Kirjoitus Toivolansaaresta

 Toivolansaari  Kirjoitus Oiva-lehdessä 22.12.2020

 

Toivolansaari on yksi kauneimmista paikkoista Ikaalisissa, helmi.

Toivolansaari on kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokas ja muodostaa Wanhan Kauppalan alueen kanssa korvaamattoman kulttuuriperinteen Ikaalisissa. Ikaalisten keskeisiä arvoja ovat luonto, luonnon kauneus, upeat maisemat ja kulttuuriarvot,

Toivolansaari on koko kaupungin virkistysalue ja Wanhan Kauppalan asukkaiden lähivirkistysalue. Wanhan Kauppalan alueella asuu iäkkäitä ihmisiä, joille kävely Toivolansaareen tuo virkistystä ja on lähellä. Siellä tapaa aamuin, illoin, niin arkisin kuin pyhäisin paljon eri-ikäisiä luonnon kauneudesta nauttivia ja terveyttään ylläpitäviä kuntalaisia.  Oppilaitoksemme käyttävät myös aluetta liikunnan, luonnon ja kulttuurin opiskelussa hyväkseen.

Googlessa sanalle Toivolansaari tuli yli 8400 osumaa suomenkielellä. Tässä yksi mielipide:´"Toivolansaari sijaitsee Ikaalisten keskustassa, Kyrösjärven rannalla. Kyrösjärven vesi hohtaa komiasti leirintäalueelle ja siellä on hiekkaranta.  Alueelta on vielä lyhyt matka keskustaan. Suosittelen ihmisiä kiertelemään alueen ympäristössä.”

Kaavoitus, joka osoittaa osaa siitä asumiskäyttöön, rajoittaa Toivolansaaren monimuotoista käyttöä virkistys- ja matkailualueena sekä maisemallisten että kulttuuristen arvojen vaalimista. Meillä ei mielestäni ole tällä hetkellä tarvetta ottaa sitä asumiskäyttöön, koska omakotitalotontteja on kunnassamme tarjolla riittävästi. Ei rakenneta tusinatuotantoa, jätetään Toivolansaari jälkipolville virkistysalueeksi.

Wanha Kauppala ja Toivolansaari yhdessä muodostavat kulttuurisesti arvokkaan perinteen ja sen vaaliminen sekä kehittäminen perinteen mukaan on aivan ensiarvoisen tärkeää.

 "Toivolansaari on pyhää maata, älkää tuhotko sitä" Iäkäs rouva totesi minulle kertoessaan Toivolansaaresta.

Vuokko-Liisa Nuottajärvi

 

 

TOIVOLANSAARI

 

Toivolansaari on yksi kauneimpia paikkoja Ikaalisissa. Sitä pitää edelleen kehittää monipuolisena kuntalaisten virkistysalueena. Samalla se toimisi matkailijoille paremmin palveluita tarjoavana saarekkeena.

Se on kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokas ja muodostaa Wanhan Kauppalan alueen kanssa korvaamattoman kulttuuriperinteen.

Ikaalisten keskeisiä arvoja ovat luonto -l uonnon kauneus, upeat maisemat ja kulttuuriarvot,

Toivolansaari on koko kaupungin virkistysalue ja Wanhan Kauppalan asukkaiden ns. lähivirkistysalue.

Wanhan Kauppalan aluella asuu iäkkäitä ihmisiä, joille kävely Toivolansaareen tuo virkistystä ja on lähellä.

Siellä tapaa aamuin, illoin, niin arkisin kuin pyhäisin paljon eri-ikäisiä  luonnon kauneudesta nauttivia ja terveyttään ylläpitäviä kuntalaisia.

Oppilaitoksemme käyttävät aluetta liikunnan, luonnon ja kulttuurin opiskelussa hyväkseen.

Googlessa sanalle Toivolansaari tuli 573 osumaa suomenkielellä ja osumia yhteensä 1260.

Tässä yksi mielipide:´"Toivolan saari sijaitsee Ikaalisten keskustassa, Kyrösjärven rannalla. Tämä leirintäalue taitaa olla tunnetuin siitä, että siellä majoittuu useampi henkilö joka vuotisen Satahäme soi- tapahtuman aikaan.  Alueelta löytyy sitten kuitenkin todella komiat maisemat, varsinkin silloin, jos on poutapäivä. Kyrösjärven vesi hohtaa komiasti leirintäalueelle auringon paistaessa ja rannalta löytyy kaiken lisäksi laituri ja pieni hiekkaranta, jossa on myös samassa yhteydessä sauna. Tästä 10p ja papukaija merkki! Alueelta on vielä lyhyt matka keskustaan. Se on kyllä aika lailla asiakkaasta kiinni, että onko se hyvä asia. Jotkut ehkä haluaisivat leirintäalueesta, että se olisi hieman enemmän keskustassa, mutta jotkut taas ei. Suosittelen ihmisiä kiertelemään alueen ympäristössäkin myös, koska veneet laiturien päissä oli mielestäni loppupeleissä kohtalaisen hieno. (HUOM! Minun mielestäni)"

Toivolansaarta on kokonaisuudessaan kehitettävä virkistysalueena, matkailua palvelevana alueena ja Toivolansaari-kodin alueena.

Kaavoitus, joka osoittaa osaa siitä asumiskäyttöön, rajoittaa Toivolansaaren monimuotoista käyttöä virkistys- ja matkailualueena sekä maisemallisten arvojen vaalimista.

Meillä ei mielestäni ole tällä hetkellä tarvetta ottaa sitä asumiskäyttöön, koska omakotitalotontteja on tarjolla riittävästi ja myös Kiviniemen-kaava sai lainvoiman.

Ei rakenneta tusinatuotantoa, vaan jätetään Toivolansaari jälkipolville virkistysalueeksi.

Eräs Ikaalilainen iäkäs rouva kertoi äitinsä sanoneen: "Toivolansaari on pyhää maata." Rouvan toivomus onkin: älkää tuhotko Toivolansaarta. Se on pyhää maata.

Seuraavalla valtuustolla on valta ottaa kaava uudelleen käsittelyyn.

Ikaalinen ihmisenkokoinen paikka asua - pidetään siitä huolta.