Joulukalenteri 2018 Joulukalenteri 2012

 

 

Armas joulu jo kutsuu meitä

 

1.12.2018

 

Siiri Tonttutyttö on levittänyt kaikki joulukirjansa vuoteelleen. Siellä on kirja lapsuudenjouluista, joulurunoista jne. Kirjoissa kerrotaan kaikki joulusta, sen odotuksesta, siihen liittyvistä perinteistä. Hän silittää kirjoja, niiden kansia, selailee niitä. Kuluneet kirjojen kannet ja kellertävät lehdet tuovat joulumuistot ja kaikki ihanat joulunvietot sekä lapset ja joulupukin Siirin mieleen. Ja ne kaikki ihanat joulukuvat ovat suloisessa sekasotkussa sängyn ympärillä. Ihana joulunodotus.

Vuoden 2018 joulunodotusajan Siiri Tonttutyttö viettää Korvatunturilla.

Joulupukki ja Siiri ovat sen yhdessä päättäneet. Tonttutytön mielessä kyllä pyörii kutkuttava ajatus lähteä retkille aivan kuin ennenkin. Hän haluaa kurkkimaan ikkunan taakse, hakemaan lapsia rekiretkelle tutustumaan Joulupukin maahan. Kerron heille kaiken mahdollisen joulusta, Siiri tuumii.

Pieni salaisuus on runo, jonka Siiri on joskus lukenut. Tämän runon hän haluaa kertoa meille. Sen on kirjoittanut Ester Ahokainen.

 

Pieni salaisuus

 

”Älä sulje oveasi Joulutontulta! Tontulla on tuomisena paljon iloa.

Annan tontun sytyttää se pieni kynttilä! Silloin siitä joka soppeen hehkuu lämpöä.

Kuuntele, kun joulutonttu korvaan kuiskuttaa! Sitä pientä salaisuutta kertoa ei saa.”

 

 

 

Ensimmäinen adventti

 

2.12.2018

Tonttutyttö herää anivarhain aamulla poronkellojen kilinään. Ulkona tontut, Joulupukin ohjeiden mukaan, valmistuivat matkalle varmistamaan, että lapset ovat kilttejä ja ahkeria. Siiri nyökkäilee itsekseen, näin se on ollut jo satoja vuosia, tontut ovat lähteneet tiedustelumatkoilleen.

Hän kääntää kylkeään, sulkee silmänsä ja nukahtaa oitis. Kahdeksan aikoihin Siiri Tonttutyttö herää ja pomppaa ylös. Hän muistaa, nyt on ensimmäinen adventtisunnuntai.

Siiri tietää, että joulua edeltävää neljää viikkoa kutsutaan adventtiajaksi. Kirjat kertovat, että sitä on vietetty aina 400-luvulta lähtien ja meillä sitä on vietetty 1400-luvullta lähtien.

Jokaisena adventtina sytytetään yksi kynttilä. Ensimmäinen kynttilä on joulun odotuksen kynttilä, toinen on jouluilon kynttilä, kolmas joulurauhan ja neljäs rakkauden kynttilä.

Neljäntenä adventtina kynttilöiden liekit kertovat joulun olevan ovella. Adventtikynttilöiden sytyttäminen on tunnelmallinen juhlahetki.

Tonttutyttö Siiri sytyttää oman joulun odotuksen kynttilän, katselee sen rauhallisesti lepattavaa liekkiä. Joulumuorin keittiön tuoksut tulvivat huoneeseen, jouluvalmistelut on aloitettu.

Siiri kiiruhtaa juhlasaliin, jossa tontut Joulupukin ja Joulumuorin johdolla aloittavat päivän Hoosianna Daavidin poika virrellä. Sitä on siellä laulettu liki 200-vuoden ajan ensimmäisenä adventti sunnuntaina    

Nykyään vietetään pikkujouluja, tarjolla on myös erilaisia upeita joulukonsertteja ja kirkoissa lauletaan kauneimpia joululauluja. Maailma on niin täynnä erilaisia joulunavauksia, joulumyyjäisiä, joulutoreja ja kaikenlaista hauskanpitoa. Siirin pää on pyörällä kaikesta tuosta tarjonnasta, josta on ehkäpä vaikea valita itselleen sopiva tapa. Siiri tuumii, että jokaisella on oma tapansa viettää joulunalus aikaa.

Hän kiirehtii porojen aitauksen luo, huikkaa Kipinä-Poron luokseen. Nyt lähdetään, Siiri huudahtaa. Mihin mennään, kysyy Kipinä. Siiri kuiskuttaa sen korvaan jotain. Hetken kuluttua Tonttutyttö istuu Kipinän pulkassa, joka kiitää taivaanrantaa pitkin, kulkusten kilistessä.

 

 

Adventti

 

Talvimetsässä vartio tuuli kuin paimen hiutalelaumaa.

Jo aavistaa monikin kuusi jouluvaloja saavansa kantaa.

Ojentaa oksansa kuunnellen kohti lumista valkeutta

ja odottaa tuulta uhmaten yön jouluisan ihanuutta.

Rainer Maria Rilke 1897 suom. Eve Kuismin

 

 

Tonttutyttö Siiri alias Tonttu Torvinen

 

3.12.2018

 

Siiri kuunteli laulua Tonttu Torvisesta miettien, että oikeastaan minä olen tuo Torvinen. Monet, monet laskemattomat kerrat hän on urkkinut, kurkkinut ja vakoillut ja sitten raportoinut, kuka saa joulupukin lahjoja tänä vuonna! Vexi Salmen sanat ja Matti Siitosen säveltämä laulu on oikeasti Siiristä, hän päättää ja kuuntelee laulun, jonka esittää Arja Koriseva loistavalla tavallaan, kolmanteen kertaan.

 

Tonttu Torvinen

                       

                                                       Säv. Matti Siitonen san.

