Haastattelu PS-lehdessa 12.8.2008

Yritysjohdosta politiikkaan

 

Keskiviikkona 13.8. Ikaalisissa 70 vuotta täyttävällä Vuokko-Liisa Nuottajärvellä on mielenkiintoinen elämä takanaan ja haasteita on edessäpäinkin. Kun kuuntelee hänen muistelujaan, jää ihmettelemään miten tuon kaiken on ehtinyt tehdä. 20 vakituisen työntekijän ja kahdeksan auton ambulanssiyrityksen pyörittäminen, lasten kasvattaminen, kunnallispoliittiset vaativat tehtävät, matkanjohtajana Keski-Euroopassa toimiminen, yrittäjäjärjestö jne. ovat varmasti vieneet kaiken ajan Suomen ensimmäiseltä naispuoliselta ambulanssinkuljettajalta, joka työnsä ohessa luki myös itsensä lähihoitajaksi.

Täyttä elämää se on ollut ja on edelleen, kuittaa 11 lapsenlapsen isoäiti Vuokko-Liisa pohjalaiseen kursailemattomaan, suorapuheiseen tyyliinsä.

Seinäjoella pääosan elämästään viettäneenä Vuokko-Liisalla on edelleen hyvät suhteet pohjalaisten pääkaupunkiin. Nykyinen ministeri Paula Risikko on hyvä tuttu jo Seinäjoen ajoilta. Nuottajärvi oli myös tekemässä aikanaan seinäjokelaisesta lääkäristä Kirsti Ala-Harjasta Kokoomuksen kansanedustajaa.

Omia teitään

Jos Vuokko-Liisa olisi mies, häntä varmasti kuvattaisiin Camel boots –mieheksi, joka uskaltaa kulkea omia polkujaan.

Virroilla syntynyt ja Seinäjoella suurimman osan elämästään elänyt Vuokko-Liisa ei ole jättänyt missään ketään kylmäksi. Tästä kertoo jo ne tarinat, joita hän kertoo omasta koulutaipaleestaan. Menestystä tuli, mutta ei aina koulun antamien sääntöjen mukaan. Eipä ollut sekään tavanomaista, että 18-vuotias tyttö meni naimisiin ja perusti perheen, kun olisi pitänyt lähteä jatko-opintoihin.

Aikaa liikeni myös valtakunnallisen sairaankuljetuksen kehittämiseen. Hän ajoi muun muassa voimakkaasti sairaankuljettajien jatkokoulutusta, toimi kouluttajana ja ehtipä toimittaa kymmenisen vuotta myös sairaankuljetuksen ainoata ammattilehteä, Ambulanssilehteä.

Nuoria naisia tarvitaan kunnallispolitiikkaan

Vuokko-Liisa Nuottajärvi kertoo, että häntä kysyttiin politiikkaan jo varsin varhain, mutta työn ja perheen takia aikaa ei jäänyt juuri harrastuksille. Työtä tehtiin ympäri vuorokauden. Joku sai kuitenkin ylipuhuttua, ja niinpä hän lähti mukaan politiikkaan, josta hän on pitänyt. Takana ovat vuodet Seinäjoen kunnallispolitiikan eturivissä, valtuustossa, hallituksessa ja erilaisissa lautakunnissa.

Ensimmäinen luottamustehtäväni taisi olla poliisipiirin neuvottelukunta, Vuokka-Liisa muistelee.

Sen jälkeen onkin luottamustehtäviä siunaantunut.

Kokoomusnaisten toimintaan hän ottanut osaa voimakkaasti Seinäjoella ja myös täällä Ikaalisissa. Hän oli Seinäjoen Kokoomuksen naisten varapuheenjohtajana toistakymmentä vuotta ja täällä Ikaalisissa – parhaillaankin - puheenjohtajana.

Hän on edelleen sitä mieltä, että kunnallispolitiikkaan tarvitaan nuoria naisia mukaan ja parhaiten naiset pääsevät mukaan politiikkaan osallistumalla naisten omaan toimintaan. Sitä kautta he voivat valmistautua vaativampiin tehtäviin.

"Tekemällä saadaan aikaiseksi"

Vuokko-Liisa Nuottajärven elämänfilosofiana on aina ollut "tekemällä saadaan aikaiseksi". Sanat eivät vielä riitä, on tehtävä. Tämä ohje on kuvaavaa myös hänen tekemisilleen sekä yritystoiminnassa että politiikassa, myös yksityiselämässä.

Avioeron jälkeen hän suuntasi kulkunsa kohti Etelä-Eurooppaa, oli runsaan vuoden verran työssä Kyproksella yksityisklinikalla hoitajana ja matkusteli Turkissa useita kuukausia bussilla.

Ikaalisiin hän muutti puolisonsa kanssa, joka sai täältä työtä maatalouslomittajana.

Ikaalisten luonto ja kauneus kutsuivat, Vuokko-Liisa sanoo.

Vuokko-Liisa Nuottajärvi on ensimmäistä kautta Ikaalisten kaupunginvaltuustossa varsinaisena jäsenenä ja on ollut jo 12 vuotta teknisen lautakunnan varapuheenjohtajana. Hän on myös kaupunginhallituksen jäsen.

Nuottajärven mielestä yhteistyö yli rajojen on tärkeätä sekä kunnan sisällä, että kuntien välillä. Hän puolustaa yhteistyön syventämistä naapurikuntiin ja on myös Parkanon kanssa solmitun kuntaparisopimuksen kannalla.

Yli rajojen menevästä poliittisesta yhteistyöstä hyvänä esimerkkinä hän mainitsee Ikaalisissa perustetun Naiset asialla –yhdistyksen, joka joitakin vuosia sitten toteutti laajan kansainvälisen "Naiset suunnittelussa"- seminaarin yhdessä ympäristöministeriön kanssa.

Nuottajärvi oli myös ensimmäisiä allekirjoittajia Toivolansaaren alueen rakentamista vastustavassa valituksessa.

Ikaalisissa on loistavat asumismahdollisuudet, vaikka Toivolansaarta ei vielä rakennettaisikaan, sanoo Nuottajärvi, joka mielellään matkustaa Keski-Euroopassa ja Turkissa sekä viihtyy Kilpisjärvellä ja Brändössä.

Vuokko-Liisa Nuottajärvi pitää lukemisesta, syksystä ja sienimetsästä.

(Kirjoittanut Kari Mäkelä)