Tunturipöllöt ja pikku Siru 2.12.12Korvatunturille laskeutui yö. Matkalle lähtijät nukkuvat rauhallisesti kuun ja tähtien valaistessa maisemaa.
Joulupukin pajasta kuuluu pitkään yöhön kilkatus.
Korvatunturin ilta hämärtyy, kuu loistaa taivaalla ja valaisee piha-aluetta. Petteri Punakuono on väsynyt päivän touhuista ja aikoo mennä untenmaille. Siiri Tonttutyttö vilkuttaa poroystävilleen mennessään katsomaan, onko pulkka kunnossa tulevia matkoja varten.
Tunturipöllöt, isä-Herko, äiti-Heide ja perheen tytär Heike lentävät pihaan ja kiiruhtavat Petterin luokse. Heillä on hyvin tärkeää asiaa Petterille. Heike-tytär katselee Punakuono Petteriä suurilla keltaisilla silmillään anovasti samalla selvittäen, että koko tunturipöllöperhe haluaisi lähteä Siiri-Tonttutytön matkaan ja nähdä maailmaa poron pulkassa istuen. Olisihan se paljon helpompaa kuin itse lentäen, hän toteaa. Petteri, please, otathan meidät mukaanne,Heike anelee. Äiti-Heide lupasi valmistaa retkieväät, joista Siiri-Tonttutyttö saisi syödä herkullisimman ja jonka valmistusohjeen hän saisi itselleen.
Siiri-Tonttutyttö kuuli keskustelun, mietti miten suhtautua moiseen pyyntöön. Siiri on herkkusuu ja äiti-Heidin antimet houkuttelevat häntä ja puhumattakaan reseptistä, jonka saisi. Hän tietää, että tunturipöllörouva Heiden herkut ovat kokeilemisen arvoisia. Petteri ja Siiri lupaavat heidät matkalleen.
Pikkuinen tonttutyttö Siru on jo monena joulunalusaikana toivonut pääsevänsä Siirin kanssa tiedustelu matkalle ja näkemään millaista on muualla. Hänen salainen toiveensa on saada oma pieni vihko, jonne voi merkitä tietoja kilteistä lapsista ja heidän toiveistaan. Tonttulan tuvassa on iltateen hetki. Siru istahtaa Siirin viereen. Tonttulakki vinossa ja posket punaisena hän kuiskuttaa innokkaasti Siirille toiveensa. Tonttutyttö-Siiri muisti oman tonttulapsuutensa ja sydän suli Sirun toiveelle. Miksi ei, näin hän oli aioinaan lähtenyt ensimmäiselle matkalleen.
Korvatunturille laskeutui yö. Matkalle lähtijät nukkuvat rauhallisesti kuun ja tähtien valaistessa maisemaa.
Joulupukin pajasta kuuluu pitkään yöhön kilkatus. Porojen kulkuset kilisevät hiljalleen.


Kulkuset kilisevät kaksikymmentäkaksi yötä jouluun.