"Tonttu Torvinen on salainen               Vexi Salmi
ja pukin tärkein alainen
hän urkkii, kurkkii, vakoilee
ja sitten raportoi
kelle pukki tänävuona lahjat antaa voi

Tonttu Torvinen on salainen
ja pukin tärkein alainen
hän tiedot muistiin merkitsee
ja sitten lähettää
eikä mikään ilkeys pois listoistansa jää

On hällä kuulolaitteet, kiikarit
ja kaikki poikaviikarit hän tuntee ennestään
hän ulkomuotoansa muuntelee
ja kaikki riidat kuuntelee
ne muistiin merkitään
hän myöskin pukin mieltä rauhoittaa
ja kaikki hyvät työtkin nauhoittaa
on pukki silloin mielissään
ja lahjoja tuo, ja lahjoja tuo

Tonttu Torvinen on salainen
ja pukin tärkein alainen
hän tiedot muistiin merkitsee
ja sitten lähettää
eikä mikään ilkeys pois listoistansa jää

Taas Liisa nakellut on niskojaan
ja Pekka kiusaa siskojaan
ne kirjaan merkitään
käy hiiviskellen taakse nurkkien
hän sieltä salaa kurkkien
ei kuulu ääntäkään
hän myöskin pukin mieltä rauhoittaa
ja kaikki hyvät työtkin nauhoittaa
on pukki silloin mielissään
ja lahjoja tuo, ja lahjoja tuo

Tonttu Torvinen on salainen
ja pukin tärkein alainen
hän urkkii, kurkkii, vakoilee
ja sitten raportoi
kelle pukki tänävuona lahjat antaa voi"

 

Siiri tuumii, mitäs jos esittäisin sen Korvatunturin pikkujoulussa ja olisin itse tuo Tonttu Torvinen! Niinpä teen, hän huudahti ja tossujen tiut helisivät. Siiri Tonttutyttö kipaisi kertomaan ohjelmastaan tonttujen ohjelmatoimikunnalle. Sellaista toimikuntaa tarvitaan, kun jokainen tonttu haluaisi esittää ohjelmaa. Eihän se sovi, että Korvatunturilla vietettäisiin pikkujoulua koko joulunalus aika! Mitä siitä tulisi? Mitä sinä siitä sanot?

 

 

SALAPERÄISET SUPPILOT-HUIJATTU PETRI PEURA

 

4.12.2018

 

Kipinä-Poro saapuu metsän reunalle kyydissään Siiri Tonttutyttö ja pikku-Elviira, joka on toivonut pääsevänsä metsäretkelle. Metsä on kaunis, upea ja rauhoittava paikka, joka on täynnä ihmeitä. Siellä on syötävää jos jonkinlaista mm. marjoja ja sieniä. Olemme joulukuussa, Siiri kertoo Elviiralle, silloin ei löydy enää marjoja. Sienistä ainoastaan suppilovahverot kurkkivat sammaleesta. Ne piilottelevat salaisissa paikoissa, siksi niitä on hyvin vaikea löytää. Katsellaan ja kurkitaan tarkoin, missä ne piileskelevät.

Siiriii, huikkaa Elviira, ovatko ne näitä, tule katsomaan. Tonttutyttö katsoo maahan ja kas, siinä on pari suppiloa. He kyykistyvät ja ihme tapahtuu. He ovat suppilovahveroiden ympäröimänä. Siiri kertoo, jos huomaa yhden niin tovin kuluttua kaikki suppilot ryömivät piilostaan esiin. Hetken kuluttua heillä on kopat täynnä maukkaita sieniä. Ne perataan metsässä. Puhtaat kauniit sienet kopassa, he lähtevät Kipinän-Poron luokse.

Matkalla vastaan astelee Petri Peura, joka aikoi bingoa pelamaan, mutta mokasi peli-illan. Siiri Tonttutyttö kyselee, miten Petrin jalka jaksaa ja joko haavat ovat parantuneet. Petri vakuutti olevansa täysin kunnossa, mutta tunnusti, että itsetunto sai kolauksen. Petri Peura toteaa, ei koskaan bingon peluuta. Syy siihen on veljensä Pera, joka Petrin mielestä huijasi häntä. Niin tai näin, Petri näyttää olevan kunnossa, huokaa Siiri.

Kipinä Poron kanssa kiidetään jälleen taivaanrantaa. Elviira jää kotiin, mukanaan korillinen suppiloita, joita hän aamulla ihmettelee, kunnes muistaa seikkailun. Äiti-Saara kuivattaa sienet ja laittaa ne lasipurkkiin odottamaan joulua. Korvatunturilla myös Siiri Tonttutyttö ja Joulumuori kuivaavat sienet, jotka joulun aikana tulevat syödyksi. Niistä valmistetaan mm. pikkelsiä, koska se maistuu Joulupukille.

 

Voi jouluntulon tuntea, kun leipoo pipareita tai kun siivoaa, paketoi, piilottaa. no jo on askareita!

Joulunodotuksen lumottua aikaa

 

 

JOULUISEN HEDELMÄKAKUN ARVOITUS

 

5.12.2018

 

Ensimmäinen adventtikynttilä palaa keittiön pöydällä. Se symbolisoi joulunodotusta. Siiri Tonttutyttö tuntee jouluntuoksun leijailevan ilmassa. Siinä on kanelia, neilikkaa, inkivääriä. Joulumuorin keittiössä on tuoksuvaa tunnelmaa. Piparit ja leivät ovat valmiina isolla pöydällä sulassa sovussa. Tonttutytöt laittavat piparit saavat paikkansa isossa korissa. Leivät juoksutetaan kylmäkomeron hyllylle. Siiri valmistaa jouluista hedelmäkakkua.

 

Kakkuun tarvitaan:

 • 4 dl kuivattuja hedelmiä (esimerkiksi omenoita, aprikoosia, luumuja ja rusinoita) ja pähkinöitä)

 • 1 prk hillottuja kirsikoita

 • ½ dl hillottua inkivääriä

 • ½ dl konjakkia, rommia, punssia tai omenamehua

 • 200 g voita

 • 2 dl sokeria

 • ½ dl fariinisokeria

 • 3kananmunaa

 • 3 dl vehnäjauhoja

 • 2 tl leivinjauhetta

 • 1 tl kanelia

Valmistusohjeen Siiri kertoo:

 1. Hienonna hedelmät ja murskaa pähkinät. Valuta ja hienonna kirsikat ja inkivääri. Jätä puolet kirsikoista kakun päälle koristeiksi.

 2. Mausta hedelmäpaloja alkoholissa ainakin puoli tuntia tai mieluiten yön yli.

 3. Paloittele voi ja anna sen lämmetä huoneenlämpöiseksi. Vaahdota voi ja sokerit. Vatkaa kananmunat voivaahtoon yksitellen.

 4. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja kaneli. Sekoita hedelmäseos voi-munavaahtoon. Lisää jauhoseos taikinaan.

 5. Voitele ja korppujauhota vuoat ja jaa taikina vuokiin.

 6. Kypsennä hedelmäkakkuja uunin alatasolla 175 asteessa noin 60 minuuttia.

Näitä maukkaita kakkuja tulee taikinasta kaksin kappalein. Kakun maku paranee vanhetessaan, joten voit sen tehdä nyt jo vakuuttaa Siiri. Hän koristelee kakun sitten, kun se tuodaan tarjolle.

