

Tervetuloa Kesä Rahkolaan myös ensi vuonna 2023.

Joulun Odotus alkaa

 

On lokakuun 24 päivä vuonna 2022, jouluaattoon kaksi kuukautta.

Tänään aloitan joulun odotuksen ja aion nauttia tästä ajasta. Nauti sinäkin, joka luet tätä!

Höyryävä teekuppi edessäni. Pöydälle syttyy kynttilä, lämpöä, tunnelmaa luomaan. Joulumielessä kortit ja pienoiset lahjat, kuka mahtaa niitä pukinkontista löytää. Mieleen juolahtaa myös joulun ruuat nuo ihanat perinteiset.

Katson ulos, näen mielessäni kauniiden valojen syttyvän hiljalleen marraskuun pimeyteen. Suljen silmäni, tunnen tuoksun ja näen kuusen vihreän rakkaimmat joulukoristeeni oksillaan.

Joulu saapuu, silloin ollaan yhdessä, luetaan nautitaan tunnelmasta ja saattaapa siinä kulua muutama vihreä kuula ja ehkäpä suklaakonvehtikin.


Tehdään oman näköinen joulu, ei stressiä vaan pikkuhiljaa laiskotellen ja unelmoiden.


Joulun odotus ihanaa aikaa. Nautitaan joulusta kuten ennen.
 

 

 

Vanhan Kauppalan Joulun avajaisia vietetään torstaina Keskuspuistossa.

Tarjolla on glögiä, musisointia ja puheita.

Illan kohokohtana, ammattilaisen toteuttama Keskuspuiston jouluvalaistus kytketään päälle!!

Tulkaahan sankoin joukoin katsomaan miltä puisto näyttää valaistuna!

 


Hauskaa on hangella

 

"Suksen nokka kuin pikkuinen hiiri
valkoista kenttää ravaa.
Hankea pitkin ne piipertää
ja sukselle tietä avaa."

Toukokuussa touot tehdään.

 

Luonto raikaa linnunlaulusta ja riemukkaista kosiomenoista sekä valoa on ylenpalttisesti. 

Toukokuussa on herätävä aikaisin, kuuntelemaan ja katselemaan luonnon monimuotoisuutta.

Metsässä ovat myös karhut liikkeellä. 

Kimalaiset ja mehiläiset pörräävät tankkauspaikkoilla, pajun kukinnoissa.

Sinivuokot ovat kurkkimassa mättäistä ensimmäisinä.

 

Meillä on vuoden aurinkoisin ja kuivin kuukausi, nautitaan siitä.

 

Toukotöitä
Perunat kasvamaan
Iloinen vappujuhla

 

VAPPU

 

Kansan juhla ja kevään juhla.

 

Alkuaan vappu, toukokuun 1. päivä, oli katolisen pyhimyksen Vapun eli Valpurin muistopäivä, keskiaikainen kirkollinen juhlapäivä.

 

"Kun on kylmä Vappu tulee lämmin kesä, kun on lämmin vappu tulee kylmä kesä".

Ikaalisissa järjestetään kesällä jo kymmenettä kertaa Puistofilosofia-viikko, jossa arvostetut filosofit alustavat ja keskustelevat puistossa kuulijoiden kanssa.

Tapahtuman ohessa kaksipäiväinen Ikaalinen Foorumi teemalla Ajatuksia ja tekoja ilmastotalkoisiin.

Foorumi on saanut alkunsa ihmisten huolesta ja kiinnostuksesta ilmastoasioissa, ja sitä on suunniteltu ja valmisteltu yhdessä.

Seminaarin lopussa noin tunnin mittainen poliittinen keskustelu. Paneelissa keskustellaan, miten puolueet ovat vaalipuheiden jälkeen oikeasti toimimassa ilmastonmuutoksen estämiseksi.

Tavoitteena on, että aiheesta keskustellaan positiivisessa yhteistyön hengessä, sillä riittäviä tekoja ei saada aikaiseksi tekemällä yksisilmäistä puoluepolitiikkaa.

Ikaalinen foorumi, keskiviikko 24.7.

 

Ikaalisten torilla FOORUMIN TOIMINNALLINEN PÄIVÄ T 24.7. KLO 9 - 13

yhdistykset, yhteisöt ja yritykset esittelevät omia ilmastotekojaan.

 

Ikaalinen Foorumi lähestyy. Keskiviikkona 24.7. klo 9-13 Ikaalisten torilla esittäytyvät yhdistykset, yhteisöt ja yritykset esitellen omia ilmastotekojaan.

