Riemua pulkassa, herkkuja aitassa 3.12.12

 

 

He näkevät jouluvaloja ikkunoilla tuikkivia kynttilöitä, sekä suuren suuria valaistuja joulukuusia kaupunkien toreilla.


Aamun sarastaessa isä Herkon Tunturipöllöperhe on  odottamassa lähtöä etelään. Petteri Punakuonon pulkkaan on pakattu suuri määrä herkullisia eväitä.

Voi sitä riemua pulkassa, sen kiitäessä taivaankantta myöten. He näkevät jouluvaloja ikkunoilla tuikkivia kynttilöitä, sekä suuren suuria valaistuja joulukuusia kaupunkien toreilla. Tälle ensimmäiselle matkalle lähtee Petteri Punakuono, koska hän halusi näyttää ystävälleen Herko Tunturipöllölle ja hänen perheelleen etelän joulunodotus aikaa.
Tärkeintä matkalle lähdössä on Tonttutyttö Siirin ja Pikku Sirun tiedustelumatka. He kurkistelevat, ovatko lapset kilttejä. He toimivat myös posteljooneina ja tuovat Joulupukille lähetetyt kirjeet Korvatunturille.  
Saapuessaa Kyrösjärven rannalle, he huomaavat, että järvi on saanut jääpeitteen. Siiri-Tonttu muisteli, että edellisvuonna juuri tähän aikaan pidettiin järvellä uinti-kilpailut. Petteri-Poro nyökytteli Siirille, näin oli.
Rannalla on punainen vanha aitta, jossa asustelee koulutonttu Aapeli. Hän kutsuu matkalaiset sisään. Tonttutyttö Siiri huomaa järvellä Joose Joutsenen sehä Hannu Hanhen perheineen ja huikkaa heidät mukaan. Siiri tietää, että Rouva Tunturipöllön eväs pussi on ehtymätön ja kaikki saavat syötävää vatsansa täyteen.
Koko joukko istui Aapelin pöydän ympärillä innoissaan odottamassa Heike-rouvan herkkuja. Sieltä löytyi haudutettuja nauriita, paistia, puolukka soosia, leipäjuustoa, lapin hillaa jne... Ruokailu sujuu jouhevasti, kuulumisia vaihdetaan puolin ja toisin. Vieraat lähtevät tyytyväisinä ja kylläisinä kotiin.
Tunturipöllöt lentävät omalle tutkimusmatkalleen. He pyrähtävät vesitornin päällä olevan valkoisen pallon päälle istumaan. Päätään hieman käännellen näkyy seutukunta kokonaan.

Siellä Rontti on ulkoilemassa. Sanni menossa mummulaan Saanan kanssa. Otto ja Oona matkalla kylpylään. Vili aikeissa lähteä mönkijällä ajelemaan. Eikka ulkoilemassa ja Glorian rannalla. Tavallinen päivä, tavallisella paikkakunnalla.


Tonttutyttö Siiri ja Siru partioivat keskustassa ja kurkkailevat ikkunoista. Lumi on satanut maahan.  Aamulla lumella on pieniä salaperäisiä jälkiä. ...ja jossain vilahtaa punaista...Petteri Punakuono liikahtaa...kulkunen kilisee...