Joulupukin salaisesta komerosta on kadonnut rommipullo. Sen sisällössä Siiri Tonttutyttö on liottanut hedelmän paloja yön yli. Joulupukki tulee keittiöön ja tallustaa suoraan kylmäkomeroon, jonne kakut on varastoitu. Hän viipyy siellä jonkin aikaa, tulee tyytyväisenä palaten takaisin kirjoituspöytänsä ääreen. Siellä hän lukee lasten joululahja toiveita ja tekee salaisia merkintöjä vihkoonsa.

Tonttutyttö Siiri menee komeroon todeten tapahtuneen. Tiedätkö sinä mitä viime minuuttien aikana on tapahtunut.

Joulunodotus on aikaa ihmeiden.

 

                        HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ

                                                                       6.12.2018

                               

 

Taneli Saunatonttu ja kaneliässien houkutus

 

7.12.2018

 

Aamulla aikaisin Kipinä-Poron kulkuset kilisevät sen laskeutuessa aitauksen viereen. Tonttutyttö saapuu Korvatunturille etelästä taivaanrantaa pitkin kiitäen. Itsenäisyyspäivän valoloiste ja liehuvat liput sekä kynttilät ikkunoilla ovat olleet kaunista katseltavaa.

Upea Suomi tuumii Siiri, kiiruhtaen keittiöön, jossa ovat leipomispuuhat alkamassa. Tänään tehdään kaneliässiä. Tonttutytöllä on Mysi Lahtisen kirja Joulusta, josta hän löytää ihania ohjeita kaikkeen, mitä keittiössä valmistetaan.

Kaneliässät ovat Joulumuorin herkkua ja maistuvat ne myös Joulupukille. Taneli Saunatontulla on yllättävän usein asiaa keittiöön. Hän livahtaa kylmäkomeroon, missä säilytetään jouluherkkuja. Taneli on varma, ettei kukaan huomaa mitään. Hänen käyntinsä jälkeen korista on hävinnyt kaneliässiä.

Arvaahan tuon tuoksut ovat ihania, kukaan ei voi vastustaa kiusausta, maistaa vain vähän. Tuo maistelu aiheuttaa ennen joulua paljon työtä leivontatuvassa. Tämä on sitä ihanaa joulun odotusaikaa.

 

KANELIÄSSÄT    Mysi Lahtisen mukaan:

 

 125 g voita

3 dl hienoa sokeria

3 munaa

5,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1tl kanelia

Pinnalle:

0,5 dl sokeri

3 tl kanelia

Voi ja sokeri vaahdotetaan, lisätään kananmunat.

Vehnäjauhot, leivinjauhe ja kaneli sekoitetaan ja lisätään taikinaan.

Taikinan pitää levätä puolituntia kylmässä. Tee sormen paksuisia tankoja ja leikkaa ne 10cm paloiksi. Kiertele palat sokeri-kaneli seoksessa ja taivuta ne ässiksi pellille. Paista niitä 175 asteisessa uunissa noin kymmenen minuuttia.

 

Ässät ovat valmiina ja Siiri kantaa korin komeroon, jossa Taneli on etsimässä jotain! Mitähän sieltä mahtaa löytyä.

 

JOULU ON IHMEIDEN ILOISTA AIKAA

 

PIPARIT JA KAIKKI KILTIT LAPSET

 

8.12.2018

 

Tonttutyttö Siiri  touhuaa keittiössä tyttöjen, Aliisan ja Miljan kanssa. Heidän tarkoituksensa on valmistaa paljon piparkakkuja sekä koristella niistä osan. Kylmäkomerosta haetaan kulhollinen valmista taikinaa, joka on tehty eilen. Taikinan on levättävä yön yli ennen kuin siitä voi valmistaa erilaisia pipareita. Erilaisilla muoteilla painellaan taikinaa, josta muodostuneita pipareita paistetaan uunissa.

Leivinuuni on lämmitetty jo anivarhain ja Kerttuli Keittiötonttu paistaa siellä pannarin aamiaiseksi ahkerille Korvatunturin Tontuille. Herkkua se on myös Tonttutytön ja tyttöjen mielestä. Heidän nenäänsä on jo leijaillut herkullisia tuoksuja uunista. He aloittavat, aamiaisen nautittuaan, tyytyväisinä piparien valmistuksen. Ekaksi on taikinan kauliminen ohueksi levyksi.

Illansuussa pipareita on niin paljon ja Milja ihmettelee, kuka nuo syö. Aliina toteaa, etkö sinä tiedä, että täällä on paljon tonttuja, jotka kaikki rakastavat pipareita. Tonttutyttö Siiri kertoo myös retkistä eripuolille maailmaa, niillä retkillä Kipinän-Poron pulkka on täynnä piparikoreja. Pipareita ja niiden kanssa kuumaa kaakaota tarjotaan kaikille kilteille lapsille joulunalusaikana. Hän naurahtaa, kaikki ovat tietenkin olleet kilttejä niin lapset kuin aikuisetkin!

 

Pöydällä on suuri kulho, johon taikina valmistetaan seuraavan ohjeen mukaan, odottamaan aamua ja seuraavia leipojia.

 

Joulumuorin piparit

 

1 1/2 dl siirappia
200 g (2 1/3 dl) sokeria
250 g voita
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssinkuorta
2 munaa
3 tl soodaa
1/2 kg vehnäjauhoja

 1. Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja kaikki mausteet.

 2. Lisää jäähtyneeseen seokseen munat yksitellen, sitten sooda-vehnäjauhoseos.

 3. Anna taikinan kovettua seuraavaan päivään.

 4. Kaaviloi taikina mahdollisimman ohueksi levyksi.

 5. Ota taikinalevystä piparkakkumuotilla kakkuja ja paista 200°C:ssa 5-8 minuuttia

Yöllä näkyy kynttilän valoa komerosta, jossa valmiit piparit ovat. Kuka Korvatunturilla on herkkusuu, joka ei malta odottaa aamuun.

 

Hyvän mielen jos paketois, se paras lahja ois

 

 

 

 

Ohjematoimikunnan ideointi palaveri.

 

9.12.2018

 

Siiri kutsuttaan ohjelmatoimikunnan kokoukseen. Tarkoituksena on saada kokoon ohjelma, joka ilahduttaisi jokaista. Seuraavana lauantaina on Korvatunturin vuosittainen pikkuinen joulu.

Tonttukarnevaalihan se on Siiri toteaa. Toimikuntatonttu Tomera haluaa hyviä ideoita tapahtumaan. Tonttutyttö toteaa jälleen, löydämme varmaan ne parhaat ideat lähtemällä jonnekin täältä Korvatunturilta. Siitä innostuttiin ja puhetta kestää kauan. Ehdotettiin sitä ja tätä ja tuota. Siiri kyllästyy jahkaamiseen ja lähtee poroaitaukseen. 

