Ikaalisten vuoden 2009 Kimalaisen julkistaminen 20.9.2009

Luonto on nyt kauneimmillaan ennen talvea, se on kuin karnevaalivaatteissa, juhlitaan sitä ja kimalaista kynttilöiden valossa. Kimalainen kiiltävä, ikkunassa surisi,tahmaisissa jaloissaan ja siitepölyä turkissaan.Ruusun kukkaa tarjoan, sen kukat moniväriset, nyt kimalainen valitsee.

Tänään, sadonkorjuun aikana,kun kesän lämpö viipyy ympärillämme sekä taivaan väreissä, julkaisemme Ikaalisten vuoden 2009 Kimalaisen, joka toiminnallaan on pölyttänyt meitä paikallisia ja myös satoja ellei tuhansia muualta tulleita.

Luin päivänä muutamana tarinan, jonka luettuani tajusin olevan testin. Mieleeni juolahti, että se sopii tähän tilaisuuteen.

 

Hyvä yleisö, tämä on testi teille!!!

"Oletko laulellut omatekoisia runoja lapselle

oletko joskus hurahtanut katsomaan maailmaa satusilmin

poimimaan värikkäitä lehtiä luonnosta kalenterin väliin

tutkimaan ötökkää lattialla kun joku pitää kuivaa juhlapuhetta

itkemään sitä että maailmassa on niin vähän klovneja ja kylähulluja

että äidit katkaisevat nuorimmaistensa puhetulvan ja tuike silmissä sammuu, oletko tuntenut hyvää mieltä jumalanlampaan vierailusta puutarhassa, valkoisesta hämähäkistä kukassa, oletko jättänyt puutarhan kasvamaan kedon kukkia, unohtanut ruohonleikkurin

saanut seuraksi värikkäitä perhosia ja ahkeria kimalaisia puuhakkaan hyönteisleegion, oletko joskus yksinäisyydessä täynnä luovuutta ja elämän riemua ideoita niin että alimmat happanevat

oletko, jos vastaat kyllä olet, niin minä nauran kanssasi elämän rikkaudelle"

On olemassa Kimalaisen-lento niminen sävellys, joka on venäläisen säveltäjän Rimski-Korsakovin teos. Sävellyksessä on jotain poikkeuksellisen vetoavaa. Hän oli taitava ja nokkela sanoisin sävelmaalari:

me lähes näemme tuon kimalaisen lentävän nopeasti ylös ja alas; se jää välillä paikalleen surisemaan ja ampaisee taas kiihkeään lentoon.

Meistä varmaan jokainen tuntee tuon Kimalaisen lennon joko Yehudi Menuhin viululla esittämänä tai esim. Merja Ikkelän hanurilla esittämänä. Hän oli 11-vuotias levytäessään sen.

 

Kimalainen 2009.

 

Tavatessani hänet ensimmäisen kerran parikymmentä vuotta sitten, on siitä jäänyt mieleeni sydämellisyys ja hienoinen ujous.

Olemme tehneet tiedusteluja tulevasta kimalaisesta ja seuraavat ajatukset ovat nousseet esiin.

Hän on hieman ujo ja ehkäpä myös epävarma itsestään, vaikka toiminnen perusteella noin ei missään tapauksessa pitäisi olla. Henkilönä ehdottoman rehellinen ja luotettava. Työssään sitkeä ja työteliäs. Hän ei jätä ketään kylmäksi. Voimme kutsua häntä itsenäiseksi aikuiseksi naiseksi. Sydämellisyys pulpahtaa esiin usein, kun häntä kuvaillaan ja ajattomuus sekä nuorekkuus. Eräs työtoveri kertoo hänen sopivan äidikseen,kuitenkaan se ei näy , hän on nuorekas.

Häntä kuvaillaan monilahjakkaaksi ja taitavaksi, jopa hulluttelijaksi, tätä hulluutta voisi joskus löytyä enemmänkin toivoi joku. Hän tarttuu rohkeasti eri mahdollisuuksiin ja toteuttaa ne, sekä rohkaisee muita ryhmässä.

Tuleva kimalainen harrastaa runoja ja esittää niitä erilaisissa tilaisuuksissa. On lausuja. Näyttelyharrastus seurannut mukana kautta vuosikymmenten, aina 70-luvulta saakka.

Ikaalisten kaupungilla on ollut onni pitää hänet palveluksessa noin 44-vuoden ajan ja kuten jo mainitsin hän on sitkeä ja työteliäs, uskollinen työhönsä paneutunut. Työn alkuvuosina hän auttoi ihmisiä kotona ja tänä päivänä hänen työnään on organisoida sitä toimintaa.

Paremmin tutustuttuani häneen, niin mielestäni hän on Ihminen,suurella iillä.

Hän on ollut aktiivisesti vuosittain mukana, kuten viimeksi kesällä Ikaalisten Kylpylän kesäteatterissa, keskeisissä rooleissa.

Hän on täydellinen ammattilainen teatterimaailmassa.

 

RITVA VIITANIEMI, TERVETULOA.