Tervehdyspuhe Ikaalisten Kansalaisopiston Kevätnäyttelyn avajaisissa Omalla Tuvalla 25.4.2009

Tervehdyspuhe

Ikaalisten kansalaisopiston kevätnäyttely 25.5.2009

Arvoisat kevätnäyttely vieraat

Olen tehnyt tärkeän päätöksen: olen joka päivä vähän aikaa onnellinen. Jos en löydä erityistä aihetta, keksin sen. Kuvittelu sallitaan. Istun nojatuoliin ja haaveilen, näen hetken ihania unia. Miksi en tekisi niin, se nimittäin tekee hyvää sielulle. ( Riikka Juvonen, Onnen päiväkirja.)

Tiedän,että olette tehneet tuon tärkeän päätöksen lukuvuoden alkaessa, ette ole suinkaan istuneet nojatuoliin haaveilemaan vaan olette lähteneet oppimaan ja tekemään sitä, mikä tekee teidät onnelliseksi ja mikä tekee hyvää sielulle.

Tämä kansalaisopiston päättymässä oleva kausi on opiston 46.toimintavuosi. Viime vuonna toimintatunteja oli 5500 ja tänä vuosi enteilee samaa määrää. Opiskelijoita on yli 1200.(16% kunnan väkiluvusta) Erilaisia kursseja (Ikaalinen+Jämijärvi) noin 120, opettajia yli 65. Tuo luku kertoo jotain meille; kuinka tärkeäksi opiston toiminta koetaan. Meillä on sananlaskuja, jotka ilmaisevat hienosti halumme oppia ja kehittyä. Oppia ikä kaikki, voimallinen tahto vie läpi harmaan kiven, vierivä kivi ei sammaloidu ja ei oppi ojaan kaada jne...

Tänä päivänä elinikäinen oppiminen on nykyisessä hallitusohjelmassa ja euroopan unioni on myös nostanut elinikäisen oppimisen vahvasti esille ja 2001 sen tavoitteet on saanut yhden jäsentyneen muotonsa, komission elinikäisen oppimisen julistuksessa.

Elinikäinen oppiminen edistää henkistä ja aineellista kasvua.

Kansalaisopiston palvelut ovat laadukkaita, edullisia ja helposti saatavilla.Opistot sopeutuvat erilaisiin tilanteisiin ja suuntaavat toimintaansa tarpeen mukaan, ovat haastavia että mielenkiintoisia oppilaitoksia siksi, että niiden opiskelijoilla on hyvin erilaisia oppimisen tavoitteita. Siellä opiskellaan ammattitaidon parantamiseksi, hankitaan yleissivistystä, hyvin monilla opiskelu liittyy harrastuksiin. Opiston toiminta on tärkeää sosiaaliselle kanssakäymiselle ja sosiaalisten verkkostojen kehittämiselle. Ystävyyssuhteet, jotka siellä syntyvät saattavat muodostua elämänpituisiksi ja ne kantavat myös vaikeina aikoina. Kansalaisopistossa opiskellaan ikään tai koulutukseen katsomatta. Kurssitarjonta kattaa kaikenikäiset aina pienistä vauvoista isoäitiin ja -isään saakka.

Opiston palvelut saavuttavat kuntalaiset myös eripuolilla kuntaa. Kylien asukkaat ovat hyvin aktiivisia opiston palvelujen käyttäjiä. Kylillä on musiikkia, jumppaa, joogaa, lyhytkursseja, taito- ja taideaineita.

Ensimmäisenä tulee mieleen taide-ja taitoaineet, kun kuulee puhuttavan kansalaisopistosta. Perinteiset naisten käsityöt ja miesten puu- ja metallityöt, kuvataiteen harrastajat. Ihaillen katselen upeita töitänne, joita te osaavat ja innokkaat harrastajat olette tehneet jälleen tämän lukuvuoden aikana.

Suositut niin musiikki kuin liikuntakurssit ovat pitäneet pintansa. Espanjan kieli tuli uutuutena mukaan ja sitä ovat opiskelleet sekä nuoret että vanhemmat, liekö Serranon perheellä tekemistä asian kanssa. Nuorten teatteri-ilmaisun ryhmä ilahdutti myös suosiollaan, ryhmä valmisteli upean näytelmän Poltettu Oranssi, sitä esitettiin kaksi kertaa Omalla Tuvalla. Röyhiössä innostuttiin joogaamaan. Opiston alaisuudessa toimivat myös tunnetut musiikkiryhmät INO, Kamarikuoro Cantando, Viihdekuoro Sata-Häme, Ikaalisten mieslaulajat, Kyrösjärven Pelimannit.

Opiston uutta ohjelmaa suunnitellaan parhaillaan,. Nyt on hyvä tilaisuus toivoa jotain kurssia. Palautelaatikko on tuolla eteisessä kurssitoiveita ja muuta palautetta varten. Aina voi myös poiketa opistolla, soitella Helille yms.

Näyttelyn on koonnut käsityönopettaja Soili Jokinen.

Oman tuvan lisäksi töitä (akvarelli- ja öljyvärimaalauspiiri) on nähtävillä Galleria Kehysmarkussa. Toukokuussa Iloiset taitelijat kuvataideryhmä pitää oman näyttelynsä Galleria Kehysmarkussa. Röyhiön, Vahon ja Luhalahden näyttelyt ovat 1.5. Röyhiön kylätalolla.

Ikääntyvien yliopisto jatkuu syksyllä. Toukokuussa on vielä kaksi luentoa;4.5. METSÄ JA TERVEYS Hannu Raitio Metlan ylijohtaja, professori. Luentoa voi seurata videoneuvotteluyhteyden avulla Ikaalisten käsi- ja taideteollisuus oppilaitoksen tekstiilirakennussa. Toinen kevään luento 25.5. klo 13.00 ja teemana ympäristö, luennoitsija meppi Sirpa Pietikäinen.

Kiinalainen sanoo; jos teet suunnitelmia vuodeksi, kylvä viljaa tai jos teet suunnitelmia kymmeneksi vuodeksi, istuta puu. Jos teet suunnitelmia eliniäksi, kouluta itseäsi.

Tervetuloa tähän kevätnäyttelyyn ja lämpimät kiitokset teille , jotka olette tehneet tämän upean näyttelyn mahdolliseksi.