Hän kutsuu Kipinä-Poron ja muutaman muun poron luokseen, kuiskuttelee heille. Porot nyökyttelevät ja kaikki vaikuttavat tyytyväisiltä. Hän palaa ja sama keskustelu velloo edestakaisin. Hohoijaa huokaa Siiri. Samantien hän kiiruhtaa ikkunan luokse ja innoissaan osoittaa ulos. Kas kummaa siellä on joukko poroja pulkkineen odottamassa jotain. Pulkissa on koreja, joissa näyttää olevan jotain, mutta mitä. Se on arvoitus.

Tonttu Tomera ihmettelee tapahtumaa. Kaikki toimikuntatontut seuraavat Siiriä, samoin TomeraTonttu, puheenjohtaja. Hetken kuluttua porot ja pulkat kiitävät taivaanrantaa pitkin kohti suurta Haltia. Porojn pulkissa istuu koko toimikunta

Haltin laelta lasketellaan pulkilla. Kaikki nauttivat kuutamosta ja tähtitaivaasta ja vauhdin huumasta tunturin rinteillä. Keittiötontut ovat pakannet koreihin kuumaa kaakaota, pipareita, lohivoileipiä ja joulukarkkeja. Istuttaan nuotion ympärillä ja laulettaan joululauluja sekä jutustellaan niitä näitä, unohdetaan kaikki ns. tärkeä ja nautitaan elämästä tässä ja nyt.

Takaisin Korvatunturille tullessa kaikki tietävät, miten vietetään Tonttukarnevaaleja. Samantien hajotetaan ohjelmatoimikunta, joka on kankea ja kaavoihin kangistunut. Millainen on seuraava pikkuinen joulu Korvatunturin tontuilla. Kuka arvaa?

Ollaanko Saanan rinteillä vai suunnataanko kauemmas..  

 

On toinen adventtisunnuntai, jolloin sytytetään ilon kynttilä.

 

Joulutaikaa saa odottaa, mutta hauskempaa ei vois ollakaan!

 

 

Korvatunturin tuikkivat valot ja joululauluilta

 

10.12.2018

 

Siiri Tonttu on ollut yhdessä tärkeimmistä joulunalusvalmisteluista. Sehän on kodin laittaminen juhlakuntoon. Hän on ollut ulkona lisää valaistusta Korvatunturille. Runsas valaistus on hyvin, hyvin tärkeä asia. Ulkona on melkein kokopäivän pimeää. Kuinka lämpimän ja kodikkaan tunnelman tuovat tuikkivat valot niin ulkona kuin sisälläkin. Joulunvalo!

Iltateellä istuessaan he ihailivat pihamaan kaunista jää-ja kynttilälyhtyjen luomaa tunnelmaa sekä pikkuvaloja, jotka ovat kuin timantteja puissa ja pensaissa. Ahkerat tontut aloittavat tuvassa, kynttilöiden luodessa lempeää tunnelmaa ympärilleen, laulun, joka kertoo ”Valkeasta Joulusta”.

 

Valkea joulu

 

Taas valkeata joulua
keskellä suurten hankien,
muistan joulun aikaa
se kuinka saikaan
mun taas taakse vuosien.

Vain valkeata joulua
mielessäin ootan minä ain,
sillä hangen hohteessa vain
joulurauhan tunnen rinnassain.

(White Christmas)
Melodia and Sanat: Irving Berlin; Finnish translation: Kullervo

Joululauluja laulaessa ilta kuluu leppoisasti. Joulupukki saapuu ja kertoo saaneensa taas lapsilta paljon lahjatoivomuksia. Paljon on jäänyt kirjeitä sekä sähköpostia avaamatta. Hän antaa Siirille käskyn saapua aamulla Joulupukin apulaiseksi, ainakin yhdeksi päiväksi.

 

"Jos iltaisin kuulet ikkunan takaa kilinää, tai sänkysi alta mörinää, älä pelästy.
Se on vain pieni tonttu, joka salaa katsoo, että sinulla on kaikki hyvin!”

 

Kirje Joulupukille

 

11.12.2018

 

Aamiaisen jälkeen Siiri ja joulupukki menevät purkamaan postia, lukevat ne ja tekevät merkinnät kirjaan. Kirjaan, jonne kirjataan ovatko lapset ja lapsenmieliset olleet kilttejä tai sitten vähemmän kilttejä

Siiri Tonttutyttö avaa kirjeen, jonka on kirjoittanut Kristiina ja Kristiina on myös postileimassa.

 

Rakas Joulupukki

 

Tuossa ikkunan takana näkyi äsken jotain punaista ja kulkunen helisi. Onko sun tonttus liikkeellä täällä Kristiinassa. Oikeastaan tahtoisin jutella Tonttutytön kanssa. Kysyä millaista on, kun on tonttu ja pitääkö tontun olla aina kiltti siellä Korvatunturilla ja muutenkin?

Olis se kyllä kivaa, kun tulet meille jouluna, että sun mukanas olis Tonttutyttö vaikka se Siiri. Hänestä olen kuullut paljon tarinoita.

Haluaisin hypätä Siirin ja Kipinä-Poron pulkkaan. Liitää pitkin taivaanrantaa, vaikka metsänväen pikkujouluun tai tonttujen. Siellä metsän siimeksessä vois olla iso liukumäki, josta on kiva lasketella alas tai jos vaikka Siiri veis mun vaikka Saanalle.

Olen nähnyt tunturin kuvan ja se on upea uljas ja ylväs tunturi, vaikka en oo kyllä muiden kuvia nähnytkään. Laskeminen olis varmaan sieltä riemukkaampaa kuin tavallisessa liukumäessä. Mä olisin ikionnellinen, jos toiveeni toteutuisi.

Tuo meille kotiin joulukukkia ja äidille uusi yöpaita. Isälle käsineet, kun se hukkas omansa. Siskoille ja veljelle suklaata ja muuta karkkia. Mun hartain toiveeni on ikioma lemmikki, se olis koira, ja se sais nimen Gloria.

Ja rakas Joulupukki, en mä niin välttämättä halua sinne Saanalle, jos sä tuot sen koiran.

 

Halaukset sulle Joulupukki

 

Kristiinalta

 

Siiri katselee kirjettä ja vie sen Joulupukille, joka kirjoittaa jotain isoon muistikirjaansa.

 

 

Sydämessä pienessäkin asuu joulun taika

Pysähdy siis Sinäkin, pian on juhlan aika.

 

 

 

 

 

Tonttujoukolle päivän yli haudutettua ohrapuuroa

 

12.12.2018

 

Tonttutyttö miettii, mitä laittaa tonttujoukolle iltapalaksi. He ovat väsyneitä ja hurjan nälkäisiä illantullen. Koko päivä aamusta asti on aherrettu Joulupukin pajassa, lahjat on saatava valmiiksi jouluaattoon mennessä. Ihania lahjoja siellä syntyy taitavien tekijöiden käsissä. Heille on laitettava jotain aivan erityistä.

