Stollen

Joulukalenteri 22.12.2013

Saksalainen Joulupulla

Joulumuori katseli vanhaa reseptikansiotaan ja löysi sieltä saksalaisesen joulupullan ohjeen. Siinä on runsaasti kuivattuja hedelmiä, mantelia tai pähkinää ja sen voi myös täyttää ohueksi pötköksi pyöritetyllä marsipaanilla. Pullan pinta peitetään tomusokerilla.


Stollen-saksalainen joulupulla

Ainekset    
2 1/2 dl    maitoa
50 g    hiivaa
1/2 tl    suolaa
1 dl    sokeria
n. 8 dl    vehnäjauhoja
200 g    voita tai margariinia
1    appelsiinin raastettu kuori
1 dl (50 g)    mantelirouhetta
2 dl (100 g)    rusinoita
100 g    sokeroitua hedelmäsekoitusta, papaijapaloja,
    appelsiininkuoripaloja tai kirsikoita
Päälle    
50-75 g    voita tai margariinia
1-2 dl    tomusokeria
Vaihe 1
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää murennettu hiiva, suola ja sokeri. Sekoita jauhot taikinaan hyvin alustaen. Lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva, pestyn appelsiinin raastettu kuori, mantelirouhe ja hienonnetut rusinat sekä sokeroidut hedelmäpalat. Kohota taikina liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin puoli tuntia kaksinkertaiseksi.
Vaihe 2
Jaa taikina kahteen osaan. Taputtele tai kauli taikinapaloista pitkänomaiset levyt ja taita levyt kaksin- tai kolminkerroin tai kääri rullalle siten, että yläreunan alta näkyy vähän alareunaa. Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle.
Vaihe 3
Kohota pullat hyvin liinan alla. Paista 175 asteessa noin 30-40 minuuttia. Voitele kerran paiston aikana ja uunista ottamisen jälkeen sulatetulla rasvalla. Ripottele pinnalle runsaasti tomusokeria.


Joulumuori leipoo sen itse. Stollen on ollut Joulupukille ja tontuille aatonaaton herkkua yli sata vuotta ja aina vaan se maistuu Korvatunturin herkkusuille, varsinkin Joulumuorin tekemänä.

Kaksi yötä jouluun nyökyttelee Joulupukki.

 

ps. Tonttutyttö Siiri kuiskaa, jos et viitsi leipoa, niin Lidl:stä löytyy