Tule mukaan matonkudetalkoisiin, kiertotalousostoksille ja moneen muuhun positiiviseen tapahtumaan.

 

SIELLÄ MUKANA mm. Ikaalinen-Seura, Ikaalisten Kalevalaiset Naiset, Ikaalisten kaupunki, Ikaalisten kirjasto, Ikaalisten lukion opiskelijakunta / nuorisovaltuusto, Ikaalisten luonto, Ikaalisten Nykymartat, Ikaalisten seurakunta, Ikaalisten Taideyhdistys Taika, Ikaalisten työpaja, Ikaalisten 4H-yhdistys, Jyllin kodit, Mannerheimin lastensuojeluliiton Ikaalisten yhdistys, Pirkan kylät ry, Hiiltä sitovat kylät -hanke, Pirkanmaan Jätehuolto, Sasky / Ikaalisten käsi- ja taieteollisuusoppilaitos IKATA, SPR Ikaalisten osasto, Taidosto osk, Vatulan Nykäys.

 

Jyllin Kodit on mukana keskiviikkona Ikaalinen Foorumi Ajatuksia ja tekoja ilmastotalkoisiin -tapahtumassa: Keskiviikkona 24.7.2019 Ikaalisten torilla toiminnallisessa tapahtumassa.

 

Jyllin Kodit järjestää toritapahtumassa kirjanvaihtotilaisuuden vaihtotoriperiaatteella. Tuo sinulle tarpeeton kirja torille, ja saat vaihdossa toiselle tarpeettomaksi jääneen kirjan . Esillä myös ikäinstituutin materiaalia mielen hyvinvoinnin sekä toimintakyvyn ylläpitämiseksi luontoa apua käyttäen -Green Care. Aurinkoenergiaan voit tutustua Jyllin Kodilla, Ravintola Sofiassa ke 24.7. klo 14.30.

Ikaalinen Foorumin seminaari ja paneelikeskustelu järjestetään IKATAlla to 25.7. klo 10-17. Seminaari aloitetaan aamukahvilla klo 9:30. Aamukahvit piirakalla lounaan kera voi lunastaa käteisellä IKATA:lla hintaan 10€/ hlö. Lounaaksi Ravintola Sofia valmistaa seminaariin maittavan, vegaanin kesäkeiton. Tervetuloa ajankohtaiseen tapahtumaan.

Ikaalinen Foorumi -tapahtuman aikana Jyllin Kodin tiloissa on esillä Satu Lepomäen Joutsenten elämää -luontokuvanäyttely. Satu on harrastevalokuvaaja, jota linnut ja luonto erityisesti kiehtovat. Tervetuloa tutustumaan lintujen elämään! Näyttelyyn on mahdollista tutustua 31.7.2019 asti.

 

 

 

Ikaalinen Foorumi, seminaariohjelma 25.7.2019 Ikatalla

 

  9.30-10.00 kahvi – kasvispiirakkaa kahvin ja teen kera aamukahvi ja lounas käteisellä yhteensä 10 €,

Ravintola Sofian valmistama

 

10-12 aamupäivän ohjelma

Avaus, Leena Mäkelä, opetusneuvos, Ikaalinen FoorumiKari Tolonen, kaupunginjohtaja, Ikaalisten kaupungin tervehdys

Petteri Taalas, Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri, videotervehdys

Sirpa Pietikäinen, Euroopan parlamentin jäsen

Elämällä on vain yksi planeetta

Atte Ahokas, ilmastoaktivisti, vuoden nuori eurooppalainen

 

12-13 lounastauko - vegaaninen kesäkeitto, leipä ja levite

 

13-15 alkuiltapäivän ohjelma

Marleena Ahonen, kiertotalousasiantuntija, Sitra

Arto O. Salonen, apulaisprofessori, dosentti,

Muuttuva ilmasto, muuttuva hyvinvointi ja parempi elämä

 

tauko – tarjolla juotavaa

 

15.30 -17 loppuiltapäivän ohjelma

Paneelikeskustelu, puolueiden edustajat, Mitä ilmastotekoja yhdessä?

Paneelissa keskustellaan, miten puolueet ovat vaalipuheiden jälkeen oikeasti toimimassa ilmastonmuutoksen estämiseksi.

Tavoitteena on, että aiheesta keskustellaan positiivisessa yhteistyön hengessä, sillä riittäviä tekoja ei saada aikaiseksi tekemällä yksisilmäistä puoluepolitiikkaa.