Tehdään yön yli haudutettua ohrapuuroa, Siiri Tonttutyttö sanoo Joulumuorille. Tovin mietittyään asiaa, hän jatkaa, olkoon se uunipuuro päivän yli haudutettua. Joulumuori on samaa mieltä, onhan se myös hänen herkkuaan. Hienoa, tehdään sitä.

 

Päivän yli haudutettua ohrapuuroa

 

2 dl ohrasuurimoita
1,5 l täysmaitoa
0,75 tl suolaa
monta nokaretta voita uunipadan voitelemiseen ja puuron päälle

!

Kaikki aineet uunivuokaan ja vuoka uuniin, joka on sata asteinen. Annetaan sen hautua 11 tuntia.

Puuron voi syödä sokerin ja maidon kanssa ja ehkä lisätä kanelia, myös rusina-, sekahedelmä- tai mustikkakeittoa sen päällä maistuu herkulliselta, joku taas nauttii herkkunsa voisilmällä.

 

Valmis uuniohrapuuro on ihanan pehmeää ja punertavan ruskeaa herkkua.

 

Iso kattilallinen puuroa katosi hetkessä tonttujen iltapalalla. Jokainen nautti puuronsa voisilmällä. Tämä on herkkua! Korvatunturin yössä kuuluu tonttujen kuorsaus kuin kuorossa laulamiselta epävireisesti. Porojen kulkuset säestivät hiljaisesti tunturin yössä tonttujen unta. Tämä on joulunodotuksen taikaa.

 

Siiri Tonttutytön mielestä voi joulutulon tuntea jo vaikka nenänpäässä, kun tuoksut täyttävät keittiön ja ulkona posket ovat jäässä.

 

 

 

 

 

Elviiran ja Tonttutytön suppilovahverot jalostuvat

 

13.12.2017

 

Siirin ja Elviiran poimimat suppilot jalostetaan jouluiseen muotoon ohjeella, joka osui silmiin facebookissa.

 

Suppilovahvero pikkelsi

 

 0.5 l kuivattuja suppiloita ja vettä liotukseen. Liota nuo notkeiksi!!

mausteliemi:

0.5 dl etikkaa 1 dl vettä

0,5 dl sienten liotusvettä

0,5 dl sokeria  2 rkl hunajaa

5 mausteneilikkaa 10 maustepippuria

pari laakerin lehteä. 

Mausteliemen aineet kattilaan ja kiehuta lientä noin kymmenisen minuuttia. Siivilöi liemi. Puristele liotetut suppilot kuivaksi ja keitä niitä liemessä hiljalleen noin 15 minuuttia.

Laita purkkiin:

katajanmarjoja kymmenkunta sekä 0,5 dl sinapinsiemeniä

Laita sienet purkkiin kerroksittain katajamarjojen ja sinapinsiementen kanssa. Kaada liemi päälle niin, että sienet peittyvät siihen.

Maustuu muutamassa päivässä.

 

Elviiran kotona äiti Saara tekee Siiri Tonttutytön reseptillä pikkelsiä suppiloista. Hän on löytänyt paparilapun, jossa ohje on postilaatikosta, johon Tonttutyttö on pudottanut sen.

 

Lapsen lailla jouluun kulje, kohtaa taikaa joulun

 

 

 

 

Joulupukin yöpala

 

14.12.2018

 

Joulumuori on muutama vuosi sitten lukenut Mysi Lahtisen kirjaa Joulu. Kirja on ollut avoinna kohdasta Savuporojuustorulla, joka on Mysin resepti. Resepti on Mysi Lahtisen kirjasta Joulu. Sen historia, askareet ja herkut (2003).

Joulupukki on lukenut suussa sulavan ohjeen ja ihastunut ikihyväksi. Siitä lähtien se on ollut Joulupukin yöpala joulunalusaikana, ainakin pari kertaa viikossa. Joulumuori on valmistanut sitä, koska se on myös hänen mielestään herkkua. Herkkua, jota voi tarjota joulupöydässä.

 

Savuporojuustorulla

150 g kylmäsavuporoa paperinohuina viipaleina
200 g piparjuurella maustettua tuorejuustoa
lisäksi:
pihlajanmarjahyytelöä

Repäise puolen metrin pala leivinpaperia pöydälle. Asettele sen päälle ohuen ohuiksi leikatut savuporoviipaleet vieri viereen neliön muotoon ja paina kiinni paperiin.
Nosta piparjuurijuusto nokareina poron päälle. Kasta veitsi kuumaan veteen ja tasoita juustoa hieman. Juusto levittäytyy lisää rullatessa.
Käännä latomuksen reunaa parin sentin verran kaksinkerroin paperin avulla. Käännä näin vähitellen koko ihanuus rullalle ja kierrä paperi tiiviisti sen ympärille. Pane rulla kylmään.
Ennen kuin leikkaat pororullan paloiksi, pane se pakastimeen puoleksi tunniksi. Hyvin jähmettynyttä, mutta ei silti jäätynyttä rullaa on helppo leikata terävällä veitsellä. Anna rullien lämmetä, ennen kuin tarjoilet ne. Pihlajanmarjahyytelö maistuu tämän suolaisen yllätyksen kanssa ihanalta.

 

Siiri Tonttutyttö nauttii yöpalaa Joulupukin kanssa. Kuuma kaakao höyryää mukeissa ja lautasella ihania savuporojuusto rullia. Joulupukki kysäisee, onko sitä joululuista hedelmäkakkua, maistaisin palasen ja saisin paremmin unen päästä kiinni. Jälleen on ollut melkomoinen huiske koko päivän.

Siiri, Joulupukki huikkaa, tässä avaimet kaappiini. Tuopa sieltä myös pikku lasillinen punssia. Tyytyväisenä hän nukahtaa ja näkee unta kaikista kilteistä lapsista.

 

Pysähdy hetkeksi, hengitä syvään,

kuule kun taivaan kansi laulaa.

 

 

 

 

 

Nisuäijät ja tontut Saanalla

 

15.12.2018

 

Korvatunturilla koko aamun on leivottu nisuäijiä, jotka ovat eväänä illalla. Tontut lähtevät Saanalle laskettelemaan ja viettämään omaa pikkuista jouluaan. Nisuäijät ovat herkkua, jota jokainen heistä rakastaa.

 

Tonttusuku, yllään joulun tonttuasu, laskettelee joulun riemuihin!

 

Siiri Tonttutyttö kopioi reseptin kaikkien käyttöön.

 

Pullataikina nisuäijiin.


