Puhe Vesiväreilee-näyttelyn avajaisissa

Koivut Hilkan vesiväreillä. Valokuvaaja Sirkka Ojala
 

Avajaispuhe Vammala 30.3.2009


Hilkka Rantapuun Vesiväreilee taidenäyttely

"Se pulppuaa purona puitten alla, se livertää leivona taivahalla.Se sinkoaa silmiin säihkyvän säteen, se kasvattaa kukkasen kulkijan käteen.

Se laineena laulaa, se käkenä kukkuu, se itkee se nauraa , valvoo ja nukkuu.Se utuisen unelman onnesta antaa, se lempeä lupaa, se kaihoa kantaa."

Annikki Kujala kirjoitti näin keväästä. Nuo sanat sopivat hyvin tähänkin tilaisuuteen.

Arvoisat kutsuvieraat

Hilkan parhaiten muistama joululahja on vesivärit, (9-nappiset Wennström värit),jotka joulupukki toi kahdeksanvuotiaalle pikkutytölle.Siitä lähtien niillä tekeminen on ollut Hilkan elämää, arjessa ja juhlassa jo kuuden vuosikymmenen ajan.

Hilkka on kuvataiteilija,myös kulttuurin ja elämän taiteilija, joka on tuonut osaamisensa ja innostuksensa kulttuurielämäämmeOmasta mielestään hän on ihan oikeasti kuvaamataidon opettaja ja paperinukkejentekijä, ei taiteilija.

Hänelle kuvien tekeminen on rakas harrastus. Piipertäminen näkyy vähän siellä sun täällä, Hilkan sanojen mukaan.

Taival alkoi kenkien ja pukujen suunnittelijana, ja jatkui sitten taideteollisen oppilaitoksen kuvaamataidon opettaja osastolla, josta hän valmistui kuvaamataidon opettajaksi.

Ikaalisiin tullessaan, häneltä kysyttiin, mitä hän maalaa. Hän ei silloin kokenut itseään kuvataiteilijaksi, mutta automaattisesti hän oli mukana ja perustamassa Kuvataide-yhdistystä Ikaalisiin. Tänä vuonna yhdistys on kolmekymppinen.

Nämä vuosikymmenet ovat olleet lasten ja nuorten parissa työskentelyä ja ne vuodet ovat antanet opiskelijoille todella hyvän lähtöpohjan niin taiteen kuin kaiken siihen kuuluvan ymmärtämiseen. Kulttuurin ymmärtämiseen.

Arvoisat kutsuvieraat

Luovuus ei ole ehtymätön luonnonvara. Luovuutta ei pakoteta esiin sitä on heräteltävä, innostettava ja ruokittava. Luovuus ei kukoista ahtaassa ympäristössä. Se tarvitsee tilaa - ja tietenkin virikkeitä. Monenlaisia.

Ikaalisten kulttuurielämään on saanut Hilkalta paljon. Luettelo on loputon. Suunnittelija , lavastaja, puvustaja jne.... Loputon. Hän todella tekee monipuolista kulttuurityötä kotiseudun hyväksi.

Olet toteuttanut kutsumustasi ja toteuttanut myös ikuisen unelmasi jo 70-luvulta - ikonimaalauksen. Eläkkeelle siirtyminen antoi siihen mahdollisuuden.

Hilkan näyttely on elämää, pysähtymistä arjessa. Siinä ei ole yrityksen makua vaan herkkyyttä ja kauneutta. Taiteilija itse joskus hämmästyneenä katsoo, tuo onnistui. Hänelle värin leviäminen on aina arvoitus. On oltava nöyrä - väriä on kunnioitettava – vesiväreilyä.

Maailma avautuu taiteentekijälle monella eri tavoin eikä siihen tutustumiseen riitä yhdestä suunnasta katsominen. Taiteen kautta tämän mahdollisuuden saamme myös me, taiteen katsojat.Ihmisenä oleminen ei ole pelkästään tietämistä. Se on myös tuntemista. Taiteen tekeminen ja sen avulla itsensä ilmaiseminen on tietämistä että tuntemista. Taide, kuva esine yms muistuttaa meille kaikille, mitä ihmisenä oleminen on

Avaan vesiväreilyä näyttelyn ja toivotan menestystä sille.
Hilkka on tuonut näyttelynsä juurilleen, Sastamalaan.