Joulumuorin piparit 9.12.12

 

Siiri nyökytteli päätä, aivan oikein ja häipyi hiljaa ulos ikkunasta. Kipinä-Poro odotti jo kärsimättömänä matkaan lähtöä.

Siiri Tonttutyttö toi Joulumuorin ohjeen mukanaan Korvatunturilta. Kurkkiessaan ikkunoista, hän samalla tipautti sen ikkunan raosta sisään.
Kaisa löytää lapun, jossa on ohje kirjoitettuna. Siiri kurkkaa ikkunasta ja huomaa Kaisan lukevan ohjetta sekä menevän kohti tupaa. Siiri-Tonttu tupsahti sisään ja he yhdessä Kaisan kanssa valmistavat taikinan. Laittavat sen pakkaseen pieneksi aikaa tekeentymään. Heillä ei ole aikaa odottaa yön yli.
Leivotaan ja paistetaan, kunnes pöydällä on iso kasa pipareita. Tonttutyttö kysyy tietääkö Kaisa, mistä piparit ovat saaneet nimensä. Syntyi hiljaisuus. Kaisan päästä kuului hiljainen surina, aivot miettivät kuumeisesti asiaa. Pippurista, huudahti Kaisa. Siiri nyökytteli päätä, aivan oikein ja häipyi hiljaa ulos ikkunasta. Kipinä-Poro odotti jo kärsimättömänä matkaan lähtöä. Sillä on nälkä, kun mistään ei löytynyt jäkälää.   Yksi piparien ohje leijui maahan:

Joulumuorin Ruispiparit

100 g voita
1 rkl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl maustepippuria
1 dl siirappia
1 muna
1,5 dl sokeria
4 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sulata rasva, sekoita siihen siirappi ja kaikki muut aineet. Anna taikinan tekeytyä seuraavaan päivään saakka.
Leivo ja kauli pipareiksi. Paista 200 asteessa 8 - 10 minuuttia.


Aamulla äidin tullessa keittiöön, hänen silmänsä levisivät ihmetyksestä. Pöydällä on suuri kasa herkullisia pipareita ja voi mikä tuoksu. Kaisa kertoi leiponeensa niitä koko yön Siiri tontun kanssa. Tämä on joulunodotusta, taianomaista tunnelmaa.


Kaisa vilkutti taivaalle, sieltä näkyi pieni häivähdys punaista ja kuului vieno kulkusten kilinä.