½ l maitoa
50g hiiva

1-2 tl sahramia
2dl sokeria
1tl suolaa
 1 ½ rkl kardemummaa
1 muna
200g voita
n. 15 dl tai sopivasti vehnäjauhoja

 

 Valmistusohje

 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta haluamasi muotoisia pullia. Tee ukkoja, akkoja, tyttöjä, poikia. Laita rusinoista silmät suut napit ja koko koriste., mitä ajattelet sillä olevan. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista.

Paista  225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 min.

 

 

Jos arjen pikku tähtiä jakaa pitkin vuotta,
ei joulutaivaan kirkkain tähti loista silloin suotta
.

 

 

 

 

 

  
   
   
   
   
   
   

 

 

 

Joulutryffelit

 

16.12.2018

 

Tonttutyttö arvelee Joulupukin haluavan jotain hyvää. Hän löytää jälleen ohjeen, joka on herkullinen, joulutryffelien resepti. Jälleen illalla on iltapala pöydässä suuren suuri kulho täynnä suussasulavia tryffeleitä.

 

Joulutryffelit

 

120 g hunajaa

1 rkl sitruunamehua

1/2 tl inkivääriä

1/2 tl neilikkaa

1 tl kardemummaa

2 tl kanelia

1 1/2 dl kuohukermaa

300 g maitosuklaata

60 g suolatonta voita

Pintaan:

noin 50 g maitosuklaata

 

Mantelikuorrute:

200 g kuorittuja manteleita

1 tl kanelia

1/2 tl kardemummaa

1/2 tl inkivääriä

muutama tippa punaista elintarvikeväriä

 

1.Laita hunaja ja sitruunamehu kattilaan ja kuumenna kullanruskeaksi.Lisää mausteet ja kuumenna vielä hetki.

2.Lisää kattilaan kerma ja kiehauta. Ota kattila pois liedeltä ja lisääpaloiteltu suklaa. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella tai kauhalla.Kun massa on kädenlämpöistä, 35-40-asteista, lisää huoneenlämpöinen voipieninä kuutioina. Sekoita hyvin ja vie jääkaappiin kovettumaan, kunnesmassa on muovailtavaa, eli noin kahdeksi tunniksi.

3.Jauha kuorrutteen mantelit yleiskoneessa hienoksi jauheeksi, lisäämausteet ja väri. Jos väri on jauhetta, liuota se pieneen tilkkaan vettä.Laita väriä niin paljon, että seoksesta tulee halutun punaista.

4.Levitä seos uunipellille ja kuivaa 100-asteisessa uunissa noin tunninajan. Jäähdytä.

5.Pyörittele tryffelistä käsissä pieniä palloja ja anna kovettua. Sulata50 g maitosuklaata, kasta pallot suklaaseen ja pyörittelemanteliseoksessa.

 

Joulupukki ottaa Joulumuorin kainaloonsa ja he poistuvat hymymyillen omaan makuukamariinsa.Tontut laulavat riemurinnoin tuttuja joululauluja tuvassa. 

 

Joulu tuo tullessaan ison ilon, ehkäpä myös muutaman lisäkilon.

 

 

 

 

 

 

Jouluseimi Strassburgissa

 

17.12.2018

 

"Ja jossain ajatusten keskellä nukkuu lapsi,
joka kantaa kaikkien unelmien kohtaloa
pienissä käsissään ja lempeitten juhtien
huuruinen hengitys lämmittää häntä pimeässä.
"


– Mika Waltari –

 

 

 

Strassburgin katedraali
Joulukaupunki
Joulukoristeita
Joulun odottelua
Joulutorin kukkasia
Ihanuuksia
Piparit, Ich liebe dich

 

Ihastuttavat Joulutorit

 

18.12.2018

 

Tonttutyttö Siiri ja Talvikki-Tonttu porhaltavat  Kipinä-Poron kanssa taivaanrantaa pitkin. Molemmat  valokuvaavat mm. Strassburgin kaupungin joulutoreja ja upeita koristeluja. Siiri haluaa kuvin kertoa mm. maailman kuuluisimmasta joulukaupungista, joka on ollut tunnettu jo noin 1500-luvulla.  Myös Saksan joulutorit ihastuttavat kumpaakin.

Joulumuori odottaa heitä piparitalkoihin. Joulupukin konttiin on leivottava paljon isoja koristeltavia piparkakkuja. He näkevät niitä toreilla ja päättävät kotiin Korvatunturille tultuaan valmistaa niitä.

Kipinä-Poro huokaa, voi jospa saisi muutaman maistiaisiksi. Lupaamme, huudahtavat tonttutytöt ja kurkkivat pulkastaan maanpinnalle, jossa joulutorit elävät parasta aikaansa.

Joulun odottelun taikaa.

 

 

"Ystävä hyvä, relaa jo vähän,

pysähdy hetkeksi vaikkapa tähän.

Jouluna turha on höösätä suotta,

sitähän kerkeää pitkin vuotta.

Teetpä sinä sitten tuota tai tätä,

joulun aika ei tulematta jätä.

Unohda siis turhat kiireet ja juoksut,

istahda nauttimaan tunnelma ja tuoksut!"

 

 

 

 

Pipari ja Joulu

 

19.12.2018

 

"Olen pieni pipari, siirapilta maistun.
Ruskea on värini, kun uunissa mä paistun.
Karamellinapit rinnustani koristaa.
Joulupöytään aattona minut muiden kanssa laitetaan."

 

Siiri Tonttotytön ajatelma.

 

 

 

 

 

Tonttutyttö lukee joulurunoja.

 

20.12.2018

 

 Siiri halusi jakaa kanssanne tämän runon.

 

Joulun edellä

"Hiljaa illan hämärässä
joulu-ukko kulkee;
pimenevi metsän rinne,
yöhön seudun sulkee.

Ukko hiipii tupasien
pienoisien takaa;
kuuntelevi, katselevi
muoto hällä vakaa.

Tähän aikaa ukolla
on yllin kyllin töitä,
täytyy olla liikkehellä
päivää sekä yötä.

Muistiin kaikki Matit, Maijat
ottaa täytyy tarkoin.
Varat myöskin lueskella
yksin penneine, markoin.

Ettei kukaan ilman jäisi
-siinä ukon huoli.
Ettei lahjat väärin menis
-siinä toinen puoli.


Hiljaa kulkee ukko kulta
illan hämärässä.
Lapset unta ihanata
uinuu lämpimässä."                    

  -Aili Nissinen-

 

Tonttutyttö Siiri istuu lämpöisen porontaljan päällä. Hän lukee vanhasta runokirjastaa runoja pikkutontuille, jotka kuuntelevat hiirenhiljaa Siirin lukemista.

