Pohjan-akkojen myräkkä 16.12.12

 

 

Kaukaa kuuluu hurjaa huminaa,suhinaa ja kohinaa. Valkoiset hiutaleet tanssivat, hyppivät ja pyörivät huimaa vauhtia luolan suulla.Joulukalenteri 16.12.12


Ella ja Joona aikovat yllättää äidin leipomalla joulutorttuja. He miettivät miten niitä tehdään. Siiri Tontutyttö on kierroksellaan katselemassa, ovatko lapset ja vähän isommatkin olleet kilttejä. Hän kuulee lasten jutustelun, kipaisee heidän luokseen tupaan.
Eikä aikaakaan, kun Ella ja Joona istuvat Pyry-Poron pulkassa matkalla Joulutorttu Leipomoon kauas Lapin perukoille. Matkalla heidät yllättää valtaisa lumipyry. Eikä se ole mikään ihme, kun Pyry-Poro on matkalla, tuumii Joona. He laskeutuvat erään tunturin juurelle odottamaan myräkän laantumista. Siiri Tonttutyttö tietää ison luolan vähän matkan päässä, jonne hän opastaaa seurueensa.
Siellä asustaa karhu nimeltään Pietu. Se on löytänyt luolan etsiessään paikkaa, missä nukkua talven yli. Talviunesta ei tule mitään, sillä samassa luolassa asustaa Kettu Hopea rouvansa ja pikku kettujen kanssa. Pikku ketut ovat vilkkaita. He vilistävät leikkiessään pitkin luolaa. Nuku nyt siinä sitten. Isä Ketun sana on kuitenkin laki pikku ketuille. Tullessaan kotiin päivän kettu-matkoiltaan, hän jyrähtää jälkikasvulleen ja kellahtaa petiin. Silloin ketun pojat istuvat ja katsovat televisiota hiiren hiljaa. Pietu-karhun on nälkä, se tallustaa rouva Hopean luo kärkkymään mustikkasoppaa. Rouva kettu on kiltti ja antaa ison lautasellisen maukasta soppaa sekä kampanisuja Pietulle.

Luolan peränurkassa on luolatonttu Jontun kotipesä. Se on asustanut siellä jo satoja vuosia. Jonttu-Tonttu huomaa Tonttutytön ja lapset luolan suulla ja nilkuttaa tervehtimään heitä. Hänellä on Tonttutytölle uutisia. Pohjan-akat ovat ärripurri päällä ja uhkaavat tulla tänne. Heidän tullessaan ei koskaan tiedä mitä silloin tapahtuu. Riekkoherra Raffo on kertonut uutiset luolan väelle. Raffo on kuullut korppien suhinaa. Korpit ovat Pohjan-akkojen sanansaattajia. Siirille ja Pyry-Porolle valkenee, miksi he ovat sellaisen myräkän keskellä.
Kaukaa kuuluu hurjaa huminaa,suhinaa ja kohinaa. Valkoiset hiutaleet tanssivat, hyppivät ja pyörivät huimaa vauhtia luolan suulla. Pohjan-akkojen myräkkälaulu raikaa tunturilta tunturille. Ella ja Joona hätääntyyvät ja tarraavat Jonttu-Tontun tonttuasun liepeestä. Kaukaa luolasta kuului laulua. Kiltit maahiset nousivat kotiluolansa uumenista suojelemaan sen asukkaita. Heillä on keinonsa suurisuisten Pohjan-akkojen vaientamiseen. Akkojen myräkkä-laulu ja maahisten suojelu-laulu kaikuu ja kaikuu, jyrisee ja kohisee. Luolassa pöllyää lumi ja akkojen valkeat kaavut heiluvat. Pienet maahiset soihtujensa kanssa kävelevät luolan suulle päin. Vähitellen maahisten laulu voimistui ja voimistuu, kun samalla Pohjan-akkojen myräkkä-laulu pikkuhiljaa hiljenee. Pohjan-akat häipyvät pohjoiseen Jäämeren taakse.

Luola hiljenee. Jokainen luolassa olija on väsynyt myräkän aiheuttamasta jännityksestä. Nukkumatti saapuu vierailulle ja kaikki nukahtavat. Lapset nukkuvat kuorsaavan Pietu-Karhun lämpimän turkin suojassa. Siiri ja Pyry-Poro nukkuvat Jonttu-tontun nurkkauksessa. Kettu Hopean perhe, isä, äiti ja kettu-lapset sikeässä unessa nuotion äärellä.

Taianomaista aikaa, joulunodotus.
 
Kaukaa kuuluu tiukujen helinä.....tunturin yllä leimuavat taivaanvalkeat.