 

vetäjinä Joni Liukkonen ja Antti Sorri

 

Hannu Hoskonen (Keskusta) ympäristövaliokunnan pj,

 

Saara-Sofia Siren (Kokoomus) ympäristövaliok. jäsen

 

Matti Putkonen (Perussuomalaiset) työmies,

 

Petri Kulju (KD) Sastamalan kaup.valt.,

 

Joona Räsänen (SDP) poliittisen valmistelun päällikkö

 

JenniPitko(Vihreät)kansanedustaja,eduskuntaryhmän2.vpj

 

Noora Tapio (Vasemmisto) Tampereen kaup.valt.

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saavu Ikaalisiin 24-25.7.2019, silloin on Ikaalinen Foorumi teemalla

Ajatuksia ja tekoja ilmastotalkoisiin sekä

Puistofilosofian 10.vuosi 23-27.7. 2019. www.puistofilosofia.fi

 

Tuon ohjelman lisäksi tutustut kaupunkiin, joka on jalopuubulevardeineen ja -puistoineen sekä järvinäköaloineen viehättävä,kauneudessaan ainutlaatuinen.

"Museoviraston mukaan Ikaalisten Wanha Kauppala on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Kauppalan vahva kulttuuriperintö, arkkitehtuuri ja monet sen historian henkilöistä tekevät siitä mielenkiintoisen käyntikohteen.

Se on koettava istuskellen ja verkkaisesti kuljeskellen, vain silloin ehtii aistia kortteleiden välistä pilkottavalta järveltä huokuvan leppeän ja virvoittavan kesätuulen hengen.

 

 

Pia Feinikin taidenäyttely

Juhlatalo Rahkolan Väentuvasa

 

Ikaalisten taideyhdistys Taikan näyttely

Eletään Ihmisiks, kierrätysteema, Juhlatalo Rahkolan Roosan Pirtissä

 

Juhlatalo Rahkolan pihapiirissä nyt myös runopolku

 

Torin ympäristössä nuorisovaltuuston QR-koodirata, tule ja tutustu

 

MLL Ikaalisten yhdistys, mm. katumaalausta, lapsien kuulemista

 

 

Huhtikuun aamu 2016
Huhtikuun aamu 2019

Näin erilaiset voivat olla samat kuukaudet eri vuosina.

Kuvat on otettu suurinpiirtein samaan aikaan.

 

Puistofilosofian ohjelma

Tiistai 23.7.

  • Sami Pihlström, Helsingin yliopisto, Etiikka ja etiikan vakavuus

  • Aku Visala, Suomen akatemia, Vapaa tahto

  • Jarno Hietalahti, Jyväskylän yliopisto, Naurun ja huumorin filosofia

Keskiviikko 24.7. (Ikaalinen Foorumin toripäivä rinnalla)

  • Suomen akatemian edustaja Jussi Backman, professori Helsingin yliopisto, modernismin aikakausi

  • Mikael Fortelius, Evoluutiopaleontologia

  • Mad Housen Suomen kiertue: lintukonsertti ja utopiakonsultaatio

  • Ilta No Name:ssa, Free Speech

Torstai 25.7. (Ikaalinen Foorumin seminaari rinnalla)

  • Lasten filosofiatapahtuma: Kuuma ankanpoikanen / Hikoileva maapallo -nukketeatteriesitys

  • Puistossa Kaisa Kortekallio (Niin & näin -lehti), Ihmisen ja luonnon välinen suhde

  • klo 20.00 Mikko Puumala, Turun yliopisto, Ilmastonmuutoksen ratkaisuja evoluutiopsykologian kautta

  • Tanssiesitys, kallio-manninen n. klo 22.00

Perjantai 26.7.

  • Arno Kotro, filosofian opettaminen

  • Minna ja Fredrika -näytelmä

Lauantai 27.7.

  • Maija-Riitta Ollila, Tekoälyn etiikka

  • Tommi Paananen, Erotiikka

  • Illalla kansanlauluryhmä Kärhämä laulaa riettaita lauluja


 

HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ

 

"Ystävyys on sitä, että kun laittaa silmänsä kiinni ja ajattelee ystävää,

niin poskilihakset alkavat vetäytyä korvia kohti ja kaikki rypyt siliävät!",

sanoi Nalle Puh

Huhtikuu on saanut nimensä metsätöistä, kun keväällä kaadettiin havupuukaski eli huhta. 

Huhtikuu humauttaa lumet pois. Huhtikuu on lumien sulamisen, kevättulvien, pitenevien iltojen ja luonnon heräilemisen aikaa.

Pohjoisessa kuitenkin on ensimmäiset keväiset päivät, vaikka talvi jatkuukin edelleen.

Joskus voi olla todella suuret erot Etelä- ja Pohjois-Suomen välillä.