 

"Aivan hiljaa ...odotan joulua.
Piparin, kuusen tuoksua...
Siipien havina enkelin
valoisan joulutunnelman kotiin tuo.
Pienten tonttujen iloinen nauru
raikuu pitkin kantta tähtitaivaan
läpi maailman, Sinunkin luo!"

 

 

 

 

 

 

Joululaulujen aikaa

 

21.12.2018

 

Tonttujen joulu Lyrics

 

On villiä melskettä, helinää, helskettä pienten tiukujen,
on korvia, tassuja, pulleita massuja, häntiä vilisten.
Ja tähtöset tuikkivat lyhtyinä kilpaa noin hangella loistaen,
kun kaikki nyt kulkunsa juhlahan suuntaa,
arvannet kai sen.
Jo pipolakki ja punatakki on juhlakuntoon laitettu
ja nenäliina taitettu on takataskuun laitettu
On Tonttulassa niin ahkerassa
näin tapa kerran vuodessa
kun joulukiireen tuodessa
myös juhlamielen tuo.

Hei Kilisee, kilisee kulkunen helkkyen, välkkyen.
Kilisee, kilisee kulkunen loistehessa nietosten.

Valjastaa jo porot saa! Heijaa!
Kuormatkaa ja sitokaa! Heijaa!

Lunta tulvillaan on raikas talvisää
Lumi alla jalasten se laulaa lauluaan

Kello löi jo viisi, lapset herätkää!
Juhani ja Liisi, muuten matka jää!
Aisakello helkkää, loistaa tähdet, kuu.
Riemua on pelkkää, hymyyn käypi suu.

Helkkää kellot, helkkää kellot...

On kaunis talvi luminen, tanssii hiutaleet vain.
Hauska rekiretki on tässä ajellessain.
On koivu niin kuin morsian huntu ohimoillaan
suovat timantit oksilla kimallustaan

Sinivuorten yö, siellä uuras työ
Se on päättynyt, jo on juhla nyt
Lala lallalla, helikellot soi
Tulla tonttuset voi ilomielin
Ilta joulun on, käymme joukkohon
Kevytkengin vain sipi-sipsuttain
Lala lallalla, helikellot soi
Tulla tonttuset voi ilomielin

 

Korvatunturin tontut lauloivat joululauluja innolla huoltaessaan porojen aitausta ja laittaessaan kuntoon pulkat . Varsinkin Petteri Punakuonon pulkka on oltava juhlakunnossa, kun Joulupukki matkaan käy. Joululaulut raikuvat joka puolella Lappia.

 

Aattoilta pitkä on, taival valoton.
Petteri vois nenässään valon tuoda pimeään.
Petteri siitä asti pulkkaa pukin kiskoen
johtaa sen riemuisasti luokse lasten kilttien.

 

 

 

 

 

 

 

Joulupuuron maistiaiset

 

22.12.2018

 

Riisipuuro on hautunut hiljaisella tulella jo aamusta saakka. Siiri Tonttutyttö sekoittaa sitä iloisena, koska työpajatontut kokevat yllätyksen tullessaan iltapalalle. Hän haluaa tarjota maukasta puuroa tontuille, jotka ahkerasti ovat valmistaneet joululahjoja kaikkialle ympäri maailman.

Työpäivän jälkeen tontut saapuvat tupaan, jossa on iso pata täynnä ihanasti tuoksuvaa riisipuuroa, heidän herkkuaan. Tavallisesti sitä on silloin, kun kaikki lahjat on saatu pakettiin ja   joulupukki lähtee aaton kierrokselleen Petteri Punakuonon kanssa.

Tontut ja kaikki metsän väki lähialueelta laulelevat iloisena joululauluja ja syövät riisipuuron viimeisetkin rippeet. Ja heillä kaikilla oli niin mukavaa.

 

 

      "On villiä melskettä, helinää, helskettä pienten tiukujen,

on korvia, tassuja, pulleita massuja, häntiä vilisten.
Ja tähtöset tuikkivat lyhtyinä kilpaa noin hangella loistaen,
kun kaikki nyt juhlahan kulkunsa suuntaa, arvannet kai sen.
Kas, nythän on joulu, ja nythän on joulu, ja nythän on joulu taas
ja metsän pikkuväki juhlii, kun on rauha maas.
Ja valmiina riihellä tonttujen keittämä joulupuuro on,
ja kaikki saapuu piiloistansa joulun viettohon.
Hupsis tupsis huppeli rupsis, ne piirissä pyörivät, puppeli jupsis.
Puuroa täynnä on saavit ja kiulut, tanssihin tahtia antaa viulut.
Hupsis tupsis pimpeli pompeli, hiiri se kissalle takkia ompeli.
Kaikki vaan joukkohon leikkiä lyömään ja puuroa syömään kun joulu on!

Musti ja Mirri ja pikkuinen Pirri on riihelle saapuneet,
ja Pupulan kiltit ja pienoiset piltit on leikin jättäneet.
Nuo tähtien lyhdyt ne paikalle kutsuvat polkua valaisten;
on Nallekin noussut maistamaan nyt puuroa tonttujen.
Nyt läävästä saapuvat Nisset ja Nassut apilan lehti suus,
on hiirellä lapsia mukanansa kaksikymmentäkuus.
Voisilmässä puuron ne itseään peilaa ja viiksiä vääntelee,
ja varpusrouvat tyytyväiset oksilla ääntelee.
Hupsis tupsis, Nisset ja Nassut, nyt polkassa nousevat käpälät ja tassut.
Musti ja Mirri ja Pupu sekä Nalle, pienet on vaarassa jäädä alle.
Hupsis tupsis pimpeli pompeli, hiiri se kissalle takkia ompeli.
Kaikki vaan joukkohon leikkiä lyömään ja puuroa syömään kun joulu on!"

 

Siiri nukahti jo aikaisin tonttujen ilonpitoon, hymy huulillaan. Joulunaikaa, ihanaa, jouluntaikaa, ihanaa, hän huokaa, kääntää kylkeä, vetäen untuvapeiton päälleen. Pieni kissa, Momo jalkopäässä lämmitti Tonttutytön kylmiä jalkoja.

 

Upeiden hankien sinistä taikaa, joulu on ihmeiden iloista aikaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Siirin ja KipinäPoron matkailevat aatonaattona.

 

23.12.2018

 

KipinäPoro on mennyt metsään katsomaan sen kauneutta juuri, kun Siiri päätti lähteä ihailemaan jouluvaloja. Hän löytää poron, nousee pulkkaan, kiitä ylös taivaanrannalle. Upeita valoja, jotka valaisevat kylät ja kaupungit sekä uljaat joulukuuset .

 

"Syttyy ikkunalla joulunvalot,

loistaa tähdet, tuoksuu joulupuu.

Hangen alle peittyy maat ja salot.

