16.4.2011 Kansalaisopiston kevätnäyttelyn avajaispuhe

Hyvät kevätnäyttelyn vieraat.

 

Upea talvi takana lumikinoksineen, pakkasineen ja hiihtokeleineen. Kesää kohti mennään ja sen osoittaa jo tämä kansalaisopiston kevätnäyttely.

Kansalaisopistossa voivat opiskella kaikki monipuolisista opiskelu- ja harrastusmahdollisuuksista kiinnostuneet, pohjakoulutuksesta ja iästä riippumatta. Siellä opiskellaan ammattitaidon parantamiseksi, hankitaan yleissivistystä, hyvin monilla opiskelu liittyy harrastuksiin. Kansalaisopiston tarjoamien palveluiden tarkoituksena on antaa ihmisten elämään osaamista, elämyksiä, virkistystä ja iloa.

Opiston toiminta on tärkeää sosiaaliselle kanssakäymiselle ja sosiaalisten verkkostojen kehittämiselle. Ystävyyssuhteet, jotka siellä syntyvät saattavat muodostua elämänpituisiksi ja ne kantavat myös vaikeina aikoina.

 

Tänä vuonna näyttely on osa Pirkanmaan taidesuunnistusta, täällä Omalla Tuvalla entisöinti, kankaankudonta, käsityöt, lasten ja nuorten kuvataide, posliininmaalus, keramiikka,jne... Keturikadulla levittäytyy kuvataide , kuvanveisto ja iloisten taiteilijoiden työt katsottavaksi ja ihailtavaksi.

Parin vuoden kuluttua Ikaalisten kansalaisopisto täyttää 50 vuotta ja silloin on juhlavuosi. Nyt  päättymässä on 48. toimintavuosi. Ikaalisten kansalaisopiston toiminta-alueena ovat Ikaalisten kaupunki ja Jämijärven kunta.

Ensimmäisenä mieleeni tulee  taide- ja taitoaineet, kun kuulee puhuttavan kansalaisopistosta.

 

Tunteja tänä lukuvuotena ollut yhteensä 5600, joista käden taidoilla on merkittävä osuus eli 2090 tuntia.  Yhteensä on ollut 180 kurssia käden taidoissa, musiikissa, kielissä, tanssissa, liikunnassa, kirjallisuudessa, tietotekniikassa, kotitaloudessa jne. Tuntiopettajia 67.

Kevätnäyttely järjestetään joka toinen vuosi Ikaalissa, viime vuonna oli Jämijärven vuoro. Tässä näyttelyssä on nyt töitä kahden vuoden ajalta.

Kylien työt ovat mukana täällä, mutta heillä on myös omat näyttelyt:

Röyhiön, Luhalahden ja Vahon työnäyttely 1.5.2011 klo 11.00-15.00 Röyhiön kylätalo, Karpanperäntie 5/10, Röyhiö  Näyttelyssä esillä eri tekniikoilla valmistettuja kädentaitoja.

Entisöinti- ja puutöiden näyttely ja avoimet ovet Matti Lahtisen verstaalla Luhalahdessa 30.4 12.00-15.00. Väinönlahdentie 217/35, Luhalahti.     Opastus Luhalinnalta.

Kovelahden kädentaitajien kevätnäyttely 7.5.2011 klo 10.00-15.00 Kovelahden koulu.

Opiston alaisuudessa toimivat myös tunnetut musiikkiryhmät INO, Kamarikuoro Cantando, Viihdekuoro Sata-Häme, Ikaalisten mieslaulajat, Kyrösjärven Pelimannit.

Kesällä opisto on mukana Anton Tsehovin LOKKI näytelmässä, joka esitetään kesäkuussa Wanhassa Kauppalassa Tuomarintalon pihassa.    Olemme myös mukana Seleentakusten kesäteatterissa, esitykset juhannuksen jälkeen.

Monipuolinen opetus mielestäni vahvistaa myös kaupungin vetovoimaisuutta  sekä oman asuinympäristön yhteisöllisyyttä.

Kevätkausi päättyy upeaan konserttiin Ikaalisten kirkossa huomenna, palmusunnuntaina 17.4. klo 18.00. Kansalaisopiston Kamarikuoro Cantando on yhdessä Lapuan tuomiokirkon kanssa valmistanut konserttielämyksen. He esittävät viiden solistin ja tasokkaista muusikoista kootun orkesterin kanssa Johann Sebastian Bachin Johannespassionin.

Opiston uutta ohjelmaa suunnitellaan parhaillaan,. Nyt on tilaisuus toivoa jotain kurssia, joka mielestänne on ihan nappi ensi talvena. Palautelaatikko on tuolla eteisessä kurssitoiveita ja muuta palautetta varten. Aina voi myös poiketa opistolla, soitella tai lähettää sähköpostia Helille.

Tervetuloa tähän kevätnäyttelyyn ja lämpimät kiitokset teille , jotka olette tehneet tämän upean näyttelyn mahdolliseksi.

Ensimmäinen kiuru livertää. Talvi on takana, elämä virtaa. Mustarastaat ovat tuoneet kevään.