Kyllästynyt Kaappo-tonttu 11.12.12


Tonttutyttö keksi, miten Kaappo voisi tulla takaisin Korvatunturille niin, ettei Joulumuori läksyttäisi  karkulaista kovin ankarasti.

Joulukalenteri 11.12.12.

Leenun mummu istuu ikkunan äärellä ja katselee puutarhaan, jossa näkyy pienen pieniä jälkiä sekä myös vähän isompia jälkiä hangella. Jäljet päättyvät terassille. Uteliaana hän kurkistaa ulos, mitä siellä on.
Siiri Tonttutyttö istuu penkillä ja keittiötonttu Kaappo nukkuu pöydän alla. Mitä ihmettä ! Juttu on niin, että Siiri on tullut Petteri Punakuonon kanssa vierailulle kouluun ja keittiötonttu oli piiloutunut pulkkaan. Kaappo tonttu on kyllästynyt ikuiseen keittiössä olemiseen ja halusi lähteä katsomaan, millaista on muualla. Uni kuitenkin voitti saavuttaessa perille. Kaappoa ei voinut jättää yksin, vieraaseen paikkaan. Hän ei ollut koskaan käynyt Korvatunturin ulkopuolella, joten Siiri odotteli hänen heräämistään. Mummun kysellessä Siiriltä, miten he ovat siihen tulleet, Kaappo heräsi. Tonttutyttö keksi, miten hän voisi tulla takaisin Korvatunturille niin, ettei Joulumuori läksyttäisi kovin ankarasti karkulaista.
Keittiötonttu Kaappo päätyi lopulta mummun keittiöön valmistamaan Lapin kampanisuja, samanlaisia kuin eilen oli tarjolla kilpailuissa.

Kampanisut (Maakuntaruokaohje Lapista, kertoo Kaappo)

250g huoneenlämpöistö voita tai margariinia
1,5 dl (130 g) hienoa sokeria
1 tl soodaa
1,5 dl kermaviiliä tai piimää tai kermaa
5,5 dl (n 330 g) vehnäjauhoja

Valmistus:
1. Hiero voi tai margariini ja sokeri vaahdoksi.
2. Sekoita sooda tilkkaan viiliä. Lisää seos koko viilimäärään ja sekoita se voivaahtoon.
3. Lisää jauhot. Vaivaa taikinaa vain sen verran, että jauhot sekoittuvat.
4. Kaaviloi taikina leivinpaperin päällä vajaan cm:n paksuiseksi levyksi. Leikkaa levy 5 cm:n kaistoiksi. Jaa kukin kaista 10 cm:n paloiksi. Leikkaa palojen toiseen reunaan 3 - 4 pientä viiltoa. Taivuta nisuja puoliympyrän muotoiseksi, jolloin leikkausviillot aukeavat.
Paista kauniin ruskeiksi ja tarjoa heti. Uunin lämpö 225 astetta. (noin 25 kpl)


 

Mummu on iloinen saamastaan avusta ja lähettää Joulumuorille terveiset, että Kaaposta on ollut suunnattomasti apua. Mummu on myös saanut uuden ohjeen reseptikirjaansa.
Petteri Punakuonon saavuttua koululta, jossa se on vieraillut tonttutyttö Siirin kanssa, he ottavat keittiötonttu Kaapon mukaansa ja  lähtevät takaisin Korvatunturille.


Taivaalta kuuluu kulkusten kilinää.