Kiire mainen hetkeks unhoittuu.

Avaa sydämesi joulun tulla

etsi todellista joulun tunnelmaa.

Huolet maalliset vaik ois sulla

joulurauha mieles valloittaa."

 

Tonttutyttö tapaa Korvatunturille tullessaan pikkulinnun kylmissään kuusen alla. Hän kietoo lämmittävän huivin sen ympärille, tarjoaa kupin kuumaa kaakaota ja palan Juustoportin kotijuustoa. (Se on muuten yksi Joulupukin mieli herkkuista)

Pian tunturi hiljenee joulunviettoon. Siirin ikkunalla palaa adventtikynttelikkö, jonka neljäs kynttilä on sytytetty. Se on rakkauden kynttilä, joka sytytetään toivon, rauhan ja ilon kynttilöiden kaveriksi.

 

 Neljäs liekki lausuu:
’Nyt odotus on päättynyt.
Siis kerallani riemuitkaa.
Jo joulun juhla tulla saa.’

 

 

 

 

 

Jouluaattona

 

24.12.2018

 

Ja niin on taasen joulu, ja lumihahtuvat
ne taivahilta leijaa kuin perhot valkeat.

Niit enkel lapset pienet sirottaa yli maan,
kun taivaan ikkunoilla ne seisoo polvillaan.

Kas tuonne vielä vähän ja tuonne hiukkasen,
Hei vaan! Jo musta maa on pian vitivalkoinen.

Ja pienet enkel lapset käsiään taputtaa.
Ja Pietarin luo sitten ne juosta reputtaa.

Oi avaa oveasi, sa hiukan, hiukan vaan,
niin että joulun viedä me saamme maailmaan!

Ja Pietari hän hymyy, oveaan raottaa.
Mut älkää vilustuko! Pian kotiin joutukaa!

Ja niinkuin tähtein välke,
kuin paiste kuutamon
yökoltuissaan ne lentää
Ne maassa kohta on.

Ne kulkee sormi suulla,
ne hiljaa hipsuttaa. Avaimenreikäin
kautta, ne salaa puhaltaa.

Ja katso, missä käy ne, siell ihme tapahtuu:
pois sieltä huolet väistyy, ja hymyyn menee suu.

Sydämet siellä syttyy
valohon , ilohon.
Ja siell on hyvä tahto ja siellä joulu on.


- Lauri Pohjanpää -

 

Tonttutyttö lukee runoja pikkutontuille, jotka odottavat Joulupukkia maailman kiertomatkalta. Ilta tulee olemaan pitkä, koska tuhansissa kodeissa odotetaan Joulupukkia ja lahjoja. Jokainen on ollut kiltti koko vuoden, ainakin jouluna kukin uskoo näin. Korvatunturin Pukki tietää miten asiat todellisuudessa on. Joulun taikaa se kaikki on, usko tai älä.

Hyvin, hyvin myöhään Korvatunturille saapuu hieman väsynyt Joulupukki avustajineen. Väsymys ei kestä kauaa, koska Joulumuori on pitänyt huolen, että täydellinen jouluateria on pöydässä ja Korvatunturin Joulu alkaa.

Tonttutyttö Siiri katselee ympärilleen hyvin tyytyväisenä, jälleen on ihana joulun aika.

 

Me käymme joulun viettohon
taas kuusin, kynttilöin.
Puun vihreen oksat kiedomme
me hopein, kultavöin,
vaan muistammeko lapsen sen,
mi taivaisen tuo kirkkauden?

 

ps. Joulukalenterini jatkuu 25.12.2018

 

 

 

 

ARMASJOULU JO KUTSUU MEITÄ jOULUKALENTERI 2018

 

Jouluyö Juhlayö

 

25.12.2018

 

Jouluevankeliumi Luukkaan mukaan

 

"Ja tapahtui niinä päivinä, että keisari Augustukselta kävi käsky, että kaikki maailma oli verolle pantava.Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Kyreniuksen ollessa Syyrian maaherrana. Ja kaikki menivät verolle pantaviksi, kukin omaan kaupunkiinsa. Niin Joosefkin lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista, ylös Juudeaan, Daavidin kaupunkiin, jonka nimi on Beetlehem, hän kun oli Daavidin huonetta ja sukua, verolle pantavaksi Marian, kihlattunsa, kanssa, joka oli raskaana. Niin tapahtui heidän siellä ollessaan, että Marian synnyttämisen aika tuli. Ja hän synnytti pojan, esikoisensa, ja kapaloi hänet ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut sijaa majatalossa. Ja sillä seudulla oli paimenia kedolla vartioimassa yöllä laumaansa. Niin heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus loisti heidän ympärillään, ja he peljästyivät suuresti. Mutta enkeli sanoi heille: "Älkää peljätkö; sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle: teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa. Ja tämä on teille merkkinä: te löydätte lapsen kapaloituna ja seimessä makaamassa." Ja yhtäkkiä oli enkelin kanssa suuri joukko taivaallista sotaväkeä, ja he ylistivät Jumalaa ja sanoivat:
"Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!" Ja kun enkelit olivat menneet paimenten luota taivaaseen, niin nämä puhuivat toisillensa: "Menkäämme nyt Beetlehemiin katsomaan sitä, mikä on tapahtunut ja minkä Herra meille ilmoitti". Ja he menivät kiiruhtaen ja löysivät Marian ja Joosefin ja lapsen, joka makasi seimessä. Ja kun he tämän olivat nähneet, ilmoittivat he sen sanan, joka oli puhuttu heille tästä lapsesta. Ja kaikki, jotka sen kuulivat, ihmettelivät sitä, mitä paimenet heille puhuivat. Mutta Maria kätki kaikki nämä sanat ja tutkisteli niitä sydämessänsä. Ja paimenet palasivat kiittäen ja ylistäen Jumalaa kaikesta, minkä olivat kuulleet ja nähneet, sen mukaan kuin heille oli puhuttu."

 

 

Jouluyö, juhlayö!
Päättynyt kaik on työ
Kaks vain valveil on puolisoa
Lapsen herttaisen nukkuessa
Seimikätkyessään
Seimikätkyessään

Jouluyö, juhlayö!
Paimenil yksin työ
Enkel taivaasta ilmoitti heill':
Suuri koittanut riemu on teill'!
Kristus syntynyt on
Kristus syntynyt on!

Jouluyö, juhlayö!
Täytetty nyt on työ
Olkoon kunnia Jumalalle!
Maassa rauha, myös ihmisille
Olkoon suosio suur
Olkoon suosio suur!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joulukalenterin aikaa... Tonttujen aikaa....
Kulkusten kilinää... Jouluntuloa

Siiri-Tonttutyttö seikkailee ystävineen.