Jouluhartaus ja jäähyväiset Siirille 24.12.12

     

Hangella kimmeltää miljoonat timantit kuutamon loisteessa ja tähdet tuikkivat taivaalla. Yrjänä isäntä ja Saima-emäntä sekä  Joulupukki ja Siiri-Tonttutyttö lähtevät rannalla loistavan nuotion äärelle. Saima-emäntä on järjestänyt Siirille yllätyksen. Rannalla ovat tonttutytön kaikki ystävät, lapset ja metsän eläimet.

Joulukalenteri 24.12.12


Joulupukki, Petteri Punakuono ja Siiri Tonttutyttö tulevat aattomatkallan taloon, joka sijaitsee Tervajärven rannalla. Isäntäväki, Saima ja Yrjänä ovat kutsuneet heidät kotiinsa ja toivottavat tervetulleeksi. He istahtavat tuvan pitkän pöydän ääreen nauttimaan kahvia ja nisuäijiä. Tuvassa on kaunis vihreä joulukuusi. Kuusessa on elävät kynttilät valaisemassa sekä latvassa hopeinen tähti. Valkoiset ja hopean väriset pallot huojuivat hiljaa sen oksilla. Saima-emäntä on koristellut sen aatto-aamulla. Tervajärventonttu Tahvo istuu takan äärellä lämmittelemässä. Hän on ollut viemässä Ahti-tontulle nuotio-puita. Illalla nuotion äärelle kokoontuu metsän eläimet jouluaaton hartauteen.
Hangella kimmeltää miljoonat timantit kuutamon loisteessa ja tähdet tuikkivat taivaalla. Yrjänä isäntä ja Saima-emäntä sekä  Joulupukki ja Siiri-Tonttutyttö lähtevät rannalla loistavan nuotion äärelle. Saima-emäntä on järjestänyt Siirille yllätyksen. Rannalla ovat tonttutytön kaikki ystävät, lapset ja metsän eläimet. Tonttutyttö Siiri jättää näin jäähyväiset ystävilleen. Hän ei kulje tulevaisuudessa tirkistys- ja kuuntelumatkoilla. Joulupukki on ylentänyt tonttutytön asiainhoitajakseen. Siiri ottaa tulevaisuudessa Korvatunturilla ohjat käsiinsä. Hän jakaa siten kiireisen Joulupukin työtaakkaa joulun alla ja muulloinkin. Joulupukille jää aikaa vierailla ympäri vuoden joka puolella tapaamassa lapsia ja lapsenmielisiä. Ystävät halaavat ja muutamalla on kyynel silmäkulmassa. Tonttutyttö Siiristä on tullut hyvä ystävä vuosien varrella. Siiri kutsuu ystäviään vierailemaan Korvatunturilla Lapissa niin usein kuin mahdollista. Tottakai, kaikki tulevat sinne!
 
Yrjänä-isännällä on hyvin kuuluva ääni. Hän pyytää väkeä hiljentymään sekä kuuntelemaan jouluevankeliumia Luukkaan mukaan.


"Ja tapahtui niinä päivinä, että keisari Augustukselta kävi käsky, että kaikki maailma oli verolle pantava.Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Kyreniuksen ollessa Syyrian maaherrana. Ja kaikki menivät verolle pantaviksi, kukin omaan kaupunkiinsa. Niin Joosefkin lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista, ylös Juudeaan, Daavidin kaupunkiin, jonka nimi on Beetlehem, hän kun oli Daavidin huonetta ja sukua, verolle pantavaksi Marian, kihlattunsa, kanssa, joka oli raskaana. Niin tapahtui heidän siellä ollessaan, että Marian synnyttämisen aika tuli. Ja hän synnytti pojan, esikoisensa, ja kapaloi hänet ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut sijaa majatalossa. Ja sillä seudulla oli paimenia kedolla vartioimassa yöllä laumaansa. Niin heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus loisti heidän ympärillään, ja he peljästyivät suuresti. Mutta enkeli sanoi heille: "Älkää peljätkö; sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle: teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa. Ja tämä on teille merkkinä: te löydätte lapsen kapaloituna ja seimessä makaamassa." Ja yhtäkkiä oli enkelin kanssa suuri joukko taivaallista sotaväkeä, ja he ylistivät Jumalaa ja sanoivat:
"Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!" Ja kun enkelit olivat menneet paimenten luota taivaaseen, niin nämä puhuivat toisillensa: "Menkäämme nyt Beetlehemiin katsomaan sitä, mikä on tapahtunut ja minkä Herra meille ilmoitti". Ja he menivät kiiruhtaen ja löysivät Marian ja Joosefin ja lapsen, joka makasi seimessä. Ja kun he tämän olivat nähneet, ilmoittivat he sen sanan, joka oli puhuttu heille tästä lapsesta. Ja kaikki, jotka sen kuulivat, ihmettelivät sitä, mitä paimenet heille puhuivat. Mutta Maria kätki kaikki nämä sanat ja tutkisteli niitä sydämessänsä. Ja paimenet palasivat kiittäen ja ylistäen Jumalaa kaikesta, minkä olivat kuulleet ja nähneet, sen mukaan kuin heille oli puhuttu."


Tonttu-Tahvo ja emäntä toimivat esilaulujina, kun juhlavieraat veisaavat täysin rinnoin virttä "Enkeli taivaan lausui näin"..
Viimeisen säkeistöön yhtyvät myös ne, joiden lauluääni on niin näin, kuten esim. Korppi-herra.

Pikkuiset vilkkaat jönötkin pysähtyivät kuuntelemaan ja tavoittelemaan säveltä. On jouluyö.

Riemuiten kajahtaa kiitos Jumalalle.

Hartauden jälkeen kiirehditään kotiin hiljentymään joulunviettoon.Taivaalta kuuluu kulkusten kilinää.... on jouluyö.....