Mistä Kuvat Tulevat- puhe näyttelyn avajaisissa 7.5.2007

Mistä kuvat tulevat

Taidenäyttely 7.5.2007 klo 18.00

 

Avajaispuhe

 

Mistä kuvat tulevat on avattavan taidenäyttelyn nimi.

Herman Hesse kirjoitti Rosshaldessa 1914:

"Maalari uppoutui heti kohta jälleen työhönsä, keskeytys unohtui ja ulkomaailma häipyi olemattomiin.....ja hän ammensi pitkin siemauksin väkevä ilmaa, luomisen ankaraa iloa syvälle tajuntaansa, ammensi luovana ihmisenä, jonka on pantava itsensä tuhoutumisen rajoille saakka alttiiksi, joka voi löytää vapauden pyhän onnen vain nujertamalla rautaisin ottein kaikki mielivaltaiset virikkeet ja kokea täyttymyksen hetkiä vain askeettisen kuuliaisena sisäiselle totuudellisuuden tunteelleen.Yksinäisenä ja haarniskoituneena hän teki työtään ikäänkuin lumottuna, taiteilijan tahtonsa ja armottoman ahkeruutensa kammitsoimana."

Sieltäkö kuvat tulevat? Vastaus kysymykseen löytyy ainoastaan heiltä, kuvataiteilijoilta, jotka ovat asettaneet tuotteensa meidän ihailtavaksi.

Tässä näyttelyssä on erityisesti huomioitu lapset, jo taulujen asettelu kertoo sen meille.Todella hieno asia.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus sanoo: "On edistettävä lapsen oikeutta kaikkeen kulttuuriin ja taide elämään.

Lapsi toimii meille opettajana! Taide on edelleenkin monille elititistä, vakavaa ja juhlallista, jopa pelottavaa ja saattaapa taidenäyttely olla jopa piinava kokemus. Seisomme taulujen edessä viisaan näköisinä ja kiirehdimme seuraavalle. Miksi ihmeessä näin?

Lapsi opettajana miksi? Hän on ihan luonnostaan utelias, kysyvä ja aina valmis uusiin seikkailuihin, lapsi on löytöretkeilijä.Lapsi astuu suoraan kuvan sisään.

5-vuotias Kaisa oli kanssani näyttelyssä, katselimme tauluja ja juttelimme niistä- Kaisan ehdoilla. Yksi abstrakkinen maalaus puhutteli häntä erityisesti. Taulu oli maalattu hyvin tummille sinisen eri sävyillä. Hän kysyi : "Onko tuo sun järvi? Tuossa on hurjan iso aalto ja tuossa tulee tuuli ja tuolla on vene myrskyssä. Olemmeko me siellä?" Kaisa meni todella sisälle tauluun ja aisti ilmapiirin, joka välittyi hänelle siitä. En itse aistinut sitä niin.

Tuo tapahtuma todisti sen , että lapselta voi oppia. Myös taiteen tuntemista voi oppia jo pienestä pitäen, on vaan luotava lapselle mahdollisuudet siihen.

Tärkeä osa persoonallisuuden kasvua ja rikkaan mielikuvituksen syntyä on esteettisyyden tajun kehittyminen. Se on kasvamista aitouteen ja luovuuteen. Luovuus taas tuo meille iloa ja auttaa selviytymään elämän vaikeuksissa ja silloin elämästä löytyy kauneutta, herkkyyttä, voimavaroja, rakkutta ja tasapainoa.

Lapsille on annettava taidekasvatusta ja tilaisuuksia nauttia taiteesta.

Mitä taide on, kysyttiin viisi-kuusivuotiailta. Sanni vastasi, taidetta on päässä. Pauliina totesi, että maisema on taidetta, kun katsoo merta ja taivaan pilviä.Jussin mielikuva taiteesta on ,että patsas on taidetta, vaikka koirapatsas.

Arvoisat näyttely vieraat.

Kulttuuri on osa ihmisen elämää, se on osa ihmisyyttä. Teille Ikaalisten Kuvataiteilijat lämmin kiitos siitä, että luotte meille jokaiselle tilaisuuden kokea syviä elämyksiä taideteostenne edessä. Kiitos siitä, että omistitte näyttelynne lapsille tulevaisuuden taiteen kuluttajille. Teidän ansiostanne Ikaalinen tunnetaan kulttuurikaupunkina myös tulevaisuudessa.

Hyvät ystävät, tervetuloa "Mistä Kuvat Tulevat" taidenäyttelyn avajaisiin.