Pieni lumikelkka 14.12.12

Yhtäkkiä kelkka kellahtaa kumoon ja molemmat lapset pyllähtävät lumihankeen. Kelkka jatkaa yksin matkaa, lapset katsovat sen perään. He koettavat ottaa kelkkaa kiinni, muttei se onnistu. Lumessa kahlaaminen on hankalaa.

Joulukalenteri 14.12.12


Tonttutyttö Siiri ihastuu suunnattomasti tunturitonttu Sampan keittämään porokeittoon. Se on herkullista. Sampalla on oma salainen ohjeensa siihen, mutta Siiri onnistuu saamaan sen. Korvatunturille saavuttua hän antaa sen Joulumuorille. Muori lupaa keittoa illalliseksi.  
Siiri muistaa, että tänään on ilta, jolloin kelkkakilpailun sekä tietökilpailun voittajat tulevat Korvatunturille.
Petteri Punakuono hakee heidät, Saanan ja Vilin, Nipsu ja Onni koiran, vierailulle Joulupukin luo. Silmät pyöreinä ihmetellään touhua Joulupukin kylässä. Tontut kiiruhtavat pihalla edestakaisin sisälle ja ulos. Heillä on paketteja kainalossa, toisilla työkaluja jne...Meno on tyypillistä "ennen joulua touhua", kertoo pikkuinen Siru-tonttu lapsille ja koirille.
Vili huomaa navetan seinustalla pienen lumikelkan, kiskaisee Saanaa hihasta, kuiskaten nyt mennään. Ja niinpä sitä mennään ennenkuin kukaan ehtii huomata. Kelkka ja ja lapset katoavat tunturin taakse, vana vain jää jälkeen. Tähdet ja kuu loistavat, joten näkyvyys on suurenmoinen. He ihailevat kaunista maisemaa.
Yhtäkkiä kelkka kellahtaa kumoon ja molemmat lapset pyllähtävät lumihankeen. Kelkka jatkaa yksin matkaa, lapset katsovat sen perään. He koettavat ottaa kelkkaa kiinni, muttei se onnistu. Lumessa kahlaaminen on hankalaa. Saanalle tulee melkein tippa silmään, mitä nyt. Vili on reipas poika ja sanoo löytävänsä tien takaisin. Ei mitään hätää. Vähän aikaa lumessa kahlattuaan, he kuulevat koirien keskustelua. Nipsu ja Onni saapuvat vauhdilla heitä kohti. Tapaamisesta riemuitsee niin koirat kuin lapsetkin. Vili löytää maasta muutaman puun palan ja tekee niistä lavan. Saanan ja omasta takin vyöstä syntyy valjaat. Matka takaisin sujuu koiravaljakon vetämänä.
Joulumuorin keittiöstä tulvahtaa vastaan herkulliset ruuan tuoksut. Keitto on maukasta ja maistuu tontuille sekä seikkailijoille. Suuren suuresta kattilasta häämöttää pohja ruokailun loputtua. Tonttutyttö Siiri vie heidät kierrokselle joulupukin pajaan. Kierros on unohtumaton. Siellä on satoja tonttuja erilaisissa askareissaan. Onhan jouluun enään kymmenen yötä.
Petteri Punakuonon kyydissä istuu tyytyväinen joukko matkalla kotiin.

Aamulla taivaalta kuuluu kulkusten kilinää...