Kiehtovaa Kahvia... 27.2.2015

Paahdettuja kahvinpapuja sekä kahvijauhetta

Meille kahvi on tullut 1700-luvulla. Ensin se oli ns. ”paremman väen” juomaa. 1800-luvun alkupuolella siitä tuli koko kansan välttämätön nautintoaine. Joka mökissä ja talossa sitä keitettiin.

Kahvista on syntynyt elämän menossa siihen liittyviä sanontoja ja uskomuksia. Lapsuuden ja nuoruuden maisemissa Etelä-Pohjanmaalla ”ostettihin kaikella rahalla kaffia ja sokuria ja lopuulla nisua.” Tuon sanonnan kuulin vanhalta Tyyne-mummalta, joka totesi äidilleni noin, tullessaan Harjun kaupasta, Peräseinäjoen Kihniänkylässä. Lapin Inarista on sanonta, jos päätä särkee, nyitään ja nostellaan silmäkulmilta ihoa hyppysillä tahi hierotaan paljasta kahvia päälaelle tai otsaan. Tämän minulle kertoi Siiri-Tonttutyttö Korvatunturilta. Paappani Alfred sanoi, kahvi on hyvää aamulla ja pitkin päivää.

Kahvia valmistetaan jos jonkinlaista, niin kuumaa kuin kylmääkin, mausteista ja kuplivaa. Sitä käytetään myös erinäisissä drinkeissä. Pääruuat ja kastikkeet saavat kahvista osansa jne… Itse olen käyttänyt sitä paistaessani lammaspaistia. Paistiin laitoin sitä, en suuhuni. Kermaa ja kahvia, niin maukasta tulee. Maistuis sullekin!! Tietenkin jälkiruuat ja leivonnaiset pitävät siitä, kahvista.

Tarjoan teille ihanan ohjeen, miksi mielestäni ihanan, kerron sen lopuksi.

 

Tuulihattu rengas

 

Tuulihatut

100 g voita, 2dl vettä, vajaa 2dl vehnäjauhoja, 3 munaa.

Kiehauta vesi ja voi. Ota kattila levyltä ja lisää kaikki jauhot kerralla vatkaten voimakkaasti. Kattila takaisin levylle ja kuumenna miedolla lämmöllä kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista. Taikina saa hieman jäähtyä ja sitten lisätään munat yksitellen ja jälleen voimakkaasti vatkaten. Nosta taikinan nokareita lusikalla renkaan muotoon leivinpaperilla peitetylle pellille. Paista 40 minuuttia 175 asteessa. Älä avaa uuninluukkua 20 ensimmäisen minuutin aikana. Jäähdytä rengas ja halkaise se.

 

Täyte

1,5 dl hyvin vahvaa kahvia, 2 keltuaista, 1rkl maissijauhoja 0,5 dl sokeria, 2-2,5 dl kuohukermaa.

  Mittaa täytettä varten kasariin kahvi, keltuaiset, maissijauhot ja sokeri. Kuumenna sekoittaen kunnes sakenee. Vaahdota kerma ja lisää se täysin jäähtyneen kiisselin joukkoon. Levitä täyte tuulihatturenkaan pohjalle ja nosta kansi päälle. Paras kohta viimeksi, siivilöi pinnalle kahvijauhetta.

 

Tuo lause, siivilöi kahvijauhetta pinnalle, siivitti tämän kirjoittamista. Minusta se tuntui ihanalta. 

 

Kahvinystävät olkaa hyvät

 

Minä juon nyt teetä ja sytytän kynttilän.